Κάμερες

Το Model S περιλαμβάνει τα ακόλουθα εξαρτήματα, τα οποία παρακολουθούν ενεργά την περιοχή γύρω από το όχημα:

Επεξηγήσεις που δείχνουν πού βρίσκονται τα εξαρτήματα του Autopilot μέσα στο όχημα.
  1. Υπάρχει μια κάμερα πάνω από την πίσω πινακίδα κυκλοφορίας.
  2. Οι αισθητήρες υπερήχων (εάν υπάρχουν) βρίσκονται στον μπροστινό και τον πίσω προφυλακτήρα.
  3. Υπάρχει μια κάμερα σε κάθε κολόνα πόρτας.
  4. Υπάρχουν τρεις κάμερες στο παρμπρίζ πάνω από τον εσωτερικό καθρέφτη.
  5. Υπάρχει μια κάμερα σε κάθε μπροστινό φτερό.
  6. Το ραντάρ (εάν υπάρχει) βρίσκεται πίσω από τον μπροστινό προφυλακτήρα.

Model S είναι επίσης εξοπλισμένο με ηλεκτρονικά υποβοηθούμενο σύστημα πέδησης και διεύθυνσης υψηλής ακρίβειας.

Οδήγηση για βαθμονόμηση των καμερών

Model S πρέπει να εκτελεί ελιγμούς με ακρίβεια όταν χρησιμοποιούνται οι λειτουργίες του Autopilot. Επομένως, πριν την πρώτη χρήση ορισμένων λειτουργιών ή μετά από ειδικούς τύπους επισκευών σέρβις, οι κάμερες πρέπει να ολοκληρώσουν μια διαδικασία αυτόματης βαθμονόμησης. Για δική σας διευκόλυνση, εμφανίζεται στον πίνακα οργάνων μια ένδειξη προόδου.

Όταν ολοκληρωθεί η βαθμονόμηση, οι λειτουργίες Autopilot είναι διαθέσιμες για χρήση. Η βαθμονόμηση συνήθως ολοκληρώνεται μετά από οδήγηση για 32-40 km, αλλά η απόσταση διαφέρει ανάλογα με τις οδικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η βαθμονόμηση ολοκληρώνεται γρηγορότερα όταν οδηγείτε σε ίσιο δρόμο με πολλές λωρίδες, (π.χ. σε εθνική οδό ή αυτοκινητόδρομο ελεγχόμενης πρόσβασης), όπου οι διαγραμμίσεις των λωρίδων είναι εξαιρετικά ευδιάκριτες (στη λωρίδα οδήγησης αλλά και στις παρακείμενες λωρίδες). Επικοινωνήστε με την Tesla, μόνο εάν το Model S δεν ολοκληρώσει τη διαδικασία βαθμονόμησης μετά από οδήγηση για 160 km υπό τις συνθήκες που περιγράφονται.

Εάν μια κάμερα μετακινηθεί από τη βαθμονομημένη θέση της (για παράδειγμα, εάν γίνει αντικατάσταση της κάμερας ή του παρμπρίζ), πρέπει να διαγράψετε τη βαθμονόμηση. Για να το κάνετε αυτό, αγγίξτε τις επιλογές Controls > Service > Camera Calibration > Clear Calibration. Όταν διαγραφεί η βαθμονόμηση, το Model S θα επαναλάβει τη διαδικασία βαθμονόμησης. Αν και αυτό βοηθά στην εκ νέου βαθμονόμηση των καμερών σε πολλές περιπτώσεις, η επιλογή Clear Calibration ενδέχεται να μην επιλύσει όλα τα προβλήματα της κάμερας και του αισθητήρα.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Η διαδικασία οδήγησης για την αυτόματη βαθμονόμηση ισχύει μόνο για τα οχήματα Model S που έχουν κατασκευαστεί μετά από τις 12 Οκτωβρίου 2016 περίπου.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Για να βαθμονομηθούν οι κάμερες, απαιτούνται εξαιρετικά ευδιάκριτες διαγραμμίσεις, τόσο στη λωρίδα οδήγησης όσο και στις παρακείμενες λωρίδες (τουλάχιστον δύο λωρίδες σε κάθε πλευρά του οχήματος). Για καλύτερα αποτελέσματα, οδηγήστε στη μεσαία λωρίδα εθνικής οδού ή αυτοκινητόδρομου με πολλές λωρίδες (ιδανικά, με τουλάχιστον πέντε λωρίδες) που διαθέτει σαφείς διαγραμμίσεις λωρίδων και ελάχιστη κίνηση.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Εάν επιχειρήσετε να χρησιμοποιήσετε μια λειτουργία που δεν είναι διαθέσιμη μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία βαθμονόμησης, η λειτουργία απενεργοποιείται και εμφανίζεται ένα μήνυμα στον πίνακα οργάνων.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Σημείωση
Model S πρέπει να επαναλάβετε τη διαδικασία βαθμονόμησης, αν γίνει σέρβις στις κάμερες από την Tesla και, σε ορισμένες περιπτώσεις, μετά από ενημέρωση του λογισμικού.

Διατήρηση των καμερών απαλλαγμένων από εμπόδια

Βεβαιωθείτε ότι όλες οι κάμερες είναι καθαρές και δεν έχουν εμπόδια πριν από κάθε διαδρομή και πριν από τη χρήση των λειτουργιών Autopilot (βλ. Καθαρισμός κάμερας). Οι βρόμικες κάμερες και αισθητήρες (αν υπάρχουν), αλλά και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η βροχή και οι ξεθωριασμένες σημάνσεις λωρίδων, μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση του Autopilot. Αν η κάμερα παρεμποδίζεται ή καλύπτεται, το Model S εμφανίζει ένα μήνυμα στο πίνακας οργάνων και μπορεί να μην είναι διαθέσιμες οι λειτουργίες Autopilot. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με συγκεκριμένες ειδοποιήσεις, βλ. Ειδοποιήσεις αντιμετώπισης προβλημάτων.

Μπορεί να προκύψει υγροποίηση υδρατμών μέσα στο περίβλημα της κάθε κάμερας, ειδικά αν σταθμεύετε το όχημά σας σε εξωτερικό χώρο, σε συνθήκες ψύχους ή υγρασίας. Στον πίνακα οργάνων μπορεί να εμφανιστεί μια ειδοποίηση που δηλώνει ότι μια κάμερα είναι μπλοκαρισμένη και ότι ορισμένες ή όλες οι δυνατότητες του Autopilot μπορεί να παραμείνουν προσωρινά περιορισμένες μέχρι να αποκατασταθεί το οπτικό πεδίο της κάμερας. Για να στεγνώσετε προληπτικά τους υγροποιημένους υδρατμούς, προθερμάνετε την καμπίνα ρυθμίζοντάς τη σε ζεστή θερμοκρασία, ενεργοποιώντας το σύστημα ξεπαγώματος του παρμπρίζ και κατευθύνοντας τους μπροστινούς αεραγωγούς προς την κολόνα της κάθε πόρτας (βλ. Εφαρμογή για κινητά).