Vinkkejä talviajoon

Noudattamalla näitä suosituksia voit varmistaa, että Model S -autosi käyttökokemus on paras mahdollinen kylmissä sääolosuhteissa.

Ennen ajamaan lähtöä

Kun lunta ja jäätä kerääntyy autoon, liikkuvat osat, kuten ovenkahvat, ikkunat, peilit ja tuulilasinpyyhkimet, voivat jäätyä kiinni. Matkustamo ja akku kannattaa lämmittää ennen ajamaan lähtöä, jotta saavutat parhaan mahdollisen toimintasäteen ja suorituskyvyn. Tämän voi tehdä monella tavalla:

 • Valitse lataus- tai ilmastointinäytöstä Ajasta, niin pääset asettamaan ajan, jolloin haluat auton olevan valmis (katso Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö).
 • Valitse mobiilisovelluksesta Ilmastointi ja määritä lämpötila, johon matkustamo lämmitetään. Tämä lämmittää tarvittaessa myös korkeajänniteakun.
 • Valitse mobiilisovelluksesta Ilmastointi > Sulatus, kun haluat sulattaa lumen, jään ja huurteen tuulilasista, kuljettajan ja matkustajan ikkunoista ja peileistä. Tämä lämmittää tarvittaessa myös korkeajänniteakun.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Tesla suosittelee ottamaan ilmastoinnin asetukset käyttöön vähintään 30–45 minuuttia ennen liikkeellelähtöä (katso Ilmastointijärjestelmän säätimien käyttäminen). Esilämmityksen kesto vaihtelee ulkolämpötilan ja muiden tekijöiden mukaan. Mobiilisovellus ilmoittaa, kun ajoneuvo on saavuttanut esilämmityksen halutun lämpötilan.

Latausportti

 • Jos latausportin salpa jäätyy kiinni ja latauskaapeli juuttuu latausporttiin, yritä irrottaa latauskaapeli käsin. Katso Latauskaapelin irrotus manuaalisesti.
 • Erittäin kylmissä tai jäisissä olosuhteissa latausportin salpa saattaa jäätyä kiinni. Jos et pysty irrottamaan tai kytkemään latauskaapelia tai jos auton Supercharging-lataus ei toimi latausportin salvan jäätymisen vuoksi, ota mobiilisovelluksessa käyttöön Sulata auto -toiminto. Toiminto voi sulattaa jäätyneen latausportin salvan niin, että voit irrottaa tai kytkeä latauskaapelin.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Voit myös estää latausportin salvan jäätymisen käyttämällä Ajasta-asetuksia (katso Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos latausportin salpa on jäätynyt kiinni, se ei välttämättä lukitse latauskaapelia paikalleen. AC-lataus on kuitenkin mahdollista hitaammalla nopeudella, vaikka salpa ei olisikaan kytkettynä.

Lataaminen

Kun käytät Matkasuunnittelijaa (jos käytettävissä markkina-alueellasi) Teslan latausasemalle navigointiin, Model S esilämmittää suurjänniteakkua, jotta asemalle saapuessasi akku on oikeassa lämpötilassa ja valmis ladattavaksi. Tämä vähentää lataukseen kuluvaa aikaa. Katso (katso Matkasuunnittelija).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Tesla suosittelee suunnittelemaan reitin latausasemalle Matkasuunnittelijalla vähintään 30–45 minuuttia ennen saapumista, jotta akun lämpötila ja latausolosuhteet olisivat parhaat mahdolliset. Jos matka latausasemalle kestää alle 30–45 minuuttia, suosittelemme esilämmittämään akun ennen ajoa (katso Ennen ajamaan lähtöä).

Ikkunat

 • Valitse mobiilisovelluksesta Ilmastointi, pyyhkäise alaosasta ylöspäin ja valitse Sulata auto, joka sulattaa lumen, jään ja huurteen tuulilasista, kuljettajan ja matkustajan ikkunoista ja peileistä.
 • Varaa mobiilisovelluksella Tesla-huoltoaika, jos haluat, että sivuikkunoihin ja takaikkunaan (ei tuulilasiin) lisätään vettä hylkivä pinnoite nimellistä maksua vastaan.

Peilit

Jos pysäköinnin aikana voi muodostua jäätä, poista Taita peilit automaattisesti käytöstä. Valitse Hallintalaitteet > Auto > Automaattinen taitto. Jää voi estää sivupeilejä taittumasta tai avautumasta.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Sivupeilejä lämmitetään automaattisesti esilämmityksen aikana tai kun takaikkunan lämmitin otetaan käyttöön.

Lasinpyyhkimet

Jos tuulilasiin voi kertyä lunta tai jäätä pysäköinnin aikana, valitse Hallintalaitteet > Huolto > Pyyhkimien huoltotila. Tämä nostaa lasinpyyhkimet tuulilasia vasten, jolloin niissä oleva jää sulaa, kun tuulilasin sulatus on käytössä (katso Lasinpyyhkimet ja -pesimet). Voit myös kytkeä pyyhkimien sulatuksen käyttöön (jos varusteena). Katso Ilmastointijärjestelmän säätimien käyttäminen.

Renkaat ja rengasketjut

Ajoneuvosi rengaspaineet laskevat kylmissä olosuhteissa. Jos TPMS-merkkivalo syttyy, lisää renkaisiin ilmaa ennen kuin lähdet ajamaan. Renkaiden PSI-arvo laskee yhden pykälän verran kohti jokaista 6 °C:n pudotusta ulkolämpötilassa (katso Renkaiden hoito ja huolto). Asianmukaiset rengaspaineet suojaavat renkaita ajettaessa kuoppaisessa maastossa. Lisäksi ne parantavat toimintasädettä.

Ajon aikana

Kylmä sää voi lisätä energiankulutusta, sillä ajamiseen sekä matkustamon ja akun lämmittämiseen tarvitaan enemmän tehoa. Noudata seuraavia suosituksia energiankulutuksen vähentämiseksi:

 • Pidä lämpöä yllä käyttämällä istuinlämmittimiä. Istuinlämmittimet käyttävät vähemmän energiaa kuin matkustamon lämmitin. Matkustamon lämpötilan alentaminen ja istuinlämmittimien käyttäminen vähentää energiankulutusta (katso Ilmastointijärjestelmän säätimien käyttäminen).
 • Hidasta ajoasi ja vältä toistuvia ja nopeita kiihdytyksiä.
 • Ota käyttöön Range Mode -tila (jos varusteena), joka rajoittaa automaattisesti ilmastointijärjestelmän tehoa, jota se käyttää akun ja matkustamon lämpötilan ylläpitämiseen. Range Mode sammuttaa myös tehostevalot (jos varusteena) ja säätää etu- ja takamoottorin vääntömomentin jakoa maksimoidakseen toimintasäteen (katso Toimintasäteen maksimointi).

Regeneratiivinen jarrutus

Regeneratiivista jarrutusta voidaan rajoittaa, jos akku on liian kylmä. Kun jatkat ajamista, akku lämpenee ja regeneratiivinen voima kasvaa (katso Regeneratiivinen jarrutus).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Voit välttää regeneratiivisen jarrutuksen rajoittuneen toiminnan aloittamalla autosi esilämmittämisen riittävän ajoissa tai käyttämällä Model S -auton esilämmitykseen Ajasta-toimintoa ennen lähtöaikaasi (katso Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö).

Sininen lumihiutaleen kuva

Sininen lumihiutalekuvake.
Sininen lumihiutaleen kuva näkyy mittaristossa, jos kaikki akkuun varastoitu energia ei välttämättä ole käytettävissä akun alhaisen lämpötilan vuoksi. Tämä energiamäärä näkyy sinisenä akun varausmittarissa. Regeneratiivisen jarrutuksen, kiihdytyksen ja latausnopeuksien käyttö saattaa olla rajoitettua. Lumihiutaleen kuva katoaa, kun akku on riittävän lämmin.

Ajon jälkeen

Jätä Model S kytketyksi pistorasiaan, kun autolla ei ajeta. Tällöin akun lämmittämiseen käytetään latausjärjestelmää akun sijaan (katso Korkeajänniteakun tiedot).

Ajastettu lähtö

Kytke pysäköity Model S lataukseen ja aseta lataus- tai ilmastointinäytön Ajasta-toiminnolla esilämmitysaika Model S -autolle (katso Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö). Auto määrittää sopivan ajankohdan, jolloin lataus aloitetaan, jotta lataus valmistuu sähkönkulutuksen huippuaikojen ulkopuolella ja matkustamo ja akku lämpenevät asetettuun lähtöaikaan mennessä. Katso lisätietoja kohdasta Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö.

Säilytys

Jos Model S on käyttämättä pidemmän aikaa, kytke se laturiin estääksesi normaalin toimintasäteen lyhenemisen ja säilyttääksesi akun optimaalisen lämpötilan. Auton jättäminen kytketyksi laturiin on turvallista kuinka pitkäksi ajaksi tahansa.

Kun Model S ei ole käytössä, se siirtyy lepotilaan säästääkseen energiaa. Vältä tarkistamasta auton tilaa mobiilisovelluksella kovin usein, sillä tämä herättää auton automaattisesti ja käynnistää normaalin energiankulutuksen.