Kamerák

Model S járművében a következő részegységek találhatók, amelyek aktívan figyelik a környező területet:

Feliratok, amelyek az Autopilot részegységeit mutatják meg a járműben.
  1. Egy kamera található a hátsó rendszámtábla fölött.
  2. Az ultrahangos érzékelők (ha vannak) az első és a hátsó lökhárítóban találhatók.
  3. Egy kamera található mindegyik ajtóoszlopban.
  4. Három kamera található a szélvédőn, a visszapillantó tükör fölött.
  5. Egy kamera található mindegyik első sárvédőn.
  6. A radar (ha van) az első lökhárító mögött található.

Model S gépjárműve nagy pontosságú, elektronikus rásegítéssel ellátott fék- és kormányrendszerrel is fel van szerelve.

Vezetés a kamera kalibrálásához

Model S járművének pontosan kell manővereznie az Autopilot funkcióinak használata közben. Ezért némelyik funkció előszöri használata előtt, illetve bizonyos típusú szervizelések esetén a kameráknak teljes önkalibrálást kell végezniük. Az Ön kényelme érdekében a műszerfalon megjelenik egy folyamatjelző.

A kalibrálás befejeződése után az Autopilot funkciói készen állnak a használatra. A kalibrálás tipikusan 32–40 km levezetése után fejeződik be, azonban a távolság az út- és időjárási viszonyok függvényében változhat. Például a kalibrálás hamarabb befejeződik, ha többsávos, egyenes úton, például országúton vagy autópályán vezet, ahol jól láthatóak a sávjelzések (az aktuális sávban és a szomszédos sávokban is). Amennyiben Model S járműve a leírt körülmények között nem fejezte be a kalibrálási folyamatot 160 km megtétele után, forduljon a Tesla vállalathoz.

Ha egy kamera elmozdul a kalibrált helyzetéből (például a kamerát vagy a szélvédőt kicserélték), törölni kell a kalibrációt. Ehhez érintse meg a Kezelőelemek > Szerviz > Kamera kalibrálása > Kalibráció törlése lehetőséget. Ha a kalibráció törlődött, a Model S újra elvégzi a kalibrálást. Bár ez sok esetben segít a kamerák újrakalibrálásában, előfordulhat, hogy a Kalibráció törlése nem oldja meg az összes kamerával és érzékelővel kapcsolatos problémát.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az önkalibrálást célzó vezetési folyamat kizárólag a nagyjából 2016. október 12-e után gyártott Model S járműveket érinti.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A kamerák kalibrálásához az aktuális sáv és a szomszédos sávok (a jármű mindkét oldalán legalább két sáv) sávelválasztó vonalainak jó láthatósága szükséges. A legjobb eredmény érdekében vezessen egy (ideális esetben legalább ötsávos) jól látható sávelválasztó vonalakkal rendelkező, minimális forgalmú autópálya középső sávjában.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha olyan funkciót próbál meg használni, amely a kalibrálási folyamat befejezéséig nem érhető el, a funkció nem kapcsol be, és a műszerfalon megjelenik egy üzenet.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Model S járművének meg kell ismételnie a kalibrálási folyamatot, ha a kamerákat a Tesla szervizelte, valamint egyes esetekben a szoftverfrissítések után is.

A kamerák akadálymentesen tartása

Ügyeljen arra, hogy minden kamera tiszta és kitakarásmentes legyen indulás és az Autopilot használata előtt (lásd: A kamera tisztítása). A szennyezett kamerák és érzékelők (ha vannak), valamint az olyan környezeti feltételek, mint például az eső és a kopott terelővonalak csökkenthetik az Autopilot teljesítményét. Ha a kamera előtt akadály van vagy valami eltakarja, a Model S üzenetet jelenít meg az műszerfaln és előfordulhat, hogy az Autopilot funkciói nem állnak rendelkezésre. A speciális riasztásokkal kapcsolatos további információkért lásd: Hibajelzések.

A kameraházakban lecsapódhat a pára, különösen ha járművével hideg vagy nedves időben kint parkol. A műszerfal hibajelzés jelenhet meg, amely arra figyelmezteti, hogy az egyik kamera működése akadályozott, és az összes autopilot funkció vagy azok egy része átmenetileg korlátozott lehet, amíg a kamera látótere ismét tiszta nem lesz. A páralecsapódás megelőző felszárítása érdekében készítse elő az utasteret úgy, hogy meleg hőmérsékletet állít be, bekapcsolja a szélvédő fagymentesítőjét, és az első befúvónyílásokat az ajtóoszlopok irányába állítja (lásd: Mobilalkalmazás).