Načini pospeškov

Nastavitve pospeškov, ki so na voljo pri vozilu Model S, so odvisne od datuma izdelave in dodatnih možnosti, ki ste jih naročili ob nakupu:

 • Chill: omeji pospeške za uglajeno in umirjeno vožnjo (na voljo pri vseh vozilih s strojno opremo avtopilota).
 • Standardno: nudi običajno stopnjo pospeškov (na voljo pri vozilih serije non-Performance s pogonom na vsa kolesa in vozilih Model S z zadnjim pogonom, ki so opremljena s strojno opremo avtopilota).
 • Sport: nudi običajno stopnjo pospeškov (na voljo pri vozilih serije Performance s pogonom na vsa kolesa).
 • Insane: poviša najvišji navor za približno 30 odstotkov (na voljo pri vozilih serije Performance s pogonom na vsa kolesa, ki niso nadgrajena s paketom opreme Ludicrous).
 • Ludicrous: poviša najvišji navor za približno 60 odstotkov (na voljo pri vozilih serije Performance s pogonom na vsa kolesa, ki so nadgrajena s paketom opreme Ludicrous).
 • Insane+: poviša najvišji navor za približno 30 odstotkov (na voljo pri vozilih serije Performance s pogonom na vsa kolesa, ki niso nadgrajena s paketom opreme Ludicrous), hkrati pa segreje baterijo na idealno delovno temperaturo in s tem zagotovi dostop do 100 % moči, ki je na voljo. Preden izberete to nastavitev, preberite poglavje Uporaba načinov Insane+ ali Ludicrous+.
 • Ludicrous+: poviša najvišji navor za približno 60 odstotkov (na voljo pri vozilih serije Performance s pogonom na vsa kolesa, ki so nadgrajena s paketom opreme Ludicrous), hkrati pa v hipu segreje baterijo na idealno delovno temperaturo in s tem zagotovi dostop do 100 % moči, ki je na voljo. Preden izberete to nastavitev, preberite poglavje Uporaba načinov Insane+ ali Ludicrous+.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Čeprav način Chill neposredno ne izboljša dosega vožnje, lahko višji navor in večja moč, ki sta na voljo v načinu Insane ali Ludicrous, skrajšata doseg in povečata porabo.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Ko izberete način Chill, se na instrumentni plošči nad hitrostjo vožnje izpiše Chill.

Poleg tega je vozilo Model S serije Performance s pogonom na vsa kolesa opremljeno tudi z načinom Launch Mode, ki omogoča optimalne pospeške na podlagah z dobrim oprijemom. Posebna navodila za vožnjo v načinu Launch Mode si oglejte v poglavju Način Launch Mode.

Za izbiro načina pospeškov se dotaknite možnosti Upravljalni elementi > Stopalke in krmiljenje > Pospeševanje.

Uporaba načinov Insane+ ali Ludicrous+

Če izberete način Insane ali Ludicrous, je takoj na voljo dodatna moč. Če pa želite razviti absolutno največjo moč (samo za kratkotrajno uporabo), lahko izberete način Insane+ ali Ludicrous+, v katerih segrejete baterijo na idealno delovno temperaturo. S tem si zagotovite dostop do 100 % moči, ki je na voljo.

Med segrevanjem baterije je na zaslonu na dotik izpisano sporočilo o stanju s približnim časom čakanja, ki vas obvešča o tem, kdaj bo na voljo dodatna moč. Poleg ogrevanja baterije si vozilo v načinih Insane+ in Ludicrous+ prizadeva, da baterija ostane v optimalnem temperaturnem območju. Zato je lahko v primeru agresivne vožnje nekaj minut prikazano stanje "Hlajenja", dokler temperatura ne pade. Model S ostane v izbranem načinu tri ure, tudi če zapustite vozilo. Po treh urah se funkcija izklopi.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Načina Insane+ in Ludicrous+ sta zasnovana tako, da v krajšem obdobju omogočata maksimalne pospeške. Te nastavitve niso namenjene vsakodnevni vožnji. Slaba stran dodatne moči je večja poraba energije in zgodnejše upadanje moči pri daljših vožnjah. Nastavitvi pospeškov Insane in Ludicrous omogočata občutno večje zmogljivosti, tudi če ne izberete nastavitev Insane+ ali Ludicrous+, da bi dosegli maksimalno moč baterije. V običajnih voznih situacijah dodatne moči, ki jo lahko dosežete z nastavitvama Insane+ in Ludicrous+, morda sploh ne bi opazili.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Stopnja napolnjenosti baterije mora biti vsaj 20 %, da lahko podpira načina Insane+ in Ludicrous+. Teh nastavitev ne morete izbrati, če je stopnja napolnjenosti baterije pod 20 %. Poleg tega se ti nastavitvi izklopita, takoj ko med njuno uporabo stopnja napolnjenosti baterije pade pod 20 %.

Med uporabo načina Insane+ ali Ludicrous+ vozilo Model S porabi več energije za ohranjanje temperature baterije v optimalnem razponu.

Če želite kadar koli izklopiti način Insane+ ali Ludicrous+, nastavite drugo stopnjo pospeškov. Te nastavitve se samodejno izklopijo v treh urah, ne glede na to, ali še vozite ali ste že zapustili vozilo, s čimer se prepreči prekomerna in potencialno nepotrebna poraba energije (če na primer zapustite vozilo in pozabite izklopiti način Insane+ ali Ludicrous+).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Med uporabo načina Insane+ ali Ludicrous+ vozilo ohranja temperaturo baterije v optimalnem razponu. Poleg segrevanja baterije te nastavitve skrbijo tudi za ohlajanje baterije, ko je to potrebno (na primer med vožnjo pri visoki hitrosti, naglim pospeševanjem, dolgimi vožnjami itd.).

Način Launch Mode

Način Launch Mode je na voljo samo pri vozilih serije Performance s pogonom na vsa kolesa in nudi optimalne pospeške na podlagah z dobrim oprijemom.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Močno pospeševanje, ki lahko vključuje način Launch Mode, poveča obremenitev pogonskega sklopa vozila, kar lahko povzroči hitrejšo obrabo in staranje različnih komponent. Model S stalno nadzira obrabo in škodo na pogonskem sklopu in vas obvešča o tem, ali je treba komponente vozila servisirati.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Opozorilo
Način Launch Mode uporabljajte samo na primernih lokacijah, kjer ni križišč ali pešcev. Način Launch Mode je namenjen uporabi na dirkališčih. Voznik je odgovoren za to, da njegov slog vožnje in pospeškov ne ogroža ali ovira drugih udeležencev v prometu.

Vklop načina Launch Mode

 1. Nekoliko ogrejte zavore z nekajminutno vožnjo, med katero nekajkrat uporabite zavore.
 2. Zračno vzmetenje nastavite na nastavitev Nizko (glejte Zračno vzmetenje).
 3. Stopnjo pospeškov nastavite na nastavitev Insane+ ali Ludicrous+ (dodatna oprema).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Če ima vozilo nastavitev Ludicrous+, lahko dosežete optimalne zmogljivosti, če to nastavitev pritisnete in zadržite tri sekunde.
 4. Ko je vozilo Model S v prestavi za vožnjo naprej in stoji na mestu z volanskim obročem obrnjenim naravnost, držite zavorno stopalko pritisnjeno z levo nogo, nato pa do konca pohodite stopalko za plin. V eni sekundi se na instrumentni plošči izpiše, da je način Launch Mode vklopljen.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opomba
  Način Launch Mode še dodatno spusti sprednje vzmetenje ter tako občutno zmanjša oddaljenost od tal.
 5. V dvanajstih sekundah po vklopu načina Launch Mode sprostite zavorno stopalko, da vozilo lahko pospeši.

Ko sprostite zavore, vozilo Model S poleti naprej.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Način Launch Mode ni na voljo, če je funkcija Slip Start vklopljena (kar omogoča vrtenje koles). Glejte Uravnavanje zdrsa.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opomba
Način Launch Mode je na voljo samo pri temperaturi okolja 3 °C ali višji.