Schakelen

Schakelen

Als de Model 3 in stand P (Parkeren) staat, moet u het rempedaal intrappen om te schakelen.

Beweeg de rijhendel omhoog of omlaag om naar verschillende rijmodi te schakelen.

Schakelhendel met pijl, lijn, pijl lijn die omhoog en herhaaldelijk omlaag wijzen

Als u tijdens het rijden probeert te schakelen wanneer dat niet mogelijk is vanwege de snelheid waarmee u op dat moment rijdt, klinkt er een waarschuwingssignaal en wordt de desbetreffende rijmodus niet ingeschakeld.

Achteruit

Duw de rijhendel helemaal omhoog en laat deze dan los. Het inschakelen van stand R (Achteruit) is alleen mogelijk als de Model 3 stilstaat of rijdt met een snelheid van minder dan 8 km/h.

Neutraal

In de stand N (Neutraal) kan de Model 3 vrij rollen wanneer u het rempedaal loslaat:

  • Als de auto in de parkeerstand staat, schakelt u naar neutraal door de rijgendel kort omhoog of omlaag naar de eerste stand te bewegen.
  • Als de auto in de rijstand staat, schakelt u naar neutraal door de rijgendel kort omhoog naar de eerste stand te bewegen. Als Automatisch sturen of Traffic-aware cruise control (indien aanwezig) actief is, moet u de rijhendel omhoog naar de eerste stand drukken en de hendel langer dan 1 seconde in die stand houden. Automatisch sturen of Traffic-aware Cruise Control wordt dan uitgeschakeld.
  • Als de auto in de achteruitrijstand staat, schakelt u naar neutraal door de rijgendel kort omlaag naar de eerste stand te bewegen.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
U moet het rempedaal intrappen om uit N (Neutraal) te schakelen wanneer u langzamer rijdt dan ongeveer 8 km/h.

Model 3 schakelt automatisch naar P (Parkeren) wanneer u de bestuurdersstoel verlaat. Als u de auto in de stand N (Neutraal) wilt laten, gebruik dan het touchscreen om de Transportmodus (zie Aanwijzingen voor sleepdiensten) in te schakelen.

Rijden

Duw de rijhendel helemaal omlaag en laat deze dan los. Het inschakelen van stand D (Rijden) is alleen mogelijk als de Model 3 stilstaat of achteruitrijdt met een snelheid van minder dan 8 km/h.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Druk, in de stand D, de rijhendel helemaal omlaag en laat deze dan los om cruise control in te schakelen (zie Traffic-aware cruise control) en druk de hendel twee keer kort achter elkaar omlaag om Automatisch sturen in te schakelen (zie Automatisch sturen).

Parkeren

Druk op het uiteinde van de rijhendel terwijl de Model 3 stilstaat.

Pijl die naar de knop aan het einde van de rijhendel wijst

Model 3 wordt automatisch in stand P (Parkeren) gezet als u een laadkabel aansluit of als tegelijkertijd aan twee of meer van de volgende voorwaarden wordt voldaan terwijl u langzamer rijdt dan 2 km/h:

  • De veiligheidsgordel van de bestuurdersstoel wordt losgeklikt.
  • De bezettingssensor in de bestuurdersstoel detecteert geen inzittende.
  • Het bestuurdersportier wordt geopend.

Om ervoor te zorgen dat passagiers gemakkelijk kunnen instappen, kunt u ook op elk moment alle portieren ontgrendelen door naar de stand P (Parkeren) te schakelen en vervolgens een tweede keer op de knop P te drukken.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
U moet het rempedaal intrappen om uit P (Park) te schakelen.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Bovenstaande voorwaarden zijn geen complete lijst met redenen waarom de Model 3 wel of niet automatisch in stand P (Parkeren) wordt gezet en, in bepaalde gevallen wordt uw auto mogelijk in stand P (Parkeren) gezet als aan slechts één van bovenstaande voorwaarden is voldaan.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Als de remmen niet goed werken in een noodgeval, kunt u de knop Park op de rijhendel ingedrukt houden om de auto tot stilstand te brengen. Gebruik deze methode uitsluitend wanneer deze absoluut noodzakelijk is om de auto te stoppen.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder om ervoor te zorgen dat de auto vóór het uitstappen altijd in de stand P (Parkeren) staat. Vertrouw er nooit op dat de Model 3 automatisch naar de stand P (Parkeren) schakelt; dit werkt mogelijk niet onder alle omstandigheden (bijvoorbeeld als de auto door Kruip of een helling sneller rijdt dan ongeveer 2 km/h).