Over Autopilot

Hoe het werkt

Uw Model 3 is uitgerust met de volgende componenten, die actief de omgeving rondom de auto bewaken:

Callouts die laten zien waar Autopilot-componenten zich in de auto bevinden.
 1. Er is een camera boven de kentekenplaat achter gemonteerd.
 2. Ultrasone sensoren (indien aanwezig) bevinden zich in de voor- en achterbumper.
 3. Er is een camera in elke portierstijl gemonteerd.
 4. Er zijn drie camera's op de voorruit boven de achteruitkijkspiegel bevestigd.
 5. Er is een camera op de spatborden vóór gemonteerd.
 6. Radar (indien aanwezig) is achter de voorbumper gemonteerd.

Model 3 is tevens uitgerust met nauwkeurige, elektronisch bekrachtigde rem- en stuursystemen.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Zorg er vóór iedere rit voor dat alle camera's en sensoren (indien aanwezig) schoon zijn. Zie Camera's en sensoren reinigen voor meer informatie. Vuile camera's en sensoren en omgevingsomstandigheden zoals regen en vervaagde rijstrookmarkeringen kunnen de prestaties van Autopilot nadelig beïnvloeden.

Actieve veiligheidsfuncties

Deze actieve veiligheidsfuncties, zijn bedoeld om uw veiligheid te vergroten:

U kunt enkele van deze functies in- en uitschakelen en in sommige gevallen de werking ervan bepalen. Tik op Bediening > Autopilot om de instellingen voor deze functies op te roepen.

Autopilot-functies

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Afhankelijk van marktregio, voertuigconfiguratie, aangeschafte opties, softwareversie en productiedatum, zijn mogelijk niet alle onderstaande functies aanwezig op uw auto of werkt een functie mogelijk niet op de manier die wordt beschreven.

Deze comfortfuncties van Autopilot zijn bedoeld om de inspanningen van de bestuurder te verminderen:

U kunt enkele van deze functies in- en uitschakelen en in sommige gevallen de werking ervan bepalen. Tik op Bediening > Autopilot om de bijbehorende instellingen voor deze functies op te roepen.

Rijden om camera's te kalibreren

Model 3 moet met precisie manoeuvreren wanneer Autopilot-functies worden gebruikt. Daarom moeten camera's de zelfkalibratie voltooien voordat sommige functies voor het eerst of na bepaalde reparaties gebruikt kunnen worden. Voor uw gemak geeft het touchscreen een voortgangsindicator weer.

Wanneer de kalibratie is voltooid, zijn Autopilot-functies gereed voor gebruik. De kalibratie is normaal voltooid nadat er 32-40 km is gereden, maar de afstand varieert afhankelijk van de weg- en omgevingsomstandigheden. De kalibratie wordt bijvoorbeeld sneller uitgevoerd wanneer u op een rechte weg met meerdere rijbanen rijdt (bijvoorbeeld een snelweg), met duidelijk zichtbare rijstrookmarkeringen (in de rijstrook en de naastgelegen rijstroken). Neem alleen contact op met Tesla als uw Model 3 het kalibratieproces niet heeft voltooid nadat u 160 km hebt gereden in de beschreven omstandigheden.

Als de camera is verplaatst uit de gekalibreerde positie (bijvoorbeeld doordat de camera of de voorruit is vervangen), moet u de kalibratie wissen. Tik om dit te doen op Bediening > Service > Camerakalibratie > Kalibratie wissen. Wanneer de kalibratie is gewist, herhaalt de Model 3 het kalibratieproces. Hoewel dit in veel gevallen helpt bij het opnieuw kalibreren van de camera's, lost Kalibratie wissen mogelijk niet alle problemen met de camera en sensor op.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Voor de kalibratie hebben de camera's goed zichtbare rijstrookmarkeringen nodig in zowel de rijbaan als de aangrenzende rijstroken (ten minste twee rijstroken aan elke kant van het voertuig). Rijd voor het beste resultaat op de middelste rijstrook van een snelweg (idealiter met ten minste vijf rijstroken) met duidelijke rijstrookmarkeringen en weinig verkeer.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Wanneer u voordat het kalibratieproces volledig is uitgevoerd probeert een functie te gebruiken die niet beschikbaar is, wordt de functie uitgeschakeld en verschijnt er een bericht op het touchscreen.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Model 3 moet het kalibratieproces herhalen wanneer door Tesla onderhoud is uitgevoerd aan de camera's of, in sommige gevallen, na een software-update.

Beperkingen

De prestaties van de Autopilot-componenten kunnen door veel factoren worden beïnvloed, waardoor ze mogelijk niet werken zoals bedoeld. Deze factoren omvatten (maar zijn niet beperkt tot):

 • Slecht zicht (bij zware regenval, sneeuw, mist enz.).
 • Fel licht (door koplampen van tegenliggers, direct zonlicht, etc.).
 • Schade of obstakels veroorzaakt door modder, ijs, sneeuw enz.
 • Interferentie of belemmering door object(en) die op de auto zijn bevestigd (zoals een fietsenrek).
 • Belemmering veroorzaakt door het aanbrengen van te veel lak of zelfklevende voorwerpen op de auto (zoals folie, stickers, rubbercoating, enz.).
 • Verkeersborden die geen herkenbare standaardindeling hebben, zoals digitale of tijdelijke verkeersborden.
 • Smalle of slingerende wegen.
 • Een beschadigd of verkeerd uitgelijnd carrosseriepaneel.
 • Gebruik van grijs of aftermarket-glas.
 • Interferentie van andere apparatuur die ultrasonische golven genereert.
 • Extreem hoge of lage temperaturen.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Let op!
Als de voorruit moet worden vervangen, breng uw auto dan naar Tesla Service. Zo wordt de juiste hantering en montage van de camera('s) gegarandeerd. Als u dit niet doet, werken een of meer functies voor Autopilot mogelijk niet meer naar behoren.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
De bovenstaande lijst met situaties die de goede werking van Autopilot-componenten kunnen verstoren, is niet volledig. Vertrouw nooit alleen op deze componenten om uw veiligheid te waarborgen. Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurder om alert te blijven, veilig te rijden en de auto te allen tijde onder controle te hebben.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Geavanceerde veiligheidsvoorzieningen zijn mogelijk niet beschikbaar tijdens de kalibratieperiode.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Het opnieuw kalibreren van de camera's of sensoren (indien aanwezig) op het touchscreen is geen vervanging voor het controleren van de fysieke locatie en status van deze componenten. Loop om uw auto heen en controleer de camera's en sensoren op fysieke schade. Verkeerd gekalibreerde of gepositioneerde camera's en sensoren kunnen het gebruik van veiligheidsvoorzieningen beperken of uitschakelen. Neem contact op met Tesla als u aanhoudende problemen vermoedt.

Camera's en sensoren reinigen

Houd de camera's en sensoren (indien aanwezig) schoon, vrij van schade en condens, en verwijder obstakels om ervoor te zorgen dat de informatie die de verschillende Autopilot-componenten verschaffen zo nauwkeurig mogelijk is (zie Reinigen).

Er kan condensvorming optreden in de camerabehuizingen, met name wanneer u uw auto buiten onder koude of natte omstandigheden parkeert. Op het touchscreen wordt mogelijk een waarschuwing weergegeven dat de camera wordt geblokkeerd en dat sommige of alle Autopilot-functies tijdelijk worden beperkt totdat het camerazicht vrij is. U kunt de condens proactief drogen door het interieur voor te verwarmen op een hoge temperatuur, de voorruitverwarming in te schakelen, en de luchtstroom van de ventilatieroosters voorin te richten op de portierstijlen (zie Mobiele app).

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Let op!
Veeg niet met uw handen of een doek over een blootliggende lens in een poging om vuil te verwijderen. Door vegen kan het vuil het oppervlak van de lens beschadigen.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Let op!
Gebruik geen chemische of schurende reinigingsmiddelen. Daardoor zouden oppervlakken beschadigd kunnen raken.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Let op!
Reinig een ultrasone sensor (indien aanwezig) of cameralens niet met een scherp of schurend voorwerp dat krassen kan veroorzaken en het oppervlak kan beschadigen.