Kuljettajan uneliaisuusvaroitus

Kuljettajan uneliaisuusvaroitus on tarkoitettu varoittamaan kuljettajia, joiden järjestelmä katsoo olevan uneliaita. Kuljettajan uneliaisuusvaroitus tarkkailee kuljettajan tarkkaavaisuutta ja ajotapaa ja tulkitsee näin uneliaisuudesta varoittavia merkkejä. Kun järjestelmä havaitsee kuljettajan olevan unelias, kuuluu hälytysääni ja kosketusnäytön korttialueella näkyy hälytys.

Kuljettajan uneliaisuusvaroitus aktivoituu ajonopeuden ollessa yli 65 km/h, kun ajoneuvolla on ajettu vähintään 10 minuuttia eikä Autopilot ole toiminnassa.

Kuljettajan uneliaisuus havaittu

Pidä tauko

Jos näet tämän varoituksen, sinun on suositeltavaa pysähtyä ja levätä ennen matkan jatkamista. Hälytys poistuu, kun uneliaisuudesta kertovia merkkejä ei enää havaita.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Kun varoitus on aktiivinen ja nopeus laskee alle 60 km/h, järjestelmä poistuu käytöstä.

Kuljettajan uneliaisuusvaroitukset voi poistaa käytöstä tai ottaa käyttöön meneillään olevan ajokerran ajaksi (päättyy, kun ajoneuvon pysäköintivaihde kytketään ja kuljettaja poistuu ajoneuvon luota) valitsemalla Hallintalaitteet > Turvallisuus > Kuljettajan uneliaisuusvaroitus. Kuljettajan uneliaisuusvaroitus palaa automaattisesti käyttöön kunkin ajokerran alussa.

Jos kuljettajan uneliaisuusvaroitus ei ole käytettävissä, kosketusnäytössä näkyy varoitus.

Kuljettajan uneliaisuusvaroitus ei käytettävissä

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Tämä aktiivinen turvallisuusominaisuus käyttää ohjaamokameraa kuljettajan tarkkaavaisuuden valvomiseen. Ohjaamokamera ei käytä kasvojentunnistusta tai muita tunnistusmenetelmiä. Oletusarvoisesti kameran kuvat ja videot eivät siirry pois ajoneuvosta, eikä niitä siirretä kenellekään, ei edes Teslalle, ellet ole ottanut käyttöön tietojen jakamista. Voit muuttaa tietojen jakamisen asetuksia valitsemalla Hallintalaitteet > Ohjelmisto > Tietojen jakaminen > Salli matkustamon kameran analyysi. Voit muuttaa tietojen jakamisen asetuksia milloin tahansa.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Kuljettaja vastaa itse siitä, että hän säilyttää havaintokykynsä riittävän hyvänä, noudattaa turvallista ajotapaa ja pitää ajoneuvon hallinnassaan kaikissa tilanteissa. Älä koskaan luota siihen, että kuljettajan uneliaisuusvaroitus pitää ajoneuvosi turvallisesti hallinnassa. Tarkkaile aina edessä olevaa tietä ja valmistaudu toimimaan tilanteen edellyttämällä tavalla. Tämän laiminlyönti voi johtaa vakavaan loukkaantumiseen tai kuolemaan.

Rajoitukset ja epätarkkuudet

Kuljettajan uneliaisuusvaroitus ei välttämättä anna varoituksia seuraavissa tilanteissa:

  • Yksi tai useampi kamera on vaurioitunut, likaantunut tai peittynyt (esim. mudan, jään, lumen tai etumaskin suojan, liian paksun maalikerroksen tai liimattavan tuotteen, kuten päällysteen, tarran tai kumipinnoitteen tms.) vuoksi.
  • Sääolosuhteet (kova sade, lumi tai sumu) häiritsevät ajoneuvojärjestelmien toimintaa.
  • Model Y -ajoneuvoon kiinnitetty esine häiritsee ja/tai estää kameran toimintaa (kuten pyöräteline tai tarra).
  • Huono näkyvyys ja huonosti erottuvat kaistamerkinnät (vesi- tai lumisateen, sumun tms. vuoksi).
  • Kaistamerkinnät ovat erittäin kuluneet, niistä on näkyviä aiempia merkintöjä, niitä on muutettu tietyön vuoksi tai ne muuttuvat nopeasti (esimerkiksi erkanevien, risteävien tai liittyvien kaistojen vuoksi).
  • Yhden tai usean ajoneuvojärjestelmän ongelma estää kuljettajan uneliaisuusvaroituksen normaalin toiminnan.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Edellä olevat luettelot eivät kata kaikkia mahdollisia tilanteita, joissa kuljettajan uneliaisuusvaroitusten toiminnassa saattaa esiintyä häiriöitä, vaan epätavallisen toiminnan taustalla voi olla useita syitä. Kuljettaja vastaa itse törmäyksien välttämisestä säilyttämällä havaintokykynsä hyvänä ja tarkkailemalla tietä, jotta voisi ennakoida tarvittavat toimenpiteet mahdollisimman ajoissa.