Sustav kontrole prianjanja

Način rada

Sustav kontrole prianjanja stalno nadzire brzinu okretanja prednjih i stražnjih kotača. Ako Model Y izgubi prianjanje na podlogu, sustav smanjuje proklizavanje kotača na minimum na način da kontrolira silu kočenja i snagu motora. Prema zadanim postavkama, sustav kontrole prianjanja je uključen. U normalnim uvjetima ova opcija treba biti uključena kako bi se osigurala maksimalna sigurnost.

Narančasta ikona stražnjeg prikaza vozila s krivudavim oznakama guma
Žuti indikator treperi na osjetljivom na dodir dok sustav kontrole prianjanja aktivno upravlja silom kočenja i snagom motora za minimalno proklizavanje kotača. Ako indikator ostaje uključen, u sustavu kontrole prianjanja prepoznat će se pogreška. Obratite se servisnom centru tvrtke Tesla.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Sustav kontrole prianjanja ne može spriječiti sudare uzrokovane opasnim načinom vožnje ili prenaglim skretanjem pri visokim brzinama.

Isključivanje sustava kontrole prianjanja

U uobičajenim uvjetima sustav kontrole prianjanja mora ostati uključen. Isključite ga samo ako namjerno želite da kotači proklizavaju, kao u sljedećim situacijama:

  • Kretanje na mekanim podlogama, kao što su šljunak ili snijeg.
  • Vožnja po dubokom snijegu, pijesku ili blatu.
  • Izvlačenje iz rupe ili duboke brazde.
  • Tijekom terenske vožnje.

Kod vozila s pogonom na stražnje kotače, isključite kontrolu prianjanja i omogućite proklizavanje kotača dodirom Kontrole > Dinamika > Pokretanje na skliskim podlogama.

Kod vozila s pogonom na sve kotače možete odabrati jednu od ovih opcija, ovisno o okolnostima:

  • Pokretanje na skliskim podlogama tom se značajkom pojednostavnjuje izvlačenje Modela Y iz blata, snijega, leda i slično. Kad uključite Pokretanje na skliskim podlogama, kotači mogu proklizavati pa se Model Y kretanjem naprijed-natrag lakše izvlači iz situacija sa zaglavljenim kotačima.
  • Pomoć za terensku vožnju – tom se značajkom postižu općenita poboljšanja tijekom terenske vožnje. Osim što omogućuje proklizavanje kotača, Pomoć za terensku vožnju uravnotežuje zakretni moment između prednjeg i stražnjeg motora radi optimizacije prianjanja na podlogu. Pomoć za terensku vožnju poboljšava prianjanje kotača na neravnim i mekanim površinama, na kojima jedna strana vozila može izgubiti kontakt s površinom dok druga strana i dalje dobro prianja. Kada je značajka Pomoć za terensku vožnju uključena, papučica gasa omogućuje polaganije povećanje zakretnog momenta, što može biti korisno tijekom „puzanja” sasvim malom brzinom (primjerice, po stjenovitom terenu). Kada je taj način rada omogućen, iznad brzine vožnje na dodirnom zaslonu prikazuje se oznaka TERENSKI.

Kada uvjeti zbog kojih ste uključili Pokretanje na skliskim podlogama ili Pomoć za terensku vožnju više ne postoje, preporučuje se da obavezno isključite tu postavku kako biste ponovno omogućili kontrolu proklizavanja. Ako te postavke ostavite uključenima, kontrola proklizavanja ponovno se aktivira tijekom sljedeće vožnje.

Narančasta ikona stražnjeg prikaza vozila s krivudavim oznakama i riječi ISKLJUČENO.
Kada uključite Pokretanje na skliskim podlogama ili Pomoć za terensku vožnju, na dodirnom zaslonu svijetli indikator koji označava da sustav kontrole prianjanja više ne sprječava proklizavanje kotača.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Premda Pokretanje na skliskim podlogama i Pomoć za terensku vožnju možete rabiti pri bilo kojoj brzini, te su značajke manje učinkovite pri većim brzinama.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Pokretanje na skliskim podlogama i Pomoć za terensku vožnju nisu dostupni kad aktivno upotrebljavate autopilot.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Ako tempomat uključite dok su aktivne značajke Pokretanje na skliskim podlogama ili Pomoć za terensku vožnju, aktivna se značajka isključuje i ponovno se omogućuje kontrola prianjanja.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Dok je uključena značajka Pomoć za terensku vožnju, ne funkcionira automatsko kočenje u slučaju nužde ni izbjegavanje napuštanja prometne trake.