Support för Model 3

Trådlösa uppdateringar

Trådlösa programvaruuppdateringar introducerar nya funktioner och förbättrar existerande funktionalitet för att göra din Model 3 säkrare och mer kapabel över tid.

Så snart en programvaruuppdatering är tillgänglig kommer du få ett meddelande på din touchskärm och genom din Tesla-app, inklusive uppskattad tidsåtgång. Du kan välja att installera uppdateringen omedelbart eller schemalägga till en senare tidpunkt. Din Model 3 kommer inte vara nåbar under uppdateringen så vi rekommenderar att du väljer en tid då du inte kommer behöva köra.

Notera: Du kan även trycka på väckarklocksikonen högst upp på din touchskärm för att kontrollera din uppdateringsinformation när som helst.

Utforska din interiör

Körning

Din Model 3 är alltid redo att köras. Med din telefonnyckel eller ditt key card är det bara att sätta foten på bromsen och använda växelväljaren till höger om ratten för att lägga i en växel och börja köra. För att parkera är det bara att trycka på den silverfärgade knappen ytterst på växelväljaren. Efter att du parkerat tar du med dig din telefon och ditt key card och stiger ut ur bilen. Den kommer att stängas av automatiskt.

Öppna dörrarna

För att öppna dörren när du sitter i bilen trycker du på knappen som sitter på ovansidan av dörrhandtaget.

Framdörrarna är även utrustade med en manuell release som kan användas vid den osannolika händelse att Model 3 inte har någon ström. Den manuella releasen bör inte användas för ofta eftersom kontinuerlig användning kan skada fönsterlisten.

Ägarhandbok

Öppna bruksanvisningen för Model 3 på din touchskärm. Gå till ”Settings” och tryck på ”Service” för att se den. Du kan även se manualen för laddningskabeln för ytterligare bil- och laddningsinformation.

Klimatanläggning

Tryck på fläktikonen för att justera inställningarna för klimatanläggningen. Justera luftflödet, temperaturen och mer från den centrala menyn. När ventiler i ansiktsnivå väljs kommer rutnät visas för att anpassa luftflödet. Tryck på luftflödesikonerna för att växla mellan enkel eller dubbel luftström. Dra ikonerna för att justera luftflödets riktning.

Notera: de bakre ventilerna styrs manuellt.

Öppna konsolen och ladda din telefon

Det finns två förvaringsfack och två laddningsanslutningar i mittkonsolen i Model 3. Om premiumpaketet är valt har konsolen två ytterligare USB-portar baktill.

Fack i armstödet: lyft armstödet för att öppna ett rymligt förvaringsfack med ett 12V-uttag. Fäll ner för att stänga.

Främre fack: två paneler täcker det främre förvaringsutrymmet. För att öppna, tryck lätt på panelerna vid skarven där de möts. Panelen under pekskärmen fungerar som telefondocka och kan lyftas upp för att komma åt de främre USB-portarna. För att stänga, tryck lätt ner panelen.

Telefonnyckel och key card

Telefonnyckel

Koppla en telefonnyckel för att låsa upp din Model 3 utan att någonsin ta telefonen ur fickan. Vi rekommenderar telefonnyckeln som den primära metoden för att öppna och starta din bil.

För att ansluta telefonen som nyckel:

• Ha ditt key card med dig och se till att din telefon med Bluetooth är påslagen och kan upptäckas.
  • Öppna Teslas mobilapp och tryck på ”Phone Key”.
  • Följ instruktionerna steg för steg

När parkopplingen är slutförd och inom räckhåll för din Model 3 kommer telefonnyckelns status ändras till ”Connected”.

Obs: en parkopplad telefonnyckel använder Bluetooth-frekvenser istället för en nätverksanslutning för att kommunicera med din Model 3. Detta innebär att om du är parkerad i ett garage under marken utan mobilmottagning till varken telefon eller bil kan du fortfarande låsa, låsa upp och starta din bil utan problem.

Walk Away-lås

Du kan låsa din Model 3 utan att ta upp telefonen ur fickan genom att slå på funktionen ”Walk Away Lock”. Gå in i ”Settings” på touchskärmen och välj sedan ”Locks” för att aktivera det.

Öppna med key card

Din Model 3 kommer som standard med två key cards för enkel öppning och användande. Ett key card är praktiskt när din telefon är oåtkomlig eller urladdad, eller om någon annan tillfälligt ska köra din Model 3, till exempel om någon parkerar den åt dig.

För att låsa eller låsa upp, blippa ditt Model 3-kort på mitten av stolpen till höger om förarfönstret. För att starta din Model 3, blippa ditt key card bakom dryckeshållarna och trampa ner bromsen för att starta.

Notera: Du kan inte öppna från bilens passagerarsida.

Mobilapp

Din Model 3 kan även kommunicera med Teslas mobilapp via vanlig mobiluppkoppling.

Om du behöver ge ytterligare en förare åtkomst eller vill ha mer information, besök vår supportsida för Teslas mobilapp här

Autopilot

Hur du aktiverar

Om din bil har Autopilot kommer din Model 3 indikera att Adaptiv farthållare och Autostyrning är tillgängliga genom att visa en grå ratt- och en hastighetsmätarsymbol under hastigheten i displayen. När de är tillgängliga trycker du nedåt på växelväljaren en gång för att aktivera Adaptiv farthållare, eller två gånger för att aktivera Adaptiv farthållare och Autostyrning. Ikonerna för Adaptiv farthållare och Autostyrning kommer markeras med blått för att indikera när de är aktiverade.

För att avaktivera Autopiloten, för växelväljaren uppåt och släpp den, eller trampa på bromspedalen. Ikonerna blir åter gråa eller försvinner för att indikera att Autopilot-funktionerna inte längre är aktiva. Annan inverkan från förare eller bil kan även avbryta en eller båda Autopilot-funktionerna. Med både Adaptiv farthållare och Autostyrning aktiverade kan man, till exempel, ta över styrningen manuellt för att avbryta Autostyrning medan Adaptiv farthållare förblir aktiv. För att läsa mer om Autopilot och dess ytterligare funktioner och hur du använder den, se din ägarmanual.

När du använder Autopilot-funktionerna är det ditt ansvar att vara uppmärksam, köra säkert och ha kontroll över din bil hela tiden. Se till så att du alltid har händerna på ratten och har koll på alla meddelanden, varningar eller statusförändringar i bilen.

Laddning

Ladda var som helst

Din Tesla kan laddas var som helst – där du vanligtvis parkerar, längs din färdväg och vid ditt resmål. Läs mer om laddningsalternativ och planera en resväg i din Model 3 här

Hur du kopplar in

Öppna laddningsluckan på följande sätt:

• Utanför bilen: tryck på det nedre högra hörnet av laddningsluckan när bilen är upplåst eller när en godkänd telefonnyckel finns i närheten.
  • Med alla Tesla-laddare: tryck på knappen på laddningskabelns handtag när kabeln är ansluten till en strömkälla och nära laddningsluckan.
  • På din touchskärm: tryck på blixtikonen på bilens touchskärm. Klicka på ”Open Charge Port”.

Du kan övervaka din laddningsstatus genom att titta på LED-lampan i form av ett Tesla-T brevid uttaget, på laddningsvyn i touchskärmen eller genom Tesla-appen var du än befinner dig.

Laddningsluckans ljus

Tesla T:et kommer att lysa med olika färger för att indikera bilens laddningsstatus.

• Blinkar grönt: T:et kommer att blinka grönt för att indikera att bilen laddar. Baserat på laddningsnivån kommer det blinka snabbare vid låg nivå och gradvis sakta ner när det börjar bli fulladdat.
  • Fast grönt sken: Laddningen är slutförd
  • Fast orange sken: Laddningskabeln är inte korrekt inkopplad. Tryck och håll in knappen på laddningskabelns handtag tills LED-lampan slår om till vitt. Ta bort kabeln från uttaget och för sedan in kabeln helt.
    • Håll inte in knappen på laddningskabelns handtag när du för in kabeln, då kommer den inte fästa ordentligt
  • Blinkar orange: Din bil laddas med reducerad strömstyrka
  • Vitt: Uttaget är olåst och kabeln är redo att föras in eller tas bort
  • Rött: Din bil har noterat ett problem med laddningen

För ytterligare laddningshjälp, kontakta Teslas kundsupport på ServiceHelpEU@tesla.com.

Rekommenderade laddningsvanor

Din Model 3 kommer automatiskt ladda till den inställda laddningsgränsen när du kopplar in den. Vi rekommenderar att ställa in din laddningsgräns för att uppfylla dina dagliga behov, och bara ladda mer än det dagliga behovet inför långresor.

Om du bor i ett område där du kan dra nytta av tidpunktsbaserade priser för el, eller vill påbörja laddning vid en viss tidpunkt rekommenderar vi att aktivera schemalagd laddning. Tryck bara på blixtikonen på din pekskärm och slå på ”Scheduled Charging” och ställ in din önskade starttid.

Obs: Model 3 kan också kopplas in i snabbladdningsnätverk med Combined Charging System 2 (Combo 2) från tredje part utan någon ytterligare utrustning.

Ägarsupport

Kundsupport och vägassistans

Tryck på Tesla T:et på din touchskärm för att kontakta Teslas Kundsupport och vägassistans-team direkt från din bil. För att läsa mer om de tjänster som är tillgängliga, se vår sida för Kundsupport och vägassistans.

Bärgning

Om du behöver vägassistans är vårt vägassistans-team tillgängligt dygnet runt.

Om din Model 3 behöver lastas på ett flak eller ett släp är den utrustad med ett transportläge som låter bilen rulla fritt. Vi rekommenderar inte att någonsin bogsera din Model 3 med hjulen på marken eftersom det kan orsaka permanent skada.

Varningsblinkers

För att slå på varningsblinkers, tryck på knappen med den röda varningsikonen alldeles ovanför backspegeln.