Tips för vinterkörning

Din Tesla har flera funktioner som är specialdesignade för låga temperaturer. Lär dig hur du kan förbättra din körupplevelse i kallt väder genom att följa tips såsom att hålla bilen inkopplad och konditionera batteriet före varje körning.

Tips för kallt väder

Det är normalt att uppleva minskad räckvidd under de kallare månaderna. För att maximera bilens räckvidd och effektivitet i kyla har den många inbyggda funktioner för att hålla batteriet varmt och optimerat för körning i kall väderlek.

Håll bilen inkopplad

Vi rekommenderar att du låter din Tesla vara inkopplad så mycket som möjligt när den inte används. Om du gör det kan batteriet hålla sig varmt genom att dra en liten mängd ström från nätet.

Förkonditionering och Schemalagd avresa

Att köra med ett varmt batteri är alltid mer effektivt och våra funktioner förkonditionering och Schemalagd avresa hjälper dig att sätta batteriet i optimalt tillstånd innan du börjar din resa.

• Förkonditionering med Tesla-appen
    Du kan förvärma din bil manuellt genom att aktivera förkonditionering eller avfrostning i Tesla-appen. Detta värmer upp batteriet och kupén till en behaglig temperatur före din nästa resa.

Om det är möjligt att hålla din bil inkopplad så kan bilen dra ström från elnätet istället för batteriet för att värma batteriet och kupén. För att aktivera Förkonditionering:

• Förkonditionering: Öppna Tesla-appen och tryck på ”Klimat” > ”Slå på”.
    • Avfrostning: Öppna Tesla-appen och välj ”Klimat” > avfrostningsikonen.
  • Använda Schemalagd avresa
    Denna funktion förvärmer automatiskt din bil utifrån ditt dagsschema så att bilen har optimal temperatur före din resa.

För att förkonditionera din bil utifrån ditt schema är det bara att koppla in bilen och ställa in nästa avresetid med funktionen ”Schemalagd avresa” på din touchskärm. Tryck på inställningsskärmen för klimatreglering > aktivera förkonditionering i inställningarna > välj ”Schedule” för att ställa in en tid varje dag när du vill vara redo att köra.

Håll utkik efter Snöflinge-ikonen

En blå snöflinga kan visas på touchskärmen om bilbatteriet är för kallt för att kunna komma åt dess lagrade energi. När den här ikonen visas kan du även märka av begränsad batterieffekt och begränsad regenerativ bromsning.

När batteriet har värmts upp försvinner snöflingan. Laddning, förkonditionering och körning genererar värme för att värma batteriet till dess optimala temperatur.

Spara energi på vägen

På vintern kan du minska bilens energiförlust genom att köra ekonomiskt och begränsa energianvändningen i kupén. Att värma kupén använder en betydande mängd energi som sedan inte kan användas att driva motorn.

• Kör i måttliga hastigheter.
  • Begränsa frekventa och snabb accelerationer och inbromsningar. Överväg att använda Chill Mode.
  • Sänk om möjligt inställningarna för kupétemperatur något och använd sätesvärmarna för extra värme.
Laddningstips

Snabb laddning när batteriet är varmt

Alla Tesla-batterier laddas snabbare när de är varma. Under körning genereras värme i drivlinan, vilket värmer bilens batteri. För att få den snabbaste laddningsupplevelsen ska du överväga att ladda vid en Supercharger närmare din destination istället för att ladda vid resans start, för att ge batteriet en chans att värmas upp först. Vid de tillfällen då detta inte är genomförbart kan du förkonditionera din bil för att börja värma batteriet innan du börjar resan.

Använda navigeringen i din bil

Förbered din bil för Supercharging genom att använda navigeringen till en destination även om du redan känner till din rutt. När du anger ett resmål i navigeringen under kalla väderförhållanden och det krävs Supercharging börjar din bil automatiskt förvärma ditt batteri innan du kommer till en Supercharger för att minska laddningstiden. Beroende på omgivningstemperaturen och om förkonditionering användes före avresa kan förvärmningen av batteriet ta 45 minuter eller mer.

Under långresor rekommenderar vi att du startar dina snabbladdningssessioner vid lägre laddningsnivå, när batteriet är varmt och har lägre motstånd.

Håll bilen inkopplad

Att låta bilen stå inkopplad håller batteriet varmt genom att dra en liten mängd ström från elnätet, vilket i sin tur hjälper bilen att ladda snabbare när du kommer fram till en Supercharger.

Tips för snö och is

När du förväntar dig isiga förhållanden kan dessa tips hjälpa dig att parkera och köra din Tesla på ett säkert sätt.

Positionera torkarblad och speglar rätt

Om du förväntar dig snö- eller isuppbyggnad ska du placera dina vindrutetorkare i serviceläget och inaktivera den automatiska infällningen av speglarna.

• Torkare i serviceläge: I alla modeller trycker du på ”Reglage” > ”Service” > ”Serviceläge för vindrutetorkare” > ”På”.
  • Inaktivera automatisk infällning av speglar: I Model S och Model X, tryck på ”Reglage” > ”Fordon” > ”Automatisk infällning av speglar”. I Model 3 och Model Y, tryck på: ”Reglage” > ”Snabbreglage” > ”Speglar” > ”Automatisk infällning av speglar”.

Avfrostning av snö och is

Vid minusgrader använder du avfrostningsfunktionen i din Tesla-app för att smälta bort snö och is från viktiga ytor. Detta är särskilt användbart om bilen har stått stilla och du vill ta bort snö och is från bilen före nästa resa.

Rensa viktiga ytor

Innan du kör, dubbelkolla att viktiga ytor inte är frusna eller övertäckta.

• Frusna dörrhandtag: Om dörrhandtagen har frusit fast, slå på handtaget med undersidan av näven tills isen går sönder.
  • Frusna speglar och fönster: Om dina speglar har frusit ska du fälla ut och in speglarna manuellt för att återställa automatisk spegelinfällning. Om fönstren har frusit ska du smälta bort isen med avfrostningsfunktionen i din Tesla-app.
  • Frusna Autopilot-sensorer och -kameror: För optimal prestanda ska du rensa bort snö, is, lera och smuts från Autopilot-sensorer och -kameror. För mer information, se ”Om förarassistans” i ägarhandboken.
  • Frusen laddkontakt: Om din laddkontakt har frusit ska du antingen aktivera förkonditionering (på HI-läge) eller avfrostningsfunktionen i din Tesla-app. En frusen laddkontakt orsakar AC-laddning med lägre hastighet och en blinkande gul indikator.
Vinterdäck och tillbehör

Vinterdäck

Vinterdäck rekommenderas vid körning i vinterväglag eller enligt lokala regler. Köp fälg- och vinterdäckspaket från Tesla Shop eller vid ett Tesla Service Center. Du hittar mer information om montering under ”Vinterdäck” i din ägarhandbok.

Spolarvätska

Fyll på med ny spolarvätska för kalla temperaturer. Avisningsmedel kan avdunsta med tiden, så att regelbundet fylla på med ny vätska kan hjälpa till att hålla dina vindrutetorkare redo för snöiga och isiga förhållanden.

Snökedjor

Snökedjor ger extra väggrepp vid körning i snöiga eller isiga förhållanden. Kontrollera lokala trafikföreskrifter för att se om snökedjor rekommenderas eller krävs under vintermånaderna. Om det är tillåtet i ditt område kan du köpa snökedjor i Teslas onlinebutik eller vid ett Tesla Service Center. För mer information, se ”Använda snökedjor” i din ägarhandbok.