Support

Installation av hemmaladdning

Det bästa platsen att ladda din Tesla är hemma, under natten. Koppla in när du kommer hem och vakna till full laddning för dagen.

Hur gör jag för att installera hemma-laddningsutrustning?
Det finns tre huvudsteg:

1. Köp en Tesla Wall Connector
Tesla Wall Connector finns att köpa i Teslas onlinebutik
.Alternativt kan du köpa en Wall Connector från våra Service Center.

2. Boka in ett besök av en elektriker
Eftersom alla platser är olika kan en behörig elektriker ge en offert efter att ha besöka platsen. Tesla har ett nätverk av rekommenderade elektriker som genomför sitt första platsbesök utan kostnad. Om du planerar att använda en lokal elektriker kan du visa våra installationshandböcker, som finns på alla lokala språk.

3. Boka in installation före leverans
När du godkänt offerten kan installationen bokas in. Vi rekommenderar att boka installationen så snart som möjligt eftersom leveranstiderna kan variera.

Hur snabbt kan jag ladda hemma?
Maximal laddningshastighet beror på tre komponenter, vilka visas nedan. Den komponent som leder minst ström, kallat den ”långsammaste länken”, avgör den maximala laddningshastigheten.

Nätanslutningen till ditt hem
De flesta hem i Sverige tillåter en maximal laddningshastighet på 11 kW eller 46 till 65 km per timme. Detta är mer än tillräckligt för att ladda över natten. En elektriker kan kartlägga den ström som finns tillgänglig i ditt hem under ett platsbesök, och installera din Wall Connector därefter.

Tesla Wall Connector
Den maximala uteffekten för den väggmonterade laddboxen är 22 kW, vilket innebär att den aldrig är den långsammaste länken för hemmaladdningsinstallationen.

Din Tesla
Ombordladdaren, som är inbyggd i din bil, har en maximal hastighet för energimatningen till batteriet.* Olika Tesla-modeller har olika kapacitet på ombordladdaren.

Din Tesla  Ombordladdarens effekt (kW)* Normalt adderad räckvidd
Model 3 11 65 km/h
Model S  / Model X 16.5 69-77 km/h
Model S före maj 2016 11 eller 22
Se beställningskonfiguration
11: 50 km/h
22: 100 km/h

* Supercharging är inte begränsat till dessa laddningshastigheter eftersom den förbigår ombordladdaren i bilen.

Support
Kontakta Kundsupport eller undersök dessa resurser:

Hitta en elektriker
Installationshandböcker för Wall Connector
Laddningsanslutningar

Vanliga frågor

Hemmaladdningsbeteende

Hur mycket bör jag ladda batteriet?
Anpassa laddningsprocenten för batteriet på laddningsvyn på din touchskärm. För de flesta Tesla-ägare är 80 % laddning tillräckligt för regelbunden daglig användning. Vi rekommenderar att bara ställa in en högre laddningsgräns vid långresor.

Bör jag vänta på att batteriet ska ladda ur helt innan jag laddar?
Tesla använder litiumjonbatterier så det finns ingen minneseffekt. Detta innebär att batteriet inte behöver laddas ur innan det laddning. Vi rekommenderar att man kopplar in så ofta man kan.

Hur lång tid tar det att ladda en Tesla hemma?
Hemmaladdningstider beror på strömkällan, laddningskontakten och bilen. En elektriker kan mäta den tillgängliga strömmen i ditt hem under ett hembesök. Hitta laddningshastigheten för olika Tesla-modeller vid olika effektnivåer i tabellen nedan.

Uteffekt laddningspunkt Räckvidd adderad per timme* (km/h)
kW Model 3 Model S Model X
16,5 65 77 69
11 65 51 46
7,4 44 35 31
3,7 22 17 15
2,3 14 11 10

* Observera att laddningshastigheter kan påverkas av externa faktorer (laddningstillstånd, extrema temperaturer)

Hemmaladdningslösningar

Måste jag installera en Tesla Wall Connector?
Den väggmonterade Wall Connectorn är vår rekommenderade hemmaladdningslösning, eftersom den ger störst bekvämlighet och snabbast laddningshastighet. En Tesla kan emellertid även laddas vid en universell Type 2-laddningsstation.

Kan jag använda ett vanligt hushållsuttag för att ladda?
Ja. En adapter för respektive land inkluderas som standardutrustning med alla nya Tesla-bilar. Detta ger ungefär 13–18 km räckvidd per laddningstimme beroende på bil. För bästa hemmaladdningsupplevelse rekommenderar vi att installera en Wall Connector.

Kan jag använda ett industriuttag för laddning hemma?
Mobile Connector med en industriadapter kan användas för att ladda med enfas hemma. Den blå industriadaptern som är klassad till 3,7 kW (16 A) medföljer bilen som standard. För mer information, se sidan Laddningsanslutningar.

Hur kan jag spåra min energiförbrukning i bokföringssyfte?
Tesla Wall Connector har inte en certifierad mätare. Om du behöver denna funktionalitet kan du installera en MID-certifierad mätare innan Wall Connectorn eller undersöka möjligheterna med universella Typ 2-laddare. Din lokala behöriga elektriker kan rådgöra om den mest bekväma laddningslösningen som passar dina behov.

Installation av hemmaladdning

Hur mycket kostar det att installera Tesla hemmaladdningsutrustning?
Kostnaden varierar utifrån lokala omständigheter. Du kan inhämta flera installationsofferter. Tesla ger en lista över rekommenderade elektriker i ditt område som kan ge en offert baserat på ett kostnadsfritt platsbesök.

Jag har två Tesla-bilar. Vad är det bästa alternativet för laddning av båda samtidigt?
Det bästa alternativet vore att installera två Wall Connectors och konfigurera dem för strömdelning. Wall Connectorn är utrustad för att möjliggöra lastdelning för upp till fyra anslutningar. Se videon och installationshandböckerna för mer information om strömdelningskapacitet.

Vilken jordfelsbrytare bör jag använda med min installation?
Standarderna för installation av laddningspunkter anger att varje enskild anslutning ska vara skyddad med en jordfelsbrytare som skyddar mot likströmsläckage. Tesla Wall Connector mäter inte läckande likström så en jordfelsbrytare Typ B eller en specifik Typ A-EV behöver installeras. Nationella föreskrifter kan ändras så kontrollera alltid med din lokala rekommenderade elektriker.

Supercharging och destinationsladdning

Varför är Supercharging snabbare än hemmaladdning?
Supercharger går förbi bilens ombordladdare för att ge upp till 120 kW likström (DC) direkt till batteriet. Denna effektnivå kräver särskilda transformatorer och nätanslutningar, vilket inte finns vid bostäder.

Kan jag bara använda mig av Supercharging och strunta i att ladda hemma?
Den bästa laddningsupplevelsen kommer alltid att komma genom att ladda hemma och detta kostar ofta mindre än Supercharging. Se efter på Supportsidan för Supercharger för mer information om användning och pris per kWh.