Scaunele de siguranță pentru copii

Airbagul din față pentru pasageri trebuie să fie OPRIT

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Dacă așezarea unui copil pe scaunul pasagerului din față este permisă în regiunea dvs. de piață, nu așezați niciodată un copil pe scaunul pasagerului din față când airbagul pentru pasagerul din față este activ. Asigurați-vă întotdeauna că acest airbag este OPRIT (consultați Indicatorul pentru starea airbagurilor).

Consultați următoarea etichetă instalată pe parasolare:

Etichetă de avertizare pentru airbag situată pe parasolar cu 1) un scaun pentru copii ilustrat pe scaunul din față cu o bară oblică inversă într-un cerc roșu 2) un airbag declanșat cu un scaun pentru copii orientat spre spate și un copil 3) o mână care indică o carte deschisă cu un „I”

Când un nou-născut sau un copil este așezat pe scaunul pasagerului din față (chiar în cazul în care copilul este așezat într-un sistem adecvat de fixare pentru copii sau pe un înălțător), trebuie să dezactivați airbagul pentru pasagerul din față. Tesla recomandă cu tărie poziționarea comutatorului airbagului pe OPRIT, înainte de a așeza un scaun pentru copii pe scaunul pasagerului din față. Dacă se produce o coliziune, umflarea airbagului poate produce vătămări corporale grave sau decesul, în special când utilizați un sistem de fixare pentru copii orientat în spate.

Cum să activați/dezactivați airbagul din față pentru pasageri

Pentru a dezactiva airbagul din față pentru pasageri, asigurați-vă mai întâi că vehiculul este în poziția Parcare. Apoi atingeți Comenzi > Siguranță > Airbagul față pentru pasageri (consultați Controlul airbagului frontal al pasagerului).

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Când dezactivați airbagul din față pentru pasageri, nu uitați să îl dezactivați ulterior când un pasager adult este așezat pe scaunul pasagerului din față.

Starea airbagului din față pentru pasageri este afișată în colțul de sus al ecranului tactil. De asemenea, puteți să atingeți această pictogramă de stare și să activați airbagul din față pentru pasageri:

Pictogramă cu pasager cu airbag și text: Airbag pentru pasager oprit
Înainte de a conduce cu un scaun pentru copii pe scaunul pasagerului din față, verificați întotdeauna de două ori starea airbagului frontal al pasagerului pentru a confirma că acesta este OPRIT.
Pictogramă cu copil în scaun pentru copii și bară inversă într-un cerc și text: Airbag pentru pasager pornit
Pentru a proteja un adult care ocupă ulterior scaunul pasagerului din față, nu uitați să puneți pe PORNIT airbagul din față pentru pasageri.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Șoferului îi revine responsabilitatea de a confirma că airbagul din față pentru pasageri este OPRIT când un copil este așezat pe scaunul pasagerului din față.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Dacă airbagul din față pentru pasageri este PORNIT, chiar dacă l-ați pus pe OPRIT (sau viceversa), contactați Tesla imediat.

Gradul de adecvare și de potrivire al sistemelor de fixare pentru copii

Toate centurile de siguranță ale vehiculului Model 3 sunt proiectate pentru adulți. Când așezați nou-născuți și copii în scaune, trebuie:

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
La instalarea unui sistem de fixare pentru copii, trebuie să cuplezi și centura de siguranță, pentru a opri sunetul de avertizare pentru centură.

Sistemele recomandate de fixare pentru copii în funcție de greutate

Tesla furnizează sisteme recomandate de fixare pentru copii, pe baza grupei de greutate a unui copil (conform definiției din ECE R44, „Prevederi uniforme privind dispozitivele de fixare pentru pasagerii copii”). Deși toate grupele de greutate pot să ocupe orice scaun pentru pasageri din vehiculul Model 3, poate să varieze tipul sistemului de fixare pentru copii care poate fi utilizat în fiecare scaun. De exemplu, doar sistemele de fixare pentru copii bazate pe centuri pot fi utilizate în scaunul pentru pasageri din centru spate.

Statură* Grupă de greutate** Greutate copil Recomandarea Tesla
- Grupa 0+ Până la 13 kg (12 – 18 luni) Bază Maxi-Cosi CabrioFix și Familyfix 3, Cabriofix i-Size
45-105 cm - - Maxi-Cosi Pearl 360 cu Familyfix 360
100-150 cm - - Britax Römer KIDFIX I-Size
- Grupa III (Înălțător) 22 - 36 kg Bază Peg Perego Viaggio 2-3 Shuttle
* per R129 CRS clasa fabricantului ** per R44 CRS

Așezarea în scaune a copiilor mai mari

Dacă un copil este prea mare pentru a încăpea într-un sistem de fixare pentru copii, dar este prea mic pentru a fi fixat în siguranță cu ajutorul centurilor de siguranță ale vehiculului, utilizați un înălțător adecvat vârstei și mărimii copilului. Pentru copiii care au nevoie de înălțător, Tesla recomandă utilizarea bazei Peg Perego Viaggio 2-3 Shuttle. Când utilizați și instalați un înălțător, urmați cu atenție instrucțiunile furnizate de producător.

Două metode de instalare

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Instalați întotdeauna sistemele de fixare pentru copii urmând instrucțiunile furnizate de producătorul sistemului de fixare pentru copii.

Printre numeroase alte variante, există două tipuri generale de sisteme de fixare pentru copii în funcție de modul în care aceștia sunt fixați în scaun:

Anumite sisteme de fixare pentru copii pot fi instalate utilizând oricare dintre metode. Consultați instrucțiunile furnizate de producătorul sistemului de fixare pentru copii, pentru a determina metoda de instalare care trebuie utilizată și pentru instrucțiuni detaliate privind instalarea.

La vehiculul Model 3, sistemele de fixare pentru copii bazate pe centuri pot fi instalate în orice scaun pentru pasageri, iar sistemele ISOFIX/i-Size pot fi instalate în oricare dintre scaunele exterioare din spate. În continuare sunt furnizate detaliile specifice despre tipul sistemului de fixare pentru copii care poate fi utilizat în fiecare scaun.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
ISOFIX și i-Size sunt standarde internaționale pentru ancorele integrate utilizate la vehiculele de pasageri pentru atașarea scaunelor de siguranță pentru copii.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu utilizați ancorele ISOFIX/i-Size cu sistemul de fixare pentru copii sau cu înălțătoarele care au integrată o centură de siguranță, când greutatea combinată a copilului și a sistemului de fixare pentru copii depășește 33 kg.

Scaunul pasagerului din față

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu așezați niciodată un copil pe scaunul pasagerului din față când airbagul pentru pasagerul din față este activ. Dacă procedați astfel, puteți provoca vătămări corporale grave sau decesul. Consultați Airbagurile.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Pentru a instala un sistem sistemul de fixare pentru copii pe bază de centură pe scaunul din față, trebuie să înălțați scaunul la semiînălțime (cu aproximativ 3 cm).
10 imagini ale scaunul pasagerului din față. 1) Bifă verde cu „Passenger Airbag OFF” (airbag pentru pasager oprit), 2) Scaun pentru copii cu orientare în spate cu săgeți albastre îndreptate spre înapoi și în sus. Următoarele 4 imagini au bife verzi 3) scaun pentru copii cu orientare în față, 4) scaun pentru copii cu orientare în spate, 5) înălțător, 6) scaun cu orientare în spate cu picior de siguranță, iar următoarele 4 imagini folosind bare de ancorare ISOFIX au X-uri roșii: 7) cu orientare în față, bule de dialog A, B, B1 8) cu orientare în spate, dimensiuni C, D, E 9) cu orientare în față, cu picior de siguranță 10) cu orientare în spate, cu picior de siguranță

Când airbagul din față al pasagerului este dezactivat și șezutul scaunului este ridicat la semiînălțime, nou-născuții și copiii pot să ocupe scaunul pasagerului din față utilizând următoarele tipuri de sisteme de fixare pentru copii bazate pe centură:

 • Cu orientare în față, universale.
 • Cu orientare în spate, universale.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Scaunul pasagerului din față nu este echipat cu bare de ancorare inferioare care să permită instalarea sistemelor ISOFIX/i-Size de fixare pentru copii.
Grupă de greutate Greutate copil Airbagul din față pentru pasageri PORNIT Airbagul din față pentru pasageri OPRIT
Grupa 0 Până la 10 kg Nepermis Permis
Grupa 0+ Până la 13 kg Nepermis Permis
Grupa I 9 - 18 kg Nepermis Permis
Grupa II 15 - 25 kg Nepermis Permis
Grupa III 22 - 36 kg Nepermis Permis

Scaunele din spate

10 imagini ale scaunelor exterioare din spate. 1) Bife verzi pe scaunele exterioare cu săgeți albastre îndreptate spre puncte de fixare ISOFIX și o săgeată albastră îndreptată spre poziția chingii, 2) Scaun de copii cu orientare în spate și săgeți îndreptate înainte și în sus pe scaunul din față. Următoarele 8 imagini au bife verzi 3) scaun pentru copii cu orientare în față, 4) scaun pentru copii cu orientare în spate, 5) înălțător, 6) scaun pentru copii cu orientare în față cu picior de siguranță folosind bare de ancorare ISOFIX, 7) scaun pentru copii cu orientare în spate cu picior de siguranță folosind bare de ancorare ISOFIX 8) prim-plan al piciorului de siguranță 9) scaun pentru copii cu orientare în față folosind bare de ancorare ISOFIX și bule de dialog A, B, B1, 10) scaun pentru copii cu orientare în spate folosind bare de ancorare ISOFIX și bule de dialog C, D, E

Nou-născuții și copiii pot ocupa un scaun exterior din spate utilizând sistemele de fixare pentru copii pe bază de centură sau ISOFIX (IU)//i-Size (i-U).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Scaunele din spate permit utilizarea chingilor de prindere superioare (consultați Atașarea chingilor de prindere superioare).

Copiii mai mari pot de asemenea să ocupe un scaun exterior din spate utilizând un înălțător, fie atașat de barele de ancorare inferioare, fie prins în centură, conform descrierii din instrucțiunile furnizate de producătorul sistemului de fixare pentru copii.

Scaunele exterioare din spate permit utilizarea următoarelor clase de mărime ISOFIX/i-Size:

 • Clasele de mărime A, B și B1, orientate în față.
 • Clasele de mărime C, D și E, orientate în spate.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Pentru a instala sistemele ISOFIX/i-Size mari de fixare pentru copii, orientate în spate (clasa de mărime C), este posibil să fie necesar să deplasați înainte scaunul corespondent din față, în poziția de mijloc (până la 13 cm înainte față de poziția maximă din spate), să înălțați scaunul (cu 2 cm față de poziția cea mai de jos) și să înclinați spătarul, în funcție de necesități.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu utilizați funcția Easy Entry(conform descrierii din Profilurile pentru șoferi) pentru a muta automat scaunul șoferului în poziția maximă din spate dacă un scaun de siguranță pentru copii este instalat pe un scaun din spatele scaunului șoferului. Cu un spațiu liber redus, mișcarea scaunului poate să afecteze picioarele copilului, să provoace vătămări corporale sau să miște scaunul din loc.

Nou-născuții pot ocupa scaunul central din spate utilizând un sistem de fixare pentru copii bazat pe centură și orientat în spate. Copiii pot ocupa scaunul central din spate utilizând un sistem de fixare pentru copii bazat pe centură și orientat în spate sau în față.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Scaunul central din spate nu este echipat cu bare de ancorare inferioare care să permită instalarea sistemelor ISOFIX/i-Size de fixare pentru copii.

Copiii mai mari pot de asemenea să ocupe un scaun central din spate cu ajutorul unui înălțător, instalat conform descrierii din instrucțiunile furnizate de producătorul sistemului de fixare pentru copii.

Instalarea sistemelor de fixare pentru copii bazate pe centură

Urmați întotdeauna instrucțiunile detaliate furnizate de producătorul sistemului de fixare pentru copii. Urmați aceste linii directoare cu caracter general pentru sistemele de fixare pentru copii bazate pe centură:

 • Asigurați-vă că sistemul de fixare pentru copii este adecvat pentru greutatea, înălțimea și vârsta copilului.
 • Evitați să îmbrăcați copilul cu haine voluminoase.
 • Nu așezați obiecte între copil și sistemul de fixare pentru copii.
 • Reglați hamurile sistemului de fixare pentru copii pentru fiecare copil, la fiecare deplasare.
 1. Amplasați sistemul de fixare pentru copii în scaunul corespunzător și extindeți complet centura de siguranță. Treceți și fixați centura de siguranță în cataramă, în conformitate cu instrucțiunile furnizate de producătorul sistemului de fixare pentru copii.
  Un scaun de siguranță pentru copii cuplat la un scaun pentru pasageri cu ajutorul centurii de siguranță a vehiculului.
 2. Permiteți retragerea centurii de siguranță și eliminați jocul de la nivelul centurii de siguranță, împingând totodată cu fermitate sistemul de fixare pentru copii în scaunul vehiculului.
 3. Atașați chinga de fixare superioară, așa cum o impune producătorul sistemului de fixare pentru copii (consultați Atașarea chingilor de prindere superioare).

Instalarea sistemelor de fixare pentru copii ISOFIX/i-Size

Pozițiile scaunelor exterioare din spate ale vehiculului Model 3 sunt echipate cu bare de ancorare ISOFIX/i-Size. Aceste bare de ancorare sunt situate între perna scaunului și spătar. Poziția exactă a fiecărei bare de ancorare este identificată printr-un marcaj (ilustrat mai jos) situat pe spătar, direct deasupra barelor de ancorare asociate.

Pictograma ISOFIX și săgețile care indică amplasarea opritoarelor ISOFIX.

Pe cel de-al doilea rând, instalați scaunele de siguranță pentru copii LATCH/ISOFIX numai în pozițiile scaunelor exterioare. Utilizați un scaun fixat prin centura de siguranță în poziția centrală.

Două bife verzi pe scaunele exterioare de pe al doilea rând și un X roșu pe scaunul central

Pentru a instala sistemul de fixare pentru copii ISOFIX/i-Size, citiți cu atenție instrucțiunile furnizate de producătorul sistemului de fixare pentru copii. Aceste instrucțiuni descriu modul în care se glisează sistemul de fixare pentru copii pe barele de ancorare ale scaunului până când auziți că acesta se fixează cu „clic”. Ar putea fi nevoie să împingeți ferm sistemul de fixare pentru copii pe spătarul scaunului pentru a vă asigura că se potrivește fix.

Un scaun pentru copii care alunecă în poziție cu o bulă de vorbire cu semnul exclamării în ea, care indică spre bara de ancorare

Înainte de a așeza un copil în scaun, asigurați-vă că sistemul de fixare pentru copii este instalat în siguranță. Apucați partea din față a sistemului de fixare pentru copii cu o mână pe fiecare latură și încercați să:

 • Răsuciți sistemul de fixare pentru copii dintr-o parte în alta.
 • Trageți de sistemul de fixare pentru copii pentru a-l îndepărta de scaun.

Dacă sistemul de fixare pentru copii se rotește sau se îndepărtează de scaun, ambele opritoare nu sunt cuplate complet pe barele de ancorare ale scaunului. Trebuie să îl reinstalați și să încercați din nou. Este esențial ca ambele opritoare de pe sistemul de fixare pentru copii să fie cuplate complet.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Nu utilizați ancorele ISOFIX/i-Size cu sistemul de fixare pentru copii sau cu înălțătoarele care au integrată o centură de siguranță, când greutatea combinată a copilului și a sistemului de fixare pentru copii depășește 33 kg.

Piciorul de siguranță

Toate scaunele pentru pasageri Model 3 permit utilizarea sistemului de fixare pentru copii cu un picior de siguranță. Dacă sistemul de fixare pentru copii este echipat cu un picior, extindeți piciorul conform descrierii din instrucțiunile furnizate de producătorul sistemului de fixare pentru copii.

Picior de siguranță pentru copii cu săgeată îndreptată în jos și în direcție opusă scaunului

Atașarea chingilor de prindere superioare

Scaunele din spate ale vehiculului Model 3 permit utilizarea chingilor de prindere superioare. Când instrucțiunile furnizate de producătorul sistemului de fixare pentru copii includ atașarea unei chingi de prindere superioare, atașați cârligul acesteia de punctul de ancorare situat în spatele scaunului asociat.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Strângeți chingile de prindere superioare conform instrucțiunilor furnizate de producătorul sistemului de fixare pentru copii.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Tetierele din spate nu se pot muta.

Punctele de ancorare pentru chingile de prindere sunt situate pe raftul din spatele scaunelor din spate.

Amplasarea punctelor de ancorare în spatele scaunelor din spate

Pentru a accesa un punct de ancorare, apăsați în jos pe spatele capacului acestuia.

1) Capacul punctului de ancorare 2) Capacul punctului de ancorare în timp ce este împins 3) Prinderea chingilor de prindere în ancoră

Pentru prinderile cu două chingi, poziționați o chingă pe fiecare latură a suportului pentru cap.