Sleutels

Soorten sleutels

Model 3 ondersteunt de volgende soorten sleutels:
 • Telefoonsleutel - u kunt uw eigen telefoon instellen als ‘telefoonsleutel’ om deze via Bluetooth met de Model 3 te laten communiceren. Een telefoonsleutel ondersteunt automatisch vergrendelen en ontgrendelen.
 • Sleutelkaart - Tesla levert twee sleutelkaarten die op beperkte afstand communiceren met de Model 3 via RFID-signalen (Radio-Frequency Identification). De sleutelkaart wordt gebruikt om uw telefoonsleutel te "authentiseren" zodat deze werkt met de Model 3, en om andere sleutels toe te voegen of te verwijderen. In tegenstelling tot de telefoonsleutel en sleutels, ondersteunt de sleutelkaart niet het automatisch vergrendelen en ontgrendelen. Indien uw telefoonsleutel een lege batterij heeft, of zoekgeraakt of gestolen is, kunt u uw sleutelkaart gebruiken om de Model 3 te ontgrendelen, te starten en te vergrendelen.
 • Sleutel - Met de sleutel (indien aanwezig) kunt u op knoppen drukken om de voor- en achterbak te openen en de Model 3 te ontgrendelen, te starten en te vergrendelen. De sleutel ondersteunt tevens automatische vergrendeling en ontgrendeling, indien beschikbaar in uw regio (zie Wegloopvergrendeling) en kan worden gebruikt als back-up voor uw telefoonsleutel.

Model 3 ondersteunt in totaal 19 sleutels, waaronder telefoonsleutels, sleutelkaarten en maximaal vier sleutel.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Let op!
Zorg dat u altijd een sleutel bij u hebt als u gaat rijden. U kunt wel wegrijden van de sleutel, maar zonder sleutel kunt u de Model 3 niet meer starten nadat deze wordt uitgeschakeld.

Telefoonsleutel

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Let op!
Laat uw gekoppelde telefoon niet achter in het voertuig (bijvoorbeeld wanneer u gaat wandelen of naar het strand gaat). Als u de telefoon toch in het voertuig moet achterlaten, schakel dan Bluetooth en/of de telefoon uit.

Uw telefoon als sleutel gebruiken om toegang te krijgen tot uw Model 3. Als u de auto nadert, wordt het Bluetooth-signaal van uw telefoon gedetecteerd en worden de portieren ontgrendeld wanneer u aan een van de portiergrepen trekt. Wanneer u uitstapt en wegloopt met de telefoonsleutel, zullen de portieren automatisch worden vergrendeld (tenzij de functie Wegloopvergrendeling is ingeschakeld; zie Wegloopvergrendeling).

Alvorens u een telefoon kunt gebruiken om toegang te krijgen tot de Model 3, gaat u als volgt te werk om deze te authenticeren:

 1. Download de mobiele app van Tesla op uw telefoon.
 2. Log in op de mobiele app van Tesla met de gebruikersnaam en het wachtwoord van uw Tesla-account.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opmerking
  U moet ingelogd blijven op uw Tesla-account om uw telefoon voor toegang tot de Model 3 te kunnen gebruiken.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opmerking
  Als er meerdere auto's zijn gekoppeld aan het Tesla-account, moet u ervoor zorgen dat op dat moment de auto waarmee u de mobiele app wilt koppelen op dat moment is geselecteerd.
 3. Zorg ervoor dat:
  • De algemene Bluetooth-instellingen van uw telefoon zijn ingeschakeld.
  • Bluetooth is ingeschakeld binnen de instellingen van uw telefoon voor de mobiele Tesla-app. Navigeer op uw telefoon bijvoorbeeld naar Instellingen, kies de mobiele Tesla-app en zorg ervoor dat de instelling Bluetooth is ingeschakeld.
  • Toegang tot uw locatie is ingeschakeld. Open de mobiele Tesla-app in de instellingen van uw telefoon en selecteer Locatie > Altijd. Voor de beste ervaring laat u de mobiele app op de achtergrond draaien.
  • Mobiele toegang toestaan is ingeschakeld op het touchscreen van de auto (Bediening > Veiligheid > Mobiele toegang toestaan).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opmerking
  Model 3 communiceert met uw telefoon via Bluetooth. Let erop dat uw telefoon voldoende batterijvermogen moet hebben om Bluetooth te kunnen gebruiken, en dat veel telefoons Bluetooth uitschakelen wanneer de batterij bijna leeg is.
 4. Open, terwijl u zich in of in de buurt van de auto bevindt, de mobiele Tesla-app en tik op Telefoonsleutel instellen op het hoofdscherm of navigeer naar Veiligheid > Telefoonsleutel instellen. Volg de aanwijzingen in de mobiele app en op het touchscreen van de auto om uw telefoonsleutel in te stellen.

Om de lijst met sleutels te bekijken waarmee thans toegang kan worden verkregen tot de Model 3 of om een telefoonsleutel te verwijderen, tikt u op Bediening > Vergrendelingen (zie Sleutels beheren).

Model 3 kan gelijktijdig met drie telefoonsleutels verbinding maken. Als dus meer dan drie telefoonsleutels worden gedetecteerd en u een andere telefoon wilt authentiseren of koppelen, moet(en) de andere aangesloten telefoonsleutel(s) buiten bereik worden geplaatst of moet de Bluetooth-instelling hiervan worden uitgeschakeld.

Zodra een telefoon is geauthentiseerd, is een internetverbinding niet langer nodig om deze telefoon te gebruiken als telefoonsleutel voor de Model 3. Om de telefoon echter handsfree te gebruiken, toegang te krijgen tot de contactpersonen in uw telefoon, er media op af te spelen enz., moet u de telefoon koppelen en als Bluetooth-toestel aansluiten (zie Bluetooth).

Sommige smartphones met NFC-functie kunnen worden gebruikt om uw auto te vergrendelen/ontgrendelen, net als bij het gebruik van een sleutelkaart. Zorg ervoor dat de mobiele Tesla-app correct is gekoppeld aan uw auto en schakel de NFC-functie in op uw telefoon. Zodra de functie is ingeschakeld, houd u de telefoon bij de portierstijl aan bestuurderszijde om het portier te vergrendelen of ontgrendelen. Raadpleeg de instructies op uw smartphone voor specifieke informatie over deze handeling.

Sleutelkaart

Tesla verstrekt twee sleutelkaarten voor de Model 3, die perfect in uw portemonnee passen.

Om een sleutelkaart te kunnen gebruiken voor het ontgrendelen of vergrendelen van de Model 3, plaatst u de kaart zoals afgebeeld en tikt u ermee tegen de kaartlezer die zich ongeveer op een derde van de hoogte van de portierstijl aan bestuurderszijde bevindt. Als de Model 3 de sleutelkaart detecteert, gaat de buitenverlichting knipperen, worden de spiegels uitgeklapt of ingeklapt (als Spiegels inklappen is ingeschakeld), klinkt de claxon (als Geluid vergrendelbevestiging is ingeschakeld) en worden de portieren ontgrendeld of vergrendeld.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Het is mogelijk dat u de draadloze telefoonlader of portierstijl aan bestuurderszijde fysiek moet aanraken met de sleutelkaart en dat u de sleutelkaart één of twee seconden tegen de zender moet houden.
Afbeelding van iemand die de sleutelkaart tegen de portierstijl aan de bestuurderszijde houdt.

Zodra u binnen bent, start u de Model 3 door binnen twee minuten na het scannen van de sleutelkaart op het rempedaal te trappen (zie Starten en uitschakelen). Als u langer dan twee minuten wacht, moet u opnieuw authentiseren door de sleutelkaart in de nabijheid van de kaartlezer te plaatsen die zich in de draadloze telefoonlader op de middenconsole bevindt. Als uw sleutelkaart wordt gedetecteerd, begint uw authenticatieperiode van twee minuten opnieuw te lopen.

Sleutelkaart met concentrische gaten op de middenconsole
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Indien ingeschakeld, werkt Wegloopvergrendeling (zie Wegloopvergrendeling) alleen bij gebruik van een telefoonsleutel of sleutel als u wegloopt. Wanneer u wegloopt terwijl u uw sleutelkaart bij u draagt, wordt de Model 3 niet automatisch ontgrendeld/vergrendeld.

Keyfob

Als u een sleutel als accessoire hebt besteld, raakt u snel vertrouwd met deze sleutel door deze te beschouwen als een miniatuurversie van de Model 3, met het Tesla-logo aan de voorzijde. De sleutel heeft 3 toetsen die zachter aanvoelen dan de rest van de behuizing.

Tesla-sleutel met 3 callouts
 1. Voorbak - twee keer indrukken om de voorbak te ontgrendelen.
 2. Alles vergrendelen/ontgrendelen - één keer indrukken om de portieren en de bagageruimten te vergrendelen (alle portieren en bagageruimten moeten gesloten zijn). Twee keer indrukken om portieren en bagageruimten te ontgrendelen.
 3. Achterbak - twee keer indrukken om de achterbak te ontgrendelen. Een of twee seconden ingedrukt houden om het klepje van de laadpoort te openen.

Zodra u binnen bent, start u de Model 3 door binnen twee minuten na het indrukken van de ontgrendelknop van de sleutel op het rempedaal te trappen (zie Starten en uitschakelen). Als u langer dan twee minuten wacht, moet u opnieuw op de ontgrendelknop drukken of de sleutel in de nabijheid van de kaartlezer plaatsen. Deze bevindt zich achter de bekerhouders op de middenconsole. Als uw sleutel wordt gedetecteerd, begint uw authenticatieperiode van twee minuten opnieuw te lopen.

Wanneer u een Model 3 nadert of verlaat terwijl u een sleutel bij u draagt, hoeft u de sleutel niet naar de Model 3 te richten terwijl u op een knop drukt, maar u moet wel binnen bereik zijn.

De werking van de sleutel kan verstoord worden door radioapparatuur die dezelfde frequenties gebruikt. Houd de sleutel in zo'n geval op minstens één voet (30 cm) afstand van andere elektronische apparatuur (mobiele telefoon, laptop, enz.).

In het geval dat de batterij van de sleutel leeg is, kunt u de sleutel nog steeds gebruiken om te rijden, door de sleutel te scannen op de kaartlezer op de stijl van het bestuurdersportier (net als de sleutelkaart).

Instructies voor het vervangen van de batterij vindt u in Batterij in de sleutel vervangen.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
U kunt dezelfde sleutel gebruiken voor meerdere exemplaren van de Model 3, mits u deze hebt geauthenticeerd (zie Sleutels beheren). Een sleutel werkt echter slechts op één Model 3 tegelijk. Als u een sleutel voor een andere Model 3 wilt gebruiken, moet u de platte zijde daarvan derhalve tegen de kaarthouder in de portierstijl aan bestuurderszijde houden.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Model 3 ondersteunt maximaal vier verschillende sleutels.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Let op!
Bescherm de sleutel tegen schokken, hoge temperaturen en schade door vloeistoffen. Voorkom dat de sleutel in aanraking komt met oplosmiddelen, autowas en schurende reinigingsmiddelen.

Passief vergrendelen en ontgrendelen

Met uw sleutel kunt u de Model 3 gemakkelijk handsfree ontgrendelen. Ondanks het feit dat u een gekoppelde sleutel bij u moet dragen, hoeft u deze niet te gebruiken. Model 3 heeft sensors rondom het voertuig die de aanwezigheid van de sleutel kunnen herkennen binnen een bereik van ongeveer zes feet (twee meter). U kunt daarom uw sleutel in uw zak of tas houden en gewoon aan de portiergreep trekken om de auto te ontgrendelen. Wanneer u de sleutel bij u draagt, kunt u ook de achterbak openen zonder de sleutel te gebruiken door op de greep van de achterbak te drukken. Indien Wegloopvergrendeling is ingeschakeld, wordt Model 3 automatisch vergrendeld wanneer u de auto verlaat en de sleutel niet meer binnen bereik is (zie Wegloopvergrendeling). Passief vergrendelen en ontgrendelen wordt automatisch ingeschakeld wanneer u uw sleutel koppelt aan Model 3.

Hoewel u dezelfde sleutel kunt gebruiken met meerdere voertuigen, kan de sleutel maar aan een voertuig tegelijk zijn gekoppeld. Om een gekoppelde sleutel te activeren voor een ander voertuig, raakt u met de platte zijde de portierstijl van het bestuurdersportier aan en klikt u op een willekeurige knop op de sleutel om te bevestigen.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Voor extra beveiliging wordt passief vergrendelen en ontgrendelen uitgeschakeld na vijf minuten stilstaan ​​binnen het bereik van de auto wanneer de auto niet in gebruik is (u staat bijvoorbeeld naast uw auto). In deze situatie moet u de sleutel even bewegen of op een knop drukken om de passieve vergrendeling en ontgrendeling weer in te schakelen.

Batterij in de sleutel vervangen

Bij normaal gebruik gaat de batterij van de accessoiresleutel tot een jaar mee, afhankelijk van de versie van de sleutel en de geselecteerde voertuiginstellingen. Als de batterij leegraakt, verschijnt er een bericht op het touchscreen.

De batterij van de sleutel vervangen:

Tesla-sleutel
 1. Plaats de sleutel met de kant van de knoppen naar beneden op een zacht oppervlak en open het klepje aan de onderzijde met behulp van gereedschap met een klein, plat uiteinde.
 2. Verwijder de batterij door deze uit de bevestigingsklemmen te lichten.
 3. Plaats de nieuwe batterij (type CR2032) met de ‘+’ naar boven, zonder de vlakke zijden van de batterij aan te raken.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opmerking
  Veeg de batterij schoon voordat u hem plaatst en vermijd de platte kanten van de batterij aan te raken. Vingerafdrukken op de platte kanten van de batterij kunnen de levensduur van de batterij verkorten.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opmerking
  CR2032-batterijen zijn verkrijgbaar bij elke winkel die batterijen verkoopt.
 4. Houd het onderste deksel onder een hoek, lijn de lippen van het deksel uit met de bijbehorende sleuven in de sleutel en druk het deksel stevig op de sleutel tot het op zijn plaats vastklikt.
 5. Controleer of de sleutel werkt door Model 3 te ontgrendelen en te vergrendelen.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Bij batterijen in sleutels bestaat er een gevaar voor chemische brandwonden. Ook mogen ze niet worden ingeslikt. De sleutel bevat een knoopcelbatterij. Als de knoopcelbatterij wordt ingeslikt, kan deze binnen twee uur ernstige interne brandwonden veroorzaken en de dood tot gevolg hebben. Houd nieuwe en gebruikte batterijen uit de buurt van kinderen. Als het batterijvak niet veilig sluit, gebruik het product dan niet meer en houdt het uit de buurt van kinderen. Als u denkt dat batterijen misschien zijn ingeslikt of in een deel van het lichaam zitten, ga dan onmiddellijk op zoek naar een arts.

Sleutels beheren

Om een lijst weer te geven van alle sleutels waarmee toegang kan worden gekregen tot de Model 3, tikt u op Bediening > Vergrendelingen. Een pictogram naast elke sleutel geeft aan of de sleutel een telefoonsleutel, sleutelkaart of sleutel is. Gebruik deze lijst om sleutels te beheren die toegang hebben tot Model 3

Model 3 ondersteunt maximaal 19 sleutels. Als deze limiet is bereikt, moet u een sleutel verwijderen voordat u een nieuwe sleutel kunt toevoegen.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
U kunt dezelfde sleutel gebruiken voor meer dan één Model 3. Op die manier hoeft u niet meerdere sleutels bij u te dragen wanneer u meerdere auto's gebruikt. Als u de naam van een geauthenticeerde sleutelkaart of sleutel op één Model 3 wijzigt (door op het potloodpictogram te tikken), wordt dezelfde gewijzigde naam ook weergegeven op elke andere Model 3 waarvoor de sleutelkaart of sleutel is geauthenticeerd.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Als u uw auto leaset, neem dan contact op met uw leasemaatschappij om sleutels toe te voegen of te verwijderen.

Sleutels toevoegen vanuit het touchscreen

Als u een sleutelkaart of sleutel bezit die al is gekoppeld aan uw voertuig, kunt u een nieuwe sleutel koppelen met het touchscreen.

 1. Tik op het touchscreen op Bediening > Vergrendelingen > Sleutels > Sleutel toevoegen.
 2. Scan uw nieuwe sleutelkaart of sleutel op de kaartlezer op een van de draadloze telefoonladers. Als u een geluidssignaal hoort, is de nieuwe sleutelkaart herkend.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opmerking
  Als u een sleutel toevoegt, moet deze op kamertemperatuur zijn. Het koppelen van een sleutel die erg koud is, kan mislukken.
 3. Scan een sleutelkaart of sleutel die al aan de auto is gekoppeld om de koppeling van de nieuwe sleutel te bevestigen.
 4. Daarna wordt de nieuwe sleutel in de sleutellijst weergegeven. Raak het bijbehorende potloodpictogram aan om de naam van de sleutel aan te passen.

Sleutels toevoegen vanuit de mobiele app

Als u geen werkende sleutelkaart of sleutel bezit, kunt u een nieuwe sleutel toevoegen met de mobiele Tesla-app.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Alleen de eigenaar van het voertuig kan een nieuwe sleutel koppelen met de mobiele app.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Het koppelen van een sleutel met de mobiele app wordt ondersteund door versie 4.29.0 van de mobiele Tesla-app op voertuigen met softwareversie 2022.40 of nieuwer.
 1. Open de mobiele Tesla-app terwijl u zich in of in de buurt van het voertuig bevindt.
 2. Tik in de mobiele app op Beveiliging en bestuurders en dan op Sleutelkaart toevoegen.
 3. Scan uw nieuwe sleutelkaart of sleutel op de kaartlezer op een van de draadloze telefoonladers.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opmerking
  Als u een sleutel toevoegt, moet deze op kamertemperatuur zijn. Het koppelen van een sleutel die erg koud is, kan mislukken.
 4. Als de sleutel is gekoppeld, geeft de mobiele app een bevestigingsbericht weer. Tik op Klaar in de mobiele app en verwijder de sleutelkaart of sleutel uit de kaartlezer.
 5. Daarna wordt de nieuwe sleutel in de sleutellijst weergegeven. Raak het bijbehorende potloodpictogram aan om de naam van de sleutel aan te passen.

Sleutels verwijderen

Wanneer u niet wilt dat een sleutel nog toegang heeft tot Model 3 (bijvoorbeeld wanneer u uw telefoon of sleutelkaart hebt verloren), gaat u voor verwijdering als volgt te werk.

 1. Tik op het touchscreen op Bediening > Vergrendelingen.
 2. Zoek in de sleutellijst de sleutel die u wilt verwijderen en tik op het bijbehorende prullenbakpictogram.
 3. Scan, wanneer u hierom wordt gevraagd, een al geauthentiseerde sleutel op de kaartlezer om het verwijderen te bevestigen. Daarna is de verwijderde sleutel niet langer zichtbaar in de sleutellijst.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Model 3 is altijd ten minste één geauthenticeerde sleutelkaart of sleutel nodig. Als de sleutellijst slechts één sleutelkaart bevat, kan deze sleutel niet worden verwijderd.

Sleutelkaarten vervangen

Als u een sleutelkaart bent verloren, kunt u nieuwe exemplaren bestellen bij de Tesla Shop. Volgt voor het koppelen de stappen in Sleutels beheren. Vergeet niet uw oude sleutelkaarten voor de veiligheid te verwijderen via Bediening > Vergrendelingen > Sleutels.