'Best practices' bij koude weersomstandigheden

Volg deze best practices om te zorgen voor een optimaal rijgedrag van uw Model 3 tijdens zware, koude weersomstandigheden.

Vóór het rijden

Wanneer sneeuw en ijs zich ophopen op uw auto, is het mogelijk dat bewegende delen, zoals portiergrepen, ramen, spiegels en ruitenwissers vastvriezen. Het helpt wanneer u voordat u gaat rijden het interieur en de batterij verwarmt voor een maximaal bereik en optimale prestaties. Dit kunt u op verschillende manieren doen:

 • Tik op Planning dat beschikbaar is op zowel het laadscherm als op het scherm voor de klimaatregeling als u een tijd wilt instellen waarop uw auto klaar moet zijn om weg te rijden (zie Gepland opladen en Gepland vertrek).
 • Navigeer in de mobiele app naar Climate control om de gewenste temperatuur voor de interieurverwarming aan te passen. Hiermee wordt ook de hoogspanningsbatterij indien nodig opgewarmd.
 • Ga in de mobiele app naar Climate control > Auto ontdooien om sneeuw en ijs op de voorruit, laadpoort, de ruiten aan bestuurders- en passagierszijde en spiegels te laten smelten. Hiermee wordt ook de hoogspanningsbatterij indien nodig opgewarmd.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opmerking
  Tesla raadt aan de instellingen van de Climate control minimaal 30-45 minuten voor vertrek in te schakelen (zie Climate control bedienen). De tijd die nodig is voor voorverwarming hangt af van de omgevingstemperatuur en andere factoren. De mobiele app zal u informeren zodra uw voertuig de gewenste voorverwarmingstemperatuur heeft bereikt.

Laadpoort

Als de vergrendeling van de laadpoort vastvriest en een oplaadkabel vast komt te zitten in de laadpoort, probeer dan de oplaadkabel met de hand los te maken. Zie Laadkabel handmatig ontgrendelen.

Bij extreem lage temperaturen of vorst kan de laadpoortvergrendeling vastvriezen. Onder deze weersomstandigheden kunt u het ijs op de laadpoortvergrendeling ontdooien, zodat de laadkabel kan worden verwijderd of aangesloten. Schakel Auto ontdooien in met de mobiele app om dit te doen.

U ook kunt voorkomen dat klep van de laadpoort vastvriest met behulp van instellingen van Planning (zie Gepland opladen en Gepland vertrek).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Als de vergrendeling van de laadpoort is vastgevroren, kan dit ertoe leiden dat de oplaadkabel niet wordt vergrendeld als deze wordt aangesloten. Zelfs als de vergrendeling loszit, kan de auto echter nog steeds worden opgeladen met een lagere AC-snelheid.

Opladen

Door Reisplanner (indien beschikbaar) te gebruiken om naar een Tesla-laadpunt te navigeren, verwarmt de Model 3 de hoogspanningsbatterij voor om ervoor te zorgen dat de temperatuur van de batterij optimaal is op het moment dat u aankomt bij het oplaadpunt. Hierdoor wordt de benodigde oplaadtijd verkort. Zie (zie Reisplanner).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Tesla raadt aan de Reisplanner te gebruiken om gedurende ten minste 30-45 minuten voor aankomst naar een laadpunt te navigeren om een optimale batterijtemperatuur en laadtoestand te garanderen. Als de rit naar het laadpunt minder dan 30-45 minuten duurt, overweeg dan om de batterij voor te verwarmen voordat u gaat rijden (zie Vóór het rijden).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Het thermische systeem kan onder bepaalde omstandigheden stoom produceren bij voertuigen die zijn uitgerust met een warmtepomp (om te controleren of uw auto een warmtepomp heeft, tikt u op Bediening > Software > Aanvullende voertuiginformatie). Er kan bijvoorbeeld geurloos stoom uit de voorkant van uw auto komen tijdens het opladen bij een Supercharger bij lage temperaturen. Dit is normaal en geen reden tot bezorgdheid.

Ruiten

Ga in de mobiele app naar Climate control en selecteer Auto ontdooien om sneeuw en ijs op de voorruit, ramen en buitenspiegels te ontdooien.

Bij lage temperaturen, past de Model 3 automatisch de stand van de ruiten iets aan, zodat het openen van portieren wordt vergemakkelijkt.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Sluit de auto altijd aan op een externe laagspanning voedingsbron voordat u een portier opent wanneer de auto geen voeding heeft, om te voorkomen dat een ruit moet worden ingeslagen.

Gebruik de mobiele app om een service-afspraak te maken om Tesla een waterafstotende laag te laten aanbrengen op de zij- en achterruiten (niet op de voorruit) tegen een nominale vergoeding.

Portieren

Bij zware winterse omstandigheden kunnen de portiergrepen door ijsvorming mogelijk moeilijk worden geopend. In dat geval kunt u het bestuurdersportier openen met de mobiele app.
 1. Houd een van de voer snelbedieningstoetsen in de mobiele app ingedrukt en volg de instructies om snelbediening in te stellen voor Portier ontgrendelen.
 2. Tik, terwijl u naast uw auto staat, op Portier ontgrendelen om het bestuurdersportier te openen.

IJs van de portiergrepen verwijderen

In barre winterse omstandigheden kan afzetting van ijs in de portiergrepen ervoor zorgen dat de portieren niet kunnen worden geopend. De procedure voor het losmaken van een Model 3 portiergreep verschilt enigszins van die voor het verwijderen van ijsafzetting.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Het preventief aanbrengen van WD-40 op de scharnierpennen van de portiergrepen kan afzetting van ijs in de portiergrepen voorkomen.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Let op!
Probeer niet met gereedschap of te veel kracht de portiergreep van ijsafzetting te ontdoen en los te maken.

Als uw voertuig zwarte portiergrepen heeft: Volg de volgende stappen om ijs van de portiergrepen te verwijderen:

Animatie van de volgende procedure.
 1. Druk krachtig op het voorste gedeelte van de portiergreep. Het zal iets naar binnen kantelen om het ijs te helpen breken.
  Pijl wijzend naar de voorkant van de portiergreep.
 2. Druk op het achterste gedeelte van de portiergreep om deze te proberen te openen zoals u normaal zou doen.
 3. Zodra de portiergreep kan bewegen, opent en sluit u deze een aantal malen om resterende ijsafzetting te verwijderen. Zorg ervoor dat de portiergreep volledig is ingeklapt (verzonken) voordat u instapt en controleer of het portier volledig is gesloten voordat u wegrijdt.

Als uw voertuig zilverkleurige portiergrepen heeft: U kunt het ijs in de meeste gevallen verwijderen met een aantal krachtige stoten tegen de portiergreep met de onderkant van uw vuist. Volg de volgende stappen om ijs van de portiergrepen te verwijderen:

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Let op!
Verwijder sieraden of andere voorwerpen die de lak kunnen beschadigen voordat u deze handeling uitvoert. Gebruik geen gereedschap en oefen geen overmatige kracht uit.
Animatie van de volgende procedure.
 1. Druk krachtig op het achterste deel van de portiergreep om te proberen de portiergreep te openen.
 2. Gebruik de onderkant van uw vuist en sla krachtig tegen de omtrek van de portiergreep om de ijsafzetting los te breken.
 3. Gebruik de onderkant van uw vuist en sla krachtig tegen het achterste uiteinde van het breedste gedeelte van de portiergreep. Voer de intensiteit zo nodig op en herhaal stap 1 tot en met 3 totdat het ijs is verwijderd en de portiergreep kan worden geopend.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  Let op!
  Sla nooit dusdanig hard dat deuken kunnen ontstaan, gebruik dezelfde kracht als waarmee u op de voordeur van de buren zou kloppen.
 4. Zodra de portiergreep kan bewegen, opent en sluit u deze een aantal malen om resterende ijsafzetting te verwijderen. Zorg ervoor dat de portiergreep volledig is ingeklapt (verzonken) voordat u instapt en controleer of het portier volledig is gesloten voordat u wegrijdt.

Spiegels

Als u ijsvorming verwacht tijdens het parkeren, schakelt u de functie Spiegels automatisch inklappen uit. Tik op Bediening > Automatisch inklappen. IJs kan ervoor zorgen dat buitenspiegels niet kunnen worden ingeklapt of uitgeklapt.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Buitenspiegels worden zo nodig automatisch verwarmd tijdens het voorverwarmen van interieur en batterij, of wanneer de achterruitverwarming wordt ingeschakeld.

Ruitenwissers

Als u na parkeren ijsvorming verwacht, tik dan op Bediening > Service > Ruitenwissers servicestand. Hierdoor worden de ruitenwissers opgetild tegen de voorruit, zodat ze tegelijkertijd met de voorruit kunnen ontdooien (zie Ruitenwissers en -sproeiers). U kunt ook de ruitenwisserontdooiers inschakelen (indien aanwezig). Zie Climate control bedienen.

Banden en sneeuwkettingen

Gebruik winterbanden om de tractie op sneeuw en ijs te verbeteren. U kunt winterbanden aanschaffen in de Tesla Shop (zie Typen seizoensbanden).

Sneeuwkettingen bieden extra grip als u over sneeuw of ijs rijdt. Raadpleeg lokale regelgeving om te bepalen of het gebruik van sneeuwkettingen wordt aanbevolen of verplicht is tijdens de wintermaanden. Zie Gebruik van sneeuwkettingen voor meer informatie.

De bandenspanning van uw voertuig neemt af bij lage omgevingstemperaturen. Als het lampje van het bandenspanningscontrolesysteem brandt, vul dat de banden met lucht voordat u gaat rijden. De bandspanning neemt af met één PSI bij iedere daling met 10° F (6° C) van de buitentemperatuur (zie Onderhoud banden). De juiste bandenspanning zorgt voor bescherming van de banden tegen oneffenheden in de weg en verbetert het bereik.

Tijdens het rijden

Koude weersomstandigheden kunnen leiden tot een verhoogd energieverbruik, omdat er meer vermogen nodig is voor het rijden en verwarming van het interieur en de batterij. Neem deze aanbevelingen in acht om het energieverbruik te verlagen:

 • Gebruik de stoelverwarming om warm te blijven. Stoelverwarming verbruikt minder energie dan de interieurverwarming. Als u de temperatuur van de interieurverwarming verlaagt en gebruikmaakt van de stoelverwarming, verlaagt u het energieverbruik (zie Climate control bedienen).
 • Minder vaart en voorkom veelvuldig en snel accelereren.

Regeneratief remmen

Regeneratief remmen wordt mogelijk beperkt als de batterij te koud is. Naargelang u verderrijdt, wordt de batterij opgewarmd en neemt het regeneratieve vermogen toe (zie Regeneratief remmen).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Beperkt regeneratief remmen kan worden voorkomen als u uw auto voldoende tijd geeft om voor te verwarmen of door met behulp van Planning de Model 3 vóór uw vertrektijd voor te verwarmen (zie Gepland opladen en Gepland vertrek).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Gemonteerde winderbanden kunnen het regeneratieve remvermogen tijdelijk verlagen, maar na enige tijd rijden corrigeert de Model 3 dit met een herkalibratie. Tik op Service > Wielen en banden > Banden om winterbanden te selecteren en dit proces te versnellen.

Koude batterij

Pictogram van een blauwe sneeuwvlok.
Er wordt een pictogram met een blauwe sneeuwvlok weergegeven op het touchscreen als een deel van de opgeslagen energie in de batterij niet beschikbaar is omdat de batterij koud is. Dit deel van de niet beschikbare energie wordt blauw weergegeven op de batterijmeter. Regeneratief remmen, acceleratie en oplaadsnelheden zijn wellicht beperkt. De sneeuwvlok verdwijnt wanneer de batterij voldoende warm is.

Na het rijden

Laat de Model 3 aangesloten op een stroombron als u de auto niet gebruikt. Hierdoor wordt het oplaadsysteem gebruikt in plaats van de batterij zelf om de batterij te verwarmen (zie Informatie hoogspanningsbatterij).

Gepland vertrek

Wanneer de Model 3 geparkeerd is, sluit u de stekker aan en gebruikt u de Planning-instellingen, die beschikbaar zijn op de schermen voor opladen en klimaatregeling, om een tijd in te stellen waarop u de Model 3 wilt voorverwarmen (zie Gepland opladen en Gepland vertrek). U kunt Planning ook gebruiken om te voorkomen dat de laadpoortvergrendeling vastvriest. De auto bepaalt dan zelf het meest geschikte tijdstip om te beginnen met opladen, zodat dit wordt voltooid tijdens daluren en het interieur en de batterij zijn voorverwarmd op de ingestelde vertrektijd.

Opslag

Als u de Model 3 gedurende langere tijd parkeert, sluit de auto dan aan op een laadpunt om verlies van nominaal bereik te voorkomen en de batterij op een optimale temperatuur te houden. Het is veilig om de auto gedurende lange perioden te laten opladen.

Wanneer de Model 3 niet wordt gebruikt, schakelt deze naar de slaapstand om energie te besparen. Controleer de status van uw auto minder vaak via de mobiele app. Dit zorgt er namelijk voor dat de auto automatisch uit de slaapstand wordt gehaald en het normale energieverbruik wordt hervat.