Bedste praksis i koldt vejr

For at sikre, at Model Y giver dig den bedst mulige oplevelse i koldt og barskt vejr, skal du følge denne bedste praksis.

Før kørsel

Når der samler sig sne og is på bilen, kan bevægelige dele som dørhåndtag, ruder, spejle og viskere fryse fast. For at opnå maksimal rækkevidde og ydeevne hjælper det at opvarme kabinen og batteriet, før du tager afsted. Der er flere måder at gøre det på:

 • Tryk på Planlægning, som er tilgængelig på skærmbillederne for både opladning og klimaanlæg for at angive et tidspunkt, hvor du gerne vil have, at dit køretøj er klar til en køretur (se Planlagt opladning og Planlagt afrejse).
 • På mobilappen skal du navigere til Klimaanlæg for at tilpasse den temperatur, som du ønsker at opvarme kabinen til. Det varmer også højspændingsbatteriet efter behov.
 • På mobilappen skal du navigere til Klimaanlæg > Afrim bil for at optø sne, is og frost på forruden, vinduerne og spejlene. Det varmer også højspændingsbatteriet efter behov.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bemærk
  Tesla anbefaler, at klimaindstillingerne aktiveres mindst 30-45 minutter før afrejse (se Betjening af klimaanlægget). Klargøringstiden afhænger af udendørstemperaturerne og andre faktorer. Mobilappen giver dig besked, når din bil har nået den ønskede klargøringstemperatur.
 • I ekstremt koldt vejr eller frostvejr er der risiko for, at ladeportens lås fryser fast. Visse køretøjer er udstyret med et varmelegeme ved ladeporten, der aktiveres, når du tænder for afrimning af bagruden under kolde vejrforhold. Du kan også optø isen på ladeportens lås ved at aktivere Afrim bil via mobilappen.
 • Opvarmning af batteriet ved hjælp af Planlagt afrejse eller mobil-appen, inden du kører, kan også reducere opladningstiden ved en Supercharger eller en tredjeparts hurtigoplader, særligt hvis Superchargeren eller tredjeparts hurtigopladeren er placeret så tæt på din aktuelle placering, at turplanlæggeren ikke har tilstrækkelig tid til at klargøre batteriet (se Opvarmning af batteriet før supercharging).

Sådan fjernes is fra dørhåndtaget

I barske vinterforhold kan isdannelse inde i dørhåndtaget gøre, at dørhåndtaget ikke kan åbnes. Processen til at frigøre et dørhåndtag påModel Y er en smule anderledes end for andre dørhåndtag. Normalt kan is fjernes med et par kraftige slag på dørhåndtaget med hånden.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Pas på
Tag eventuelle smykker eller genstande af, som kan beskadige lakken, inden produceren udføres. Du må ikke bruge værktøjer eller tvang.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bemærk
Forebyggende påføring af WD-40 på dørhåndtaget kan være med til at forhindre isdannelse inde i dørhåndtaget.

Gør følgende for at fjerne is fra dørhåndtaget:

Animation over følgende proces.
 1. Tryk på den forreste del af dørhåndtaget for at forsøge at løsne let eller moderat isdannelse.
  Pil, der peger på fronten af dørhåndtaget.
 2. Tryk kraftigt på den bageste del af dørhåndtaget for at prøve at åbne dørhåndtaget.
 3. Arbejd i en cirkel rundt om dørhåndtagets kant. Bank kraftigt med hånden på dørhåndtaget for at bryde og løsne isdannelsen.
 4. Sigt mod den bageste ende af den brede del på dørhåndtaget, og bank kraftigt med hånden på dørhåndtaget. Brug om nødvendigt mere styrke, når du banker. Gentag trin 1 til 3, indtil isen er fjernet, og dørhåndtaget kan åbnes.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  Pas på
  Bank aldrig så hårdt på bilen, at der kommer buler. Brug samme styrke, som når du banker på naboens dør.
  Billede af en hånd med et mål på dørhåndtagets bagside.
 5. Når dørhåndtaget kan bevæges, skal det åbnes og lukkes et par gange mere for at fjerne eventuelt tilbageværende isdannelse. Sørg for, at dørhåndtaget er presset helt ind (trukket ind), inden du stiger ind i bilen. Sørg for, at døren er helt lukket, inden du kører.

Påføring af WD-40 på dørhåndtagenes drejeled

I barske vinterforhold kan påføring af WD-40 på dørhåndtagenes drejeled hjælpe med at forebygge isdannelse, som kan gøre, at håndtaget ikke kan drejes. Overvej at påføre WD-40 på dørhåndtagenes drejeled, hvis du forventer isslag, kraftig sne eller isglatte forhold. Brug igen efter behov.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Pas på
Læs, og overhold de anvisninger og advarsler, der følger med WD-40, inden proceduren udføres.

Sådan påføres WD-40 på dørhåndtagets drejeled:

Animation over følgende proces.
 1. Åbn dørhåndtaget, og sæt et sammenfoldet håndklæde eller andet blødt materiale under, så det forbliver åbent.
 2. Fastgør det medfølgende rør på dysen til WD-40-flasken.
 3. Brug beskyttelsesbriller.
 4. Anbring enden af røret ved siden af drejeleddet, og sprøjt det i cirka ét sekund. Sørg for, at du ikke kommer til at sprøjte på andre komponenter.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bemærk
  Lad enden af røret hvile oven på fjederen rundt om drejeleddet, så det er nemmere at ramme rigtigt.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  Advarsel
  Sørg for, at du bruger beskyttelsesbriller til dette trin.
  Rør ved siden af drejeleddet med en pil, der peger hen mod drejeleddet.
 5. Fjern håndklædet eller andet blødt materiale, som har holdt dørhåndtaget åbent.
 6. Drej dørhåndtaget ind og ud omkring ti gange.
 7. Anbring igen enden af røret ved siden af drejeleddet, og sprøjt det i cirka ét sekund. Sørg for, at du ikke kommer til at sprøjte på andre komponenter.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bemærk
  Lad enden af røret hvile oven på fjederen rundt om drejeleddet, så det er nemmere at ramme rigtigt.
 8. Fjern håndklædet eller andet blødt materiale, som har holdt dørhåndtaget åbent.
 9. Drej dørhåndtaget ind og ud omkring ti gange.
 10. Udfør proceduren på de øvrige tre dørhåndtag.

Ruder

 • Naviger til Klimaanlæg > Afrimning i mobilappen som tidligere nævnt. Din bil opvarmer fører- og passagerruder for at smelte is, der kan forhindre ruderne i at bevæge sig.
 • Model Y foretager automatisk en mindre justering af vinduernes placering for at gøre det lettere at åbne døre i kold temperatur.
 • Brug mobilappen til at planlægge en serviceaftale, hvor Tesla kan påføre en vandafvisende belægning på ruderne for et symbolsk beløb.

Spejle

Hvis du forventer isdannelse, når du parkerer, skal du deaktivere Fold spejle ind automatisk. Tryk på Betjeningsknapper > Automatisk sammenfoldning. Is kan forhindre de udvendige sidespejle i at folde sig ind og ud.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bemærk
Sidespejlene opvarmes automatisk efter behov under klargøringen, eller hvis den bageste afrimer er aktiveret.

Vinduesviskere

Hvis der forventes sne eller isdannelse ved parkering, skal du trykke på Betjeningsknapper > Service > Service af vinduesviskere. Derved hæves vinduesviskerne, så de befinder sig mod ruden, og de kan afises, når ruden afises (se Vinduesviskere og sprinklere). Du kan også aktivere afrimningsfunktionen til vinduesviskerne (ekstraudstyr). Se Betjening af klimaanlægget.

Dæk og snekæder

 • Brug vinterdæk for at give bedre vejgreb på sne- og isglatte veje. Vinterdæk kan købes på http://www.tesla.com (se Dæktyper til forskellige årstider).
 • Kæder sørger for bedre vejgreb ved kørsel i sne eller isglatte forhold. Kontroller de lokale bestemmelser for at se, om kæder anbefales eller påkræves i vintermånederne. Se Brug af kæder for yderligere oplysninger.

Dit køretøjs dæktryk vil falde i kolde omgivende temperaturer. Hvis TPMS-indikatorlyset aktiveres, skal du pumpe dækkene, inden du kører. Dækkene vil miste en PSI for hver 6° C fald i udendørstemperaturen (se Pleje og vedligeholdelse af dæk). De korrekte dæktryk hjælper med til at beskytte dækkene mod huller i vejbanen og forbedrer rækkevidden.

Under kørsel

Koldt vejr kan øge energiforbruget, fordi der skal bruges mere strøm til kørsel og opvarmning af kabine og batteri. Følg nedenstående forslag for at reducere energiforbruget:

 • Brug sædevarme til at holde varmen. Sædevarme bruger mindre energi end kabinevarmeren. Sænkning af kabinetemperaturen og brug af sædevarmerne reducerer energiforbruget (se Betjening af klimaanlægget).
 • Sæt farten ned, og undgå hyppig og hurtig acceleration.

Regenerativ bremsning

Regenerativ bremsning kan begrænses, hvis batteriet er for koldt. Når du fortsætter med at køre, opvarmes batteriet, og regenerationsevnen øges (se Regenerativ bremsning).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bemærk
Begrænset regenerativ bremsning kan undgås, hvis du tillader nok tid til klargøring af køretøjet, eller hvis du benytter Planlægning til at klargøre Model Y inden dit afgangstidspunkt (se Planlagt opladning og Planlagt afrejse).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bemærk
Montering af vinterdæk kan forårsage midlertidig reduceret regenerativ bremseeffekt, men Model Y rekalibrerer sig selv for at korrigere for dette efter kort tids kørsel.

Det blå snefnugikon

Ikon med et blåt snefnug.
Et blåt snefnugikon vises på touchskærmen, når noget af den lagrede energi i batteriet ikke er tilgængelig, fordi batteriet er koldt. Denne mængde utilgængelig energi vises med blåt på batterimåleren. Regenerativ bremsning, acceleration og opladningshastighed kan være begrænset. Snefnugikonet vises ikke længere, når batteriet er tilstrækkeligt varmt.

Opvarmning af batteriet før supercharging

Ved at bruge en turplanlægger (se Turplanlægger) til at navigere til en supercharger, foropvarmer Model Y batteriet for at sikre, at batteriets temperatur er optimalt og klar til opladning, når du ankommer til superchargeren. Dette reducerer den tid, du skal bruge på opladning.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bemærk
Tesla anbefaler, at man benytter turplanlæggeren til at navigere til en Supercharger senest 30-45 minutter før ankomst for at sikre optimal batteritemperatur og opladningsbetingelser. Hvis det tager mindre end 30-45 minutter at tilbagelægge afstanden til Superchargeren, bør du overveje at klargøre batteriet, inden du kører (se Før kørsel).

Autopilot

For at sikre optimal Autopilot-ydelse skal sensorerne holdes fri for sne, is, mudder og snavs (se Om Autopilot).

Efter kørsel

Lad Model Y være under opladning, når den ikke er i brug Derved bruges ladesystemet og ikke selve batteriet til at holde batteriet varmt (se Oplysninger om højspændingsbatteriet).

Planlagt afgang

Når bilen er parkeret, kan du tilslutte Model Y og anvende indstillingerne for Planlægning, som er tilgængelige på skærmbillederne for både opladning og klimaanlæg for at angive et tidspunkt, hvor du gerne vil klargøre Model Y (se Planlagt opladning og Planlagt afrejse). Køretøjet bestemmer det rette tidspunkt, hvor opladningen skal begynde, så den afsluttes i løbet af de timer, hvor elpriserne er lave og kabinen og batteriet er varme, inden det afrejsetidspunkt du har angivet. For yderligere oplysninger henvises til Planlagt opladning og Planlagt afrejse.

Ladeport

 • Hvis ladeportens lås fryser fast, og et ladekabel sidder fast i ladeporten, skal du forsøge at løsne ladekablet manuelt. Se Manuel frigørelse af ladekabel.
 • Brug mobilappen til at klargøre bilen og derved hjælpe med at tø isen på ladeportens lås, så ladekablet kan fjernes eller sættes i (se Mobilapp).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bemærk
Du kan også forhindre at en ladeport fryser fast ved at benytte indstillingen Planlægning (se Planlagt opladning og Planlagt afrejse).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bemærk
Hvis ladeporten er frosset fast, kan den muligvis ikke låse ladekablet på plads, når det sættes i, men AC-opladning lader sig stadig gøre ved en lavere hastighed, selv om låsen ikke er aktiveret.

Opbevaring

Hvis du efterlader Model Y parkeret i en længere periode, skal køretøjet sluttes til en oplader for at undgå normalt rækkeviddetab og holde batteriet ved en optimal temperatur. Det er sikkert at lade bilen være tilsluttet i alle tidsrum.

Når bilen ikke er i brug, går Model Y automatisk i dvaletilstand for at spare energi. Reducer det antal gange, du kontrollerer bilens status på mobilappen, da dette aktiverer bilen og starter det normale energiforbrug.