Starea mașinii

Prezentare generală

Pe ecranul tactil este afișată în permanență starea vehiculului Model 3 . Ceea ce vedeți depinde de situația în care vehiculul:

Când vehiculul Model 3 este parcat, în zona de stare este afișat modul de condus, autonomia estimată și o imagine de sus a mașinii cu butoanele pe care le puteți atinge pentru a deschide portbagajele și portiera cu portul de încărcare. Când apăsați pedala de frână, Model 3 se activează și lămpile indicatoare se aprind intermitent o scurtă perioadă. Dacă o lampă indicatoare nu se aplică în situația curentă (de exemplu, nu este cuplată o centură de siguranță), aceasta trebuie să se stingă. Dacă o lampă indicatoare nu se aprinde sau nu se stinge, contactați Tesla.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Următoarea imagine este oferită numai în scopuri demonstrative. În funcție de opțiunile vehiculului, de versiunea software și de regiunea pieței, informațiile afișate pot fi ușor diferite.
Ecranul tactil al vehiculului cu pictograme

Carduri

Partea de jos a afișajului stării vehiculului prezintă și comenzi de tip „card” pentru a accesa rapid Media, informații despre presiunea din pneuri, informații de deplasare și multe altele. Comutați între carduri de la stânga la dreapta pentru personaliza comenzile rapide pentru carduri.

Lămpile indicatoare

Următoarele lămpi indicatoare se aprind pentru a vă anunța sau pentru a trimite o alertă cu privire la o anumită stare sau condiție.

Semn de exclamare roșu într-un cerc roșu, cu cuvântul BRAKE dedesubt
Dacă pe ecranul tactil este afișat acest indicator de frânare de culoare roșie în orice alt moment decât pentru scurt timp atunci când porniți prima dată vehiculul Model 3, este detectată o eroare la sistemul de frânare sau nivelul lichidului de frână este scăzut. Contactați Tesla imediat. Aplicați presiune constantă și mențineți pedala de frână apăsată ferm pentru a opri vehiculul când puteți face lucru în siguranță.
Semn de exclamare portocaliu într-un cerc portocaliu, cu cuvântul BRAKE dedesubt
Ecranul tactil afișează acest indicator de frână de culoare galbenă dacă este detectată o eroare a amplificatorului de frână. Aplicați presiune constantă și mențineți pedala de frână apăsată ferm pentru a opri vehiculul când puteți face lucru în siguranță. Compensarea hidraulică a amplificării va fi activă (consultați Frânarea și oprirea).
Cuvântul ABS într-un cerc portocaliu
Indicatorul pentru ABS se aprinde intermitent în culoarea galbenă o scurtă perioadă pe ecranul tactil când porniți pentru prima oară vehiculul Model 3. Dacă acest indicator se aprinde în orice alt moment, a apărut o eroare a sistemului ABS și acesta nu funcționează. Contactați Tesla. Sistemul de frânare rămâne complet funcțional și nu este afectat de o defecțiune a sistemului ABS. Cu toate acestea, pot crește distanțele de frânare. Conduceți cu atenție și evitați frânarea excesivă.
Un P roșu într-un cerc roșu, cu cuvântul PARK dedesubt
Când acționați manual frâna de parcare folosind ecranul tactil, indicatorul roșu pentru frâna de parcare se aprinde pe ecranul tactil.
Un P portocaliu într-un cerc portocaliu
Dacă apare o problemă de natură electrică la frâna de parcare, se aprinde indicatorul galben pentru frâna de parcare și pe ecranul tactil este afișat un mesaj de avarie (eroare).
Semn de exclamare galben într-un cerc de pneu
Avertisment privind presiunea în pneuri. Presiunea unui pneu este în afara intervalului. Dacă este detectată o eroare la sistemul de monitorizare a presiunii în pneuri (TPMS), indicatorul clipește intermitent. Pentru o eroare a sistemului TPMS, contactați Tesla. Consultați Îngrijirea și întreținerea pneurilor.
Pictogramă roșie a unui pasager cu o centură de siguranță
O centură de siguranță pentru un scaun ocupat nu este fixată. Consultați Centuri de siguranță.
Pictogramă roșie a unui pasager cu centură de siguranță și un airbag
Siguranța airbagurilor. Dacă acest indicator nu clipește intermitent o scurtă perioadă când vehiculul Model 3 se pregătește pentru a fi condus sau dacă rămâne aprins, contactați Tesla imediat. Consultați Avertizări privind airbagurile.
Un semicerc portocaliu cu trei linii orizontale care ies din acesta și o linie verticală ondulată
Indicatorul proiectorului de ceață din spate este afișat pe ecranul tactil de fiecare dată când sunt aprinse proiectoarele de ceață din spate.
Două ovale verzi cu trei linii fiecare pe exterior reprezentând lumini
Luminile de parcare sunt aprinse (luminile laterale de marcare, stopurile și luminile de la plăcuța de înmatriculare). Consultați Lumini.
O pictogramă de far verde cu raze de lumină îndreptate în jos
Farurile pentru faza scurtă sunt aprinse.
O pictogramă de far albastru cu raze de lumină orizontale
Farurile pentru faza lungă sunt aprinse și Autoîntunecare fază lungă este dezactivată sau indisponibilă în prezent.
Un far albastru cu un A cu raze de lumină orizontale
Autoîntunecare fază lungă este activată și farurile cu fază lungă sunt aprinse. Model 3 este pregătit să oprească farurile cu fază lungă dacă este detectată lumină. Consultați Farurile pentru faza lungă.
Un far gri cu un A cu raze de lumină orizontale
Autoîntunecare fază lungă este activată, dar farurile cu fază lungă nu sunt aprinse, din cauză că este detectează lumină în fața vehiculului Model 3. Când nu mai este detectată lumină, farurile pentru faza lungă se reaprind automat. Consultați Farurile pentru faza lungă.
Pictogramă portocalie cu vederea din spate a vehiculului cu urme de pneuri ondulate
Acest indicator clipește intermitent în culoarea galbenă atunci când sistemele de control electronic al stabilității minimizează în mod activ rotirea roților controlând presiunea de la nivelul frânelor și puterea motorului. Consultați Controlul tracțiunii. Dacă acest indicator rămâne aprins, este detectată o eroare și trebuie să contactați imediat Tesla.
Pictogramă portocalie cu vederea din spate a vehiculului cu urme de pneuri ondulate și cuvântul OFF
Sistemele de control electronic al stabilității nu mai minimizează rotirea roților. Pe un vehicul cu tracțiune spate, sistemul de control al tracțiunii a fost dezactivat sau, pe un vehicul cu tracțiune integrală, a fost activată Demaraj cu patinare. Consultați Controlul tracțiunii.
Pictogramă remorcă albastră
Modul Remorcă (dacă există în dotare) este activ. (Consultați Tractare și accesorii).
H gri într-un cerc
Funcția Reținere vehicul aplică frânele în mod activ. Consultați Reținere vehicul.
Pictograma roșie a vehiculului cu ușile deschise
O portieră sau un portbagaj este deschis(ă). Consultați Portierele, Portbagajul din spatesau Portbagaj din față.
Pictogramă fulg de zăpadă albastru
Apare un fulg de zăpadă albastru când este posibil ca o parte din energia stocată în baterie să nu fie disponibilă din cauza condițiilor de vreme rece. În aceste condiții de vreme rece, este posibil ca și ratele de încărcare să fie limitate. Dacă vehiculul Model 3 este conectat, puteți încălzi bateria activând controlul climatizării cu aplicația mobilă. Fulgul de zăpadă dispare când bateria este suficient de caldă.
pictogramă verde cu un fulger în centru

Apare când frânarea regenerativă este limitată. Consultați Frânarea regenerativă pentru mai multe informații.

Pictogramă portocalie a unei țestoase într-un cerc
Puterea vehiculului este limitată momentan, deoarece nivelul de energie rămas în baterie este scăzut, se răcesc sistemele vehiculului sau se încălzesc sau este detectată o eroare de detectorul de deplasare.

Consultați Mesaje pop-up și alerte ale vehiculului pentru mai multe informații despre ferestrele de avertizare de pe ecranul tactil al vehiculului dvs.

Starea de conducere

Când vehiculul Model 3 este condus (sau este pregătit pentru a fi condus), pe ecranul tactil este afișată starea curentă de conducere și o vizualizare în timp real a drumului detectat de componentele Autopilot (consultați Camere). Vizualizarea este mărită sau micșorată automat pentru a utiliza mai bine ecranul tactil și pentru a vă informa când este detectat un vehicul în unghiul mort.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Următoarea ilustrație este oferită numai în scopuri demonstrative. În funcție de opțiunile vehiculului, de versiunea software și de regiunea pieței, informațiile afișate pot fi ușor diferite.
Panoul vehiculului și bule de dialog
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Pentru a afișa mai multe detalii despre partea carosabilă și împrejurimile acesteia, cum ar fi marcaje rutiere, semafoare, obiecte (precum coșuri de gunoi și stâlpi) etc., atingeți Comenzi > Autopilot > Previzualizare în Full Self-Driving (dacă există în dotare).
 1. Când Asistență pentru direcție este disponibil, dar nu l-ați activat, pictograma este gri. Când Asistență pentru direcție virează în mod activ Model 3, pictograma este albastră (consultați Asistență pentru direcție).
 2. Modul de condus selectat în momentul actual: Parcare, Înapoi, Punct mort sau Condus.
 3. Viteza de deplasare.
 4. Contorul de energie afișează consumul de energie în timp real (consultați Frânarea regenerativă pentru mai multe informații). Contorul de energie poate fi afișat pe verticală în partea de sus a ecranului cu starea de conducere, dar funcția este aceeași.
 5. Alte mașini detectate pe drum (după caz).
 6. Vehiculul Model 3. Din imaginea cu vehiculul dvs. Model 3 radiază linii colorate atunci când sunt detectate obiecte (alți conducători auto, parapete etc.). Locația liniilor corespunde locației obiectului detectat. Culoarea liniilor (alb, galben, portocaliu sau roșu) reprezintă proximitatea obiectului față de vehiculul Model 3, unde alb reprezintă cea mai mare distanță și roșu cea mai mică distanță care necesită atenția dvs. imediată. Consultați Asistența la schimbarea benzii.
 7. Când Asistență pentru direcție este activă și detectează banda de deplasare, aceasta este evidențiată cu albastru (consultați Asistență pentru direcție).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Notă
  Dacă este activă funcția Navigare cu Autopilot, banda de deplasare este afișată sub forma unei singure linii albastre în fața Model 3 (consultați Navigare cu Autopilot).
 8. Limita de viteză care este setată curent și detectată de funcția Asistență pentru menținerea vitezei (consultați Asistență inteligentă pentru menținerea vitezei).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Notă
  Poate apărea un contur albastru în jurul pictogramei de limită de viteză, pentru a vă înștiința că ați depășit limita de viteză.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Notă
  Pe drumurile pe care datele despre hărți determină faptul că există o limită a vitezei condiționale (de exemplu, o limită de viteză în funcție de momentul zilei sau de condițiile meteo), o a doua limită de viteză este afișată. Șoferului îi revine responsabilitatea de a stabili dacă limita vitezei condiționale trebuie respectată în prezent și să regleze viteza de deplasare în consecință.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Notă
  Pictograma asociată cu limita de viteză detectată reflectă stilul semnelor pentru limita de viteză utilizate în regiunea dvs. de piață.
 9. Distanța totală estimată de condus (sau energia) disponibilă. Atingeți valoarea afișată pentru a modifica modul în care este afișat nivelul de energie disponibil. Puteți comuta între distanța de deplasare și procentul de energie rămasă în baterie. De asemenea, puteți modifica modul în care este afișată energia atingând Comenzi > Afișare > Afișare energie.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Notă
  Când anticipați momentul în care să realizați încărcarea, utilizați estimările de autonomie doar cu titlu de instrucțiuni generale.
 10. Viteza de croazieră setată. Când controlul vitezei de croazieră în funcție de trafic este disponibil, dar nu ați setat o viteză de croazieră, numărul este gri (consultați Tempomat în funcție de trafic).
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Acordați atenție mesajelor de alertă importante care sunt afișate în partea de jos a zonei pentru starea mașinii. Ignorarea acestor mesaje poate avea drept rezultat vătămări corporale grave sau decesul.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Deși pe ecranul tactil de bord este afișat traficul înconjurător, este posibil ca anumite vehicule să nu fie afișate. Nu vă bazați niciodată pe ecranul tactil pentru a determina dacă un vehicul este prezent (de exemplu, în unghiul mort). Utilizați întotdeauna oglinzile și uitați-vă peste umăr.