Cele mai bune practici pentru vreme rece

Pentru a garanta că Model 3 vă oferă cea mai bună experiență ca proprietar în condiții dificile de vreme rece, urmați aceste cele mai bune practici.

Înainte de a conduce

Atunci când se acumulează zăpadă și gheață pe vehicul, componentele mobile, precum mânerele ușilor, geamurile, oglinzile și ștergătoarele pot îngheța. Pentru a obține autonomia și performanțele maxime, este util să încălziți cabina și bateria înainte de a conduce. Există mai multe moduri în care puteți face acest lucru:

 • Atingeți Programare, disponibil atât pe ecranul de încărcare, cât și pe cel de control al climatizării, pentru a seta ora la care doriți ca vehiculul dvs. să fie pregătit pentru a fi condus (consultați Încărcarea programată și plecarea programată).
 • În aplicația mobilă, navigați la Climatizare pentru a personaliza temperatura la care doriți să încălziți habitaclul. Aceasta încălzește, de asemenea, bateria de înaltă tensiune, dacă este necesar.
 • În aplicația mobilă, navigați la Climatizare > Dejivrare mașină pentru a topi zăpada, gheața și chiciura de pe parbriz, portul de încărcare, geamuri și oglinzi. Aceasta încălzește, de asemenea, bateria de înaltă tensiune, dacă este necesar.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Notă
  Tesla recomandă activarea setărilor de climatizare cu cel puțin 30-45 de minute înainte de plecare (consultați Folosirea comenzilor pentru climatizare). Timpii de pregătire depind de temperatura exterioară și de alți factori. Aplicația mobilă vă va notifica atunci când vehiculul dvs. a atins temperatura de pregătire dorită.

Portul de încărcare

Dacă opritorul portului de încărcare îngheață și un cablu de încărcare se blochează în portul de încărcare, încercați eliberarea manuală a cablului de încărcare. Consultați Eliberarea manuală a cablului de încărcare.

În condiții de vreme extrem de rece sau de gheață, este posibil ca opritorul portului de încărcare să înghețe. În astfel de condiții meteo, puteți topi gheața de pe opritorul portului de încărcare, astfel încât cablul de încărcare să poate fi scos și introdus. Pentru aceasta, activați Dejivrare mașină folosind aplicația mobilă.

De asemenea, puteți preveni înghețarea opritorului portului de încărcare prin utilizarea setărilor de Programare (consultați Încărcarea programată și plecarea programată).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Dacă opritorul portului de încărcare este înghețat pe poziție, este posibil să nu blocheze cablul de încărcare atunci când este introdus, dar încărcarea poate avea loc la o rată c.a. lentă chiar dacă opritorul nu este cuplat.

Încărcare

Folosind Trip Planner (dacă este disponibil) pentru a naviga la o locație de încărcare Tesla, Model 3 preîncălzește bateria de înaltă tensiune pentru a asigura faptul că, atunci când ajungeți la încărcător, temperatura bateriei este optimă și pregătită pentru încărcare. Acest lucru reduce timpul necesar încărcării. Consultați (consultați Planificator de traseu).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Tesla recomandă să se utilizeze Trip Planner pentru a naviga la o locație de încărcare timp de cel puțin 30-45 de minute înainte de sosire pentru a asigura temperatura optimă a bateriei și condițiile de încărcare. Dacă deplasarea până la locația de încărcare durează mai puțin 30-45 de minute, luați în considerare precondiționarea bateriei înainte de a conduce (consultați Înainte de a conduce).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Sistemul termal poate produce aburi în anumite condiții pentru vehiculele echipate cu o pompă de căldură (pentru a determina dacă vehiculul dvs. este echipat cu o pompă de căldură, atingeți Comenzi > Software > Informații suplimentare despre vehicul). De exemplu, din partea frontală a vehiculului poate fi emanat abur fără miros atunci când încărcați la o stație Supercharger la temperaturi scăzute. Acest lucru este normal și nu reprezintă motiv de îngrijorare.

Geamurile

În aplicația de mobil, navigați la Climatizare, glisați în sus din partea de jos și selectați Dejivrare mașină, care ajută la topirea zăpezii, gheții și chiciurii de pe parbriz, geamuri și oglinzi.

La temperaturi scăzute, Model 3 efectuează automat o reglare ușoară a poziției geamurilor, pentru a facilita deschiderea portierelor.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Conectați mereu la o sursă de energie, Joasă tensiune externă înainte de a deschide o portieră când vehiculul nu are energie pentru a evita spargerea unui geam.

Folosiți aplicația de mobil pentru a efectua o programare în service pentru ca Tesla să aplice un strat hidrofug pe geamurile laterale și pe lunetă (nu pe parbriz), contra unei sume nominale.

Portierele

În condiții severe de iarnă, acumularea de gheață poate face ca folosirea mânerele portierelor mai dificilă. În această situație puteți folosi aplicația mobilă pentru a deschide portiera șoferului.
 1. În aplicația mobilă, țineți apăsat pe oricare dintre cele patru butoane de comandă rapidă și urmăriți instrucțiunile pentru a personaliza comenzile rapide cu Deblocare portieră.
 2. Atunci când sunteți lângă vehiculul dvs., atingeți Deblocare portieră pentru a deschide portiera șoferului.

Îndepărtarea gheții de pe mânerele ușilor

În condiții dificile de iarnă, depunerea gheții pe mânerul uși poate împiedica deschiderea acestuia. Procesul de eliberare a unui mâner de ușă Model 3 este ușor diferit față de alte procese de îndepărtare a acumulării de gheață.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Aplicarea preventivă de WD-40 pe știfturile de pivotare ale mânerelor ușilor poate contribui la evitarea depunerii gheții pe mânerele ușilor dvs.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
ATENŢIE
Nu încercați să utilizați unelte sau forță excesivă pentru a elibera mânerul ușii din acumularea de gheață.

Dacă mânerele portierelor vehiculului dvs. sunt negre: Pentru a îndepărta gheața de pe mânerele ușilor, procedați astfel:

Animație a următorului proces.
 1. Apăsați cu forță partea cea mai din față a mânerului portierei. Acesta se va balansa ușor înspre interior pentru a ajuta la spargerea gheții.
  Săgeată orientată spre partea din față a mânerului portierei.
 2. Apăsați partea cea mai din spate a mânerului portierei pentru a încerca să o deschideți așa cum ați face în mod normal.
 3. După ce mânerul ușii poate fi mișcat, deschideți-l și închideți-l de câteva ori, pentru a îndepărta toată gheața rămasă. Aveți grijă ca mânerul ușii să fie complet apăsat (retras) înainte de a vă urca în vehicul și verificați dacă ușa este complet închisă înainte de a porni la drum.

Dacă mânerele portierelor vehiculului dvs. sunt argintii: De obicei, puteți îndepărta gheața cu câteva lovituri puternice pe mânerul ușii folosind partea inferioară a pumnului. Pentru a îndepărta gheața de pe mânerele ușilor, procedați astfel:

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
ATENŢIE
Scoateți toate bijuteriile sau obiectele care pot deteriora vopseaua, înainte de a efectua procedura și nu încercați să utilizați unelte sau forță excesivă.
Animație a următorului proces.
 1. Apăsați cu forță pe partea cea mai din spate a mânerului ușii pentru a încerca să deschideți mânerul ușii.
 2. Avansând circular în jurul perimetrului mânerului ușii, utilizați partea inferioară a pumnului pentru a lovi puternic mânerul și a sparge și îndepărta gheața depusă.
 3. Țintind capătul din spate al părții late a mânerului ușii, utilizați partea inferioară a pumnului pentru a lovi puternic mânerul. Creșteți intensitatea loviturilor după caz, repetând pașii de la 1 la 3 până când gheața este îndepărtată și mânerul ușii poate fi deschis.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  ATENŢIE
  Nu loviți niciodată vehiculul atât de puternic încât să cauzați îndoituri; forța utilizată trebuie să fie asemănătoare cu ciocănitul la ușa unui vecin.
 4. După ce mânerul ușii poate fi mișcat, deschideți-l și închideți-l de câteva ori, pentru a îndepărta toată gheața rămasă. Aveți grijă ca mânerul ușii să fie complet apăsat (retras) înainte de a vă urca în vehicul și verificați dacă ușa este complet închisă înainte de a porni la drum.

Oglinzile

Dacă se preconizează acumulare de gheață pe durata parcării, dezactivați Pliere automată oglinzi. Atingeți Comenzi > Pliere automată. Gheața poate împiedica oglinzile laterale exterioare să se plieze sau deplieze.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Oglinzile laterale se încălzesc automat după necesități în timpul precondiționării sau când este activat degivrorul din spate.

Ștergătoarele

Dacă vă așteptați la depuneri de zăpadă sau gheață cât timp vehiculul este parcat, atingeți Comenzi > Service > Mod service ștergătoare:. Acest lucru ridică ștergătoarele pe parbriz, pentru ca acestea să se poată dezgheța atunci când se dezgheață parbrizul (consultați Ștergătoarele și spălătoarele). De asemenea, puteți porni degivroarele ștergătoarelor (dacă există în dotare). Consultați Folosirea comenzilor pentru climatizare.

Pneurile și lanțurile

Utilizați pneurile de iarnă pentru a crește tracțiunea în condiții de zăpadă sau de gheață. Puteți achiziționa pneuri de iarnă din Magazinul Tesla (consultați Tipuri de pneuri sezoniere).

Lanțurile asigură tracțiune suplimentară atunci când conduceți în condiții de zăpadă sau polei. Consultați reglementările locale pentru a stabili dacă lanțurile pentru pneuri sunt recomandate sau obligatorii pe durata lunilor de iarnă. Consultați Utilizarea lanțurilor pentru pneuri pentru mai multe informații.

Presiunea pneurilor vehiculului va scădea la temperaturi ambiante scăzute. Dacă indicatorul luminos TPMS se aprinde, umflați pneurile înainte de a conduce. Pneurile vor pierde un PSI cu fiecare scădere de 6° C a temperaturii din exterior (consultați Îngrijirea și întreținerea pneurilor). Presiune adecvată a pneurilor va ajuta la protejarea acestora în cazul trecerii peste gropi și va îmbunătăți autonomia atunci când sunt umflate corect.

În timpul condusului

Vremea rece poate crește consumul de energie, deoarece este necesară mai multă electricitate pentru a conduce și pentru a încălzi habitaclul și bateria. Urmați aceste sugestii pentru a reduce consumul de energie:

 • Folosiți încălzirea în scaune pentru a vă încălzi. Încălzirea în scaune consumă mai puțină energie decât încălzirea habitaclului. Reducerea temperaturii în habitaclu și utilizarea încălzirii scaunelor reduce consumul de energie (consultați Folosirea comenzilor pentru climatizare).
 • Reduceți viteza cu care vă deplasați și evitați accelerarea frecventă și rapidă.

Frânarea regenerativă

Frânarea regenerativă poate fi limitată când bateria este prea rece. Pe măsură ce continuați să conduceți, bateria se încălzește și puterea regenerativă crește (consultați Frânarea regenerativă).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Frânarea regenerativă limitată poate fi evitată dacă acordați suficient timp pentru precondiționarea vehiculului sau dacă utilizați Programare pentru precondiționarea vehiculului Model 3 înainte de ora de plecare (consultați Încărcarea programată și plecarea programată).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Montarea de pneuri de iarnă poate duce la o reducere temporară a puterii frânării regenerative, dar, după o scurtă perioadă de condus, Model 3 se recalibrează pentru a corecta acest lucru. Atingeți Service > Roți și pneuri > Pneuri pentru a selecta pneuri de iarnă și a grăbi acest proces.

Baterie rece

Pictograma unui fulg de zăpadă albastru.
O pictogramă cu fulg de zăpadă albastru apare pe ecranul tactil atunci când o parte din energia stocată din baterie nu este disponibilă deoarece bateria este rece. Această cantitate de energie indisponibilă este indicată cu albastru pe contorul bateriei. Frânarea regenerativă, accelerația și viteza de încărcare ar putea fi limitate. Pictograma cu fulg de zăpadă nu mai este afișată atunci când bateria s-a încălzit suficient.

După condus

Lăsați Model 3 conectat la priză atunci când nu este utilizat. Astfel este folosit sistemul de încărcare, în loc de baterie în sine, pentru încălzirea bateriei (consultați Informații despre bateria de înaltă tensiune).

Plecarea programată

Atunci când este parcat, conectați vehiculul Model 3 și utilizați setările Programare , disponibile atât pe ecranul de încărcare, cât și pe cel de control al climatizării, pentru a seta ora la care doriți să aibă loc precondiționarea Model 3 (consultați Încărcarea programată și plecarea programată). De asemenea, puteți folosi Programare pentru a preveni înghețarea opritorului portului de încărcare. Vehiculul dvs. determină ora adecvată pentru a începe încărcarea, astfel încât încărcarea să fie finalizată în afara orelor de vârf, iar habitaclul și bateria să fie calde până la ora de plecare setată.

Depozitarea

Dacă lăsați Model 3 parcat o perioadă prelungită, conectați-l la un încărcător, pentru a preveni reducerea autonomiei normale și pentru a menține bateria la o temperatură optimă. Vehiculul dvs. poate rămâne conectat la alimentare oricât de mult timp.

Atunci când nu este utilizat, Model 3 intră într-un mod de repaus, pentru conservarea energiei. Reduceți numărul de situații în care verificați starea vehiculului pe aplicația mobilă, deoarece acest lucru activează automat vehiculul și declanșează consumul normal de energie.