Comutare

Comutarea folosind ecranul tactil

Atunci când apăsați pedala de frână când vehiculul este parcat, se afișează o bandă cu modul de condus pe o parte a ecranului tactil. Utilizați banda modului de condus pentru a comuta Model 3: glisați în sus pentru Condus, glisați în jos pentru Marșarier sau atingeți P pentru Parcare sau N pentru Neutru. Glisați de la marginea ecranului tactil către pasager pentru a accesa banda modului de condus.

Deget îndreptat spre pictograma unei mașini cu săgeți îndreptate în sus și în jos
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Pentru a comuta de la Condus la Marșarier sau invers, viteza de deplasare trebuie să fie sub 8 km/h.

Banda cu moduri de condus de pe ecranul tactil afișează butonul Parcare și Neutru în permanență. Pentru a comuta în treapta Parcare când vă deplasați cu o viteză sub 8 km/h, apăsați butonul din banda modului de condus, în timp ce apăsați pedala de frână. În situațiile de urgență atunci când vă deplasați cu o viteză de peste 8 km/h, țineți apăsați butonul Parcare pentru a opri lent vehiculul.

Ecranul tactil este metoda preferată pentru comutarea manuală. Totuși, în situația puțin probabilă în care ecranul tactil nu este disponibil și, prin urmare, nu poate fi folosit, se activează automat selectorul modului de deplasare de pe consola suspendată și trebuie folosit pentru a comuta (consultați Comutarea folosind consola suspendată).

Dacă încercați să comutați când este interzis de viteza curentă de deplasare, ecranul tactil afișează o alertă, este emis un semnal sonor și modul de condus nu este schimbat.

Autocuplare din Parcare

Autocuplare din Parcare este o funcție BETA și este dezactivată în mod implicit. Atunci când este dezactivată, folosiți ecranul tactil sau consola suspendată pentru a comuta manual. Pentru a activa Autocuplare din Parcare, atingeți Comenzi > Dinamică > Autocuplare din Parcare.

Atunci când Autocuplare din Parcare este activată, Model 3 este conceput să selecteze automat modul Deplasare sau Marșarier. Ecranul tactil afișează modul de condus selectat când portiera șoferului este închisă și centura de siguranță este cuplată.

Pentru a înlocui selectarea, apăsați pedala de frână și utilizați banda modului de condus de pe ecranul tactil pentru a comuta în modul de condus dorit (Condus, Marșarier, Parcare; consultați Comutarea folosind ecranul tactil).

Confirmați selecția modului de condus și urmați instrucțiunile de pe ecranul tactil înainte de a apăsa pedala de accelerație.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Ca de obicei, fiți atent la vehicul și împrejurimi înainte de a vă deplasa. Nu vă bazați niciodată pe Model 3 pentru a selecta automat un mod de condus potrivit fără a confirma selectarea înainte de a începe deplasarea.

Dacă Autocuplare din Parcare indisponibilă nu este disponibilă, ecranul tactil afișează un mesaj.

Model 3 selectează automat un mod de condus când:

 • Autocuplare din Parcare este activată.
 • Model 3 este în modul Parcare.
 • Centura de siguranță a șoferului este fixată.
 • Este apăsată pedala de frână.
 • Toate portierele și portbagajele sunt închise.
 • Selectorul pentru modul de deplasare de pe consola centrală nu este activat (consultați Comutarea folosind consola suspendată).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Model 3 nu selectează automat modurile de condus în Modul Valet.

Comutarea folosind consola suspendată

În plus față de comutarea manuală pe ecranul tactil, puteți comuta apăsând P, R, N sau D pe consola suspendată. În majoritatea situațiilor, aceste butoane nu sunt disponibile până când nu apăsați pedala de frânare și atingeți unul dintre butoane pentru activare. Atunci când sunt active, LED-urile asociate fiecărui buton sunt aprinse, iar când selectați P, R, N sau D, LED-ul corespunzător este aprins în culoarea galbenă.

În situațiile în care ecranul tactil nu este disponibil (de exemplu, din cauza unei probleme tehnice), sau Model 3 se află în Modul Valet sau Transport, selectorul modului de condus de pe consola suspendată se activează automat, nefiind nevoie să-l atingeți.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Puteți activa selectorul modului de condus și în consola suspendată prin apăsarea simultană și scurtă a ambelor butoane de derulare de pe Volan. Totuși, dacă țineți apăsate ambele butoane în același timp, selectorul modului de condus se va activa și ecranul tactil va reporni (consultați Repornirea ecranului tactil).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Pentru a comuta cu ajutorul consolei suspendate, portbagajul din față trebuie să fie închis.
Inițialele P, R, N și D pe consola centrală cu bule de dialog
 1. Parcare
 2. Marșarier
 3. Punct mort
 4. Condus
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Când ecranul tactil este disponibil pentru comutare și ați activat manual selectorul modului de condus pe consola suspendată, consola suspendată se dezactivează automat dacă nu comutați în interval de 10 secunde.

Parcare

Pentru a comuta manual la Parcare, apăsați pedala de frână și atingeți butonul Parcare de pe banda modului de condus de pe ecranul tactil. Dacă ecranul tactil nu este disponibil, apăsați pe Parcare de pe selectorul modului de condus de pe consola suspendată.

Model 3 comută automat în treapta Park pentru a preveni plecarea de pe loc în timpul deplasării la viteze reduse. Acest lucru se întâmplă de fiecare dată când conectați un cablu de încărcare, decuplați centura de siguranță sau deschideți portiera în treapta Drive sau Neutral. Asigurați-vă că este îndepărtat cablul de încărcare, vă puneți centura de siguranță și închideți portiera înainte de a scoate vehiculul din treapta Park.

Încercarea de a comuta frâna de parcare la viteze peste 8 km/h va duce la frânarea de urgență (consultați Frânarea și oprirea).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
În situații de urgență, dacă frânele nu funcționează corespunzător, puteți apăsa și ține apăsat butonul Parcare de pe banda cu moduri de condus a ecranului tactil pentru a opri Model 3. Nu utilizați această metodă pentru a opri vehiculul decât dacă este absolut necesar.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Trebuie întotdeauna să apăsați pedala de frână pentru a părăsi treapta Parcare.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
ATENŢIE
Model 3 nu va comuta din treapta Parcare dacă este conectat un cablu de încărcare sau dacă portul de încărcare nu poate stabili dacă este sau nu conectat un cablu de încărcare. În situațiile în care Model 3 nu comută din treapta Parcare, verificați ecranul tactil pentru instrucțiuni despre cum să procedați.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Avertisment
Înainte de a ieși din vehicul, șoferului îi revine responsabilitatea de a se asigura întotdeauna că vehiculul este în poziția Parcare. Nu vă bazați niciodată pe faptul că Model 3 trece automat în treapta Parcare pentru dvs.

Condus

Pentru a comuta manual la Condus, glisați în sus pe banda modului de condus de pe ecranul tactil sau, dacă ecranul tactil nu este disponibil, apăsați pe D de pe selectorul modului de condus de pe consola suspendată. Puteți să treceți în treapta Condus atunci când vehiculul Model 3 este oprit sau se deplasează cu o viteză mai mică de 8 km/h în treapta Înapoi.

Marșarier

Pentru a comuta manual în Marșarier, glisați în jos pe banda modului de condus de pe ecranul tactil sau, dacă ecranul tactil nu este disponibil, apăsați pe R de pe selectorul modului de condus de pe consola suspendată. Puteți să treceți în treapta Înapoi doar atunci când vehiculul Model 3 este oprit sau se deplasează cu o viteză mai mică de 8 km/h în treapta Condus. Puteți să închideți manual vizualizarea pentru asistența la parcare de pe ecranul tactil atingând X din colțul de sus.

Punct mort

Treapta Punct mort permite vehiculului Model 3 să ruleze liber când nu apăsați pedala de frână. Pentru a comuta la treapta Punct mort, alegeți oricare dintre aceste opțiuni:

 • Glisați de la marginea ecranului tactil către pasager pentru a accesa banda modului de condus și apăsați Neutru.
 • Alegeți Punct mort de pe selectorul modului de condus de pe consola suspendată.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
Dacă vehiculul Model 3 se deplasează cu mai puțin de 8 km/h, trebuie să apăsați pedala de frână pentru a comuta din treapta Punct mort.

Model 3 comută automat în treapta Parcare atunci când deschideți portiera șoferului pentru a părăsi vehiculul, cu excepția situațiilor în care vehiculul este se află în anumite moduri, precum Transport sau Spălătorie, care îi permit să rămână în treapta Neutru chiar și când plecați.

Menținerea vehiculului în treapta Punct mort (modul Transport)

Pentru a menține vehiculul Model 3 în treapta Punct mort atunci când ieșiți din vehicul și pentru a permite rularea liberă a acestuia (de exemplu, când este tractat pe un vehicul de transport etc.), trebuie să activați Modul de transport:

 1. Comutați în treapta Parcare.
 2. Apăsați pedala de frână.
 3. Atingeți Comenzi > Service > Remorcare. Pe ecranul tactil este afișat un mesaj care vă reamintește de modul de a transporta vehiculul Model 3în mod corespunzător.
 4. Apăsați Mod transport. Devine albastru pentru a indica faptul că Model 3 este acum în modul de transport. Model 3 se rulează acum liber și poate fi deplasat încet pe roți (nu mai rapid decât viteza mersului pe jos) pe distanțe scurte sau tractat cu troliul (de exemplu, pe un camion cu platformă).

Pentru mai multe informații despre modul Transport, consultați Activați Modul Transport.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Notă
În modul Transport, Model 3 nu comută într-un mod de condus. Trebuie mai întâi să anulați modul Transport, atingând din nou Mod transport. Modul Transport se anulează și dacă folosiți ecranul tactil sau selectorul modului de condus de pe consola suspendată pentru a comuta la treapta Parcare sau dacă aplicați manual frâna de parcare atingând Comenzi > Siguranță > Frână de parcare.