Ilmastointijärjestelmän säätimien käyttäminen

Ilmastointijärjestelmän säätimien yleiskuva

Ilmastointijärjestelmän säätimet ovat käytettävissä kosketusnäytön alareunassa. Ilmastoinnin oletusasetus on Auto. Tämä asetus säilyttää mahdollisimman mukavan lämpötilan kaikissa olosuhteissa ankarimpia sääoloja lukuun ottamatta. Kun säädät matkustamon lämpötilaa Auto-asetuksen ollessa käytössä, järjestelmä säätää automaattisesti lämmitystä, ilmastointia, ilmavirran ohjausta ja puhaltimen nopeutta, jotta matkustamossa säilyy valittu lämpötila.

Voit säätää ilmastoinnin asetuksia ilmastointijärjestelmän päänäkymässä, johon pääset koskettamalla kosketusnäytön alaosassa olevaa lämpötilalukemaa. Voit palauttaa automaattiasetukset käyttöön milloin tahansa koskettamalla Auto-painiketta. Kytke ilmastointijärjestelmä käyttöön tai pois käytöstä koskettamalla ilmastointijärjestelmän päänäkymän virtapainiketta. Pääset nopeasti käsiksi yleisimpiin säätimiin tuomalla esiin ilmastointijärjestelmän ponnahdusikkunan joko <- tai >-painikkeella.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Ilmastointijärjestelmä toimii korkeajänniteakulla. Sen jatkuva käyttö lyhentää siis toimintamatkaa.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Pitkäaikaisesta käytöstä aiheutuvien palovammojen välttämiseksi henkilöiden, joilla on todettu perifeerinen neuropatia, sekä henkilöiden, joiden kivun aistimista rajoittaa diabetes, ikääntyminen, neurologinen vamma tai jokin muu sairaus, on toimittava erityisen varovasti käyttäessään ilmastointijärjestelmää ja istuinlämmittimiä.

Ilmastointijärjestelmän asetusten säätäminen

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Säädä ilmastoinnin asetuksia, kuten istuinlämmittimiä ja matkustamon lämpötilaa, helposti äänikomennoilla (katso Puheohjaus).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos haluat päästä käsiksi istuinlämmittimiin ja sulatustoimintoihin yhdellä kosketuksella, voit lisätä säätimet Omat sovellukset -alueelle. Katso Omat sovellukset -alueen muokkaaminen.
 1. Kytke ilmastointijärjestelmä käyttöön tai pois käytöstä koskettamalla.
 2. Kytke automaattinen asetus käyttöön tai pois käytöstä valitsemalla Auto.
 3. Voit säätää kuljettajan istuinlämmitintä kuljettajan istuimen kuvakkeella. Istuimissa on kolme tehoa, joista 3 on suurin ja 1 pienin. Voit lisätä istuinlämmittimet kosketusnäytön alapalkkiin, jotta saat ne käyttöön yhdellä kosketuksella (katso Omat sovellukset -alueen muokkaaminen).
 4. Koskettamalla voit kytkeä käyttöön pyyhkimien lämmityksen (jos varusteena). Pyyhkimiä lämmitetään 15 minuuttia, minkä jälkeen lämmitys päättyy automaattisesti.
 5. Ota ohjauspyörän lämmitys käyttöön tai pois käytöstä koskettamalla (jos varusteena).
 6. Kun Model S -auto on pysäköintivaihteella, voit näiden asetusten avulla pitää ilmastointijärjestelmän toiminnassa, vaikka poistuisitkin autosta (katso Pidä ilmastointi päällä, Dog-tila ja Camp-tila).
 7. Kytke kaikki istuinlämmittimet pois käytöstä koskettamalla.
 8. Säädä etu- ja takaistuimien istuinlämmittimiä koskettamalla.
 9. Voit säätää etumatkustajan istuinlämmitintä matkustajan istuimen kuvakkeella. Istuimissa on kolme tehoa, joista 3 on suurin ja 1 pienin. Voit lisätä istuinlämmittimet kosketusnäytön alapalkkiin, jotta saat ne käyttöön yhdellä kosketuksella (katso Omat sovellukset -alueen muokkaaminen).
 10. Jos Model S -autossasi on varusteena lääkinnälliseen käyttöön hyväksytty HEPA-suodatin (High Efficiency Particulate Air), se takaa parhaan mahdollisen ilmanlaadun matkustamossa ilmastointijärjestelmän ollessa käynnissä ja ulkoilman siirtyessä matkustamoon (sisäilman kierrätyksen ollessa poissa käytöstä). HEPA-suodatin puhdistaa erittäin tehokkaasti pienhiukkaset, kuten allergeenit, bakteerit, siitepölyn, homeen itiöt ja virukset. Sekä HEPA- että jälkisuodatusjärjestelmä sisältävät myös aktiivihiilisuodattimen, joka poistaa ilmasta useita hajuja ja kaasuja. Kun valitset biologisen hyökkäyksen torjunnan tilan, ohjaamon ulkoilmaa korkeampi ilmanpaine minimoi autoon siirtyvän ulkoilman määrän.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Aktiivihiilisuodatin ei poista tehokkaasti joitakin kaasuja, kuten hiilimonoksidia.
 11. Kun Model S on pysäköity, voit asettaa Ajasta-painikkeella päivittäin toistuvan ajan, jolloin haluat, että Model S on valmis lähtöön. Auto ladataan sähkönkulutuksen huippuaikojen ulkopuolella ja/tai akku ja ohjaamo esilämmitetään lähtöajaksi (katso Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö).
 12. Tuulilasinlämmitin ohjaa ilmavirran tuulilasille. Käynnistä tuulilasin huurteenpoisto koskettamalla kerran (kuvake muuttuu oranssiksi). Käynnistä tuulilasin sulatus koskettamalla toisen kerran. Kytke se pois käytöstä koskettamalla ilmaisinta kolmannen kerran. Tällöin aiemmin käytössä olleet ilmavirran ohjauksen, lämmityksen ja puhaltimen nopeuden asetukset palautetaan käyttöön. Kylmällä ilmalla myös sivupeilejä lämmitetään, kun tuulilasin huurteenpoisto on käynnissä. Katso kohdasta Vinkkejä talviajoon lisätietoja valmistautumisesta kylmään säähän.
 13. Ohjaa ilmavirtaa ohjaamossa koskettamalla. Ilmavirta voidaan ottaa Model S autoon ulkopuolelta tai ilmaa voidaan kierrättää ohjaamon sisällä.
 14. Voit säätää puhaltimen nopeutta liukusäätimellä.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Puhaltimen nopeuden säätäminen voi muuttaa Model S -auton sisätilaan ohjautuvan ilman valittua asetusta tai vähentää ilmavirtausta.
 15. Kytke ilmastointijärjestelmä päälle tai pois koskettamalla. Kun ilmastointijärjestelmä ei ole käytössä, viilennysteho on pienempi, mutta energiaa säästyy.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Koska Model S -auton käyntiääni ajon aikana on huomattavasti hiljaisempi kuin polttoainekäyttöisessä autossa, kompressorin ääni saattaa kuulua ohjaamoon. Voit vaimentaa ääniä vähentämällä puhaltimen nopeutta.
 16. Valitse, mihin ilma virtaa ohjaamon etuosassa (tuulilasi, kasvojen tai jalkojen tason ilmakanavat). Voit valita yhden tai useampia ilmakanavia.

Ilmastointijärjestelmän ponnahdusikkuna

Voit käyttää ilmastointijärjestelmän yleisimpiä säätimiä ponnahdusikkunasta, jonka saat esiin kosketusnäytön alalaidan lämpötilanuolia koskettamalla:

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos haluat päästä käsiksi istuinlämmittimiin ja sulatustoimintoihin yhdellä kosketuksella, voit lisätä säätimet Omat sovellukset -alueelle. Katso Omat sovellukset -alueen muokkaaminen.
 1. Siirry ilmastointijärjestelmän säätimien päänäkymään koskettamalla.
 2. Ota käyttöön tai poista käytöstä istuimien lämmitys tai jäähdytys (jos varusteena).
 3. Ota käyttöön tai poista käytöstä tuulilasin tai takalasin huurteenpoisto.
 4. Säädä matkustamon lämpötilaa liukusäätimellä. Voit myös ottaa käyttöön lämpötilan jaon, jolloin sekä kuljettaja että etumatkustaja voivat säätää lämpötila-asetukset itselleen sopiviksi. Etumatkustaja voi säätää lämpötilaa kosketusnäytön alalaidan lämpötilakuvakkeesta tai ilmastointijärjestelmän päänäkymästä. Voit poistaa ilmastoinnin jaon pois käytöstä valitsemalla uudelleen Jaa.

Pidä ilmastointi päällä, Dog-tila ja Camp-tila

Pidä ilmastointi päällä- Dog- ja Camp-asetusten avulla voit pitää ilmastointijärjestelmän käytössä niin kauan, kun auto on pysäköitynä silloinkin, kun olet poistunut Model S -autosta tai jäät sinne. Asetukset ovat käytännöllisiä, kun matkustamon lämpötila on pidettävä tasaisena kuumissa tai kylmissä sääolosuhteissa. Voit käyttää Pidä ilmastointi päällä -toimintoa esimerkiksi silloin, kun jätät ruokaostokset Model S -autoon.

Dog-tilan tarkoituksena on säilyttää matkustamossa lemmikillesi mukava lämpötila samalla, kun sinä seuraat lämpötilaa aktiivisesti ja säännöllisesti mobiilisovelluksella (edellytyksenä on, että sekä autolla että mobiililaitteella on yhteys matkapuhelinverkkoon). Dog-tilassa kosketusnäyttö näyttää matkustamon lämpötilan, jotta ohi kulkevat ihmiset tietävät lemmikkisi olevan turvassa. Tätä asetusta ei ole tarkoitettu ihmisiä varten, ja sitä saa käyttää vain lyhyitä aikoja tilanteissa, joissa et poistu kauas autosta. Tarvittaessa sinun on pystyttävä palaamaan autolle nopeasti, jos haluttua lämpötilaa ei voida enää ylläpitää.

Camp-tilassa voit syöttää sähkölaitteisiin virtaa USB-porttien ja pienjännite:n pistorasian kautta. Se myös säilyttää matkustamon lämpötilan tasaisena. Kosketusnäyttö pysyy päällä, joten voit kuunnella musiikkia, käyttää internetiä, pelata pelejä Arcadessa tai katsoa ohjelmia Tesla Theaterissa. Voit myös hallita media- ja ilmastointiasetuksia laitepariksi liitetystä puhelimesta. Camp-tila sopii erinomaisesti tilanteisiin, joissa pysyt auton sisällä esimerkiksi retkeiltäessä tai jäädessäsi autoon lapsen kanssa. Auton hälytysjärjestelmä ja Sentry Mode eivät ole käytössä tässä tilassa. Ovien automaattinen lukitus autosta poistuttaessa ei ole käytössä.

Ota tilat Pidä ilmastointi päällä, Dog tai Camp käyttöön seuraavasti:

 1. Varmista, että akun varaustaso on vähintään 20 %.
 2. Kytke pysäköintitila (P). Pidä ilmastointi päällä- Dog- ja Camp-asetukset ovat käytettävissä vain, kun Model S -auton pysäköintivaihde on valittuna.
 3. Säädä ilmastoinnin asetuksia tarvittaessa.
 4. Valitse ilmastointijärjestelmän säätimien näytöstä Pidä ilmastointi päällä, Dog tai Camp.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Voit hallita Dog- ja Camp-tilaa myös mobiilisovelluksessa pyyhkäisemällä ilmastointinäytön harmaata palkkia ylöspäin.

Ilmastointijärjestelmä pyrkii pitämään vallitsevaa lämpötilaa yllä, kunnes kytket ajoneuvon pois pysäköintitilasta tai kytket ilmastointijärjestelmän pois käytöstä. Vältä Pidä ilmastointi päällä-, Dog- tai Camp-toiminnon käyttöä, kun akun varaus on vähissä. Jos akun varaustaso putoaa alle 20 prosentin, Teslan mobiilisovellus pyrkii lähettämään sinulle toistuvia ilmoituksia ja kehottaa näin tarkistamaan, oletko jättänyt jotain Model S -ajoneuvoon.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Ohjelmistopäivityksiä ei voi suorittaa, kun Pidä ilmastointi päällä-, Dog- tai Camp-tila on käytössä.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Tunkeutumisanturi (jos sisältyy varustukseen) kytketään automaattisesti pois käytöstä, kun Pidä ilmastointi päällä-, Dog- tai Camp-tila on käytössä. Voit kuitenkin ohittaa tämän ja pitää tunkeutumisanturin käytössä. Tämä tapahtuu valitsemalla Hallintalaitteet > Turvallisuus > Kallistus/tunkeutuminensen jälkeen, kun Pidä ilmastointi päällä-, Dog Mode- tai Camp Mode -tila otettu käyttöön. Huomaa kuitenkin, että tunkeutumisanturin käytössä pitäminen, kun Pidä ilmastointi päällä-, Dog- tai Camp-tila on käytössä, voi johtaa matkustamon sisällä liikkuvan ilman aiheuttaman hälytyksen käynnistymiseen.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Älä koskaan jätä lasta ajoneuvoon ilman valvontaa.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Tarkista paikallisen lainsäädännön asettamat rajoitukset lemmikkieläimen jättämiselle autoon ilman valvontaa.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Olet itse vastuussa koirasi tai muun lemmikkisi turvallisuudesta. Älä ikinä jätä niitä Model S -autoon pitkiksi ajoiksi. Seuraa jatkuvasti auton lämpötilaa ja eläinten hyvinvointia. Varmista, että sinulla on puhelimessasi riittävän hyvä verkkoyhteys ja että pystyt palamaan autolle riittävän nopeasti tarpeen niin vaatiessa.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Jos ilmastointijärjestelmä tarvitsee huoltoa tai ei toimi odotetusti, älä käytä Pidä ilmastointi päällä -tilaa, Dog-tilaa tai Camp-tilaa. Älä ikinä luota siihen, että autosi pystyy suojelemaan jotain korvaamatonta.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Voit säätää ja valvoa ilmastointijärjestelmää myös mobiilisovelluksen etätoiminnon avulla. Jos käytät mobiilisovellusta ilmastointijärjestelmän pois kytkemiseen, Pidä ilmastointi päällä-, Dog- ja Camp-toiminnot kytkeytyvät pois päältä.

Ohjaamon ylikuumenemissuoja

Ohjaamon ylikuumenemissuoja estää matkustamoa kuumenemasta liikaa paahteisissa olosuhteissa. Toimintoa ei ole välttämätöntä ottaa käyttöön Model S -ajoneuvosta poistuttaessa, mutta jos se on käytössä, ilmastointijärjestelmä voi laskea matkustamon lämpötilaa ja säilyttää sen tietyllä tasolla. Kun ajoneuvo on pysäköity aurinkoon pitkäksi aikaa, toiminto voi estää ohjaamoa kuumenemasta liikaa, jotta ajoneuvossa on palatessasi mukavampi olla. Ohjaamon ylikuumenemissuojan käynnistyminen saattaa kestää enintään 15 minuuttia siitä hetkestä, kun ajoneuvosta poistutaan. Tämän toiminnon tarkoitus on parantaa matkustusmukavuutta, eikä toiminnolla ole vaikutusta ajoneuvosi järjestelmien luotettavuuteen.

Käynnistä koskettamalla Hallintalaitteet > Turvallisuus > Ohjaamon ylikuumenemissuoja ja valitsemalla:

 • Päällä: Ilmastointi on toiminnassa, kun matkustamon lämpötila ylittää 40 °C. Lämpötilojen muokkaamista varten on ehkä ladattava mobiilisovelluksen uusin versio.
 • Pois: Poistaa ohjaamon ylikuumenemissuojan käytöstä.

Voit kytkeä ohjaamon ylikuumenemissuojan käyttöön myös etäyhteyden välityksellä mobiilisovelluksen kohdassa Ilmastointi. Pyyhkäise alavalikossa ylöspäin ja valitse asetus kohdassa Matkustamon liian lämpenemisen esto (katso Mobiilisovellus).

Ohjaamon ylikuumenemissuoja toimii enintään 12 tunnin ajan Model S -ajoneuvosta poistumisen jälkeen tai kunnes akussa jäljellä oleva varaus laskee alle 20 prosentin sen mukaan, kumpi ehto täyttyy ensin. Ohjaamon ylikuumenemissuojan käyttäminen kuluttaa akun energiaa, mikä saattaa lyhentää toimintasädettä.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jotta Ohjaamon ylikuumenemissuoja voidaan ottaa käyttöön, toimintojen Kallistus/tunkeutuminen ja Sentry Mode on oltava poissa käytöstä.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Automaattisammutuksen vuoksi, äärimmäisissä ulkoisissa olosuhteissa tai muissa mahdollisissa tilanteissa, joissa asetetun lämpötilan ylläpitäminen ei onnistu, ajoneuvon sisätilat voivat kuumentua vaaralliselle tasolle silloinkin, kun ohjaamon ylikuumenemissuoja on käytössä. Jos lämpötila jatkuvasti ylittää asetetun lämpötilan, ota yhteys Teslan huoltoon.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Älä koskaan jätä lapsia tai kotieläimiä autoon ilman valvontaa. Automaattisammutuksen vuoksi tai äärimmäisissä ulkoisissa olosuhteissa auton sisätilat voivat kuumentua vaaralliselle tasolle silloinkin, kun sisätilojen ylikuumenemisen suojaustoiminto on käytössä.

Vinkkejä ilmastointijärjestelmän käyttöön

 • Kun kytket ilmastointijärjestelmän käyttöön mobiilisovelluksessa, se kytkeytyy automaattisesti pois käytöstä, kun varaustaso laskee 20 prosenttiin tai kaksi tuntia on kulunut. Jos haluat viilentää tai lämmittää matkustamoa kauemmin, lataa ajoneuvo ja ota ilmastointijärjestelmän asetus uudelleen käyttöön mobiilisovelluksessa.
 • Kun Model S on pysäköitynä, voit kuulla matkustamon ilmastointijärjestelmästä ääntä. Järjestelmä pitää hiljaista tuulettimen ääntä. Ilmastointijärjestelmä yrittää kuivattaa itseään ja näin pitää lisäkosteuden ja tunkkaiset hajut mahdollisimman vähäisinä. Se on normaalia, eikä asiasta tarvitse huolestua.
 • Säästääksesi energiaa ota käyttöön Range Mode -tila (jos varusteena), joka rajoittaa ilmastointijärjestelmän tehoa (valitse Hallintalaitteet > Polkimet ja ohjaus > Range Mode). Ohjaamon lämmityksen ja jäähdytyksen teho voi olla heikompi, mutta kylmällä säällä voit käyttää istuinlämmittimiä.
 • Jos ilmastointijärjestelmästä kuuluu mielestäsi liikaa melua, voit vähentää itse puhaltimen nopeutta.
 • Ohjaamon jäähdyttämisen lisäksi ilmastointijärjestelmän kompressori jäähdyttää myös akkua. Sen vuoksi kuumalla säällä ilmastointijärjestelmän kompressori voi kytkeytyä käyttöön, vaikka olet poistanut sen käytöstä. Tämä on normaalia. Järjestelmä jäähdyttää ensisijaisesti akkua varmistaakseen sen lämpötilan pysymisen ihanteellisella toiminta-alueella, mikä puolestaan lisää akun käyttöikää ja takaa sen parhaan mahdollisen suorituskyvyn.
 • Vaikka järjestelmä ei ole käytössä, saatat kuulla, kuinka Model S inisee tai vesi kiertää järjestelmässä. Nämä äänet ovat normaaleja ja kuuluvat, kun sisäiset jäähdytysjärjestelmät kytkeytyvät käyttöön tukemaan ajoneuvon eri toimintoja, kuten pienjännite:n akun ylläpito ja korkeajänniteakun lämpötilan tasaaminen.
 • Varmista ilmastointijärjestelmän tehokas toiminta sulkemalla kaikki ikkunat ja tarkistamalla, ettei tuulilasin etupuolella olevassa säleikössä ole jäätä, lunta, lehtiä tai roskia.
 • Hyvin kosteissa olosuhteissa on normaalia, että ikkunat huurtuvat hiukan aluksi, kun ilmastointijärjestelmä kytketään käyttöön.
 • On normaalia, että Model S -auton alle muodostuu pieni vesilammikko, kun auto on pysäköitynä. Kosteudenpoistotoiminnon keräämä kosteus poistetaan auton alle.
 • Kuumalla säällä tuuletin voi kytkeytyä päälle ohjaamon jäähdyttämiseksi auton ollessa pysäköitynä. Tämä on toiminnassa ainoastaan, jos akun latauslukema on yli 20 %.