Paineilmajousitus

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Kun Model S käynnistyy, saatat kuulla kompressorin äänen, kun paineilmajousitusjärjestelmän säiliö täyttyy ilmalla.

Model S -autossasi on mukautuva Adaptive Air Suspension -paineilmajousitus, joka takaa erinomaisen ajomukavuuden, ja voit valita joko pehmeän tai jäykän jousituksen mieltymystesi mukaan. Kun auto on kuormattuna, järjestelmä huolehtii myös auton pitkittäissuuntaisesta vakaudesta. Ajokorkeutta voi säätää manuaalisesti ajo-olosuhteiden mukaan (Model S voidaan esimerkiksi nostaa, kun tarvitaan lisää maavaraa, esimerkiksi kun ajetaan jyrkällä tiellä tai rampilla tai syvässä lumessa tai ylitetään suuria hidastustöyssyjä tai pysäköintipaikan reunakiviä).

Keltainen kuvake, jossa on auton ääriviivat ja ylös- ja alaspäin osoittavat nuolet.
Jos ilmajousitusjärjestelmässä havaitaan vika, joka heikentää mukautuvan ilmajousituksen toimivuutta, mittaristoon syttyy keltainen merkkivalo. Jos ongelma ei korjaannu, ota yhteyttä Teslaan.
Punainen kuvake, jossa on auton ääriviivat ja ylös- ja alaspäin osoittavat nuolet.
Jos ilmajousitusjärjestelmässä havaitaan vika, joka estää mukautuvan ilmajousitusjärjestelmän toiminnan, mittaristoon syttyy punainen merkkivalo. Ota yhteyttä Teslaan.

Ajokorkeuden säätäminen

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Varmista, että Model S -auton ala- tai yläpuolella ei ole esteitä ennen jousituksen korkeuden säätämistä.

Voit säätää ajokorkeutta manuaalisesti painamalla jarrupoljinta ja valitsemalla kosketusnäytöstä Controls > Suspension. Käytettävissä olevat ajokorkeussäädöt määräytyvät ajonopeuden ja muiden olosuhteiden mukaan (ajokorkeus ei esimerkiksi laske, jos ovi on auki). Kosketusnäytössä näkyy myös kunkin asetuksen arvioitu maavara. Valitse liukusäätimellä haluamasi asetus:

  • Hyvin korkea – Kun asetuksena on Hyvin korkea, jousitus laskee automaattisesti oletusarvoiseen ajokorkeuteen*, joka on Normaali tai Kevyt noin 30 metrin ajon jälkeen tai kun saavutetaan ajonopeus 24 km/h. Jos haluat pitää Hyvin korkea -asetuksen käytössä ajettavasta matkasta riippumatta siihen asti, kunnes ajonopeus saavuttaa raja-arvon, valitse Hyvin korkea -asetukseksi Pidä, kunnes nopeus 24 km/h.
  • Korkea – Kun asetuksena on Korkea, jousitus laskee automaattisesti oletusarvoiseen ajokorkeuteen*, joka on Normaali tai Kevyt noin 30 metrin ajon jälkeen tai kun saavutetaan ajonopeus 56 km/h. Jos haluat pitää Korkea-asetuksen käytössä ajettavasta matkasta riippumatta siihen asti, kunnes ajonopeus saavuttaa raja-arvon, valitse Pidä, kunnes nopeus 56 km/h.
  • NormaaliNormaali-asento takaa parhaimman ajomukavuuden ja ohjattavuuden kaikilla kuormausolosuhteilla.
  • Kevyt – Ajokorkeuden laskeminen auttaa parantamaan aerodynamiikkaa, helpottaa kuorman ja matkustajien lastaamista ja purkamista ja parantaa ajettavuutta.

*Jos asetus Oletusmaavara matalaksi on poistettu käytöstä, maavaraa säädetään asetusten Normaali ja Kevyt välillä siten, että ajomukavuus, ajettavuus ja toimintasäde ovat tasapainossa. Voit optimoida ajettavuuden ja toimintasäteen ottamalla käyttöön Oletusmaavara matalaksi -asetuksen.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Vältä aggressiivista ajoa (nopeat kiihdytykset ja kaarteet jne.), kun jousitus on asetettu Korkea tai Hyvin korkea -asentoon. Se voi aiheuttaa tärinää, mikä lisää vaurioitumisen mahdollisuutta.

Mukautuvan jousituksen vaimennus

Mukautuva jousituksen vaimennus -toiminnon asetukset säätävät reaaliaikaisesti jousitusjärjestelmää ajo- ja käsittelyominaisuuksien optimointia varten. Valitse seuraavista:

  • Mukavuus – Tasaa ajoa ja tarjoaa leppoisan ajokokemuksen.
  • Auto – Mukautuu erilaisille teille ja ajotyyleille sopivaksi ja tarjoaa sujuvat sekä hallitut ajo-ominaisuudet.
  • Sport – Tarjoaa napakamman ja hallitumman ajotuntuman ja antaa kuljettajalle enemmän mahdollisuuksia vaikuttaa ajoon sekä parantaa tuntumaa tiehen.
  • Edistynyt – Voit hienosäätää jousituksen ajomukavuutta ja hallittavuutta Ajomukavuus- ja Ajettavuus-liukusäätimillä.

Valitse Näytä jousitustiedot, kun haluat nähdä kunkin pyörän iskunvaimentimista yksityiskohtaista tietoa, kuten ajokorkeuden, puristus- ja venymisarvot ja korin kiihtyvyysarvot.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Kun mukautuva jousituksen vaimennus on säädetty Mukavuus- tai Auto-asentoon, ajoneuvo saattaa huonokuntoisilla teillä nostaa jousitusta ajomukavuuden parantamiseksi..

Käytä vaimennuksen Mukavuus-asetusta Autopilotissa (jos varusteena) – Vaimennus asettuu oletusarvoisesti Mukavuus-asetukseen Autopilottia käytettäessä ja palaa takaisin valittuun asetukseen, kun Autopilotin käyttö lopetetaan. Voit poistaa toiminnon käytöstä poistamalla sen valinnan.

Reaaliaikainen näkymä

Model S -autosi Jousitus-näytössä on reaaliaikainen näkymä, joka antaa tietoa ilmajousituksen tilasta. Se näyttää visuaalisesti paitsi kaikki muutokset ajokorkeuteen myös jousituksen puristus- ja venymisliikkeet, jotka kuvastavat sitä, miten jousitusjärjestelmä hallitsee kunkin pyörän iskunvaimentimia valitsemiesi asetusten ja muuttuvien tieolosuhteiden mukaisesti. Järjestelmä ohjaa molempia samanaikaisesti. Valitse Näytä jousitustiedot, kun haluat nähdä kunkin pyörän iskunvaimentimista yksityiskohtaista tietoa, kuten ajokorkeuden, puristus- ja venymisarvot ja korin kiihtyvyysarvot.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Mittaristossa voi näkyä myös reaaliaikainen näkymä siitä, miten jousitusjärjestelmä säätää dynaamisesti kunkin renkaan vaimennusta muuttuviin tieolosuhteisiin sopivaksi. Saat näkymän näkyviin pitämällä asianmukaista ohjauspyörän vierityspainiketta hetken painettuna, kunnes saatavilla olevat vaihtoehdot tulevat näyttöön. Valitse vierityspainikkeella Jousitus ja paina sen jälkeen vierityspainiketta.

Automaattisesti nousevan jousituksen sijainnit

Kun nostat jousituksen Korkea- tai Hyvin korkea -asetukseen, sijainti tallennetaan automaattisesti. Tallentamalla sijainnin jousitusta ei tarvitse nostaa erikseen joka kerta, kun saavut tuttuun paikkaan, jossa olet aiemmin nostanut jousituksen. Kun palaat tallennettuun sijaintiin, Model S nostaa jousitusta ja mittaristossa näkyy siitä kertova viesti.

Kun Model S tallentaa sijainteja, se tallentaa myös Pidä, kunnes nopeus XX km/h -asetuksen (jos määritetty).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos palaat tallennettuun paikkaan ja nopeutesi on suurempi kuin jousituksen Korkea- ja Hyvin korkea -asetukset sallivat, Model S ei nosta jousitusta ennen kuin olet hiljentänyt nopeutta.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Kun poistut tallennetusta sijainnista, jousitus laskeutuu automaattisesti. Jousitus ei kuitenkaan välttämättä laskeudu, ennen kuin Model S saavuttaa jousituksen laskemisen nopeuden ja etäisyyden kynnyksen.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Kun saavut Model S -autolla tallennettuun paikkaan ja käytössä oleva jousituksen asetus on jo korkeampi kuin tallennettu asetus, ajokorkeus ei muutu.

Automaattisen paikkatiedon poistaminen

Jos et halua jousituksen nousevan automaattisesti tallennetussa paikassa, poista valinta tallennettuun paikkaan saapuessasi näyttöön tulevan ponnahdusikkunan kohdasta Nosta aina tässä sijainnissa.

Automaattinen vakautus

Model S , jossa on ilmajousitus, säätää auton automaattisesti vaakasuoraan asentoon, vaikka auton virta on katkaistu. Vältä vauriot ajoneuvon noston ajaksi kytkemällä käyttöön Nosturitila (paina jarrupoljinta ja valitse Hallintalaitteet > Huolto > Nosturitila). Katso lisätietoja kohdasta Nostotila.