Valot

Valojen käyttäminen

Voit ohjata valojen toimintaa valitsemalla Hallintalaitteet > Valot.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Voit käyttää ajaessasi myös supistettua valovalikkoa koskettamalla ohjauspyörän kaukovalojen painiketta. Kosketusnäytöllä näytetään valovalikko, jonka kautta voit käyttää nopeasti ajovalojen säätimiä.

Kosketusnäytöllä ohjattavien valojen lisäksi Model 3 -autossa on mukavuusvaloja, jotka syttyvät ja sammuvat automaattisesti matkustajien toiminnan mukaisesti. Autossa on esimerkiksi sisävalot, kylkivalot, takavalot ja ovivalot, jotka syttyvät, kun avaat Model 3 -auton lukituksen, avaat oven tai kun valitset pysäköintivaihteen. Ne sammuvat minuutin tai parin kuluttua, kun vaihdat ajotilaa tai lukitset Model 3 -ajoneuvon.

Ulkovalot

Auton ulkopuolella olevien valojen (ajovalot, takavalot, kylkivalot, pysäköintivalot ja rekisterikilven valot) asetus on aina Auto, kun Model 3 käynnistetään. Jos valitset jonkin muun asetuksen, asetukseksi palautetaan aina Auto, kun lähdet ajamaan autolla seuraavan kerran.

Voit muuttaa ulkovalojen asetuksen ja pitää sen käytössä seuraavaan säätö- tai ajokertaan asti koskettamalla jotakin seuraavista vaihtoehdoista:

POIS
Ulkovalot sammutetaan. Päiväajovalot saattavat pysyä päällä ajon aikana markkinoiden lainsäädännön mukaan.
Kaksi valokuvaketta
Pysäköintivalot, kylkivalot, takavalot ja rekisterikilven valot sytytetään.
Musta ajovalokuvake, jossa valonsäteet osoittavat alaspäin
Lähivalot, kylkivalot, pysäköintivalot, takavalot ja rekisterikilven valot sytytetään.

Jos varusteena, ajovalot mukautuvat automaattisesti ajonopeuden ja ohjauskulman mukaan ja parantavat siten näkyvyyttä. Ajettaessa alhaisella nopeudella ja lähivalojen ollessa kytkettyinä, ajovalot antavat sivuttaissuuntaista lisävalaistusta, mikä parantaa jalankulkijoiden ja penkan näkyvyyttä sekä näkyvyyttä pimeissä risteyksissä, käännyttäessä pihatielle tai U-käännöksissä.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Varmista, että ajovalot ja takavalot sytytetään huonon näkyvyyden aikana, kuten pimeissä, sumuisissa ja lumisissa olosuhteissa tai esimerkiksi tien ollessa märkä. Takavalot ovat sammutettuina, kun päiväajovalot ovat käytössä. Tämän laiminlyönti voi johtaa vaurioihin tai vakavaan loukkaantumiseen.

Kattovalot

Kytke ohjaamon kattovalot (kartanlukuvalot) päälle tai pois päältä. Jos asetuksena on Auto, kaikki ohjaamon kattovalot syttyvät, kun avaat Model 3 -auton lukituksen, avaat oven poistuaksesi autosta tai valitset pysäköintivaihteen.

Lisäksi voit sytyttää tai sammuttaa yksittäisen kattovalon käsin koskettamalla sen kupua. Jos sytytät kattovalon, se sammuu, kun Model 3 -auton virta katkaistaan. Jos Model 3 -auton virta on katkaistuna, kun sytytät valon manuaalisesti, valo sammuu tunnin kuluttua.

Korostusvalot

Ota ajoneuvon matkustamon korostusvalot käyttöön tai pois käytöstä ja mukauta korostusvalojen väriä mieltymystesi mukaan . Kun toiminto on käytössä ja Model 3 vaihdetaan pois pysäköintivaihteelta, korostusvalot himmenevät valitun asetuksen mukaan (esimerkiksi päivällä Auto-asetus himmentää korostusvalot täysin, kun taas Päällä-asetus himmentää valot näyttöasetuksen mukaan). Myös jalkatilan valot voi ottaa käyttöön tai pois käytöstä.

Ajovalot poistumisen jälkeen

Kun päätät ajon ja pysäköit Model 3 -auton hämärässä, auton ulkopuolella olevat valot pysyvät hetken aikaa päällä. Ne sammuvat automaattisesti minuutin kuluttua tai kun lukitset Model 3 -auton sen mukaan, kumpi tulee ensin.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos lukitset Model 3 -ajoneuvon Tesla-mobiilisovelluksella, ajovalot sammuvat välittömästi. Jos ajoneuvo lukitaan, kun Ovien automaattinen lukitus autosta poistuttaessa -toiminto on käytössä, (katso ), ajovalot sammuvat automaattisesti minuutin kuluttua.

Voit ottaa tämän toiminnon käyttöön tai poistaa sen käytöstä valitsemalla Hallintalaitteet > Valot > Ajovalot poistumisen jälkeen. Kun Ajovalot poistumisen jälkeen -toiminto on kytketty Pois-asentoon, ajovalot sammuvat välittömästi, kun vaihdat pysäköintitilaan (P) ja avaat oven.

Ajovalojen kaukovalot

Voit ohjata ajovaloja ohjauspyörän vasemmalla puolella olevalla kaukovalojen painikkeella:

  • Väläytä kaukovaloja painamalla painiketta nopeasti.
  • Kytke kaukovalot painamalla painiketta pitkään – kosketusnäytössä näkyy lyhyt aikalaskuri, jonka keston ajan sinun on painettava painiketta, jotta valot kytkeytyvät. Kun ajovalot on kytketty, voit sammuttaa ne painamalla painiketta uudelleen.
Lähikuva kaukovalojen painikkeesta yoke-ohjauspyörässä.

Seuraavat merkkivalot näkyvät kosketusnäytössä ja osoittavat ajovalojen tilan:

Vihreä pyöreä muoto, josta tulee ulos viisi vaakasuuntaista vinoa viivaa
Lähivalot ovat kytkettynä.
Sininen pyöreä muoto, josta tulee ulos viisi vaakasuuntaista viivaa
Syttyy, kun kaukovalot on kytketty, mutta Mukautuvat ajovalot -asetus on kytketty pois käytöstä, tai jos Mukautuvat ajovalot -asetus on kytketty, mutta se ei ole käytettävissä sillä hetkellä.
Sininen pyöreä muoto, jonka keskellä on A-kirjain ja josta tulee ulos viisi vaakasuuntaista viivaa
Kaukovalot on kytketty ja Mukautuvat ajovalot -toiminto on valmiina kytkemään ne pois käytöstä, mikäli Model 3 -ajoneuvon etupuolella havaitaan valoa.
Harmaa pyöreä muoto, jonka keskellä on A-kirjain ja josta tulee ulos viisi vaakasuuntaista viivaa
Kaukovalot on kytketty tilapäisesti pois käytöstä, koska Mukautuvat ajovalot ovat käytössä, mutta ympäristön valaistukselle tai muille tieolosuhteille asetetut ehdot eivät täyty, jotta kaukovalot voisi kytkeä käyttöön.

Mukautuvat ajovalot

Kun Mukautuvat ajovalot -toiminto on käytössä, ajovalojen valokeila mukautuu automaattisesti ja parantaa siten ajonäkymää. Jos esimerkiksi Model 3 -ajoneuvoa kohti lähestyy liikennettä ja kaukovalot ovat kytkettyinä, kaukovalojen yksittäiset pikselit himmenevät ja vähentävät siten häikäisyä.

Jos taas lähivalot ovat kytkettyinä ja ajat moottoritiellä, ajovalot mukautuvat valaisemaan tietä tehokkaammin.

Ajovalot mukautuvat myös kaarreajossa ja parantavat siten näkyvyyttä yöllä.

Voit hallita tätä toimintoa valitsemalla kosketusnäytöstä Hallintalaitteet > Valot > Mukautuvat ajovalot tai painamalla ohjauspyörän vasemmalla puolella olevaa kaukovalojen painiketta ja valitsemalla vaihtoehdon näkyviin tulevasta valoasetusten ponnahdusikkunasta.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Mukautuvat ajovalot kytketään automaattisesti käyttöön, kun automaattiohjaus otetaan käyttöön. Vaihda lähivalot käyttöön painamalla ohjauspyörän kaukovalojen painiketta. Mukautuvat ajovalot kytketään uudelleen käyttöön aina, kun automaattiohjaus otetaan käyttöön.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Mukautuvat ajovalot on mukavuustoiminto, jonka toiminnassa on rajoituksia. Kuljettaja vastaa itse siitä, että ajovalot on aina säädetty sää- ja ajo-olosuhteiden mukaisesti.

Ajovalojen säätäminen

Voit säätää ajovalojen kulmaa valitsemalla kosketusnäytöstä Hallintalaitteet > Huolto > Säädä ajovalot ja seuraamalla näytön ohjeita. Voit valita säädettävän ajovalon valitsemalla sen kosketusnäytöstä.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Ajovaloja ei ole tarpeen säätää, kun ajetaan tilapäisesti alueella, jolla liikenteen suunta eroaa tavallisesta (esimerkiksi ajetaan oikeanpuoleisessa liikenteessä, jonka jälkeen siirrytään ajamaan vasemmanpuoleisessa liikenteessä).
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Toimi huolellisesti, kun säädät ajovaloja. Tesla on kalibroinut ajovalojen asennon huolellisesti, jotta niiden suuntaus olisi paras mahdollinen useimmissa ajotilanteissa. Tesla suosittelee, ettet säädä ajovalojen asentoa, ellet ole täysin varma siitä, miten ajovaloja tulisi säätää. Ajovalojen säätämisen jälkeen niitä ei voida enää automaattisesti palauttaa alkuperäiseen, kalibroituun asentoon. Lisätietoja ajovalojen asennon säätämisestä saat ottamalla yhteyttä Teslaan.

Suuntavilkut

Suuntavilkku kytketään painamalla vastaavaa nuolipainiketta ohjauspyörän vasemmalla puolella. Suuntavilkku sammuu ohjauspyörän kulman perusteella (kun esimerkiksi olet kääntynyt). Voit sammuttaa suuntavilkun myös painamalla suuntavilkun painiketta toisen kerran.

Jos Hallintalaitteet > Valot > Automaattiset suuntavilkut -asetuksena on Autom. pois, suuntavilkku sammuu automaattisesti, kun Model 3 havaitsee tielle liittymisen, kaistanvaihdon, kääntymisen tai vastaavan ajotilanteen päättyneen. Voit ohittaa automaattisen sammuttamisen milloin tahansa (jos esimerkiksi haluat vilkun pysyvän päällä, koska teet useamman kuin yhden kaistanvaihdon). Ohita automaattinen sammutus kytkemällä suuntavilkku painamalla suuntavilkkupainiketta pitkään (pelkän painamisen sijaan). Suuntavilkku pysyy päällä, kun ensimmäinen ajotilanne päättyy. Jos Automattiset suuntamerkit -asetuksena on Pois, suuntamerkki on sammutettava manuaalisesti painamalla suuntamerkkipainiketta tielle liittymisen, kaistanvaihdon, kääntymisen tai vastaavan ajotilanteen jälkeen.

Lähikuva yoke-ohjauspyörän vasemmasta ja oikeasta suuntavilkusta.
Vihreä vasemmalle osoittava nuoli
Kun suuntavilkku on käytössä, sitä vastaava merkkivalo syttyy kosketusnäytössä ja kuulet nakuttavan äänen.

Hätävilkut

Voit kytkeä hätävilkut painamalla kattokonsolissa olevan ajotilanvalitsimen painiketta. Kaikki suuntavilkut kytkeytyvät päälle. Voit kytkeä hätävilkut pois päältä painamalla painiketta uudelleen.

Kattokonsolin ajotilanvalitsin ja nuoli, joka osoittaa keskellä olevaa hätävilkkujen painiketta.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Hätävilkut vilkkuvat, vaikka avain ei ole ajoneuvon lähellä.

Ajo- tai takavaloihin tiivistynyt kosteus

Auton ajo- tai takavaloihin voi ajoittain tiivistyä kosteutta säätilan muutoksista, ilmankosteudesta tai äskettäisestä vedelle altistumisesta (esimerkiksi auton pesu) johtuen. Tämä on normaalia – kun sää lämpenee ja ilmankosteus pienenee, valoihin tiivistynyt kosteus haihtuu usein itsestään. Jos havaitset ulkovalojen linsseihin kertyvän vettä tai valoihin tiivistynyt kosteus heikentää niiden valaistuskykyä, ota yhteyttä Teslan huoltoon.