Normaalit käyttöäänet

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Tämä yleisohje auttaa sinua ymmärtämään yleisiä ääniä, joita kuulet ajoneuvosta sen normaalin käytön aikana. Ohjetta ei ole tarkoitettu ajoneuvon vianmääritykseen, eikä kyseessä ole kattava luettelo tavanomaisista käytön aikana kuuluvista äänistä. Jos haluat varata ajan Tesla-huoltoon, ota yhteys paikalliseen huoltokeskukseen.

Vaikka Model 3 on erittäin hiljainen, se ei ole täysin äänetön. Ajoneuvosta kuuluu normaalin päivittäisen käytön aikana ääniä, joista ei pidä huolestua. Alla on lueteltu ajoneuvosta kuuluvia normaaleja käyttöääniä sen perusteella, mistä ääni tulee:

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Joihinkin ääniin liittyy useita toimintoja. Määritä äänen taustalla oleva syy kosketusnäytöstä.

Pysäköitynä

Mekaaninen ja jysähtävä kytkeytymis-/vapautumisääni

Vapautuminen:

Kytkeytyminen:

Nämä äänet kuuluvat valittuasi pysäköintivaihteen, ja ne johtuvat ajoneuvon seisontajarrun kytkeytymisestä/vapautumisesta. Katso lisätietoja kohdasta GUID-41E02406-1983-4511-BBB4-158DD94796C6.html.

Tikittävää ääntä jarrupaloista

Kun vaihdat vaihteen pois P-asennosta, saatat kuulla tikittävää ääntä jarruista. Se johtuu jarrupalojen kotelon ja jarrusatulan hienoisesta kosketuksesta jarrujen vapautuksen yhteydessä.

Nakuttavaa, koputtavaa tai jyskyttävää ääntä ajoneuvon lattiasta

Kun Model 3 on pysäköitynä, se avaa korkeajänniteakun kontaktorit energian säästämiseksi. Ääni kuuluu silloin, kun ajoneuvo käynnistetään pysäköimisen jälkeen, ja se on merkki siitä, että korkeajänniteakun kontaktorit sulkevat ajoneuvon ja akun välisen piirin.

Narisevaa ääntä renkaista tai jarruista

Ääni saattaa kuulua silloin, kun ajoneuvo on ollut pysäköitynä pitkään ja kuljettaja valitsee ajovaihteen. Tämä johtuu siitä, että ajoneuvo käyttää levyjarruja pitääkseen pyörät paikallaan pysäköinnin aikana. Ääni kuuluu silloin, kun jarrusatulat vapautuvat roottoreista, ja se voi olla melko voimakas erityisesti kylmällä säällä tai rankkasateessa. Ääni saattaa kuulua myös eturenkaista ohjauspyörää käännettäessä. Asiasta ei tarvitse huolestua.

Lukituksen merkkiääni

Tämä ääni kuuluu, kun olet sisällä ajoneuvossa ja ovet lukittuvat (esimerkiksi silloin, kun kosketat kosketusnäytön lukkokuvaketta). Katso Ovet.

Ajamista varten tarvitaan todennettu avain

Tämä ääni kuuluu, kun ajoneuvo ei havaitse kelvollista avainta. Ajamista varten sinun on todennettava avain kosketusnäytön ohjeiden mukaisesti. Katso lisätietoja kohdasta Avaimet.

Humisevaa ääntä ilmastointilaitteen kompressorista

Ajoneuvon ulkopuolella: Kun ajoneuvosi on pysäköitynä, saatat kuulla humisevaa tai hieman tikittävää ääntä ajoneuvon etuosasta etutavaratilan läheisyydestä. Ääntä saattaa kuulua erityisesti kuumana tai kylmänä päivänä. Näin voi käydä silloinkin, kun ajoneuvoa ei ladata. Tällaisia ääniä saattaa kuulua myös silloin, kun Model 3 pysäköidään pitkän ajomatkan jälkeen. Ääni johtuu siitä, että ajoneuvo valmistelee akkua ylläpitääkseen sen optimaalisen lämpötilan. Ääni johtuu ilmastointijärjestelmään kohdistuvasta, ajoneuvon viilentämiseen vaadittavasta lisätehosta. Äänen tiheys ja/tai äänenvoimakkuus saattaa pienentyä hiljalleen sen mukaan, kun optimaalinen lämpötila saavutetaan.

Ajoneuvon sisäpuolella: Saatat kuulla tämän äänen tulevan Model 3 -ajoneuvon matkustamosta. Se on kuitenkin normaalia ja syntyy edellä mainituista syistä.

Ajon aikana

Korkeataajuuksinen kitisevä ääni kiihdytyksen aikana

Saatat kaasupoljinta painaessasi kuulla ohjaamossa korkeataajuuksista ääntä. Tämä on auton kiihdytysääni. Koska sähköajoneuvot ovat niin hiljaisia, ääni saattaa ajaessa olla helpommin havaittavissa.

Yksittäinen naksahdus tai värinää polkimesta kiihdytyksen aikana

Tämä ääni saattaa kuulua jalkasi ollessa kaasupolkimella, eikä se anna aihetta huoleen. Ääni kuuluu silloin, kun hydraulinen hallintayksikkö tarkistaa järjestelmän normaalin toiminnan suorittamalla ajokerran alussa itsetestin.

Tärisevä ääni/tuntuma Ohjauspyörä

Ohjauspyörä tärisee, koska kaistavahti ilmoittaa kuljettajalle, että ajoneuvo on havainnut tahattoman kaistanvaihdon.

Kalahtava ääni jarruista ajettaessa alhaisilla nopeuksilla

Tällainen ääni voi kuulua jarrusatuloista tavallisesti joko ajettaessa eteenpäin tai peruutettaessa alhaisilla nopeuksilla. Ääni johtuu siitä, että jarrupalojen kannatin koskettaa jarrusatulan runkoa. Tämä ei anna aihetta huoleen, eikä tällä ole vaikutusta jarrujen suorituskykyyn tai toimivuuteen.

Vinkuva tai kirskuva ääni jarruista

Jarrupoljinta painettaessa jarruista voi kuulua vinkuvaa ääntä. Näin voi tapahtua erityisesti ajettaessa sateessa tai kylmässä ja/tai kosteassa ympäristössä, tai jos jarrukomponenteissa on pintaruostetta. Ääni voi kuulua myös vaihdettaessa jarrupaloja tai jarruroottoreita. Pääset eroon äänestä tekemällä jarrujen sisäänajon (katso Tee-se-itse-oppaan kohta Jarrujen sisäänajo).

Surisevaa tai kitisevää ääntä ajettaessa alhaisilla nopeuksilla (jos ajoneuvossa on varusteena jalankulkijoiden varoitusjärjestelmä)

Ääni kuuluu silloin, kun ajoneuvon ajonopeus on alhainen, ja sen tarkoituksena on varoittaa lähellä olevia jalankulkijoita ajoneuvon liikkeestä. Suriseva tai kitisevä ääni on hieman eri kuuloinen sen mukaan, ajetaanko Model 3 -ajoneuvolla eteenpäin vai peruutetaanko sillä.

Ääntä kuljettajan jalkatilasta, kun jarrupoljinta painetaan

Kun Model 3 pysähtyy, Pito saattaa aktivoitua. Toiminto pitää ajoneuvon paikallaan, kunnes kaasupoljinta painetaan, ja antaa kuljettajalle mahdollisuuden nostaa jalan jarrupolkimelta tarvittaessa. Kun Pito otetaan käyttöön, kuljettajan jalkatilasta saattaa kuulua heikkoa ääntä. Lisäksi kuljettaja saattaa tuntea, että jarrupoljinta painetaan alemmas. Lisäksi kosketusnäyttöön tulee näkyviin Pito-kuvake:
Harmaa kuvake, jossa kirjainHympyrässä.

Moottorin humina tai surina ajettaessa Supercharger-latausasemalle

Jos olet ajamassa Supercharger-latausasemalle (tai joillakin alueilla kolmannen osapuolen pikalatausasemalle), Model 3 lämmittää akun lataamista varten. Näin varmistetaan, että akun lämpötila on saapuessasi optimaalinen, mikä vähentää lataukseen tarvittavaa aikaa. Joissakin olosuhteissa (kuten kylmällä säällä) moottoreista ja muista osista saattaa kuulua huminaa tai surinaa, kun akun lämmittämistä varten tuotetaan lämpöä. Tämä on normaalia.

Kojelautakameran tallennus

Kun kosketat kojelautakameran kuvaketta, tämä äänimerkki ilmoittaa, että leike on tallennettu. Katso lisätietoja kohdasta Kojelautakamera.

Turvavyö ei kiinnitetty

Etuistuimet:

Merkkiääni kuuluu, kun ajoneuvo havaitsee, että kuljettajan tai etumatkustajan turvavyö ei ole kiinnitetty. Kosketusnäytössä oleva punainen turvavyökuvake ilmaisee, kenen turvavyö ei ole kiinnitetty. Katso lisätietoja kohdasta Turvavyöt.

Takaistuimet:

Merkkiääni kuuluu, kun ajoneuvo havaitsee, että jonkun takamatkustajan turvavyö ei ole kiinnitetty.

Latauksen aikana

Paukuttavaa, nakuttavaa tai jyskyttävää ääntä Supercharging-latauksen aikana

Ääni kuuluu ajoneuvon lattiasta (jossa korkeajänniteakku sijaitsee) ja ilmenee silloin, kun ajoneuvon korkeajänniteakun metalliosat laajenevat tai supistuvat ympäristön lämpötilan vaihtelun mukaan.

Turvallisuusominaisuudet

Ajoneuvo pyrkii suojelemaan itseään ja matkustajia antamalla erilaisia merkkiääniä ja hälytysääniä havaitessaan esimerkiksi mahdollisen törmäyksen tai kaistalta poistumisen.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Turvallisuusominaisuudet on tarkoitettu ainoastaan apuvälineiksi. Niitä ei ole tarkoitettu korvaamaan kuljettajan omia havaintoja.

Etutörmäysvaroitus

Ajoneuvo varoittaa mahdollisesta etutörmäyksestä. Katso lisätietoja kohdasta Collision Avoidance Assist -törmäyksenestoavustin.

Kaistaltapoistumisvaroitus

Ajoneuvo antaa varoituksen havaitessaan mahdollisen kaistalta poistumisen. Lisäksi kaistamerkintä näkyy korostettuna kosketusnäytön Autopilot-visualisoinnissa. Korjaa ohjausta ja pysy keskellä kaistaa. Katso lisätietoja kohdasta Kaistanpitoavustin.

Pysäköintiavustin

Äänimerkki kuuluu, kun ajoneuvo havaitsee lähistöllään kohteita pysäköinnin aikana. Kohteen summittainen sijainti näkyy kosketusnäytön Auton tila -näkymässä. Katso lisätietoja kohdasta Pysäköintiavustin.

Olet erittäin lähellä havaittua kohdetta. Ole varovainen ja jätä riittävästi tilaa turvallista pysäköintiä varten.

Ajoneuvo antaa tämän varoituksen, kun olet liian lähellä kohdetta. Pidä enemmän etäisyyttä kohteisiin pysäköidessäsi.

Nopeusrajoitusvaroitus

Äänimerkki kuuluu, kun ajoneuvo ylittää havaitun tai asetetun nopeusrajoituksen. Katso lisätietoja kohdasta GUID-5D3D4014-4E98-45D7-8BBC-F76BCA9CEC05.html.

Autopilot

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Markkina-alueen, ajoneuvon kokoonpanon, ostettujen varusteiden ja ohjelmistoversion mukaisesti ajoneuvossasi ei ehkä ole kaikkia Autopilot-ominaisuuksia tai jokin ominaisuus ei välttämättä toimi täsmälleen kuvatulla tavalla kaikissa tilanteissa.

Kun Autopilot-ominaisuudet ovat käytössä, ajoneuvo voi antaa erilaisia merkkiääniä kuljettajan huomion kiinnittämistä varten. Katso lisätietoja ominaisuudesta ja sen rajoitteista kohdasta Tietoa Autopilot-järjestelmästä. Tarkkaile tietä ja pidä koko ajan kiinni ohjauspyörästä siltä varalta, että Autopilot kytkeytyy pois käytöstä.

Autopilot-hälytykset

Tämä ääni voi kuulua monesta eri syystä. Saat lisätietoja katsomalla kosketusnäytön varoituksia.

Autopilot ei käytettävissä

Tämä ilmaisee, että Autopilot ei ole tällä hetkellä käytettävissä. Yritä ottaa se käyttöön myöhemmin. Katso lisätietoja kohdasta Tietoa Autopilot-järjestelmästä.

Kädet heti ohjauspyörälle

Tämä varoitus kehottaa kuljettajaa tarttumaan ohjauspyörään. Muutoin Autopilot saattaa kytkeytyä pois toiminnasta matkustajien ja muiden tietä käyttävien ajoneuvojen turvallisuuden vuoksi. Tartu ohjauspyörään, niin äänimerkki vaikenee.

Autopilot-navigointitoiminto

Äänimerkki kuuluu, kun Autopilot-navigointi kytketään käyttöön (katso Navigate on Autopilot).

Äänimerkki kuuluu, kun Navigate on Autopilot -toiminto kytketään pois käytöstä.

Automaattiohjaus

Kuuluu, kun automaattiohjaus kytketään käyttöön (katso Autopilot Features).

Kuuluu, kun automaattiohjaus kytketään pois käytöstä.

Liikennettä havainnoiva vakionopeudensäädin

Äänimerkki kuuluu, kun liikennettä havainnoiva vakionopeudensäädin kytketään käyttöön (katso Autopilot Features).

Äänimerkki kuuluu, kun liikennettä havainnoiva vakionopeudensäädin kytketään pois käytöstä.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Monet ennakoimattomat olosuhteet ja asiat voivat häiritä Autopilotin toimintaa. Muista aina, että sen seurauksena Autopilot saattaa ohjata Model 3 -ajoneuvoa odottamattomalla tavalla. Kuljettajana on sinun vastuullasi olla aina tarkkaavainen ja valmiina toimimaan tilanteen edellyttämällä tavalla.