Vinkkejä talviajoon

Noudattamalla näitä suosituksia voit varmistaa, että Model 3 -autosi käyttökokemus on paras mahdollinen kylmissä sääolosuhteissa.

Ennen ajamaan lähtöä

Kun lunta ja jäätä kerääntyy autoon, liikkuvat osat, kuten ovenkahvat, ikkunat, peilit ja tuulilasinpyyhkimet, voivat jäätyä kiinni. Matkustamo ja akku kannattaa lämmittää ennen ajamaan lähtöä, jotta saavutat parhaan mahdollisen toimintasäteen ja suorituskyvyn. Tämän voi tehdä monella tavalla:

 • Valitse lataus- tai ilmastointinäytöstä Ajasta, niin pääset asettamaan ajan, jolloin haluat auton olevan valmis (katso Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö).
 • Määritä lämpötila, johon matkustamon lämmitetään, valitsemalla mobiilisovelluksesta Ilmastointi. Tämä lämmittää tarvittaessa myös korkeajänniteakun.
 • Valitse mobiilisovelluksesta Ilmastointi > Sulata auto, kun haluat sulattaa lumen, jään ja huurteen tuulilasista, kuljettajan ja matkustajan ikkunoista ja peileistä. Tämä lämmittää tarvittaessa myös korkeajänniteakun.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Tesla suosittelee ottamaan ilmastoinnin asetukset käyttöön vähintään 30–45 minuuttia ennen liikkeellelähtöä (katso Ilmastointijärjestelmän säätimet). Esilämmityksen kesto vaihtelee ulkolämpötilan ja muiden tekijöiden mukaan. Mobiilisovellus ilmoittaa, kun ajoneuvo on saavuttanut esilämmityksen halutun lämpötilan.
 • Erittäin kylmissä tai jäisissä olosuhteissa latausportin salpa saattaa jäätyä kiinni. Joissain ajoneuvoissa on latausportin lämmitin, joka kytkeytyy käyttöön, kun kytket takalasin lämmittimen käyttöön kylmällä säällä. Voit sulattaa latausportin salvan jään myös kytkemällä toiminnon Sulata auto käyttöön mobiilisovelluksessa.
 • Akun lämmittäminen ennen ajoa käyttämällä ajastettua lähtöä tai mobiilisovellusta saattaa myös vähentää latausaikaa Supercharger-asemalla tai kolmannen osapuolen pikalatausasemalla erityisesti, jos Supercharger-asema tai kolmannen osapuolen pikalatausasema on tarpeeksi lähellä, jotta Trip Planner ei ehdi esilämmittämään akkua (katso Akun lämmittäminen ennen Supercharging-latausta).

Jään poistaminen ovenkahvasta

Erittäin kylmissä talviolosuhteissa ovenkahvaan kertyvä jää voi estää sen avautumisen. Model 3 -auton ovenkahvan jäänpoisto poikkeaa hieman muiden ovenkahvojen jäänpoistosta – voit yleensä poistaa jään napauttamalla jämäkästi ovenkahvaa nyrkin alapuolella.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Poista ennen ovenkahvan napauttamista kaikki korut tai esineet, jotka voivat vaurioittaa maalipintaa. Älä käytä työkaluja tai liiallista voimaa.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
WD-40-aineen levittäminen ovenkahvojen kääntötappeihin voi estää jään kertymistä ovenkahvojen sisälle.

Poista jää ovenkahvasta seuraavasti:

Animaatio seuraavasta prosessista.
 1. Jos autossa on mustat ovenkahvat, paina ovenkahvan etummaista osaa ja yritä siten aluksi irrottaa kevyt tai kohtalainen jääkertymä.
  Ovenkahvan eteen osoittava nuoli.
 2. Avaa ovenkahva painamalla ovenkahvan takimmaista osaa napakasti.
 3. Riko ja irrota ovenkahvaan kertynyt jää napauttelemalla jämäkästi nyrkin alapuolella ovenkahvan ympärillä olevaa aluetta.
 4. Napauta ovenkahvan leveän osan takapäätä jämäkästi nyrkin alapuolella. Lisää iskujen napakkuutta tarvittaessa ja toista vaiheita 1–3, kunnes jää irtoaa ja ovenkahva aukeaa.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  Varoitus
  Älä koskaan napauta autoa niin lujaa, että siihen tulee lommo – voiman tulisi olla sama kuin ulko-oveen koputettaessa.
  Kuva nyrkistä ja ovenkahvan takaosaan merkitystä napautuskohdasta.
 5. Kun ovenkahva liikkuu, avaa ja sulje se muutaman kerran, jotta jäljelle oleva jää irtoaa. Varmista, että ovenkahva on painettu kokonaan sisään (sisäänvedetty) ennen autoon astumista. Tarkista, että ovi on täysin kiinni ennen liikkeelle lähtöä.

WD-40-aineen levittäminen ovenkahvojen kääntötappeihin

Kylmissä talviolosuhteissa WD-40-aineen levittäminen ovenkahvojen kääntötappeihin estää jään kertymistä ja siten kahvojen jumittumista. Voit levittää WD-40-ainetta ovenkahvojen kääntötappeihin, jos odotettavissa on jäätävää sadetta, runsasta lumisadetta tai pakkasta. Levitä ainetta uudelleen tarvittaessa.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Lue ennen aineen levittämistä sen käyttöohjeet ja sitä koskevat varoitukset ja noudata niitä.

WD-40-aineen levittäminen ovenkahvan kääntötappiin:

Animaatio seuraavasta prosessista.
 1. Avaa ovenkahva ja tue se auki taitellulla pyyhkeellä tai muulla pehmeällä materiaalilla.
 2. Kiinnitä WD-40-pullon suuttimeen mukana toimitettu pilli.
 3. Käytä suojalaseja.
 4. Aseta pillin pää kääntötapin viereen ja suihkuta ainetta noin sekunnin ajan. Varmista, että ainetta ei leviä muihin osiin.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Tue pillin pää kääntötapin ympärillä olevan jousen yläosaan suihkun suuntaamista varten.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  Varoitus
  Suojaa silmät suihkutuksen ajaksi.
  Pilli kääntötapin vieressä ja nuoli osoittamassa kääntötappia.
 5. Poista ovenkahvaa tukeva pyyhe tai muu pehmeä materiaali.
 6. Kierrä ovenkahvaa sisään ja ulos noin kymmenen kertaa.
 7. Aseta pillin pää uudelleen kääntötapin viereen ja suihkuta ainetta noin sekunnin ajan. Varmista, että ainetta ei leviä muihin osiin.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Tue pillin pää kääntötapin ympärillä olevan jousen yläosaan suihkun suuntaamista varten.
 8. Poista ovenkahvaa tukeva pyyhe tai muu pehmeä materiaali.
 9. Kierrä ovenkahvaa sisään ja ulos noin kymmenen kertaa.
 10. Toista toimenpide kolmen muun oven kahvoille.

Ikkunat

 • Valitse mobiilisovelluksesta kohta Ilmastointi > Sulatus, kuten edellä on kuvattu. Auto lämmittää kuljettajan ja matkustajan ikkunat ja sulattaa jään, joka voi estää ikkunoita liikkumasta.
 • Model 3 säätää automaattisesti ikkunoiden asentoa, jotta ovien avaaminen helpottuu kylmällä säällä.
 • Varaa mobiilisovelluksella Tesla-huoltoaika, jos haluat, että ikkunoihin lisätään vettä hylkivä pinnoite nimellistä maksua vastaan.

Peilit

Jos pysäköinnin aikana voi muodostua jäätä, poista Taita peilit automaattisesti käytöstä. Valitse Hallintalaitteet > Automaattinen taitto. Jää voi estää sivupeilejä taittumasta tai avautumasta.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Sivupeilejä lämmitetään automaattisesti esilämmityksen aikana tai kun takaikkunan lämmitin otetaan käyttöön.

Lasinpyyhkimet

Jos tuulilasiin voi kertyä lunta tai jäätä pysäköinnin aikana, valitse Hallintalaitteet > Huolto > Pyyhkimien huoltotila. Tämä nostaa lasinpyyhkimet tuulilasia vasten, jolloin niissä oleva jää sulaa, kun tuulilasin sulatus on käytössä (katso Lasinpyyhkimet ja -pesimet). Voit myös kytkeä pyyhkimien sulatuksen käyttöön (jos varusteena). Katso Ilmastointijärjestelmän säätimet.

Renkaat ja rengasketjut

Ajoneuvosi rengaspaineet laskevat kylmissä olosuhteissa. Jos TPMS-merkkivalo syttyy, lisää renkaisiin ilmaa ennen kuin lähdet ajamaan. Renkaiden PSI-arvo laskee yhden pykälän verran kohti jokaista 6 °C:n pudotusta ulkolämpötilassa (katso Renkaiden hoito ja huolto). Asianmukaiset rengaspaineet suojaavat renkaita ajettaessa kuoppaisessa maastossa. Lisäksi ne parantavat toimintasädettä.

Ajon aikana

Kylmä sää voi lisätä energiankulutusta, sillä ajamiseen sekä matkustamon ja akun lämmittämiseen tarvitaan enemmän tehoa. Noudata seuraavia suosituksia energiankulutuksen vähentämiseksi:

 • Pidä lämpöä yllä käyttämällä istuinlämmittimiä. Istuinlämmittimet käyttävät vähemmän energiaa kuin matkustamon lämmitin. Matkustamon lämpötilan alentaminen ja istuinlämmittimien käyttäminen vähentää energiankulutusta (katso Ilmastointijärjestelmän säätimet).
 • Hidasta ajoasi ja vältä toistuvia ja nopeita kiihdytyksiä.

Regeneratiivinen jarrutus

Regeneratiivista jarrutusta voidaan rajoittaa, jos akku on liian kylmä. Kun jatkat ajamista, akku lämpenee ja regeneratiivinen voima kasvaa (katso Regeneratiivinen jarrutus).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Voit välttää regeneratiivisen jarrutuksen rajoittuneen toiminnan aloittamalla autosi esilämmittämisen riittävän ajoissa tai käyttämällä Model 3 -auton esilämmitykseen Ajasta-toimintoa ennen lähtöaikaasi (katso Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Talvirenkaiden asennus voi heikentää tilapäisesti regeneratiivisen jarrutuksen tehoa, mutta hetken ajamisen jälkeen Model 3 suorittaa uudelleenkalibroinnin asian korjaamiseksi.

Sininen lumihiutaleen kuva

Sininen lumihiutalekuvake.
Sininen lumihiutaleen kuva näkyy kosketusnäytössä, jos kaikki akkuun varastoitu energia ei välttämättä ole käytettävissä akun alhaisen lämpötilan vuoksi. Tämä energiamäärä näkyy sinisenä akun varausmittarissa. Regeneratiivisen jarrutuksen, kiihdytyksen ja latausnopeuksien käyttö saattaa olla rajoitettua. Lumihiutaleen kuva katoaa, kun akku on riittävän lämmin.

Akun lämmittäminen ennen Supercharging-latausta

Kun käytät Trip Planner -matkan suunnittelua (katso Matkasuunnittelija) Supercharger-asemalle navigoidessasi, Model 3 esilämmittää akkua, jotta asemalle saapuessasi akku on lämmin ja valmis ladattavaksi. Tämä vähentää lataukseen kuluvaa aikaa.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Tesla suosittelee suunnittelemaan reitin Supercharger-asemalle Trip Planner -toiminnolla vähintään 30–45 minuuttia ennen saapumista, jotta akun lämpötila ja latausolosuhteet olisivat parhaat mahdolliset. Jos saavut Supercharger-asemalle alle 30–45 minuutissa, suosittelemme esilämmittämään akun ennen ajoa (katso Ennen ajamaan lähtöä).

Autopilot

Varmista Autopilot-järjestelmän optimaalinen toiminta pitämällä anturit puhtaana lumesta, jäästä, mudasta ja liasta (katso Tietoa Autopilot-järjestelmästä).

Ajon jälkeen

Jätä Model 3 kytketyksi pistorasiaan, kun autolla ei ajeta. Tällöin akun lämmittämiseen käytetään latausjärjestelmää akun sijaan (katso Korkeajänniteakun tiedot).

Ajastettu lähtö

Kytke pysäköity Model 3 lataukseen ja aseta lataus- tai ilmastointinäytön Ajasta-toiminnolla esilämmitysaika Model 3 -autolle (katso Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö). Auto määrittää sopivan ajankohdan, jolloin lataus aloitetaan, jotta lataus valmistuu sähkönkulutuksen huippuaikojen ulkopuolella ja matkustamo ja akku lämpenevät asetettuun lähtöaikaan mennessä. Katso lisätietoja kohdasta Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö.

Latausportti

 • Jos latausportin salpa jäätyy kiinni ja latauskaapeli juuttuu latausporttiin, yritä irrottaa latauskaapeli käsin. Katso Latauskaapelin irrotus manuaalisesti.
 • Käytä mobiilisovellusta auton esilämmittämiseen, jotta latausportin salvassa oleva jää sulaa ja latauskaapelin voi irrottaa tai kiinnittää (katso Mobiilisovellus).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Voit myös estää latausportin salvan jäätymisen käyttämällä Ajasta-asetuksia (katso Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos latausportin salpa on jäätynyt kiinni, se ei välttämättä lukitse latauskaapelia paikalleen. AC-lataus on kuitenkin mahdollista hitaammalla nopeudella, vaikka salpa ei olisikaan kytkettynä.

Säilytys

Jos Model 3 on käyttämättä pidemmän aikaa, kytke se laturiin estääksesi normaalin toimintasäteen lyhenemisen ja säilyttääksesi akun optimaalisen lämpötilan. Auton jättäminen kytketyksi laturiin on turvallista kuinka pitkäksi ajaksi tahansa.

Kun Model 3 ei ole käytössä, se siirtyy lepotilaan säästääkseen energiaa. Vältä tarkistamasta auton tilaa mobiilisovelluksella kovin usein, sillä tämä herättää auton automaattisesti ja käynnistää normaalin energiankulutuksen.