Airbags

Plaats van airbags

De airbags bevinden zich op de locaties die hieronder globaal worden aangegeven. Op de zonneklep is een waarschuwing over de airbags aangegeven.

Model 3 is uitgerust met een airbag en een driepuntsgordel op beide zitplaatsen voorin. Op die zitplaatsen maakt de airbag deel uit van een aanvullend veiligheidssysteem. Alle inzittenden van de auto, waaronder de bestuurder, moeten altijd hun veiligheidsgordels dragen ongeacht of ze aanvullend beschermd worden door een airbag op de plaats waar ze zitten. Dit om het risico op ernstige verwonding of overlijden te minimaliseren in geval van een botsing.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Op voertuigen met rechtse besturing zijn de locatie van de passagiers- en bestuurdersairbags omgekeerd.
voertuig met callouts voor elke airbag
 1. Frontairbags
 2. Zijairbags in de stoelen
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opmerking
  Uw auto is tevens uitgerust met een airbag in het binnenste deel van de bestuurdersstoel.
 3. Gordijnairbags

Werking van airbags

Airbags worden opgeblazen wanneer sensoren een botsing detecteren die de drempels voor activering overschrijdt. Deze drempels bestaan om de ernst van een botsing op tijd te voorspellen zodat de airbags de inzittenden van de auto kunnen beschermen. Een airbag wordt met een luide knal in een fractie van een seconde opgeblazen. De airbag zorgt er samen met de veiligheidsgordel voor dat de inzittenden niet naar voren schieten en beperken zo de kans op ernstig letsel.

Frontairbags zijn zodanig ontworpen dat ze gewoonlijk niet afgaan bij aanrijdingen van achteren, bij het over de kop slaan van de auto, aanrijdingen van opzij en bij een noodstop, noch bij het rijden over drempels of gaten. Op dezelfde wijze worden frontairbags mogelijk niet altijd geactiveerd bij alle botsingen aan de voorzijde, aan de onderzijde, of lichte botsingen met smalle objecten (zoals palen). Het kan voorkomen dat de auto ernstig beschadigd raakt terwijl de airbags niet afgaan en omgekeerd, dat de schade relatief beperkt blijft maar de airbags wel geactiveerd worden. Daarom kan niet aan het uiterlijk van de auto aan de buitenkant worden vastgesteld of de frontairbags geactiveerd hadden moeten worden.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Voordat u uw auto aanpast aan een persoon met een handicap op een wijze die het airbagsysteem kan beïnvloeden, dient u een serviceafspraak te maken met de mobiele app.

Soorten airbags

Model 3 heeft de volgende typen airbags:

 • Frontairbags: De frontairbags zijn ontworpen om verwondingen bij grotere kinderen en volwassenen op de voorstoelen te beperken. Volg alle waarschuwingen en instructies op met betrekking tot het laten zitten van een kind op de voorste passagiersstoel (indien toegestaan in uw land). Zie Kinderzitjes.
 • Zijairbags in de stoelen: Een zijairbag in de voorstoelen draagt bij aan de bescherming van bekken en borstkas; de zijairbags aan de buitenzijde in het binnendeel van de bestuurdersstoel draagt bij aan de bescherming van hoofd en romp. De zijairbags in de stoelen aan zowel de kant van de botsing als de andere kant van de auto worden opgeblazen in het geval van een zware botsing van opzij en een frontale botsing uit het midden.
 • Gordijnairbags: Gordijnairbags dragen bij aan de bescherming van het hoofd. De gordijnairbags aan zowel de kant van de botsing als de andere kant van de auto worden alleen opgeblazen bij zware aanrijdingen van opzij en als de auto over de kop slaat.

Indicator van airbagstatus

De status van de frontairbag aan passagierszijde wordt in de bovenhoek van het touchscreen aangegeven:

pictogram airbag passagierszijde
Als een kind op de passagiersstoel voorin zit (indien wettelijk toegestaan in uw land), controleer dan altijd voordat u gaat rijden of de frontairbag aan passagierszijde UIT is. Als de frontairbag aan passagierszijde is uitgeschakeld, wordt deze niet geactiveerd bij een aanrijding. Deze indicator wordt ook weergegeven als de stoel niet bezet is.
pictogram airbag passagierszijde
Om een volwassene op de passagiersstoel voorin te beschermen, moet de frontairbag aan passagierszijde AAN zijn. Als de frontairbag aan passagierszijde is uitgeschakeld, wordt deze niet geactiveerd bij een aanrijding.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Als het in uw land wettelijk is toegestaan om een kind op de passagiersstoel voorin te laten plaatsnemen, is het de verantwoordelijkheid van de bestuurder om ervoor te zorgen dat de frontairbag aan passagierszijde is uitgeschakeld. Zet de airbagschakelaar in de stand UIT voordat u een kinderzitje op de voorpassagiersstoel plaatst. Laat nooit een kind op de voorpassagiersstoel plaatsnemen als de airbag is ingeschakeld, ook niet wanneer u een kinderzitje of zitverhoger gebruikt. Dit kan tot ERNSTIG of zelfs DODELIJK LETSEL leiden.

De frontairbag aan passagierszijde bedienen

Als u een kind op de voorste passagiersstoel laat zitten (zelfs in een kinderzitje of op een zitverhoging) moet u altijd eerst de frontairbag aan passagierszijde uitschakelen om te voorkomen dat de airbag het kind verwondt bij een botsing. Zorg er eerst voor dat het voertuig in de parkeerstand staat. Tik dan op Bediening > Veiligheid > Frontairbag passagierszijde en controleer vervolgens voordat u gaat rijden of de status van de airbag aan passagierszijde boven in het touchscreen UIT is (zie Indicator van airbagstatus).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Model 3 heeft een capacitief touchscreen dat mogelijk niet werkt als u gewone handschoenen draagt. Als het scherm bij aanraking niet reageert, doe dan uw handschoenen uit of gebruik handschoenen met speciale vingertoppen voor touchscreens.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Als het in uw land wettelijk is toegestaan om een kind op de passagiersstoel voorin te laten plaatsnemen, plaats dan nooit een kind in een kinderzitje of op een zitverhoging op de passagiersstoel als de airbag actief is. Dit kan tot ernstig of zelfs dodelijk letsel leiden.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Laat niemand plaatsnemen in de passagiersstoel voorin als de frontairbag aan passagierszijde niet lijkt te werken (bijvoorbeeld als de airbag aan is terwijl u deze hebt uitgeschakeld of omgekeerd). Maak onmiddellijk een serviceafspraak met de mobiele app.

Effecten van het opblazen

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Bij het opblazen van de airbags komt een fijn poeder vrij. Dit poeder kan de huid irriteren en moet met veel water zorgvuldig uit ogen, schrammen en snijwonden gespoeld worden.

Na het opblazen lopen de airbags weer leeg om de inzittenden gelijkmatig op te kunnen vangen en de bestuurder vrij zicht te geven.

Als airbags zijn geactiveerd of wanneer uw auto betrokken is geweest bij een aanrijding, is onderhoud noodzakelijk voordat de auto kan worden gestart. Bovendien moeten de airbags, gordelspanners en alle gerelateerde componenten worden gecontroleerd en, indien nodig, worden vervangen. Maak onmiddellijk een serviceafspraak met de mobiele app.

Als bij een aanrijding de airbags afgaan:

 • Noodoproep neemt automatisch contact op met hulpverleningsdiensten, mits de signaalsterkte van het mobiele netwerk voldoende is en de diensten beschikbaar zijn in uw regio (zie Noodoproep).
 • Worden de portieren ontgrendeld.
 • Worden de alarmknipperlichten ingeschakeld.
 • Wordt de interieurverlichting ingeschakeld.
 • Wordt het hoogspanningscircuit uitgeschakeld.
 • Worden de ramen in de ventilatiestand gezet.
 • Remt de auto tot stilstand.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Afhankelijk van de aard van de botsing en de krachten die daarmee gepaard gaan, worden portieren mogelijk niet ontgrendeld bij een aanrijding en/of kunnen deze mogelijk door schade niet worden geopend. In dergelijke gevallen, moet het portier mogelijk worden geopend met de handmatige ontgrendeling in het interieur of moet de auto op andere manieren worden verlaten (bijvoorbeeld via een ander portier of door een raam te breken).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Bij sommige aanrijdingen kan, zelfs wanneer geen airbags zijn geactiveerd, de hoogspanningsbatterij worden uitgeschakeld, waardoor u niet kunt starten en rijden. Maak onmiddellijk een serviceafspraak met de mobiele app.

Controlelampje airbag

profielaanzicht van een persoon met een geactiveerde airbag
Het controlelampje op het touchscreen blijft branden als er een storing in het systeem is geconstateerd. Dit lampje mag alleen even kort branden als de Model 3 wordt ingeschakeld en moet binnen enkele seconden uitgaan. Als het blijft branden, maak dan onmiddellijk een serviceafspraak met de mobiele app en ga niet rijden.

Airbagwaarschuwingen

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Alle inzittenden van de auto, waaronder de bestuurder, moeten altijd hun veiligheidsgordels dragen ongeacht of ze aanvullend beschermd worden door een airbag op de plaats waar ze zitten. Dit om het risico op ernstige verwonding of overlijden te minimaliseren in geval van een botsing.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Hang niet met de armen op het dashboard en leg ook de voeten niet op het dashboard, als de airbag afgaat kan dit ernstige verwondingen veroorzaken.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Gebruik geen stoelhoezen in de Model 3. Deze kunnen bij een aanrijding de goede werking van de zijairbags in de stoelen verstoren. Bovendien kunnen hoezen de werking van het Occupant Classification System (OCS) verstoren, indien aanwezig.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Airbags worden snel en met veel kracht opgeblazen en dit kan tot verwondingen leiden. Zet de voorstoelen op voldoende afstand van het dashboard, zorg dat iedereen netjes rechtop zit en de gordel op de juiste wijze draagt om de kans op verwonding door de airbags tot een minimum te beperken.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Kinderen mogen niet op de voorpassagiersstoel plaatsnemen tenzij dit wettelijk is toegestaan in uw land. Volg alle regels in uw land voor het vervoer van kinderen op basis van gewicht, lengte en leeftijd. De veiligste plaats voor baby's en jonge kinderen is een zitplaats achterin. Als u een baby of kind in een tegen de rijrichting in geplaatst kinderzitje plaatst op een zitplaats met een werkende airbag kan dit leiden tot ernstig of zelfs dodelijk letsel.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Gebruik geen tegen de rijrichting in geplaatst kinderzitje op zitplaatsen waarvóór zich een werkende airbag bevindt. Dit kan ernstig letsel veroorzaken met de dood tot gevolg als de airbag opblaast.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Zorg altijd voor voldoende afstand tussen het lichaam en de zijkant van de Model 3, zodat de zijairbags hun werk goed kunnen doen.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Leun niet met het hoofd tegen een portier of raam. Dit kan ernstig letsel veroorzaken als een gordijnairbag afgaat.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Plaats nooit voeten, knieën of andere lichaamsdelen op of in de buurt van airbags.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Bevestig geen voorwerpen op of in de buurt van de frontairbags, op de zijkant van de voorstoelen, aan de zijkant tegen de hemel of op enige andere plaats waardoor het opblazen van de airbag belemmerd zou kunnen worden. Hiertoe behoren onder meer: stuurwielhoezen, stickers, stoelkussens, hoofdkussens, etc. Deze voorwerpen kunnen tot ernstig letsel leiden in het geval van een aanrijding waarbij de airbag wordt geactiveerd.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Na het opblazen kunnen sommige onderdelen van airbags erg heet zijn. Laat ze afkoelen voordat u ze aanraakt.