Ruitenwissers, ruitensproeiers en ruitensproeiervloeistof

Ruitensproeiervloeistof bijvullen

Het enige reservoir dat u kunt bijvullen, is het ruitensproeierreservoir, dat zich achter de voorbak bevindt. Als het niveau laag is, verschijnt er een waarschuwing op het touchscreen.

Ruitensproeiervloeistof bijvullen:

 1. Open de voorklep.
 2. Reinig de omgeving van de vuldop van het reservoir voordat u de dop verwijdert, om te voorkomen dat er vuil in het reservoir komt.
 3. Open de vuldop.
 4. Vul zonder te morsen het reservoir bij tot het vloeistofniveau net zichtbaar is in de nek van de vulpijp. Het reservoir heeft een inhoud van 3,2 liter.
  Vuldop met een uitvergroot kader met de gewenste vulhoeveelheid.
 5. Veeg eventueel gemorste vloeistof direct af en was het bevuilde oppervlak met water.
 6. Plaats de vuldop terug.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Let op!
Gebruik uitsluitend ruitensproeiervloeistof op ethanolbasis die is bedoeld voor voertuigen. Gebruik van andere substanties, zoals onbehandeld water, kan leiden tot bacteriegroei in het climate control-systeem, wat geuren of schade kan veroorzaken die niet worden gedekt door de garantie.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
In sommige landen gelden beperkingen ten aanzien van het gebruik van Volatile Organic Compounds (VOC's). VOC's worden doorgaans gebruikt als antivries in ruitensproeiervloeistof. Gebruik een ruitensproeiervloeistof met beperkte VOC-inhoud alleen als de vloeistof voldoende bescherming biedt in het klimaat waar u met de Model 3 rijdt.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Lokale regelgeving staat het gebruik van ruitensproeiervloeistof op methanolbasis niet toe. Gebruik in plaats daarvan ruitensproeiervloeistof op ethanolbasis.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Let op!
Vul geen kant-en-klare vloeistoffen bij waar middelen tegen insecten of waterafstotende middelen aan zijn toegevoegd. Deze middelen kunnen een laagje op de ruit achterlaten waardoor het zicht belemmerd wordt of waardoor vervelende bijgeluiden kunnen optreden.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Gebruik een sproeiervloeistof met antivries bij temperaturen onder 4° C. Het gebruik van sproeiervloeistof zonder antivries bij koud weer kan het zicht ernstig belemmeren.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Ruitensproeiervloeistof kan de ogen en huid irriteren. Lees en houd u aan de instructies van de fabrikant van de ruitensproeiervloeistof.

Ruitenwisserbladen controleren en reinigen

Controleer de staat van de wisserbladen regelmatig en maak ze geregeld schoon. Vervang een beschadigd wisserblad direct om te voorkomen dat de voorruit beschadigd raakt en om het zicht te verbeteren.

Vuil op de ruit of op de wisserbladen zelf kan de goede werking van de ruitenwissers verstoren. Dat geldt ook voor ijs, vloeibare was van wasstraten, ruitensproeiervloeistof met middelen tegen insecten of waterafstotende middelen, vogelpoep, hars en andere organische stoffen.

Volg de onderstaande aanwijzingen:

 • Maakt de voorruit en wisserbladen schoon met ruitensproeiervloeistof, isopropylalcohol (wrijven) of een niet-schurende glasreiniger die is goedgekeurd voor gebruik op autoruiten en rubber. Andere middelen kunnen schade veroorzaken of een film op de ruit achterlaten waardoor het zicht belemmerd wordt.
 • Til de ruitenwisserarm een klein stukje van de voorruit op, zodat u net voldoende toegang tot het blad hebt. Til een ruitenwisserarm niet verder op dan bedoeld.

Vervang de wisserbladen als ze na het reinigen nog niet goed werken.

Ruitenwisserbladen vervangen

Vervang de ruitenwisserbladen ten minste eens per jaar. Vervangende ruitenwisserbladen moeten aan de volgende criteria voldoen:
 • Het wisserblad aan bestuurderszijde moet 650 mm lang zijn en het wisserblad aan passagierszijde moet 475 mm lang zijn.
 • Controleer of de aansluiting op het vervangende wisserblad hetzelfde is als op het originele wisserblad. Als de aansluiting op het vervangende wisserblad anders is, wordt het blad mogelijk niet goed bevestigd aan de wisserarm van de auto.

U kunt vervangende ruitenwisserbladen bestellen bij de Tesla Shop.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Vervang de ruitenwisserbladen alleen door exemplaren die identiek zijn aan de originele wisserbladen. Bij gebruik van verkeerde wisserbladen kunnen het ruitenwissersysteem en de voorruit worden beschadigd.
Ruitenwisserbladen vervangen:
 1. Schakel naar P (Park) en schakel de ruitenwissers uit.
 2. Tik op Bediening > Service > Ruitenwissers servicestand om de wissers in de servicestand te zetten.
 3. Til de ruitenwisserarm een klein stukje van de voorruit op, zodat u net voldoende toegang tot het blad hebt.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  Let op!
  De ruitenwisserbladen blijven niet in een opgetilde positie staan. Til een ruitenwisserarm niet verder op dan bedoeld.
 4. Breng een handdoek aan tussen de wisserarm en de voorruit, om krassen of barsten op de voorruit te voorkomen.
 5. Houd de wisserarm vast en de vergrendellip in terwijl u het wisserblad omlaagschuift op de wisserarm.
  Uitvergroot kader van het ruitenwisserblad met een pijl die naar de nok wijst en een andere pijl die aangeeft dat het geheel uit elkaar moet worden getrokken
 6. Breng het nieuwe ruitenwisserblad in lijn met de arm en schuif het blad naar het uiteinde van de ruitenwisserarm totdat het vastklikt.
 7. Schakel Ruitenwissers servicestand uit om de wissers weer in de normale stand te zetten.

Ruitensproeiers reinigen

Gebruik een dunne draad of een naald om verstopte ruitensproeiers weer te openen.

Uitvergroot kader met sproeierstralen die naar de onderkant van het ruitensproeierblad wijzen
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Gebruik de ruitensproeiers niet bij het reinigen van de Model 3. Ruitensproeiervloeistof kan de ogen en huid irriteren. Lees de aanwijzingen van de fabrikant op de verpakking.