Climate control

Overzicht Climate control

De bedieningselementen van de climate control worden weergegeven onderin het touchscreen. Standaard staat climate control altijd op Auto; dat zorgt voor een optimaal comfort onder alle normale omstandigheden. Als u de temperatuur in het interieur in de instelling Auto aanpast, past het systeem automatisch de verwarming, de airconditioning, de luchtverdeling en de aanjagersnelheid aan om de door u gekozen temperatuur in het interieur te handhaven.

Tik op de weergegeven temperatuur onder in het touchscreen om toegang te krijgen tot het hoofdscherm van de climate control, waarin u uw voorkeuren voor de climate control kunt wijzigen. U kunt op ieder moment terugschakelen naar Auto door op Auto te tikken. Tik op de aan/uit-knop op het hoofdscherm van de climate control om deze functie in of uit te schakelen. Voor snelle toegang tot veel gebruikte bedieningselementen, tikt u op < of > om het pop-upvenster voor climate control weer te geven.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
De climate control wordt gevoed door de hoogspanningsbatterij. Dat betekent dat langdurig gebruik van deze systemen de actieradius kan verminderen.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Om verbranding bij langdurig gebruik te voorkomen, moeten mensen met aandoeningen aan het zenuwstelsel of een verminderde gevoeligheid voor pijn vanwege diabetes, leeftijd, neurologische problemen enz. extra voorzichtig zijn bij het gebruik van de climate control en de stoelverwarming.

De climate control-instellingen aanpassen

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Stel eenvoudig handsfree uw voorkeuren voor climate control in met spraakbediening, zoals het inschakelen van de stoelverwarming of het wijzigen van de interieurtemperatuur (zie Spraakbediening).
Pictogrammen en plaatsen van bedieningselementen voor climate control
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Om met één tik toegang te krijgen tot stoelverwarming en ontwaseming, kunt u deze bedieningselementen toevoegen aan Mijn apps. Zie Mijn apps aanpassen.
 1. Tik hierop om de climate control in of uit te schakelen.
 2. Tik hierop om de climate control in het interieur voorin in te stellen.
 3. Regel de luchtstroom in het interieur voorin (voorruit, ventilatieroosters in het dashboard, ventilatieroosters in de voetenruimte). U kunt voor één of meerdere ventilatieroosters kiezen.
 4. Tik hierop om de climate control in het interieur achterin in te stellen. Als Auto is ingesteld, worden de ventilatieopeningen achterin automatisch ingeschakeld wanneer het climate control-systeem voorin wordt ingeschakeld en een passagier wordt gedetecteerd (zie Roosters aan de achterzijde verstellen).
 5. Tik op het pictogram van de bestuurdersstoel om de stoelverwarming voor de bestuurder aan te passen. De stoel werkt op drie niveaus, van 3 (hoogste) tot 1 (laagste). Het stoelpictogram toont draaiende lijnen die rood (verwarming) worden om het ingestelde niveau aan te geven. Auto, dat weergeeft wanneer de climate control is ingesteld op Auto, verwarmt de voorstoelen gebaseerd op de temperatuur in het interieur. Om met één tik toegang te krijgen tot stoelverwarming, kunt u deze bedieningselementen toevoegen aan de onderste balk op het touchscreen (zie Mijn apps aanpassen).
 6. Tik hierop om het verwarmbare stuurwiel te bedienen, indien aanwezig. De rode golflijnen van het pictogram geven het instelde niveau aan. Als Auto is gekozen, wordt het stuurwiel verwarmd wanneer dat nodig is op basis van de temperatuur in het interieur, wanneer de climate control is ingesteld op Auto. Om met één tik toegang te krijgen, kunt u dit bedieningselement toevoegen aan de onderste balk op het touchscreen (zie Mijn apps aanpassen).
 7. Tik hierop om de ruitenwisserontdooiers in te schakelen (indien aanwezig). De ruitenwissers ontdooien gedurende 30 minuten en worden vervolgens automatisch uitgeschakeld.
 8. Tik op het pictogram van de passagiersstoel om de stoelverwarming voor de voorpassagier aan te passen. De stoel werkt op drie niveaus, van 3 (hoogste) tot 1 (laagste). Het stoelpictogram toont draaiende lijnen die rood (verwarming) worden om het instellingsniveau aan te geven. Auto, dat weergeeft wanneer de climate control is ingesteld op Auto, verwarmt de voorstoelen gebaseerd op de temperatuur in het interieur. Om met één tik toegang te krijgen tot stoelverwarming, kunt u deze bedieningselementen toevoegen aan de onderste balk op het touchscreen (zie Mijn apps aanpassen).
 9. In de stand P (Park) worden deze instellingen weergegeven zodat u de climate control ingeschakeld kunt laten zelfs wanneer u de Model 3 verlaat (zie Climate control aanhouden, Dog en Kamperen).
 10. Tik hierop om de luchtstroom uit de ventilatieopeningen voorin te regelen. Zie Roosters aan de voorzijde verstellen.
 11. Tik met de Model 3 in de stand P op Plannen om een dagelijkse herhaaltijd in te stellen wanneer de Model 3 klaar moet zijn om weg te rijden door op te laden en de batterij en het interieur voor te bereiden tijdens daluren (zie Gepland opladen en Gepland vertrek).
 12. Tik hierop om de luchtstroom in het interieur te regelen. Er kan verse buitenlucht in de Model 3 worden gezogen of de lucht kan in het interieur worden gerecirculeerd.
 13. Gebruik de schuifregelaar om de aanjagersnelheid aan te passen. In de stand Auto verandert de aanjagersnelheid in Laag/ Normaal/ Hoog.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opmerking
  Als de aanjagersnelheid wordt gewijzigd, kan de instelling van de manier waarop lucht wordt aangezogen in de Model 3 veranderen om de luchtstroom te verhogen of te verlagen.
 14. Tik hier om de airconditioning in of uit te schakelen. Als u de airconditioning uitschakelt, neemt het koelen af, maar bespaart u energie.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opmerking
  Omdat de Model 3 veel stiller is dan een auto met een gewone verbrandingsmotor, kan het zijn dat u de aircocompressor hoort werken. Verlaag de aanjagersnelheid om het geluid te beperken.
 15. Tik hier om de achterruitverwarming in te schakelen. Na 15 minuten wordt de achterruitverwarming automatisch uitgeschakeld. Wanneer de acherruitverwarming is ingeschakeld, worden ook de buitenspiegels verwarmd.
 16. De voorruitverwarming leidt een luchtstroom naar de voorruit. Tik één keer om de voorruit te verwarmen (de kleur van het pictogram verandert in oranje). Tik een tweede keer om de voorruit te ontdooien. Tik een derde keer om uit te schakelen en de luchtverdeling, verwarming en aanjager terug te zetten op de vorige instellingen. Bij kou worden ook de buitenspiegels verwarmd wanneer de voorruitverwarming is ingeschakeld. Zie 'Best practices' bij koude weersomstandigheden voor meer informatie over het voorbereiden op lage temperaturen.
 17. Tik op Auto om de instelling Auto in of uit te schakelen.

Pop-upvenster climate control

Tik op de temperatuurpijlen onder in het touchscreen om een pop-upvenster te openen dat eenvoudig toegang geeft tot de meestgebruikte bedieningselementen voor climate control:

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Om met één tik toegang te krijgen tot stoelverwarming en ontwaseming, kunt u deze bedieningselementen toevoegen aan Mijn apps. Zie Mijn apps aanpassen.
 1. Tik hierop om het hoofscherm voor climate control te openen.
 2. Stoelverwarming in- of uitschakelen.
 3. Voor- of achterruitverwarming in- of uitschakelen.
 4. De interieurtemperatuur regelen met de schuifregelaar. U kunt ook temperatuurverdeling inschakelen, zodat de bestuurder en voorpassagier hun eigen voorkeuren voor de climate control kunnen instellen. De voorpassagier kan op het temperatuurpictogram onder in het touchscreen tikken of het hoofscherm van de climate control gebruiken om de instellingen te regelen. Tik nogmaals op Splitsen om de verdeling van de climate control uit te schakelen.

Climate control aanhouden, Dog en Kamperen

Met de instellingen Climate control aan houden, Dog en Kamperen kunt u de climate control ingeschakeld houden wanneer de auto is geparkeerd, zelfs als u de Model 3 verlaat of als u er voor kiest in de auto te blijven. Deze instellingen zijn handig wanneer het belangrijk is de temperatuur in het interieur te handhaven bij hete of koude weersomstandigheden. Als u bijvoorbeeld boodschappen achterlaat in de Model 3 op een warme dag, kunt u Keep Climate On gebruiken om te voorkomen dat ze bederven.

Dog is bedoeld om een aangename temperatuur voor uw huisdier in de auto te handhaven terwijl u deze temperatuur actief en regelmatig controleert met de mobiele app (waarbij zowel uw telefoon als uw auto een mobiele netwerkverbinding moeten hebben). In Dog geeft het touchscreen de huidige interieurtemperatuur weer om passanten te laten weten dat uw huisdier veilig is. Deze instelling is niet bedoeld voor mensen en mag alleen gedurende korte tijd worden gebruikt, terwijl u in de nabije omgeving van de auto moet blijven zodat u snel naar de auto kunt terugkeren wanneer de temperatuur niet langer kan worden gehandhaafd.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Om te voorkomen dat onbedoeld de raamschakelaar wordt bediend (bijvoorbeeld doordat uw hond erop gaat staan), kunnen de ramen niet worden geopend wanneer Dog is ingeschakeld.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Als Dog en Bewaking tegelijkertijd zijn ingeschakeld, schakelt Bewaking standaard naar Bewakingsgeluiden uitschakelen om uw huisdier te beschermen. Zie Bewakingsmodus voor meer informatie.

Live camerabeeld is nu beschikbaar als Bewakingsmodus of Dog-modus of beid zijn ingeschakeld. Als Bewakingsmodus is ingeschakeld, geven de camera's een live-beeld weer van de omgeving van de auto. Wanneer Dog-modus is ingeschakeld, laat de interieurcamera een beeld van het interieur van de auto zien zodat u op elk moment zicht hebt op uw huisdier. Als beide modi zijn ingeschakeld, kunt u tussen de camerabeelden schakelen door op de grijze cirkels of het interieurpictogram voor de verschillende camera's in de mobiele app te tikken. Zie Bewakingsmodus voor meer informatie.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Voor het inschakelen van de interieurcamera voor Dog-modus of Bewakingsmodus is versie 4.15.0 of nieuwer van de app vereist. Deze functie wordt niet ondersteund in auto's met Autopilot-computer 2.0 of 2.5. Tik op Bediening > Service > Autopilot-computer om te zien welke computer aanwezig is in uw auto.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Live camera weergegeven is beperkt tot ongeveer één uur (of 15 minuten voor sommige regio's) totaal gebruik per dag.

Met Kamperen kunt u uw elektronische apparatuur voeden via de USB-poorten en de laagspanning-aansluiting, naast het handhaven van de temperatuur in het interieur. Het touchscreen blijft ingeschakeld. U kunt dus uw muziek afspelen, op internet browsen, spellen spelen in de arcade, of shows in Tesla Theater bekijken. U kunt ook media en instellingen van de climate controle bedienen vanaf een gekoppelde telefoon. Kamperen is ideaal wanneer u in de auto blijft, zoals kamperen of bij een kind blijven. Als deze modus actief is, zijn Bewakingsmodus en het alarmsysteem van de auto uitgeschakeld.

Climate control, Dog of Kamperen gebruiken:

 1. Zorg ervoor dat het batterijniveau ten minste 20% is.
 2. Zet de auto in de stand P (Parkeren). De instellingen Climate control aan houden, Dog en Kamperen zijn alleen beschikbaar wanneer de Model 3 in de stand P (Parkeren) staat.
 3. Stel de climate controle in, indien nodig.
 4. Tik op het climate control-scherm op Climate control aan houden, Dog of Kamperen.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Opmerking
  U kunt Dog en Kamperen ook vanuit de mobiele app bedienen, door vanaf de grijze balk op het scherm voor climate control omhoog te vegen.

Het climate control-systeem probeert uw climate-instellingen te handhaven totdat u naar een andere stand dan P (Parkeren) schakelt of deze handmatig uitschakelt. Voorkom het gebruik van Climate control aan houden, Dog of Kamperen wanneer het batterijniveau laag is. Als het batterijniveau daalt tot onder 20%, probeert de mobiele Tesla-app herhaaldelijk herinneringen te sturen om te controleren wat u in de Model 3 hebt achtergelaten.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Software-updates kunnen niet worden uitgevoerd wanneer Climate control aan houden, Dog of Kamperen actief is.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Laat nooit een kind zonder toezicht achter in uw auto.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Ga na of het achterlaten van huisdieren zonder toezicht wettelijk is toegestaan in uw land.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
U bent verantwoordelijkheid voor de veiligheid van uw hond of ander huisdier. Laat ze nooit langdurig achter in de Model 3. Controleer voortdurend de interieurtemperatuur en het welzijn van uw huisdieren. Zorg ervoor dat uw telefoon is verbonden met het mobiele netwerk en dat u, indien nodig, op tijd kunt terugkeren naar de auto.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
In het onwaarschijnlijke geval dat uw climate control-systeem onderhoud nodig heeft of niet naar behoren werkt, dient u Climate control aanhouden, Dog en Kamperen niet te gebruiken. Vertrouw er nooit op dat uw auto iets wat onvervangbaar is, beschermt.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
U kunt de climate control ook op afstand instellen en bewaken met behulp van de mobiele app. Als u echter de het climate control-systeem uitschakelt met de mobiele app, stopt de werking van Climate control aan houden, Dog en Kamperen.

Roosters aan de voorzijde verstellen

Model 3 is voorzien van een uniek horizontaal ventilatierooster over de gehele breedte van het dashboard. Met behulp van het touchscreen kunt u precies aangeven waarop u de uit dit rooster stromende lucht wilt richten bij het verwarmen of koelen van het interieur voorin.

Binnenaanzicht van het interieur voorin met callouts
 1. Rooster en bedieningselementen aan bestuurderszijde
 2. Rooster en bedieningselementen aan passagierszijde

Wanneer de luchtstroom uit het rooster in het dashboard is ingeschakeld, kunt u de richting van de luchtstroom uit elk rooster verstellen. Om de richting van de luchtstroom te veranderen, tikt u eenvoudig op de luchtgolven uit het bijbehorende rooster op het touchscreen. De lucht stroomt in een enkele baan wanneer deze wordt gecentreerd of wordt verdeeld in gespiegelde luchtstromen wanneer lucht vanuit het midden van het rooster naar buiten of naar binnen wordt geleid.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
De ventilatieroosters in het dashboard kunnen ook op de ruiten worden gericht om deze te ontdooien en ontwasemen.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Wanneer een rooster in twee afzonderlijke luchtstromen wordt verdeeld, is de luchtstroom in elke richting niet zo sterk als wanneer alle lucht in één enkele richting stroomt.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
De buitenlucht wordt aangezogen in de Model 3 via een rooster onder de voorruit. Houd dit rooster vrij van bladeren, sneeuw e.d.

Roosters aan de achterzijde verstellen

Model 3 is voorzien van roosters aan de achterzijde van de middenconsole waar lucht begint te stromen vanaf het moment dat de instelling wordt ingeschakeld vanaf het touchscreen. Om de luchtstroom naar het interieur achterin te leiden, verstelt u de roosters aan de achterzijde van de middenconsole naar behoefte omhoog, omlaag of in zijwaartse richting.

Roosters in console achterin met pijlen naar boven, onder, rechts, links

Interieurfilter(s)

Model 3 heeft een of meer luchtfilters die stof, roet, pollen en andere deeltjes opvangen.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Opmerking
Interieurfilter(s) moet/moeten regelmatig worden vervangen. Zie Onderhoudsintervallen.

Cabin Overheat Protection

Cabin Overheat Protection voorkomt dat het interieur te warm wordt onder hete omstandigheden. Hoewel u het systeem niet altijd hoeft in te schakelen wanneer u de Model 3 verlaat, kan de climate control de temperatuur van het interieur van uw auto handhaven. Op deze manier kan worden voorkomen dat het interieur te heet wordt wanneer de auto in de zon geparkeerd staat, zodat de temperatuur aangenamer is bij terugkomst. Het kan 15 minuten duren voordat Cabin Overheat Protection wordt ingeschakeld nadat u bent uitgestapt. Deze functie is bedoeld voor het comfort van inzittenden en heeft geen invloed op de betrouwbaarheid van de componenten van uw auto.

Om het systeem in te schakelen, tikt u op Bediening > Veiligheid > Cabin Overheat Protection en kiest u:

 • Aan: De airconditioning is in werking wanneer de interieurtemperatuur hoger is dan 40 °C of de geselecteerde temperatuur indien beschikbaar, op het touchscreen of in de mobiele app. Om temperaturen aan te kunnen passen is mogelijk de meest recente versie van de mobiele app nodig.
 • Geen A/C: Alleen de ventilator werkt om te voorkomen dat aanraakvlakken te heet worden.
 • Uit: Cabin Overheat Protection uitschakelen.

U kunt Cabin Overheat Protection ook op afstand inschakelen via de mobiele app, door te tikken op Climate control. Veeg omhoog op het onderste menu en selecteer een instelling onder Cabin Overheat Protection (zie Mobiele app).

Cabin Overheat Protection werkt tot 12 uur nadat u de Model 3 hebt verlaten, of totdat het batterijniveau is afgenomen tot onder 20%, afhankelijk van wat het eerst wordt bereikt. Het gebruik van Cabin Overheat Protection vereist energie uit de batterij, waardoor het bereik kan afnemen.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Door automatische uitschakeling, extreme buitentemperaturen of andere factoren waardoor de geselecteerde temperatuur niet kan worden gehandhaafd, kan het interieur van de auto gevaarlijk heet worden, zelfs wanneer Interieur oververhittingsbeveiliging is ingeschakeld. Als u herhaaldelijk hogere temperaturen dan de geselecteerde temperatuur ervaart, neem dan contact op met Tesla Service.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Attentie
Laat geen kinderen of dieren zonder toezicht achter in de auto. Door automatische uitschakeling of extreme buitentemperaturen kan het interieur van de auto gevaarlijk heet worden, zelfs wanneer Cabin Overheat Protection is ingeschakeld.

Tips voor bediening van de climate control

 • Als u de climate control met de mobiele app inschakelt, wordt deze automatisch uitgeschakeld wanneer het batterijniveau is afgenomen tot 20% of nadat twee uren zijn verstreken. Om het interieur langer te koelen of te verwarmen, moet u de auto opladen en de climate control vervolgens opnieuw inschakelen via de mobiele app.
 • U hoort mogelijk het geluid van de climate control in het interieur van de Model 3 wanneer de auto is geparkeerd. Het systeem maakt een zacht ventilatorgeluid. De climate control probeert zichzelf te drogen om extra vocht of muffe geuren tot een minimum te beperken. Dit is de normale werking en geen reden tot bezorgdheid.
 • Als uw auto is uitgerust met een warmtepomp (tik op Bediening > Software > Aanvullende voertuiginformatie om dit te controleren), kunt de efficiëntie van de interieurverwarming verbeteren door een lagere acceleratiemodus te selecteren (zie Acceleratiemodi). Het warmtepompsysteem kan dan meer warmte aan de batterij onttrekken om efficiënt het interieur te verwarmen, in plaats van ervoor te zorgen dat de batterij de hoogste acceleratie kan blijven leveren. Dit draagt bij aan maximale efficiëntie bij het rijden bij lage temperaturen. Als u vervolgens een hogere acceleratiemodus selecteert, heeft de batterij tijd nodig om warm te worden voordat de hogere acceleratie beschikbaar is.
 • Verlaag de aanjagersnelheid handmatig als de climate control meer lawaai maakt dan u lief is.
 • De aircocompressor koelt niet alleen het interieur, maar ook de batterij. Daardoor kan het gebeuren dat de aircocompressor bij warm weer vanzelf inschakelt, zelfs wanneer u deze hebt uitgeschakeld. Dit is normaal omdat het koelen van de batterij de grootste prioriteit heeft. Door de batterij op de juiste temperatuur te houden, bent u zeker van optimale prestaties en een lange levensduur.
 • Zelfs als de Model 3 niet in gebruik is, hoort u mogelijk een gierend geluid of het geluid van stromend water. Deze geluiden zijn normaal en zijn hoorbaar wanneer de interne koelsystemen worden ingeschakeld om verschillende voertuigfuncties te ondersteunen, bijvoorbeeld het onderhouden van de laagspanning-batterij of het balanceren van de temperatuur van de hoogspanningsbatterij.
 • Het climate control-systeem werkt het beste als u de ruiten dichthoudt en ervoor zorgt dat het rooster onder de voorruit vrij is van bladeren, sneeuw e.d.
 • In een vochtige omgeving kan de voorruit bij het inschakelen van de airconditioning een beetje beslaan, dat is een normaal verschijnsel.
 • Als u de Model 3 parkeert, kan zich een klein plasje water onder de auto vormen. Dit is een normaal verschijnsel. Overtollig water afkomstig van het ontvochtigingsproces wordt aan de onderkant afgevoerd.
 • Model 3 is ontworpen om automatisch de efficiëntie te maximaliseren; hierdoor kan het zijn dat de airco-compressor en externe ventilator actief zijn en geluid maken, zelfs wanneer de buitentemperatuur laag is en uw auto wordt verwarmd of wordt opgeladen door superchargen.
 • Om de temperatuur in het interieur te verlagen bij warme weersomstandigheden kan het zijn dat de aanjager blijft draaien om het interieur te ventileren wanneer de auto is geparkeerd. Dit gebeurt alleen wanneer het batterijniveau hoger is dan 20%.