Kartat ja navigointi

Kartan yleiskatsaus

Kosketusnäytöllä näkyy aina kartta (paitsi kun Model Y on pysäköintivaihteella).

Voit liikutella karttaa sormillasi:

 • Voit siirtää karttaa mihin tahansa suuntaan pitämällä sormeasi näytöllä ja vetämällä sitä.
 • Voit kiertää karttaa mihin tahansa suuntaan pitämällä kahta sormea näytöllä ja kääntämällä niitä.
 • Voit lähentää ja loitontaa karttaa kahdella sormella nipistämällä tai levittämällä.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos käännät tai siirrät karttaa, toiminto ei enää seuraa nykyistä sijaintiasi. Viesti ”Seuranta poistettu käytöstä” näkyy hetken ajan karttasuunnan kuvakkeen vieressä, ja kuvake muuttuu harmaaksi. Ota seuranta uudelleen käyttöön koskettamalla karttasuunnan kuvaketta ja valitsemalla Pohjoinen ylhäällä -näkymä tai Suunta ylhäällä -näkymä.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Kartta lähentyy ja loittonee automaattisesti, kun navigointireitti on aktiivinen.

Jos haluat muuttaa kartan suuntaan, valitse näistä vaihtoehdoista:

Pohjoinen ylhäällä: Karttapohjoinen osoittaa aina näytön ylälaitaan.
Suunta ylhäällä: Kartta on suunnattu ajosuuntasi mukaan. Kartta kääntyy aina muuttaessasi ajosuuntaa. Tässä kuvakkeessa oleva kompassi näyttää ajosuuntasi.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos kosketat kuvaketta navigoinnin aikana, näet reitin yleisnäkymän.
Reitin yleisnäkymä on käytettävissä, kun navigoidaan kohteeseen. Se tulee näkyviin, kun laajennat käännöskohtaisten ohjeiden luetteloa (pyyhkäisemällä sitä alaspäin). Kun piilotat käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden listan pyyhkäisemällä ylöspäin, kartta näyttää aiemmin valitsemasi suunnan.

Kartan näyttö

Kun Model Y on pysäköintivaihteella, seuraavien kartalla näkyvien kuvakkeiden avulla voit muokata kartalla näytettäviä tietoja. Saat kuvakkeet ajon aikana esiin koskettamalla karttaa mistä tahansa kohdasta (kuvakkeet häviävät muutaman sekunnin kuluttua).

maapallokuvake
Satelliittikuvake (jos Premium Connectivity sisältyy varustukseen).
liikennevalokuvake
Liikenneolosuhteet (jos Premium Connectivity sisältyy varustukseen).
kyynelkuvake, jonka keskellä on musta piste
Kartan yksityiskohdat (kuten kiinnostavat kohteet).

Voit lisätä mihin tahansa kartalle nuppineulan painamalla haluamaasi kohtaa pitkään. Kun lisäät nuppineulan tai kosketat kartalla olevaa nuppineulaa, kartta keskitetään valittuun kohteeseen ja näkyviin tulee ponnahdusnäkymä, jossa on kyseistä paikkaa koskevia tietoja. Tässä ponnahdusikkunassa voit asettaa paikan navigoinnin määränpääksi ja lisätä paikan suosikkimääränpäiden listalle tai poistaa sen listalta (katso Koti-, työ- ja suosikkisijainnit).

Lataussijaintien kuvake

Lataussijainnit. Näyttää ponnahdusluettelon, jossa latauspaikkojen kaupungit ja etäisyydet näkyvät kartalla. Lataussijainteihin sisältyy Tesla Supercharger-asemia, Destination Charger -latausasemia, kolmannen osapuolen pikalatausasemia ja julkisia asemia, joita olet käyttänyt aiemmin. Katso Latauspaikat. Voit suodattaa latausasemia niiden enimmäistehon perusteella koskettamalla ponnahdusluettelon salamakuvakkeita.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Joillakin markkina-alueilla kolmannen osapuolen pikalatausasemat näkyvät kartalla tummanharmaina nuppineuloina, kun latausasemia tarkastellaan kartalla.

Navigointiasetukset

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Käytettävissä olevat navigointiasetukset vaihtelevat alueen ja ajoneuvon kokoonpanon mukaan.
Navigointiasetukset-kuvake tulee esiin, kun kosketat kolmea pistettä ... aloitettuasi navigoinnin kohteeseen.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Voit käyttää navigointiasetuksia myös valitsemalla kosketusnäytöstä Hallintalaitteet > Navigointi.

Mukauta navigointijärjestelmä itsellesi sopivaksi koskettamalla navigointiasetusten kuvaketta (käytettävissä olevat asetukset vaihtelevat markkina-alueesi ja ajoneuvosi kokoonpanon mukaan):

 • Navigointiopastus: Valitse Puhe, kun haluat kuulla navigointiohjeet ääneen luettuina.
 • Lisää tai vähennä navigointijärjestelmän puhuttujen ohjeiden äänenvoimakkuutta valitsemalla - tai +. Jos säädät äänenvoimakkuuden aivan vasempaan reunaan tai kosketat kaiutinkuvaketta, ohjeet mykistetään. Voit mykistää navigointiohjeet tai poistaa niiden mykistyksen myös koskettamalla kaiutinkuvaketta. Tämä äänenvoimakkuuden asetus koskee vain navigointijärjestelmän puhuttuja ohjeita. Säätö ei vaikuta Media Playerin ja puhelimen äänenvoimakkuuteen.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Järjestelmä voi säätää äänenvoimakkuutta automaattisesti ajonopeuden ja ilmastointiasetusten mukaan.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Navigointiohjeet mykistetään, kun laitepariksi liitetyssä puhelimessa on meneillään puhelu.
 • Ota käyttöön Automaattinen navigointi, jos haluat Model Y -auton aloittavan navigoinnin kohteeseen automaattisesti, kun nouset autoon. Kohteita ennakoidaan usein ajettujen reittien, kellonajan ja kalenterimerkintöjen perusteella (katso Automaattinen navigointi).
 • Ota Matkasuunnittelija (jos käytettävissä markkina-alueellasi) käyttöön, niin voit lisätä pysähdyksiä Supercharger-asemille tarpeen mukaan. Pysähdyksiä Supercharger-latausasemille lisätään navigointireiteille tavoitteena minimoida ajamiseen ja lataamiseen käyttämäsi aika (katso Matkasuunnittelija).
 • Ota Online reitin valinta käyttöön, jotta ajoneuvo valitsee automaattisesti reitin ruuhkan välttämiseksi ja jotta saat reaaliaikaisia liikennetietoja navigointireitiltä, jos ominaisuus on käytettävissä alueellasi (katso Käytönaikainen reitin valinta).
 • Kun valitset kosketusnäytöstä Vältä lauttoja, järjestelmä luo reitin määränpäähäsi automaattisesti lossien välttämiseksi.
 • Kun valitset kosketusnäytöstä vaihtoehdon Vältä maksullisia teitä, järjestelmä luo reitin määränpäähäsi automaattisesti tullimaksujen välttämiseksi, jos mahdollista.

Navigointi kohteeseen

Kun haluat navigoida kohteeseen, kosketa kartan kulmassa olevaa hakupalkkia ja kirjoita määränpää, lähetä määränpää puhelimesta tai käytä äänikomentoja (katso Puheohjaus) osoitteen, maamerkin, yrityksen tms. lisäämiseksi. Kun kosketat hakupalkkia, voit valita myös jonkin seuraavista sijainneista:

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Voit aloittaa navigoinnin etäältä IOS®- tai Android™-laitteella käyttämällä laitteen jakamistoimintoa annettuasi käyttöoikeuden Tesla-mobiilisovellukselle.

Kun olet määrittänyt sijainnin, kartta loittonee ja näyttää näin yleisnäkymän ajettavasta reitistä sekä käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden listan. Arvioitu saapumisaika, ajoaika ja kilometrilukema näkyvät ajo-ohjeiden listan alareunassa. Tärkeä huomio käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden listasta:

 • Käännösluettelossa sijaitseva akkukuvake antaa visuaalisen arvion siitä, paljonko virtaa on jäljellä saapuessasi kohteeseen ja paljonko virtaa on jäljellä, jos palaat vielä takaisin nykyiseen sijaintiisi. Katso Energiankäytön arviointi.
 • Jos määränpään saavuttaminen edellyttää akun lataamista ja Matkasuunnittelija on valittu käyttöön (ja jos sellainen on käytettävissä markkina-alueellasi), navigointireitti sisältää automaattisesti myös pysähdykset Supercharger-latausasemilla (katso Matkasuunnittelija).
 • Jos energia ei riitä määränpäähän ja reitin varrella ei ole Supercharger-latausasemia, näet hälytyksen, jonka mukaan määränpään saavuttaminen edellyttää lataamista.
 • Jokaista käännöstä edeltää ohjattavan ajomatkan pituus.
 • Listan loppuosan saa näkyviin vetämällä listaa tarvittaessa ylöspäin.
 • Pienennä luettelo koskettamalla sen alkua.

Kartta seuraa sijaintiasi navigoinnin aikana ja näyttää matkan käynnissä olevan osuuden. Voit näyttää koko reitin milloin tahansa pyyhkäisemällä alaspäin käännös käännökseltä -ohjeiden luetteloa tai koskettamalla reitin yleisnäkymän kuvaketta.

Käännöskohtaisen luettelon alapuolella oleva edistymispalkki näyttää, kuinka lähellä olet määränpäätäsi tai seuraavaa pysähdyspaikkaasi. Jos Online reitin valinta on käytössä, edistymispalkki näyttää myös reittisi reaaliaikaiset liikennetiedot (katso Käytönaikainen reitin valinta).

Lopeta navigointi valitsemalla käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden listan alakulmasta Peruuta. Voit poistaa nopeasti viimeisimmät navigointihaut pyyhkäisemällä oikealle ehdotetussa sijainnissa tai pitämällä sijaintia painettuna.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos datasiirtoa ei ole käytettävissä, voit navigoida mihin tahansa määränpäähän ajoneuvoon tallennettujen karttojen avulla. Kirjoita tässä tapauksessa tarkka ja täydellinen osoite.
Jos Autopilot-navigointi(jos käytettävissä markkina-alueellasi) on valittu käyttöön, voit käynnistää sen navigointireitille valitsemalla kosketusnäytöllä käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden listassa Autopilot-navigointi (kuvake on sininen, kun ominaisuus on käytössä). Autopilot-navigointi vaihtaa kaistoja automaattisesti ja ohjaa Model Y -ajoneuvoa ohjatuilla teillä (kuten moottori- ja valtateillä) navigointireittiä pitkin. Katso lisätietoja kohdasta Navigointi Autopilot-järjestelmällä.

Vaihtoehtoisen reitin valitseminen

Tämä toiminto ei välttämättä ole käytettävissä tietyissä ajoneuvokokoonpanoissa tai tietyillä markkina-alueilla. Ajoneuvossa on oltava varusteena Premium Connectivity.

Kun olet määrittänyt kohteen yhdellä välipysähdyksellä, kartassa näytetään enintään kolme vaihtoehtoista reittiä. Näin voit helposti verrata kunkin reitin kokonaisajomatkaa ja liikennetietoja. Jos et valitse haluamaasi reittiä ennen aikakatkaisua, nopein reitti valitaan automaattisesti.

Pysähdysten lisääminen reitille

Kun olet antanut määränpään, voit muokata reittiä lisäämällä tai poistamalla pysähdyksiä tai järjestelemällä niitä uudelleen. Voit muokata reittiä asetuksista koskettamalla käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden listan alareunassa olevaa kolmea pistettä.

kyynelkuvake ja plusmerkki
Lisää pysähdys -valinnalla voit lisätä pysähdyksen etsimällä määränpäätä tai lisäämällä Koti-, Viimeisimmät- tai Suosikit-kohteen. Voit lisätä pysähdyksen myös koskettamalla mitä tahansa nuppineulaa kartalla ja valitsemalla ponnahdusikkunassa Lisää.
Kynäkuvake
Muokkaa pysähdystä -valinnalla voit määrittää monivaiheisen matkan lisäämällä tai poistamalla reitin pysähdyksiä. Voit järjestää reittisi uudelleen vetämällä ja pudottamalla pysähdykset eri järjestykseen.

Voit myös käyttää Tesla-mobiilisovellusta reitin muokkaamiseen (jos käytettävissä alueellasi). Valitse Tesla-mobiilisovelluksessa Sijainnit > Navigoi ja kirjoita määränpää. Valitse Muokkaa matkaa > Lisää pysähdys, jos haluat muokata reittiä, ja valitse sitten Lähetä autoon, niin voit jakaa matkan ajoneuvolle.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Edellyttää Tesla-mobiilisovelluksen versiota 4.27.5 tai uudempaa.

Automaattinen navigointi

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Automaattinen navigointi ei välttämättä ole käytettävissä kaikilla markkina-alueilla ja kaikissa ajoneuvokokoonpanoissa.

Automaattinen navigointi -toiminto voi ennakoida määränpääsi, kun nouset autoon. Kun puhelimesi kalenteri on synkronoitu Model Y -auton kanssa ja kalenterissa on tapahtuma kahden tunnin kuluessa siitä, kun nouset autoosi ja alat ajaa, Automatic Navigation -toiminto ehdottaa määränpääksi tapahtuman sijaintia (olettaen, että tapahtumaan on liitetty kelvollinen osoite).

Lisäksi automaattinen navigointi luo reitin automaattisesti työpaikallesi, jos olet kotona ja ajat ajoneuvolla arkipäivänä (ma–pe) kello 5.00–11.00 (katso Koti-, työ- ja suosikkisijainnit). Samoin Automatic Navigation -toiminto luo reitin automaattisesti kotiisi, jos olet töissä ja nouset autoon arkipäivänä kello 15.00–23.00.

Ota automaattinen navigointi käyttöön valitsemalla Hallintalaitteet > Navigointi > Automaattinen navigointi. Puhelimen kalenterin on oltava synkronoitu Model Y -auton kanssa ja kullekin tapahtumalla on määritettävä kelvollinen osoite (katso Puhelin, kalenteri ja verkkokokoukset).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Manuaalisesti annetut tai Model Y -ajoneuvoon lähetetyt navigointiohjeet ohittavat automaattisen navigoinnin ehdottamat reitit.

Onnekas ja Ruoka

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Ominaisuudet eivät välttämättä ole käytettävissä kaikilla markkina-alueilla ja kaikissa ajoneuvokokoonpanoissa.

Sen lisäksi, että Model Y navigoi valitsemaasi määränpäähän, se voi myös ehdottaa lähellä olevia sijainteja sen mukaan, haluatko etsiä ruokapaikkoja valitsemalla vaihtoehdon Ruoka vai kokeilla onneasi valitsemalla Onnekas. Valitse hakupalkissa Ruoka tai Onnekas. Jos valitset Ruoka, saat näkyviin luettelon suosituista ravintoloista, kun taas Onnekas näyttää sinulle luettelon suosituista kohteista, kuten museoista ja huvipuistoista. Kun saat mielenkiintoisen ehdotuksen, voit asettaa sen määränpääksi valitsemalla Navigoi.

Toiminto vaatii Navigation Maps -sovelluksen uusimman version. Voit ladata sen yhdistämällä Model Y -autosi Wi-Fi-verkkoon, siirtymällä kohtaan Hallintalaitteet > Ohjelmisto ja tarkistamalla, onko päivitys saatavana (katso Karttapäivitykset).

Koti-, työ- ja suosikkisijainnit

Jos ajat johonkin määränpäähän usein, voi olla kätevämpää lisätä se suosikkeihin kuin kirjoittaa sen osoite joka kerta uudestaan. Kun määränpää on lisätty suosikkien luetteloon, voit navigoida siihen helposti valitsemalla navigoinnin hakupalkin ja sitten Suosikit ja valitsemalla määränpään suosikkien luettelosta.

Lisää määränpää suosikkien luetteloon koskettamalla ensin sen nuppineulaa kartalla ja koskettamalla sitten näytölle avautuvassa ponnahdusnäkymässä olevaa tähtikuvaketta. Kirjoita nimi (tai jätä se ennalleen hyväksymällä oletusarvoinen nimi) ja valitse kosketusnäytöstä Lisää suosikkeihin. Tähti muuttuu täydeksi, ja määränpää lisätään suosikkien luetteloosi.

Jos haluat poistaa viimeaikaisen tai suosikkikohteen, paina sitä pitkään kohdelistassa, kunnes X katoaa. Poista sitten X luettelosta koskettamalla.

Navigoinnin hakupalkin alla näkyvät myös Koti- ja Työ-sijainnit. Määritä osoite tällaiseksi sijainniksi koskettamalla vastaavaa painiketta. Kun olet kirjoittanut osoitteen, kosketa Tallenna koti tai Tallenna työ. Kun haluat käynnistää navigoinnin kotiin tai työpaikalle, kosketa pikavalintaa.

Jos haluat muuttaa osoitetta tai poistaa sen, pidä Koti tai Työ-kuvaketta painettuna. Avautuvassa ponnahdusikkunassa voit antaa uuden osoitteen ja valita kohdan Aseta koti tai Aseta työ. Kun kodin ja työpaikan sijainti on tallennettu, Model Y voi kehottaa navigoimaan työpaikan sijaintiin aamuisin ja kodin sijaintiin iltaisin sekä arvioida, kuinka kauan matka kestää senhetkisissä liikenneolosuhteissa. Katso Automaattinen navigointi. Voit poistaa osoitteet kokonaan valitsemalla Tyhjennä koti tai Tyhjennä työpaikka. Käyttötottumustesi mukaan Model Y voi ehdottaa tallentamaan sijainnin kodin tai työpaikan sijainniksi.

Jos myyt Model Y -ajoneuvon, siirrät sen omistajuuden tai annat muiden ajaa sitä, suosittelemme poistamaan määrittämäsi kodin sijainnin ja työpaikan sijainnin turvallisuussyistä. Voit poistaa ne joko yksitellen tai poistaa kaikki henkilökohtaiset tietosi palauttamalla tehdasasetukset (valitse Hallintalaitteet > Huolto > Aseta tehdasasetukset).

Latauspaikat

Jos haluat näyttää latauspaikat kartalla, kosketa kartan hakupalkkia ja valitse Lataus. Latauspaikat näytetään listana (lähin latauspaikka näkyy listan ylimpänä) ja kartalla nuppineuloina. Koskettamalla nuppineulaa saat siitä lisätietoja, voit navigoida sinne tai merkitä sen suosikiksi.

Koskettamalla salamakuvaketta voit määrittää, minkä tyyppisiä lataussijainteja haluat sisällyttää karttaan (oletusarvoisesti kartassa näytetään vain Supercharger-latausasemat):

yksi salama
Koskettamalla tätä voit lisätä enintään 70 kW:n matalatehoisia asemia, kuten Destination Charging -latauspaikkoja.
kolme salamaa
Koskettamalla tätä voit lisätä yli 70 kW:n suuritehoisia latausasemia.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
CCS Supercharger -asemat näkyvät kartassa vain, jos ajoneuvossasi on CCS-latausvalmius. Kun kosketat Supercharger-nuppineulaa, esiin tuleva ponnahdusikkuna kertoo, tarvitaanko ajoneuvosi lataamiseen CCS-sovitin.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Joillakin markkina-alueilla näkyviin tulevat myös tummanharmaina nuppineuloina näkyvät kolmannen osapuolen pikalatausasemat, kun valitset näkyviin kaikki latausasemat.

Latauspaikan nuppineulan ulkoasu antaa tilatietoja sijainnista. Avaa lisätiedot koskettamalla nuppineulaa.

Supercharger-latausasema on toiminnassa ja nuppineulan numero kertoo saapuessa käytettävissä olevien Supercharger-latauspaikkojen arvioidun määrän.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Nykyisellä navigointireitillä oleva Supercharger on musta (tai valkoinen, jos kosketusnäyttö on yötilassa).
Supercharger-latausasema ennustaa suurta käyttäjämäärää. Sinun täytyy ehkä odottaa latauspaikalle pääsemistä.
Supercharger-latausasema saattaa toimia rajoitetulla kapasiteetilla.
Supercharger-latausasema saattaa olla suljettu.
Supercharger-latausaseman tietoja ei ole käytettävissä, mutta sen pitäisi olla toiminnassa.
Sijainti on Destination Charger -latauspaikka, kolmannen osapuolen pikalatausasema tai julkinen asema, jota olet käyttänyt aiemmin. Koskettamalla näet lisätietoja, kuten käyttörajoitukset ja käytettävissä olevan virran.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Kun karttaa on loitonnettu ja alueella on käytettävissä enemmän kuin yksi Destination Charger -latausasema, nuppineulan pää on pyöreä, ja siinä näkyy asemien määrä. Lähennä karttaa koskettamalla nuppineulaa. Sen jälkeen voit koskettaa yksittäistä nuppineulaa, josta näet lisätietoja latauspaikasta.

Kun kosketat latauspaikan nuppineulaa, näkyviin avautuu ponnahdusikkuna, jossa voit

 • määrittää latauspaikan tarkan sijainnin ja summittaisen etäisyyden nykyisestä sijainnistasi
 • tarkastella latauspaikalla saatavana olevia palveluja, kuten WC:itä, ravintoloita, majoitusta, kauppoja ja Wi-Fiä. Koskettamalla Supercharger-ponnahdusikkunassa palvelukuvaketta voit etsiä ympäröivältä alueelta vastaavaa palvelua.
 • Navigoi latauspaikkaan koskettamalla nuolikuvaketta.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Jos olet ajamassa Supercharger-latausasemalle (tai joillakin alueilla kolmannen osapuolen pikalatausasemalle), Model Y lämmittää akun lataamista varten. Näin varmistetaan, että akun lämpötila on saapuessasi optimaalinen, mikä vähentää lataukseen tarvittavaa aikaa. Joissakin olosuhteissa (kuten kylmällä säällä) moottoreista ja muista osista voi kuulua ääntä, kun akun lämmittämistä varten tuotetaan lämpöä. Tämä on normaalia (katso Lataaminen).
 • Tarkastele Supercharger-latausaseman tavanomaista käyttöastetta eri aikaan päivästä ja siihen liittyviä latausmaksuja ja joutoaikamaksuja (katso Supercharger-maksut).

Energiankäytön arviointi

Model Y auttaa sinua arvioimaan lataustarpeen navigoinnin aikana laskemalla määränpäähän saapuessasi jäljellä olevan energian määrän. Kartta näyttää laskelman navigoinnin aikana käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden laajennetussa luettelossa akkukuvakkeen vieressä (katso Navigointi kohteeseen). Jos näet käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden luettelon lyhyemmän version, laajenna lista koskettamalla sen alkua.

Ennuste käyttämästäsi energiasta on laskettu arvio, joka perustuu ajotyyliisi (mm. ennakoitu nopeus) ja ympäristötekijöihin (mm. tuulen nopeus ja suunta, nykyinen ja ennustettu ulkolämpötila, ilmankosteus ja tiheys). Model Y oppii ajon aikana jatkuvasti, kuinka paljon energiaa se käyttää, mikä parantaa tarkkuutta ajan mittaan. Model Y arvioi energiankäyttöään sen mukaan, miten kyseisellä ajoneuvolla ajetaan. Jos esimerkiksi ajotavoissasi on tavallista vauhdikkaampi jakso, ajoneuvo olettaa vastedes toimintasädettä arvioidessaan energiankäytön olevan aiempaa suurempi. Jotkin energiankäytön arviointiin vaikuttavat tiedot (kuten lämpötilaa ja tuulen nopeutta koskevat ennusteet) ovat käytettävissä vain, kun Model Y -ajoneuvo on yhteydessä internetiin.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos ostat käytetyn Tesla-ajoneuvon, on suositeltavaa varmistaa energiankäytön arvioinnin paras mahdollinen paikkansapitävyys palauttamalla ajoneuvon tehdasasetukset (Hallintalaitteet > Huolto > Aseta Tehdasasetukset).

Model Y tarkkailee energiankäyttöä koko matkan ajan ja päivittää jatkuvasti arviotaan matkan lopussa jäljellä olevasta energiasta. Varoitusponnahdusikkuna tulee näkyviin käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden luetteloon seuraavissa tilanteissa:

 • Keltainen varoitus tulee näkyviin silloin, kun energiaa on jäljellä vain vähän ennen määränpään saavuttamista, ja autolla on ajettava hitaasti energian säästämiseksi. Katso ohjeita energian säästämiseksi kohdasta Toimintasäteen maksimointi.
 • Punainen varoitus tulee näkyviin silloin, kun autoa on ladattava, jotta pääsisit määränpäähäsi.

Jos haluat selvittää, onko sinulla riittävästi energiaa meno-paluumatkaan, kosketa käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden luettelossa olevaa akun kuvaketta, jolloin auto näyttää arvion meno-paluumatkan energiankulutuksesta.

Käytönaikainen reitin valinta

Model Y seuraa liikennettä ja mukauttaa arvioituja ajo- ja saapumisaikoja automaattisesti. Jos liikenneolosuhteet viivyttävät arvioitua saapumisaikaasi ja vaihtoehtoinen reitti on mahdollinen, navigointijärjestelmä voi muuttaa reittiä määränpäähäsi matkan aikana. Voit kieltäytyä vaihtoehtoisesta reitistä napauttamalla reitin muutoksen ilmoitusta kosketusnäytössä. Voit myös määrittää säästetyille matkustusminuuteille vähimmäismäärän, jonka jälkeen järjestelmä muuttaa reittiä. Ota ominaisuus käyttöön tai poista se käytöstä valitsemalla Hallintalaitteet > Navigointi > Online reitin valinta.

Jos Online reitin valinta on käytettävissä alueellasi ja se on otettu käyttöön, näytössä näkyy reaaliaikaisia liikennetietoja navigointireitillä, kun niitä havaitaan (edellyttää Premium Connectivity -tilausta).
Nopeuskameran kuvake
Muut kuin Ranska: Näkyy, kun nopeuskamera havaitaan. Kun lähestyt nopeuskameraa, Model Y voi antaa myös merkkiäänen. Voit ottaa toiminnon käyttöön valitsemalla Hallintalaitteet > Navigointi > Nopeuskameran merkkiääni.
punainen huutomerkki punaisen ympyrän sisällä
Vain Ranska: Saattaa sisältää yhden tai useamman nopeuskameran tai muita ajoa vaarantavia tekijöitä tai olla sisältämättä edellisiä. Kun lähestyt nopeuskameraa, Model Y voi antaa myös merkkiäänen. Voit ottaa toiminnon käyttöön valitsemalla Hallintalaitteet > Navigointi > Nopeuskameran merkkiääni.
stop-merkkikuvakeliikennevalokuvake
Näyttää stop-merkit ja liikennevalot.

Matkasuunnittelija

Matkasuunnittelijan (jos käytettävissä alueellasi) avulla voit tehdä huoletta pidempiäkin matkoja. Jos saapuminen määränpäähän edellyttää lataamista, Matkasuunnittelija suunnittelee reitin tarvittavien Supercharger-latausasemien kautta. Matkasuunnittelija valitsee reitin ja kertoo latausajat, kun haluat mahdollisimman lyhyen ajo- ja latausajan. Valitse Matkasuunnittelija käyttöön koskettamalla ensin kartan asetuskuvaketta (katso Navigointiasetukset) ja kosketa sitten Matkasuunnittelija.

Kun Matkasuunnittelija on valittu käyttöön ja määränpäähän saapuminen edellyttää latausta, käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden lista sisältää pysähdykset Supercharger-latausasemilla, suositellut latausajat kullakin Supercharger-latausasemalla sekä arvion siitä, kuinka paljon energiaa on jäljellä Supercharger-latausasemalle saapuessasi.

Jos haluat poistaa Supercharger-pysähdykset ja näyttää vain ohjeet, valitse käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden listan alareunassa Poista kaikki latauspysähdykset. Jos poistat latauspysähdykset, käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden lista voi näyttää hälytyksen lataustarpeesta, jotta autolla päästään kohteeseen. Lisää pysähdykset Supercharger-latausasemilla takaisin käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden listaan koskettamalla Lisää latauspysähdyksiä.

Kun ajoneuvoa ladataan Supercharger-latausasemalla, latausnäytöllä näkyy jäljellä oleva latausaika, joka takaa energian riittämisen seuraavalle Supercharger-latausasemalle tai määränpäähän (jos muita latauskertoja ei tarvita). Jos lataat pidemmän tai lyhyemmän aikaa, myöhempien Supercharger-latausasemalla tehtyjen pysähdysten latausaika säätyy sen mukaan. Voit seurata jäljellä olevaa tarvittua latausaikaa myös mobiilisovelluksella.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos olet ajamassa Supercharger-latausasemalle tai joillakin alueilla kolmannen osapuolen pikalatausasemalle käyttäen Matkasuunnittelijaa, Model Y voi käyttää energiaa akun lämmittämiseen, jotta saavut Supercharger-asemalle tai kolmannen osapuolen pikalatausasemalle akku lämpimänä. Tämä lyhentää latausaikaa (katso Lataaminen).

Jos Matkasuunnittelija arvioi, että energia ei riitä edestakaiseen matkaan ja reitin varrella ei ole Supercharger-latausasemia, Matkasuunnittelija näyttää käännös käännökseltä esitettävien ajo-ohjeiden listan alussa hälytyksen, jonka mukaan määränpään saavuttaminen edellyttää lataamista.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos navigointireitillä sijaitsevalla Supercharger-latausasemalla on sähkökatko, Matkasuunnittelija näyttää huomautuksen ja pyrkii muuttamaan reitin toiselle latausasemalle.

Karttapäivitykset

Saatavilla olevat karttapäivitykset lähetetään Model Y -autoon automaattisesti Wi-Fi-yhteyden välityksellä. Yhdistä Model Y Wi-Fi-verkkoon aika ajoin, jotta varmistat uusien karttapäivitysten vastaanoton (katso Wi-Fi). Ilmoitus uusista asennetuista kartoista tulee näkyviin kosketusnäytölle.