Hinaus ja tarvikkeet
Kantavuus – lisävarusteet
Jos Model Y -autoosi on asennettu vetokoukkupaketti, voit vetää perävaunua tai kuljettaa esimerkiksi polkupyöriä, suksia ja lumilautoja kuljetustelineellä.
Vetokoukkupaketti sisältää vetokoukun ja 50 mm:n vetokuulan, johon voi asentaa kuljetustelineen. Kuljetustelinettä käytettäessä vetokuulan pystysuora enimmäiskuormitus on 72 kg. Tämä paino ei saa ylittyä, kun Model Y -ajoneuvon vetokoukulla kuljetetaan polkupyöriä tai muita esineitä. Vetokoukun enimmäiskantavuus on 72 kg.
Kun lasket painoa, muista ottaa huomioon kuljetustelineen paino.
Muut kuin Teslan suosittelemat kuljetustelineet
Kuljetustelineen kokonaismassan laskemisen lisäksi on tärkeää noudattaa vetokoukun enimmäispainoa ja enimmäisetäisyyttä vetokuulasta. Etäisyys lasketaan kuljetustelineen ja siihen kiinnitettyjen esineiden yhteisestä massakeskipisteestä. Jos käytät muuta kuin Teslan hyväksymää kuljetustelinettä, mittaa vetokuulan ja kuljetustelineen massakeskipisteen välinen pysty- ja vaakasuora etäisyys.
Kuljetustelineen kiinnittäminen ja käyttäminen
Kuljetustelineen kiinnittäminen ja käyttäminen edellyttää vetokoukun kiinnittämistä (katso Vetokoukun kytkeminen). Noudata kuljetustelineen mukana toimitettuja ohjeita. Noudata kaikkia kuljetustelinettä koskevia paikallisia säännöksiä ja lakisääteisiä vaatimuksia.
Model Y -auton hinauspaketti sisältää johdotuksen, joka tarvitaan valoilla varustetun kuljetustelineen käyttämiseen (katso Sähkökytkennät). Paketti on myös yhteensopiva Trailer-tila-ohjelmiston kanssa (katso Trailer-tila).
Kantavuus – perävaunun vetäminen
Perävaunun jarrut | Perävaunun massa |
Perävaunu ilman jarruja | 750 kg |
Jarruilla varustettu perävaunu | 1 600 kg |
- Jos perävaunun paino on yli 750 kg, käytössä on oltava erillinen perävaunun jarrujärjestelmä ja erillisohjain. Jarruilla varustettua perävaunua vedettäessä suurin sallittu perävaunun massa on 1 600 kg. Noudata perävaunun jarrujen valmistajan ohjeita huolellisesti, jotta voidaan olla varmoja siitä, että jarrujen asennus, säätäminen ja kunnossapito on suoritettu asianmukaisesti.
- Aisapaino tarkoittaa perävaunun massan vetokoukkuun kohdistamaa, alaspäin suuntautuvaa voimaa. Sen on oltava vähintään 4 % perävaunun kokonaiskuormasta. Enimmäisaisapaino (tai suurin teknisesti sallittu massa kytkentäkohdassa) on 160 kg. Jos autossa kuljetetaan runsaasti varusteita, matkustajia tai kuormaa, suurin mahdollinen aisapaino voi olla normaalia pienempi. Se rajoittaa myös suurinta sallittua perävaunun massaa. Suurin sallittu perävaunun massa lasketaan olettaen, että ajoneuvon suurin teknisesti sallittu kokonaismassa (TPMLM) ei ylity (katso kohta Auton kuormaaminen).
Rengaspaineet perävaunua vedettäessä
Perävaunua vedettäessä auton rengaspaineita on säädettävä lisäkuorman mukaisesti. 18, 19, 20 ja 21 tuuman renkaat sopivat perävaunun vetämiseen. Rengaspaineiden tulee olla oheisen taulukon mukaiset (perävaunua vedettäessä nämä rengaspainetiedot korvaavat rengas- ja kuormaustietotarran tiedot, mikäli tiedoissa on eroja):
Eturenkaat | Takarenkaat | Rengaspaine kylmänä |
---|---|---|
255/45R19 XL | 255/45R19 XL | 42 psi (290 kPa) |
255/40R20 XL | 255/40R20 XL | 42 psi (290 kPa) |
255/35R21 XL | 275/35R21 XL | 42 psi (290 kPa) |
Toiminta ennen perävaunun vetämistä
Ennen perävaunun vetämistä on suoritettava seuraavat toimenpiteet:
- Täytä renkaat siten, että niiden rengaspaineet kylmänä vastaavat kohdan Renkaiden hoito ja huolto tietoja.
- Noudata kaikkia perävaunun hinausta koskevia säännöksiä ja lakisääteisiä vaatimuksia. Määräyksien noudattamatta jättäminen voi vaarantaa turvallisuutesi.
- Säädä sivupeilit siten, että autosta on selkeä näkymä taaksepäin eikä huomattavan suuria kuolleita kulmia ole.
- Ota Trailer-tila käyttöön (katso Trailer-tila).
Varmista seuraavat asiat:
- Model Y on vaakasuorassa asennossa, kun perävaunu on kytketty. Jos auton keula on jyrkästi kohonnut ja takaosa huomattavan alhaalla, tarkista, ettei kohdassa Kantavuus – perävaunun vetäminen annettua suurinta sallittua perävaunun massaa ja aisapainoa ole ylitetty.
- Kaikki vetokoukun osat ja lisävarusteet, turvaketjut ja sähköliittimet (mukaan lukien peruutus- ja sumuvalojen liittimet, mikäli ne sisältyvät varustukseen) ovat hyvässä kunnossa ja kytketty oikein. Jos havaitset ongelmia, älä vedä perävaunua.
- Perävaunun valot (jarruvalot, suuntavilkut ja kylkivalot) toimivat oikein.HuomautusJos Model Y on Trailer-tilassa tai se on havainnut perävaunun valoliitännän, ja Model Y havaitsee sähkövian perävaunun suuntavilkuissa, viallisen puolen / viallisten puolien suuntavilkut vilkkuvat tavallista useammin (katso Trailer-tila).
- Perävaunun aisa on lukittu vetokoukun kuulaan.
- Turvaketjut on kytketty kunnolla perävaunun ja vetoauton väliin. Vedä turvaketjut perävaunun aisan alitse, jotta aisa ei kosketa tiehen, jos se irtoaa vetokoukusta. Jätä turvaketjuihin riittävästi löysää, jotta perävaunu mahtuu kääntymään. Varmista, etteivät ketjut pääse osumaan maahan.
- Kuorma on kiinnitetty tukevasti.
- Pyöräkiiloja on saatavana.
- Perävaunun kuorma on jaettu tasaisesti ja siten, että aisapaino on noin 4–10 % perävaunun kokonaismassasta. Kohdassa Kantavuus – perävaunun vetäminen mainittu suurin sallittu aisapaino ei saa ylittyä.VaroitusJos kuorma on asetettu akselin molemmille puolille tai jos raskaampi osa kuormasta on perävaunun takaosassa, perävaunu voi kallistella. Se voi johtaa auton hallinnan menettämiseen.
Hinausohjeet
Model Y on suunniteltu ensisijaisesti matkustajien kuljettamiseen. Perävaunun vetäminen aiheuttaa ylimääräistä kuormitusta moottorille/moottoreille, voimansiirrolle, jarruille, renkaille ja jousitukselle sekä lyhentää toimintasädettä huomattavasti. Jos vedät autolla perävaunua, toimi varovasti ja noudata näitä yleisiä ohjeita:
- Hidasta nopeuttasi ja vältä äkillisiä liikkeitä. Muista, että perävaunua vedettäessä auton ohjaus, vakaus, kääntösäde, pysähtymismatka jarrutusteho poikkeavat normaalitilanteesta.
- Kasvata turvaväli edellä ajavaan ajoneuvoon vähintään kaksinkertaiseksi. Se auttaa ennaltaehkäisemään voimakkaat jarrutukset. Äkilliset jarrutukset voivat johtaa sivuluisuun tai perävaunun aisan kohoamiseen, mikä voi aiheuttaa auton hallinnan menettämisen.
- Älä tee jyrkkiä käännöksiä. Jyrkissä käännöksissä perävaunu voi koskettaa autoa ja aiheuttaa vaurion. Muista, että perävaunun renkaat kulkevat kaarteissa sisempänä kuin auton renkaat. Aja siis kaarteissa normaalia laajempaa ajolinjaa, jotta perävaunu ei osu katukiveykseen, liikennemerkkiin, puuhun tai muuhun esteeseen.
- Tarkista perävaunun valojen ja suuntavilkkujen toiminta säännöllisesti.
- Varmista määräajoin, että lasti on kiinnitetty kunnolla.
- Älä pysäköi ajoneuvoyhdistelmää rinteeseen (katso Pysäköinti perävaunun kanssa).
- Varmista säännöllisesti, että kaikki vetämiseen liittyvät osat on kiinnitetty kunnolla.
Trailer-tila
Trailer-tila on aina kytkettävä käyttöön, kun autolla vedetään perävaunua. Model Y kytkee Trailer-tilan käyttöön automaattisesti, kun perävaunun pistoke kytketään ajoneuvon ollessa pysäköitynä. Trailer-tila ei poistu automaattisesti käytöstä, kun perävaunun pistoke irrotetaan. Voit kytkeä Trailer-tilan käyttöön tai poistaa sen käytöstä manuaalisesti valitsemalla kosketusnäytöstä . Jokin seuraavista ilmaisimista näkyy kosketusnäytössä:
Jos Model Y on Trailer-tilassa tai se on havainnut perävaunun valoliitännän, ja ajoneuvo havaitsee sähkövian perävaunun suuntavilkuissa, viallisen puolen / viallisten puolien suuntavilkut vilkkuvat tavallista useammin. Jos olet lopettanut hinaamisen ja irrottanut perävaunun sähköliitännän, suuntavilkut vilkkuvat tavallista useammin ja perävaunun punainen merkkivalo näkyy kosketusnäytössä, kunnes Trailer-tila kytketään manuaalisesti pois käytöstä.
Kaikki Autopilot-järjestelmän ominaisuudet sekä auton takana sijaitsevat pysäköintianturit eivät ole välttämättä käytettävissä, kun Trailer-tila on käytössä. Lisäksi nämä toiminnot voivat toimia eri tavalla:
- Liikennettä havainnoiva vakionopeudensäädin kasvattaa etäisyyttä edelläsi ajavaan ajoneuvoon.
- Sivutörmäysvaroitukset ovat käytössä, mutta automaattiset ohjaustoiminnot eivät.
- Automaattisen hätäjarrujärjestelmän (katso kohta Collision Avoidance Assist -törmäyksenestoavustin) jarrutusvoima saattaa olla rajoittunut.
Pysäköinti perävaunun kanssa
Älä pysäköi ajoneuvoyhdistelmää rinteeseen, mikäli mahdollista. Jos rinteeseen pysäköinti on kuitenkin ehdottoman välttämätöntä, aseta perävaunun renkaiden eteen pyöräkiilat. Seuraavien vaiheiden suorittamiseen kannattaa pyytää apua:
- Yksi henkilö pitää jarrupoljinta painettuna.
- Toinen henkilö asettaa kiilat ajoneuvon renkaiden eteen, alamäen puolelle.
- Kun kiilat on asetettu paikoilleen, vapauta jarrupoljin ja varmista, että kiilat pitävät auton ja perävaunun paikallaan.HuomautusVarmista kiiloja testattaessa, että Vehicle Hold -paikallaanpitoavustin (katso Vehicle Hold -paikallaanpitoavustin) ei ole kytkettynä. Kun paikallaanpitoavustin jarruttaa Model Y -autoa, kosketusnäytössä näkyy Vehicle Hold -merkkivalo. Voit kytkeä paikallaanpitoavustimen pois käytöstä painamalla jarrupoljinta ja vapauttamalla sen.
- Aseta vaihteenvalitsin P-asentoon.
Vetokoukun kytkeminen
Model Y -auton vetokoukkupaketti sisältää 50 mm:n vetokuulalla varustetun vetokoukun. Kun vetokoukku ei ole käytössä, se kannattaa irrottaa ja säilöä kuivaan paikkaan ruosteen ja korroosion ehkäisemiseksi. Suojaa vetokoukun runko pölysuojalla, jotta mekanismiin ei pääse pölyä ja likaa.
Vetokoukun kiinnittäminen:
- Vipua vetokoukun suojuksen reunoilla olevat 15 kiinnikettä irti takapuskurista ohuella esineellä, kuten voiveitsellä tai tasakärkisellä ruuvitaltalla, jolloin vetokoukun suojus irtoaa. Säilytä pölysuojaa turvallisessa paikassa.
- Aseta avain vetokoukun lukkoon ja käännä avainta siten, että sen yläosa on auki-asennon kohdalla.
- Vedä lukkosylinteri noin 0,5 cm sovittimen ulkopuolelle ja käännä avainta myötäpäivään, kunnes auki-asennon symboli näkyy lukkosylinterin yläosassa.VaroitusKäännä lukkosylinteriä varovasti. Jos lukkosylinteri ei lukitu auki-asentoon, se vetäytyy automaattisesti alkuperäiseen kiinni-asentoon. Tällöin sormesi voi jäädä puristuksiin.
- Pidä tiukasti kiinni vetokoukun alaosasta ja aseta rungon sivulla olevat urat kohdilleen.HuomautusÄlä pidä kiinni lukkosylinterin kohdalta, sillä sen täytyy päästä kiertymään vapaasti.
- Paina vetokoukkua vetokoukun runkoon, kunnes lukkosylinteri kiertyy nopeasti vastapäivään ja lukkiutuu automaattisesti kiinni-asentoon.
- Tarkista vetämällä, että vetokoukku on painettu runkoon sen pohjaan saakka.HuomautusJos vetokoukku ei ole lukittunut paikalleen runkoon, se liikkuu pois paikaltaan alaspäin käännettäessä.
- Käännä avainta siten, että nuolet ovat lukkosylinterin kiinni-asennon symbolin kohdalla.
- Irrota avain ja ota se talteen (mieluiten auton sisäpuolelle).HuomautusAvain voidaan irrottaa vain, jos vetokoukku on lukittu. Siitä voidaan varmistaa, että vetokoukku on kytketty oikein. Älä käytä vetokoukkua, jos avain on paikallaan.HuomautusTesla suosittelee kirjoittamaan avaimen koodin talteen. Tarvitset tätä koodia, jos kadotat avaimet ja sinun on tilattava uudet.
-
HuomautusVetokoukku on kiinnitetty ajoneuvon koriin kuudella pultilla.
Vetokoukun irrottaminen
Irrota vetokoukku, kun sitä ei enää tarvita:
- Aseta avain paikalleen ja käännä se auki-symbolin kohdalle.
- Pidä tiukasti kiinni vetokoukun alaosasta, jotta se ei pääse putoamaan maahan. Vedä lukkosylinteriä noin 0,5 cm ja kierrä sitä myötäpäivään, kunnes kiinni-symboli siirtyy yläpuolelle. Nyt lukkosylinteri on auki-asennossa ja vetokoukku irtoaa rungosta.VaroitusKäännä lukkosylinteriä varovasti. Jos lukkosylinteri ei lukitu auki-asentoon, se vetäytyy automaattisesti alkuperäiseen kiinni-asentoon. Tällöin sormesi voi jäädä puristuksiin.
- Aseta pölysuoja takaisin paikalleen vetokoukun koteloon siten, että painokiinnikkeet lukittuvat paikoilleen napsahtaen, jotta pölysuojan sisälle ei pääse kertymään likaa.
- Sulje vetokoukun lukkosylinterin pölysuoja. Säilytä vetokoukkua turvallisessa paikassa.HuomautusHuolehdi vetokoukun kunnosta voitelemalla sen pinta säännöllisesti hartsia sisältämättömällä rasvalla.
Sähkökytkennät
Määräykset edellyttävät, että kaikissa perävaunuissa on taka-, jarru- ja kylkivalot sekä suuntavilkut. Perävaunun sähkönsyöttö tapahtuu vetokoukun lähellä olevan, sisäänrakennetun 13-napaisen pistorasian kautta, joka sopii useimpien perävaunumallien pistokkeisiin. Kuljettajan vastuulla on varmistaa, että kaikki sähkökytkennät toimivat asianmukaisesti ja että perävaunun valot toimivat sekä ennen liikkeelle lähtöä että ajon aikana. Sinun on tarkistettava toiminta itse.
- Suuntavilkku vasemmalle
- Takasumuvalo
- Nastojen 1–8 maadoitus
- Suuntavilkku oikealle
- Oikea takavalo
- Jarruvalot
- Vasen takavalo
- Peruutusvalot
Kaikissa liitäntänavoissa on pienjännite -jännite. Jos perävaunun valot eivät pala hinatessa, syynä voi olla vika perävaunun johdoissa tai perävaunun liitäntöihin liitettyjen valojen liiallinen virrankulutus. Kun näin tapahtuu, kosketusnäyttöön tulee punainen Trailer-tilan merkkivalo. Korjaa mahdolliset johdotukseen liittyvät ongelmat ja/tai vähennä perävaunun liitäntöihin liitettyjen valojen määrää. Poista sitten Trailer-tila käytöstä ja ota se uudelleen käyttöön.
Vaikutus toimintasäteeseen
Perävaunun vetäminen lisää ajoneuvon painoa ja vastusta. Toimintasäde voi siksi laskea merkittävästi. Todellinen energiankulutus voi vaihdella, vaikka Matkasuunnittelija (jos käytettävissä markkina-alueellasi) pyrkii säätämään Trailer-tilaan perustuvia arvioita. Suunnittele matkan pituus ja latauskohteet tämän huomioiden.