Vinkkejä talviajoon

Noudattamalla näitä suosituksia voit varmistaa, että Model Y -autosi käyttökokemus on paras mahdollinen kylmissä sääolosuhteissa.

Ennen ajamaan lähtöä

Kun lunta ja jäätä kerääntyy ajoneuvoon, liikkuvat osat, kuten ovenkahvat, ikkunat, peilit ja pyyhkimet voivat jäätyä kiinni. Matkustamo ja akku kannattaa lämmittää ennen ajamaan lähtöä, jotta saavutat parhaan mahdollisen toimintasäteen ja suorituskyvyn. Tämän voi tehdä monella tavalla:

 • Valitse lataus- tai ilmastointinäytöstä Ajasta, niin pääset asettamaan ajan, jolloin haluat ajoneuvon olevan valmis (katso Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö).
 • Valitse mobiilisovelluksesta Ilmastointi ja määritä lämpötila, johon matkustamo lämmitetään. Tämä lämmittää tarvittaessa myös korkeajänniteakun.
 • Valitse mobiilisovelluksesta Ilmastointi > Sulata auto, kun haluat sulattaa lumen, jään ja huurteen tuulilasista, latausportista, ikkunoista ja peileistä. Tämä lämmittää tarvittaessa myös korkeajänniteakun.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Tesla suosittelee ottamaan ilmastoinnin asetukset käyttöön vähintään 30–45 minuuttia ennen liikkeellelähtöä (katso Ilmastointijärjestelmän säätimien käyttäminen). Esilämmityksen kesto vaihtelee ulkolämpötilan ja muiden tekijöiden mukaan. Mobiilisovellus ilmoittaa, kun ajoneuvo on saavuttanut esilämmityksen halutun lämpötilan.

Latausportti

Jos latausportin salpa jäätyy kiinni ja latauskaapeli juuttuu latausporttiin, yritä irrottaa latauskaapeli käsin. Katso Latauskaapelin irrotus manuaalisesti.

Erittäin kylmissä tai jäisissä olosuhteissa latausportin salpa saattaa jäätyä kiinni. Näissä sääolosuhteissa toiminto voi sulattaa jäätyneen latausportin salvan niin, että voit irrottaa ja kytkeä latauskaapelin. Ota sitä varten käyttöön toiminto Sulata auto mobiilisovelluksessa.

Voit myös estää latausportin salvan jäätymisen käyttämällä Ajasta-asetuksia (katso Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos latausportin salpa on jäätynyt kiinni, se ei välttämättä lukitse latauskaapelia paikalleen. AC-lataus on kuitenkin mahdollista hitaammalla nopeudella, vaikka salpa ei olisikaan kytkettynä.

Lataaminen

Kun käytät Matkasuunnittelijaa (jos käytettävissä) Teslan latausasemalle navigointiin, Model Y esilämmittää suurjänniteakkua, jotta asemalle saapuessasi akku on oikeassa lämpötilassa ja valmis ladattavaksi. Tämä vähentää lataukseen kuluvaa aikaa. Katso (katso Matkasuunnittelija).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Tesla suosittelee suunnittelemaan reitin latausasemalle Matkasuunnittelijalla vähintään 30–45 minuuttia ennen saapumista, jotta akun lämpötila ja latausolosuhteet olisivat parhaat mahdolliset. Jos matka latausasemalle kestää alle 30–45 minuuttia, suosittelemme esilämmittämään akun ennen ajoa (katso Ennen ajamaan lähtöä).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Lämpöjärjestelmä voi tuottaa höyryä joissakin olosuhteissa, jos ajoneuvossa on lämpöpumppu (selvitä, onko ajoneuvossasi lämpöpumppu, valitsemalla Hallintalaitteet > Ohjelmisto > Auton lisätiedot). Esimerkiksi kylmällä säällä, kun lataat ajoneuvoasi Supercharger-asemalla, ajoneuvosi etuosasta voi tulla hajutonta höyryä. Se on normaalia, eikä asiasta tarvitse huolestua.

Ikkunat

Valitse mobiilisovelluksesta ensin Ilmastointi ja valitse sitten Sulata auto, joka sulattaa lumen, jään ja huurteen tuulilasista, ikkunoista ja peileistä.

Kylmällä säällä Model Y helpottaa ovien avaamista säätämällä automaattisesti ikkunoiden asentoa.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Kun ajoneuvossa ei ole virtaa, vältä ikkunoiden rikkoutuminen kytkemällä ajoneuvo aina ulkoiseen pienjännite -jännitelähteeseen ennen oven avaamista.

Varaa mobiilisovelluksella Tesla-huoltoaika, jos haluat, että sivuikkunoihin ja takaikkunaan (ei tuulilasiin) lisätään vettä hylkivä pinnoite nimellistä maksua vastaan.

Ovet

Vaativissa talviolosuhteissa ovenkahvoihin kertyvä jää voi vaikeuttaa kahvojen käyttöä. Tällaisessa tapauksessa voit avata kuljettajan oven käyttämällä mobiilisovellusta.
 1. Kosketa mobiilisovelluksessa pitkään mitä tahansa neljästä pikasäätimestä ja noudata ohjeita pikasäätimien säätämiseen Oven avaus -toiminnolla.
 2. Kun olet auton vieressä, avaa kuljettajan ovi valitsemalla Oven avaus.

Jään poistaminen ovenkahvasta

Erittäin kylmissä talviolosuhteissa ovenkahvaan kertyvä jää voi estää sen avautumisen. Kertynyt jää poistetaan Model Y -auton ovenkahvoista hieman normaalista poikkeavalla tavalla.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
WD-40-aineen levittäminen ovenkahvojen kääntötappeihin voi estää jään kertymistä ovenkahvojen sisälle.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Älä käytä työkaluja tai liiallista voimaa, kun yrität poistaa kertynyttä jäätä ovenkahvoista.

Poista jää ovenkahvasta seuraavasti:

Animaatio seuraavasta prosessista.
 1. Paina voimakkaasti ovenkahvan etummaista osaa. Se liikahtaa kevyesti sisäänpäin ja auttaa näin poistamaan jäätä.
  Ovenkahvan eteen osoittava nuoli.
 2. Paina ovenkahvan takimmaista osaa ja yritä avata ovi normaaliin tapaan.
 3. Kun ovenkahva liikkuu, avaa ja sulje se muutaman kerran, jotta jäljelle oleva jää irtoaa. Varmista, että ovenkahva on painettu kokonaan sisään (sisäänvedetty) ennen autoon astumista. Tarkista, että ovi on täysin kiinni ennen liikkeelle lähtöä.

Peilit

Jos pysäköinnin aikana voi muodostua jäätä, poista Taita peilit automaattisesti käytöstä. Valitse Hallintalaitteet > Automaattinen taitto. Jää voi estää sivupeilejä taittumasta tai avautumasta.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Sivupeilejä lämmitetään automaattisesti esilämmityksen aikana tai kun takaikkunan lämmitin otetaan käyttöön.

Lasinpyyhkimet

Jos tuulilasiin voi kertyä lunta tai jäätä pysäköinnin aikana, valitse Hallintalaitteet > Huolto > Pyyhkimien huoltotila. Tämä nostaa lasinpyyhkimet tuulilasia vasten, jolloin niissä oleva jää sulaa, kun tuulilasin sulatus on käytössä (katso Lasinpyyhkimet ja -pesimet). Voit myös kytkeä pyyhkimien sulatuksen käyttöön (jos varusteena). Katso Ilmastointijärjestelmän säätimien käyttäminen.

Renkaat ja rengasketjut

Käytä talvirenkaita pidon parantamiseen lumisissa ja jäisissä olosuhteissa. Voit ostaa talvirenkaat Tesla Shopista (katso Vuodenaikoihin sidotut rengastyypit).

Rengasketjut lisäävät pitoa ajettaessa lumisissa tai jäisissä olosuhteissa. Tarkista paikalliset määräykset rengasketjujen käytöstä talvella. Katso lisätietoja kohdasta Rengasketjujen käyttäminen.

Ajoneuvosi rengaspaineet laskevat kylmissä olosuhteissa. Jos TPMS-merkkivalo syttyy, lisää renkaisiin ilmaa ennen kuin lähdet ajamaan. Renkaiden PSI-arvo laskee yhden pykälän verran kohti jokaista 6 °C:n pudotusta ulkolämpötilassa (katso Renkaiden hoito ja huolto). Asianmukaiset rengaspaineet suojaavat renkaita ajettaessa kuoppaisessa maastossa. Lisäksi ne parantavat toimintasädettä.

Ajon aikana

Kylmä sää voi lisätä energiankulutusta, sillä ajamiseen sekä matkustamon ja akun lämmittämiseen tarvitaan enemmän tehoa. Noudata seuraavia suosituksia energiankulutuksen vähentämiseksi:

 • Pidä lämpöä yllä käyttämällä istuinlämmittimiä. Istuinlämmittimet käyttävät vähemmän energiaa kuin matkustamon lämmitin. Matkustamon lämpötilan alentaminen ja istuinlämmittimien käyttäminen vähentää energiankulutusta (katso Ilmastointijärjestelmän säätimien käyttäminen).
 • Hidasta ajoasi ja vältä toistuvia ja nopeita kiihdytyksiä.
 • Voit tehostaa ohjaamon lämmitystä valitsemalla rauhallisemman kiihtyvyystilan (katso Kiihtyvyystilat). Tällöin lämpöpumppujärjestelmä pystyy hyödyntämään akusta saatavaa energiaa ohjaamon tehokkaaseen lämmitykseen sen sijaan, että akusta saatava energia käytettäisiin ensisijaisesti kiihdytystehon tuottamiseen. Näin pystytään varmistamaan taloudellinen ajotapa kylmällä säällä. Kun myöhemmin valitaan tehokkaampi kiihtyvyystila, akun lämmitystarpeen vuoksi kestää jonkin aikaa ennen kuin tehokkaampi kiihtyvyystila on käytettävissä.

Regeneratiivinen jarrutus

Regeneratiivista jarrutusta voidaan rajoittaa, jos akku on liian kylmä. Kun jatkat ajamista, akku lämpenee ja regeneratiivinen voima kasvaa (katso Regeneratiivinen jarrutus).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Voit välttää regeneratiivisen jarrutuksen rajoittuneen toiminnan aloittamalla ajoneuvosi esilämmittämisen riittävän ajoissa tai käyttämällä Model Y -ajoneuvon esilämmitykseen Ajasta-toimintoa ennen lähtöaikaasi (katso Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Talvirenkaiden asennus voi heikentää tilapäisesti regeneratiivisen jarrutuksen tehoa, mutta hetken ajamisen jälkeen Model Y korjaa asian uudelleenkalibroinnilla. Nopeuta tätä prosessia valitsemalla talvirenkaat kosketusnäytön kohdassa Huolto > Vanteiden ja renkaiden määritys: > Renkaat.

Kylmä akku

Sininen lumihiutalekuvake.
Sininen lumihiutaleen kuva näkyy kosketusnäytössä, jos kaikki akkuun varastoitu energia ei välttämättä ole käytettävissä akun alhaisen lämpötilan vuoksi. Tämä energiamäärä näkyy sinisenä akun varausmittarissa. Regeneratiivisen jarrutuksen, kiihdytyksen ja latausnopeuksien käyttö saattaa olla rajoitettua. Lumihiutaleen kuva katoaa, kun akku on riittävän lämmin.

Ajon jälkeen

Jätä Model Y kytketyksi pistorasiaan, kun autolla ei ajeta. Tällöin akun lämmittämiseen käytetään latausjärjestelmää akun sijaan (katso Korkeajänniteakun tiedot).

Ajastettu lähtö

Kytke pysäköity Model Y lataukseen ja aseta lataus- tai ilmastointinäytön Ajasta-toiminnolla esilämmitysaika Model Y -ajoneuvolle (katso Ajastettu lataus ja ajastettu lähtö). Voit myös valita Ajasta ja siten estää latausportin jäätymisen. Ajoneuvo määrittää sopivan ajankohdan, jolloin lataus aloitetaan, jotta lataus valmistuu sähkönkulutuksen huippuaikojen ulkopuolella ja matkustamo ja akku lämpenevät asetettuun lähtöaikaan mennessä.

Säilytys

Jos Model Y on käyttämättä pidemmän aikaa, kytke se laturiin estääksesi normaalin toimintasäteen lyhenemisen ja säilyttääksesi akun optimaalisen lämpötilan. Auton jättäminen kytketyksi laturiin on turvallista kuinka pitkäksi ajaksi tahansa.

Kun Model Y ei ole käytössä, se siirtyy lepotilaan säästääkseen energiaa. Vältä tarkistamasta auton tilaa mobiilisovelluksella kovin usein, sillä tämä herättää auton automaattisesti ja käynnistää normaalin energiankulutuksen.