Avaimet

Avaintyypit

Model Y tukee seuraavia avaintyyppejä:
 • Puhelinavain – Voit asettaa henkilökohtaisen puhelimesi toimimaan ”puhelinavaimena”, joka viestii Model Y -auton kanssa Bluetooth-yhteyden välityksellä. Puhelinavain tukee automaattista lukitusta ja lukituksen avaamista.
 • Avainkortti – Teslan ajoneuvon mukana tulee kaksi avainkorttia, jotka viestivät Model Y -ajoneuvon kanssa lyhyen kantaman radiotaajuuksien etätunnistusmenetelmän (RFID) avulla. Avainkortilla ”todennetaan” Model Y -ajoneuvon kanssa käytettävät puhelinavaimet, ja sen avulla lisätään tai poistetaan muita avaimia. Toisin kuin puhelinavain ja avainlähetin, avainkortti ei tue automaattista lukitusta ja lukituksen avaamista. Jos puhelinavaimen akku on tyhjentynyt tai puhelin katoaa tai varastetaan, avainkortilla on mahdollista avata Model Y -ajoneuvon lukitus sekä ajaa ajoneuvolla ja lukita se.
 • Avainlähetin – Avainlähettimellä (jos varusteena) voit avata etu- ja takatavaratilan, avata ja lukita Model Y -auton ja ajaa sitä. Avainlähetin tukee myös automaattista lukitusta ja lukituksen avaamista, jos toiminto on saatavilla markkina-alueellasi (katso Ovien automaattinen lukitus autosta poistuttaessa), ja sitä voi käyttää myös puhelinavaimesi varavaihtoehtona.

Model Y tukee yhteensä 19 avainta, mikä sisältää puhelinavaimet, avainkortit ja enintään neljä avainlähetintä.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Muista ottaa avain mukaasi, kun aiot ajaa autolla. Vaikka pystytkin ajamaan Model Y -autolla ilman avainta, et pysty enää kytkemään siihen virtaa takaisin.

Puhelin avaimena

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Älä jätä laitepariksi liitettyä puhelinta ajoneuvoosi (esimerkiksi retkeilyn tai uimarantaretken ajaksi). Jos puhelin on jätettävä ajoneuvoon, poista Bluetooth käytöstä ja/tai sammuta puhelin.

Puhelimen käyttäminen avaimena on kätevä tapa käyttää Model Y -ajoneuvoa. Kun lähestyt ajoneuvoa, puhelimen Bluetooth-signaali havaitaan ja ovet avautuvat, kun vedät ovenkahvaa. Vastaavasti kun poistut auton luota puhelinavaimesi kanssa, ovet lukittuvat automaattisesti (mikäli Ovien automaattinen lukitus autosta poistuttaessa -toiminto on kytketty päälle kohdassa Ovien automaattinen lukitus autosta poistuttaessa kuvatulla tavalla).

Ennen kuin voit käyttää Model Y -autoa puhelimellasi, todenna puhelin seuraavasti:

 1. Lataa Tesla-mobiilisovellus puhelimeesi.
 2. Kirjaudu sisään Tesla-mobiilisovellukseen Tesla-tilisi käyttäjänimellä ja salasanalla.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Sinun on pysyttävä kirjautuneena sisään Tesla-tilillesi, jotta voit käyttää Model Y -autoa puhelimellasi.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Jos Tesla-tiliisi on linkitetty useita autoja, varmista, että mobiilisovelluksessa on valittuna auto, jota haluat mobiilisovelluksen käyttävän.
 3. Varmista seuraavat:
  • Puhelimesi yleiset Bluetooth-asetukset ovat käytössä.
  • Tesla-mobiilisovelluksen Bluetooth-asetus on puhelimesi asetuksissa käytössä. Siirry puhelimessasi esimerkiksi kohtaan Asetukset, valitse Tesla-mobiilisovellus ja varmista, että Bluetooth-asetus on käytössä.
  • Pääsy sijaintitietoihisi on käytössä. Avaa puhelimesi asetuksissa Tesla-mobiilisovellus ja valitse Sijainti > Aina. Varmista paras mahdollinen käyttökokemus pitämällä mobiilisovellus käynnissä taustalla.
  • Salli mobiilikäyttö -asetus on valittuna ajoneuvon kosketusnäytössä (Hallintalaitteet > Turvallisuus > Salli mobiilikäyttö).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Model Y viestii puhelimesi kanssa Bluetooth-yhteyden välityksellä. Muista, että puhelimesi akussa on oltava riittävästi virtaa Bluetooth-yhteyden käyttämiseen ja että monet puhelimet kytkevät Bluetooth-yhteyden pois päältä puhelimen akun varauksen ollessa alhainen.
 4. Kun olet ajoneuvon lähettyvillä tai sen sisällä, avaa Tesla-mobiilisovellus ja valitse päänäytössä Määritä puhelinavain tai siirry kohtaan Turvallisuus > Määritä puhelinavain. Määritä puhelinavain mobiilisovelluksen ja ajoneuvon kosketusnäytön ohjeiden mukaan.

Voit poistaa puhelinavaimen tai näyttää luettelon avaimista, joilla sillä hetkellä voidaan käyttää Model Y -autoa, valitsemalla kosketusnäytöstä Hallintalaitteet > Lukot (katso Avaimien hallinta).

Model Y voi muodostaa yhteyden kolmeen puhelinavaimeen samanaikaisesti. Jos järjestelmä havaitsee yli kolme puhelinavainta ja haluat todentaa tai pariliittää eri puhelimen, siirrä muut puhelinavaimet kantaman ulkopuolelle tai poista niiden Bluetooth-yhteys käytöstä.

Puhelimessa ei tarvitse enää todentamisen jälkeen olla internet-yhteyttä, jotta sitä voidaan käyttää Model Y -auton puhelinavaimena. Jos puhelinta halutaan käyttää hands-free-toiminnolla, sen yhteystietoja halutaan tarkastella tai siinä olevia mediatiedostoja toistaa, se on myös liitettävä laitepariksi ja yhdistettävä Bluetooth-laitteeksi (katso Bluetooth).

Joitakin NFC-yhteensopivia puhelimia voi käyttää ajoneuvon lukitsemiseen/avaamiseen samaan tapaan kuin avainkorttia. Varmista, että Tesla-mobiilisovellus on yhdistetty oikein ajoneuvoon, ja ota NFC-toiminto käyttöön puhelimessasi. Kun toiminto on otettu käyttöön, voit avata oven pitämällä puhelinta kuljettajan puolen ovipilaria vasten. Tarkemmat toimintaohjeet löydät älypuhelimesi ohjeista.

Avainkortti

Tesla toimittaa Model Y -auton mukana kaksi lompakkoon mahtuvaa avainkorttia.

Voit käyttää avainkorttia Model Y -auton lukituksen avaamiseen tai lukitsemiseen asettamalla kortin kuvan mukaisesti ja napauttamalla sillä kortinlukijaa, joka on kuljettajan puolen ovipilarissa, Autopilot-kameran alla. Kun Model Y havaitsee avainkortin, auton ulkopuolella olevat valot välähtävät, peilit avautuvat tai taittuvat (jos Taita peilit -toiminto on otettu käyttöön), auto antaa äänimerkin (jos Lukituksen vahvistusääni -asetus on käytössä) ja ovet lukittuvat tai ovien lukitus avautuu.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Keskikonsolia tai kuljettajan puolen ovipilaria on ehkä fyysisesti kosketettava avainkortilla, ja korttia on ehkä pidettävä lähetintä vasten parin sekunnin ajan.
Kuva henkilöstä, joka koskettaa avainkortilla kuljettajan puolen ovipilaria.

Kun olet noussut Model Y -ajoneuvoon, kytke siihen virta painamalla jarrupoljinta kahden minuutin kuluessa tai lukemalla avainkortti (katso Käynnistäminen ja sammuttaminen). Jos odotat yli kaksi minuuttia, sinun on tunnistauduttava uudelleen asettamalla avainkortti keskikonsolissa mukitelineiden takana olevan kortinlukijan lähelle. Kun avainkorttisi on luettu, kahden minuutin tunnistautumisaika alkaa uudelleen alusta.

Avainkortti keskikonsolissa mukitelineiden takana
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos Ovien automaattinen lukitus ajoneuvosta poistuttaessa on käytössä (katso Ovien automaattinen lukitus autosta poistuttaessa), se toimii vain, kun poistut ajoneuvon luota puhelinavain tai avainlähetin mukanasi. Kun poistut auton luota avainkorttisi kanssa, Model Y -auton lukitseminen/avaaminen ei tapahdu automaattisesti.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Pidä aina varmuuden vuoksi avainkorttia mukanasi käsilaukussa tai lompakossa, mikäli todennetun puhelimesi akku loppuu tai se häviää tai varastetaan.

Avainlähetin

Jos olet ostanut lisävarusteena saatavan avainlähettimen, saat nopeasti käsityksen avaimen toiminnoista, kun tarkastelet avainta Model Y -auton pienoismallina (Tesla-logo on "keula"). Avaimessa on kolme painiketta, joiden kohdalla avaimen pinta tuntuu pehmeältä.

Tesla-avainlähetin ja kolme kuvaselitettä
 1. Etutavaratila – Avaa etutavaratila painamalla painiketta kahdesti.
 2. Kaikkien lukitusten kytkentä/avaus – Voit lukita ovet ja tavaratilat painamalla painiketta kerran (ovien ja tavaratilojen luukkujen on oltava kiinni). Avaa ovien ja tavaratilojen lukitus painamalla painiketta kahdesti.
 3. Takatavaratila – avaa takatavaratila painamalla painiketta kahdesti. Avaa latausportin luukku pitämällä painettuna 1–2 sekunnin ajan.

Kun olet noussut Model Y -autoon, kytke siihen virta painamalla jarrupoljinta kahden minuutin kuluessa tai painamalla avainlähettimen lukituksen avauspainiketta (katso GUID-87DD5C22-8D11-4E00-8A04-1D198116B859.html). Jos odotat yli kaksi minuuttia, sinun on painettava lukituksen avauspainiketta uudestaan tai asetettava avainkortti keskikonsolissa mukitelineiden takana olevan kortinlukijan lähelle. Kun avainlähetin on luettu, kahden minuutin tunnistautumisaika alkaa uudelleen alusta.

Kun lähestyt Model Y -autoa tai poistut siitä avainlähetin mukanasi, avainlähettimen ei tarvitse osoittaa Model Y -autoa painiketta painaessasi. Riittää, kun lähetin on käyttöetäisyydellä.

Samalla taajuudella toimivat radiolaitteet voivat häiritä avaimen toimintaa. Mikäli näin käy, siirrä avain vähintään 30 cm:n etäisyydelle muista elektronisista laitteista (puhelimista, kannettavista tietokoneista jne.).

Jos avainlähettimen paristo tyhjentyy, voit edelleen ajaa autoa lukemalla avainlähettimen samaan tapaan kuin avainkortin kortinlukijalla, joka on kuljettajan puolen ovipilarissa.

Kohdassa Avainlähettimen pariston vaihtaminen on annettu ohjeet pariston vaihtamiseen.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Voit käyttää samaa avainlähetintä useampaan Model Y -autoon, kunhan olet todentanut sen (katso Avaimien hallinta). Avainlähetin toimii kuitenkin vain yhden Model Y -auton kanssa kerralla. Jotta voit käyttää avainlähetintä eri Model Y -auton kanssa, kosketa sen tasaisella puolella kuljettajan puolen ovipilarissa olevaa kortinlukijaa.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Model Y tukee enintään neljää avainlähetintä.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Suojaa avain iskuilta, kuumuudelta ja nesteiden aiheuttamilta vaurioilta. Älä anna avaimen joutua kosketuksiin liuottimien, vahojen tai hiovien puhdistusaineiden kanssa.

Passiivinen lukitus- ja avaustoiminto

Model Y -auton lukitseminen ja lukituksen avaaminen avainlähettimellä käy kätevästi käsiä käyttämättä. Sinun on pidettävä laitepariksi liitettyä avainlähetintä mukana, mutta sitä ei tarvitse käyttää. Model Y -auton eri puolilla on antureita, jotka tunnistavat avainlähettimen noin kahden metrin päästä. Niinpä voit pitää avainlähetintä taskussasi tai käsilaukussasi ja avata auton lukituksen vetämällä vain ovenkahvasta. Kun avainlähetin on mukanasi, voit myös avata tavaratilan luukun painamalla tavaratilan luukku -auton ulkopuolista kahvaa käyttämättä avainlähetintä. Jos Ovien automaattinen lukitus autosta poistuttaessa on käytössä ja poistut autosta, Model Y lukittuu automaattisesti havaitessaan, että avainlähetin ei ole enää tunnistusalueella (katso Ovien automaattinen lukitus autosta poistuttaessa). Passiivinen lukitus- ja avaustoiminto otetaan automaattisesti käyttöön, kun liität avainlähettimen Model Y -auton laitepariksi.

Vaikka samaa avainlähetintä voidaan käyttää useissa ajoneuvoissa, se voidaan liittää vain yhden ajoneuvon laitepariksi kerralla. Jos haluat aktivoida liitetyn avainlähettimen toisen ajoneuvon käyttöön, aseta tasainen puoli kuljettajan puolen ovipilaria vasten ja napsauta mitä tahansa avainlähettimen painiketta vahvistamisen merkiksi.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Turvallisuussyistä passiivinen lukitus- ja avaustoiminto poistuu itsestään käytöstä viiden minuutin paikallaanolon jälkeen, kun avainlähetin on tunnistusalueella ja auto ei ole käytössä (esimerkiksi seistessäsi auton ulkopuolella). Tällöin avainlähetintä on ravistettava tai jotakin sen painiketta on painettava, jolloin passiivinen lukitus- ja avaustoiminto otetaan uudelleen käyttöön.

Avainlähettimen pariston vaihtaminen

Lisävarusteena saatavassa avainlähettimessä on paristo, joka kestää normaalissa käytössä jopa yhden vuoden avainlähettimen mallin ja valittujen ajoneuvoasetusten mukaan. Kun pariston varaus on alhainen, kosketusnäytössä näkyy ilmoitus.

Vaihda avainlähettimen paristo seuraavasti:

Tesla-avainlähetin
 1. Aseta avainlähetin pehmeälle alustalle painikepuoli alaspäin ja irrota alaosan paristotilan suojus pienellä tasapäisellä työkalulla.
 2. Irrota paristo nostamalla se pois pidikkeistään.
 3. Aseta uusi paristo (tyyppi CR2032) paikalleen siten, että +-merkintä on ylöspäin. Vältä pariston litteä puolen koskettamista.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Pyyhi pariston pinta puhtaaksi ennen paikalleen asettamista. Älä koske pariston tasaisiin pintoihin. Sormenjäljet pariston tasaisilla pinnoilla voivat lyhentää sen käyttöikää.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  CR2032-paristoja voi ostaa kaikista paristoja myyvistä myymälöistä.
 4. Aseta paristotilan alempi kansi vinottain avainlähetintä vasten, aseta kannen kielekkeet niitä vastaavien aukkojen kohdalle ja paina sitten kantta lujasti avainlähetintä vasten, kunnes se napsahtaa paikalleen.
 5. Tarkista avainlähettimen toiminta avaamalla Model Y -autosi lukitus ja lukitsemalla auto uudelleen.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Varoitus
Avainlähettimen paristot voivat aiheuttaa kemiallisen palovamman, eikä niitä saa niellä. Avainlähetin sisältää nappikennopariston. Nappikennopariston nieleminen voi aiheuttaa vaikeita sisäisiä palovammoja kahden tunnin kuluessa ja voi johtaa kuolemaan. Pidä uudet ja käytetyt paristot poissa lasten ulottuvilta. Jos paristolokero ei sulkeudu kunnolla, lopeta tuotteen käyttö ja pidä se poissa lasten ulottuvilta. Jos epäilet, että paristoja on nielty tai laitettu mihin tahansa kehon osaan, hakeudu välittömästi lääkäriin.

Avaimien hallinta

Voit näyttää luettelon kaikista avaimista, joilla Model Y -ajoneuvoa voi käyttää, valitsemalla kosketusnäytöstä Hallintalaitteet > Lukot. Jokaisen avaimen vieressä näkyvä kuvake kertoo, onko kyseessä puhelinavain, avainkortti vai avainlähetin. Tässä luettelossa voit hallita avaimia, joilla on pääsy Model Y -ajoneuvoosi.

Model Y tukee enintään 19 avainta. Kun tämä raja on saavutettu, jokin avain on poistettava ennen uuden avaimen lisäämistä.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Voit käyttää samaa avainta useamman kuin yhden Model Y -auton kanssa. Näin voit välttää useamman avaimen kanssa toimimisen vaihtaessasi ajoneuvoa. Jos muokkaat todennetun avainkortin tai -lähettimen nimeä yhdessä Model Y -autossa (koskettamalla kynäkuvaketta), myös kaikki muut Model Y -autot, joihin avainkortti tai avainlähetin on valtuutettu, käyttävät samaa muutettua nimeä.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Jos kyseessä leasing-ajoneuvo, pyydä avaimien lisäämistä tai poistamista varten apua leasing-yhtiöltäsi.

Avaimien lisääminen kosketusnäytöstä

Jos sinulla on avainkortti tai avainlähetin, joka on jo liitetty ajoneuvoosi, voit liittää uuden avaimen kosketusnäytössä.

 1. Valitse kosketusnäytöstä Hallintalaitteet > Lukot > Avaimet > Lisää avain.
 2. Lue uusi avainkortti tai -lähetin keskikonsolin mukinpidikkeiden takana olevalla kortinlukijalla. Kun uusi avainkortti tai -lähetin on tunnistettu, poista se kortinlukijasta.
  Avainkortti luettu kortinlukijalla
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Jos olet lisäämässä avainlähetintä, varmista, että se on huonelämpötilassa. Erittäin kylmän avainlähettimen lisääminen ei välttämättä onnistu.
 3. Vahvista uuden avaimen liittäminen lukemalla avainkortti tai -lähetin, joka on liitetty jo aiemmin ajoneuvoon.
 4. Kun lisäys on valmis, uusi avain näkyy avainluettelossa. Voit muokata avaimen nimeä koskettamalla kynäkuvaketta.

Avaimien lisääminen mobiilisovelluksesta

Jos sinulla ei ole toimivaa avainkorttia tai avainlähetintä, voit lisätä uuden avaimen käyttämällä Tesla-mobiilisovellusta.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Vain ajoneuvon omistaja voi lisätä uuden avaimen ajoneuvon laitepariksi mobiilisovellusta käyttämällä.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Avaimen liittämistä mobiilisovelluksella tuetaan Tesla-mobiilisovelluksen versiossa 4.29.0 ajoneuvoissa, joiden ohjelmistoversio on 2022.40 tai uudempi.
 1. Kun olet ajoneuvon sisällä tai sen lähettyvillä, avaa Tesla-mobiilisovellus älypuhelimessasi.
 2. Valitse mobiilisovelluksesta Turvallisuus ja kuljettajat ja sitten Lisää avainkortti.
 3. Lue uusi avainkortti tai -lähetin keskikonsolin mukinpidikkeiden takana olevalla kortinlukijalla.
  Avainkortti luettu kortinlukijalla
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Huomautus
  Jos olet lisäämässä avainlähetintä, varmista, että se on huonelämpötilassa. Erittäin kylmän avainlähettimen lisääminen ei välttämättä onnistu.
 4. Kun avaimen liittäminen on onnistunut, mobiilisovelluksessa näkyy vahvistusviesti. Valitse mobiilisovelluksessa Valmis ja poista avainkortti tai avainlähetin kortinlukijasta.
 5. Kun toimenpide on valmis, uusi avain näkyy kosketusnäytön avainluettelossa. Voit muokata avaimen nimeä koskettamalla kynäkuvaketta.

Avaimien poistaminen

Kun et enää halua, että jollain avaimella on pääsy Model Y -autoosi (jos puhelimesi tai avainkorttisi on esimerkiksi hävinnyt), sen voi poistaa noudattamalla näitä ohjeita.

 1. Valitse kosketusnäytöstä Hallintalaitteet > Lukot.
 2. Valitse poistettava avain luettelosta ja kosketa avaimen roskakorikuvaketta.
 3. Lue pyydettäessä todennettu avain kortinlukijalla. Kun toimenpide on valmis, poistettua avainta ei enää näy luettelossa.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Huomautus
Model Y edellyttää, että sillä on vähintään yksi todennettu avainkortti tai -lähetin. Jos avainluettelossa on vain yksi avainkortti, et voi poistaa sitä.

Uusi avainkortti

Jos kadotat avainkortin, voit ostaa uuden Tesla Shopista. Kun olet valmis muodostamaan laiteparin, noudata kohdassa Avaimien hallinta annettuja ohjeita. Muista poistaa vanhat avainkortit kohdasta Hallintalaitteet > Lukot > Avaimet turvallisuussyistä.