Postizanje maksimalnog dosega

Čimbenici koji utječu na potrošnju energije

Tijekom vožnje:

 • Povećana brzina vožnje.
 • Uvjeti okoliša poput hladnih ili toplih vremenskih uvjeta i vjetra.
 • Upotreba upravljačkih elementa klimatizacije za zagrijavanje ili hlađenje kabine.
 • Vožnja uzbrdo: Vožnja uzbrdo zahtijeva više energije i brže smanjuje doseg. Međutim, vožnja nizbrdo omogućuje vašem vozilu da vrati dio potrošene energije uslijed regenerativnog kočenja (pogledajteRegenerativno kočenje).
 • Kratka putovanja ili zastoji u prometu: Potrebna je energija da se kabina i baterija dovedu do određene temperature tijekom pokretanja vozila. možete primijetiti veću prosječnu potrošnju kada se vozilo upotrebljava za vrlo kratka putovanja ili u prometnoj gužvi
 • Utovar teškog tereta.
 • Spušteni prozori.
 • Neodržavani kotači i kume.
 • Prilagođene postavke ili dodatna oprema trećih strana (krovni nosači ili nosači prtljažnika, kotači trećih strana).

Dok ste parkirani i niste priključili punjač:

 • Priprema kabine ili upotreba upravljačkih elemenata za klimatizaciju.
 • Samostalno parkiranje bez vozača.
 • Infotainment sustav vozila i sustav za upravljanje klimatizacijom.
 • Način rada s nadzorom.
 • Zahtjevi mobilne aplikacije Tesla ili trećih strana.

Savjeti za povećanje dosega

Možete povećati doseg vožnje koristeći se istim vozačkim navikama koje ste upotrebljavali kako biste uštedjeli gorivo u vozilu s benzinskim motorom. Za postizanje maksimalnog dosega:

 • Usporite vožnju i izbjegavajte česta i brza ubrzanja. Razmislite o upotrebi načina Chill Mode (dodirnite Kontrole > Dinamika > Ubrzanje).
 • Ako je to sigurno, modulirajte papučicu gasa umjesto da upotrebljavate papučicu kočnice za postupno usporavanje. Kad god se Model Y kreće, a vaše stopalo nije na papučici gasa, regenerativno kočenje usporava vozilo, a sav se višak energije vraća natrag u bateriju (pogledajte Regenerativno kočenje).
 • Ograničite upotrebu resursa kao što su grijanje i klimatizacija. Primjena grijača sjedala i kolo upravljača (ako je time opremljeno) za zagrijavanje učinkovitija je od zagrijavanja kabine s pomoću upravljačkih elemenata klimatizacije.
 • Dok je vozilo priključeno, upotrijebite mobilnu aplikaciju za pripremu vozila prije vožnje kako biste osigurali udobnu temperaturu u kabini i odmrzavanje prozora (ako je potrebno) dodirom Klimatizacija > Uključi i prilagođavanjem vaših potreba (pogledajte Mobilna aplikacija).
 • Dodirnite Zakaži vrijeme, dostupan na zaslonima za punjenje i kontrolu klime, kako biste postavili vrijeme kad želite da vaše vozilo bude spremno za vožnju (pogledajte Planirano punjenje i planirani polazak).
 • Način zaustavljanja postavite na Zadrži kako biste iskoristili prednost regenerativnog kočenja pri malim brzinama vožnje (pogledajte Način zaustavljanja).
 • Osigurajte da su kotači poravnati prema specifikacijama, da se gume održavaju na preporučenim tlakovima za pumpanje guma (pogledajte Njega i održavanje guma) i da se okreću kad je potrebno (pogledajte Intervali servisa za održavanje).
 • Postavite aerodinamičke poklopce kotača (ako je vozilo time opremljeno) za smanjenje otpornosti vjetra (pogledajte Skidanje i ugradnja aerodinamičkih poklopaca kotača).
 • Olakšajte opterećenje uklanjanjem nepotrebnog tereta.
 • Podignite sve prozore.
 • Značajke poput Način rada s nadzorom i Zaštita od pregrijavanja putničkog prostora mogu utjecati na doseg. Onemogućite značajku kad nije potrebna.
 • Kako biste spriječili prekomjernu potrošnju energije dok vozilo miruje, neka bude i dalje uključeno u mrežu napajanja i dok se ne upotrebljava.

Normalno je za procijenjeni raspon da se blago smanji tijekom prvih nekoliko mjeseci prije poravnavanja. Tijekom vremena, možete vidjeti postupno, ali prirodno, smanjenje u rasponu pri potpunoj napunjenosti, a to ovisi o čimbenicima poput kilometraže ili starosti baterije. Vozilo će vas Model Y informirati, u nevjerojatnom slučaju, da problem hardvera uzrokuje pretjeranu degradaciju baterije ili raspona.

Mjerač snage na dodirnog zaslona pruža povratne informacije o potrošnji energije.

Osiguravanje dosega

Prikazan raspon vožnje u voziluModel Y procjena je preostale električne energije temelji se na EPA oznaci potrošnje. Moguće je da ne uzima u obzir vaše osobne obrasce vožnje ili vanjske uvjete. Prikazani doseg na dodirnom zaslonu može se smanjiti brže od stvarne prijeđene udaljenosti. Ako želite pogledati koliki je procijenjeni doseg na temelju nedavne potrošnje energije, otvorite aplikaciju Energy za prikaz grafikona.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Oznaka raspona vožnje temelji se na EPA oznaci potrošnje u Sjedinjenim Američkim Državama što se može razlikovati od oglašavanih i izvršenih testiranja u drugim jurisdikcijama.

Vaše vozilo kontinuirano prati razinu energije i udaljenost do poznatih mjesta punjenja.

Ikona munje
U traci za pretraživanje navigacije dodirnite Punjači za prebacivanje između vrsti punjača, uključujući Superchargers i odredišta mjesta za punjenje.

Kada vam prijeti opasnost da vozilom putujete izvan dosega poznatih lokacija punjenja, dodirni zaslon prikazuje poruku koja vam daje mogućnost prikazivanja popisa mjesta za punjenje koji su unutar dosega. Kad s popisa odaberete lokaciju punjenja, Model Y daje upute za navigaciju, a na popisu skretanje-po-skretanje na karti prikazuje se predviđena količina energije koja će ostati u vozilu kad stignete na odredište za punjenje.

Planer putovanja (ako je dostupno u vašoj regiji) vas vodi kroz lokacije sa Supercharger stanicama kako bi se smanjila količina vremena za punjenje i vožnju. Kako biste omogućili, dodirnite Kontrole > Navigacija > Planer putovanja.

Aplikacija Energy

Aplikacija Energy pruža vizualni prikaz potrošnje energije u realnom vremenu i predviđenu potrošnju energije.

Ikona zelene nazubljene linije ispod koje se nalaze točkice
 1. Pronađite aplikaciju Energy na dnu trake dodirom na pokretač aplikacije (tri točkice).
 2. Dodirnite kako biste otvorili aplikaciju Energy i odaberite jednu od različitih kartica. Obojena linija grafikona energije predstavlja stvarnu potrošnju energije tijekom vožnje, a siva linija predstavlja predviđenu upotrebu.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Možete prilagoditi vrijednosti grafikona dodirom na Kontrole > Zaslon > Prikaz energije.
 • Vožnja: Nadzirite količinu potrošene energije tijekom vožnje. Možete pratiti potrošnju energije u stvarnom vremenu prikazanu u kategorijama, usporediti je u odnosu na osnovna predviđanja i pregledati savjete o dosegu osmišljene za vašu vožnju kako biste mogli poboljšati učinkovitost energije.
  1. Odaberite Putovanje dok putujete do odredišta kako biste usporedili stvarnu potrošnju u odnosu na procijenjenu.
  2. Odaberite Procijenjena kako biste usporedili stvarnu energiju ili doseg upotrebe u odnosu na procijenjenu dostupnu udaljenost (ili energiju).
  3. Odaberite Trenutna vožnja kako biste pregledali podatke za trenutnu vožnju ili Od zadnjeg punjenja kako biste uključili podatke od trenutka kad je vozilo zadnje put napunjeno.
  4. Pregledajte Savjeti za doseg kako biste razumjeli učinke na potrošnju baterije te prijedloge kako povećati doseg i učinkovitost.
 • Park: Nadzire količinu izgubljene energije dok je vozilo Model Y parkirano.
  1. Odaberite Od zadnje vožnje ili Od zadnjeg punjenja.
  2. Pregledajte koliko je potrošeno energije u praznom hodu dok je vozilo parkirano i prijedloge kako smanjiti gubitak energije.
 • Potrošnja: prikazuje koliko je energije potrošilo vozilo Model Y u zadnjih 10, 25 ili 50 km.
  1. Dodirnite Trenutni doseg kako biste prilagodili procjenu dosega. Trenutni doseg upotrebljava samo najnovije podatke kako bi procijenio pretpostavljeni doseg.
  2. Dodirnite Prosječni doseg za upotrebu prethodnih 10, 25 ili 50 km potrošnje energije kako biste saznali točnije procijenjen doseg.