Status automobila

Pregled

Na dodirnom se zaslonu uvijek prikazuje status vozila Model Y. Što vidite na prikazu ovisi o tome je li vozilo:

Kada je vozilo Model Y parkirano, u području statusa prikazuje se način rada vožnje, predviđeni domet i pogled odozgo na vozilo s gumbima koje možete dodirnuti za otvaranje prtljažnika i vratašca priključka za punjenje. Kad pritisnete kočnicu, uključuje se Model Y i svjetla indikatora nakratko zatrepere. Ako se svjetlo indikatora ne odnosi na trenutnu situaciju (na primjer, sigurnosni pojas nije vezan), trebalo bi se isključiti. Ako se svjetlo indikatora ne uključi ili isključi, obratite se tvrtki Tesla.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Sljedeća slika prikazana je isključivo u svrhe demonstracije. Ovisno o opciji vozila, verziji softvera i području tržišta, prikazane informacije mogu se razlikovati.
Dodirni zaslon vozila s ikonama

Kartice

Na dnu prikaza statusa automobila također se prikazuju kratice „kartice” za brzi pristup Medijima, podacima o tlaku u gumama i informacije o putovanju i još mnogo toga. Kliznite karticama ulijevo ili udesno kako biste prilagodili kratice kartica.

Svjetla indikatora

Sljedeća svjetla indikatora svijetle kako bi vas obavijestila ili upozorila na određeni status ili stanje.

Crveni uskličnik unutar crvenog kruga s riječi KOČNICA ispod
Ako se na dodirnom zaslonu prikaže ovaj indikator kočnice crvenom bojom u bilo kojem trenutku, osim nakratko pri prvom pokretanju Model Y, otkriven je kvar kočnog sustava ili je razina tekućine u kočnicama niska. Odmah se obratite tvrtki Tesla. Primijenite stalni pritisak i držite papučicu kočnice čvrsto pritisnutom da biste zaustavili vozilo kad je sigurno.
Narančasti uskličnik unutar narančastog kruga s riječi KOČNICA ispod
Ako je otkriven kvar pojačivača kočnice, na dodirnom zaslonu se prikazuje narančasti indikator kočenja. Primijenite stalni pritisak i držite papučicu kočnice čvrsto pritisnutom da biste zaustavili vozilo kad je sigurno. Dodatna hidraulička kompenzacija je aktivna (pogledajte Kočenje i zaustavljanje).
Riječ ABS unutar narančastog kruga
Indikator sustava ABS nakratko će zatreperiti narančastom bojom na dodirnom zaslonu pri prvom pokretanju vozila Model Y. Ako taj indikator zasvijetli u bilo kojem drugom trenutku, to je znak da je došlo do kvara sustava ABS i da sustav ABS ne radi. Obratite se tvrtki Tesla. Kočni sustav i dalje je u potpunosti funkcionalan i na njega ne utječe kvar sustava ABS. Međutim, moguće je da će se povećati put kočenja. Vozite oprezno i izbjegavajte snažno kočenje.
Crveno slovo P unutar crvenog kruga s riječi PARK ispod
Kad ručno primijenite parkirnu kočnicu s pomoću dodirnog zaslona, crveni indikator parkirne kočnice zasvijetli na dodirnom zaslonu.
Narančasto slovo P unutar narančastog kruga
Ako u parkirnoj kočnici dođe do električnog kvara, zasvijetlit će narančasti indikator parkirne kočnice, a poruka o pogreški prikazat će se na dodirnom zaslonu.
Narančasti uskličnik unutar kruga gume
Upozorenje o tlaku u gumama. Tlak u gumi je izvan zadanog raspona. Indikator treperi ako se otkrije pogreška u sustavu Tire Pressure Monitoring System (TPMS). U slučaju pogreške sustava TPMS obratite se tvrtki Tesla. Pogledajte odjeljak Njega i održavanje guma.
Crvena ikona suvozača sa sigurnosnim pojasom
Sigurnosni pojas sjedala na kojem se nalazi putnik nije pričvršćen. Pogledajte Sigurnosni pojasevi.
Crvena ikona suvozača sa sigurnosnim pojasom i zračnim jastukom
Sigurnost zračnih jastuka. Ako ovaj indikator ne zatreperi kratko kad se Model Y priprema krenuti ili ako ostaje uključen, odmah se obratite tvrtki Tesla. Pogledajte Upozorenja na zračne jastuke.
Zeleni ovalni oblik s krivudavom linijom koja prolazi kroz zrake svjetlosti
Prednja svjetla za maglu su uključena ako su u opremi. Pogledajte Svjetla.
Dvije zelene ovalne ikone s tri crte s vanjske strane koje predstavljaju svjetla
Parkirna su svjetla uključena (bočni pokazivači smjera, stražnja svjetla i svjetla registracijske pločice). Pogledajte Svjetla.
Zelena ikona prednjih svjetala sa snopovima svjetlosti pod kutom prema dolje
Kratka svjetla su uključena.
Plava ikona prednjih svjetala sa zrakama vodoravnog svjetla
Uključena su prednja duga svjetla, a značajka za nije omogućena ili trenutno nije dostupna.
Plavo prednje svjetlo sa slovom A s vodoravnim snopovima svjetlosti
su omogućena i duga svjetla su uključena. Model Y je spreman isključiti duga svjetla ako ispred sebe otkrije svjetlost. Pogledajte Prednja duga svjetla.
Sivo prednje svjetlo sa slovom A s vodoravnim snopovima svjetlosti
su omogućena, ali duga svjetla nisu uključena jer je ispred vozila Model Y otkrivena svjetlost. Kada svjetlost nestane, automatski se ponovno uključuju duga svjetla. Pogledajte Prednja duga svjetla.
Narančasta ikona stražnjeg prikaza vozila s krivudavim oznakama guma
Indikator treperi narančastom bojom kad sustavi elektroničke kontrole stabilnosti aktivno smanjuju proklizavanje kotača na minimum na način da upravljaju tlakom kočenja i snagom motora. Pogledajte odjeljak Sustav kontrole prianjanja. Ako taj indikator ostaje uključen, to znači da je otkrivena pogreška. Odmah se obratite tvrtki Tesla.
Narančasta ikona stražnjeg prikaza vozila s krivudavim oznakama i riječi ISKLJUČENO.
Sustavi elektroničke kontrole stabilnosti više ne smanjuju proklizavanje kotača na minimum. Kod vozila s pogonom na stražnje kotače, sustav kontrole prianjanja je isključen. Kod vozila s pogonom na sve kotače, omogućena je opcija Omogućeno Pokretanje na skliskim podlogama Pogledajte Sustav kontrole prianjanja.
Plava ikona prikolice
Aktivan je Način rada za vuču prikolice (ako je vozilo opremljeno tim načinom rada) (pogledajte Vuča i dodatna oprema).
Sivo slovo H unutar kruga
Opcija Zadržavanje vozila aktivno aktivira kočnice. Pogledajte Vehicle Hold.
Crvena ikona vozila s otvorenim vratima
Otvorena su vrata ili poklopac prtljažnika. Pogledajte Vrata, Stražnji prtljažnik ili Prednji prtljažnik.
Plava ikone pahuljice snijega
Pojavljuje se plava pahuljica kad dio energije pohranjene u bateriji možda nije dostupan zbog hladnih vremenskih uvjeta. Tijekom tih hladnih vremenskih uvjeta brzina punjenja može također biti ograničena. Ako je Model Y priključen, baterija se može zagrijati tako da se uključi klima uređaj putem mobilne aplikacije. Pahuljica nestaje kad se baterija dovoljno zagrije.
zelena ikona s munjom u sredini

Pojavljuje se kad je regenerativno kočenje ograničeno. Dodatne informacije potražite u odjeljku Regenerativno kočenje.

Ikona narančaste kornjače unutar kruga
Snaga je vozila trenutno ograničena jer je preostala količina energije u bateriji niska, jer se sustavi vozila griju ili hlade ili je pretvarač vožnje uočio grešku.

Pogledajte Poruke u skočnim prozorima i upozorenja vozila za više informacija o skočnim porukama upozorenja na dodirnom zaslonu vozila.

Status vožnje

Ako je Model Y trenutačno u vožnji (ili spreman za vožnju), na dodirnom zaslonu prikazuje se trenutačni status vožnje i vizualizacija ceste u stvarnom vremenu iz sustava autopilota (pogledajte Kamere). Vizualizacija se automatski povećava i smanjuje kako bi se bolje iskoristio prostor na dodirnom zaslonu i vozač obavijestio o otkrivanju vozila u mrtvom kutu.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Sljedeća slika prikazana je isključivo u svrhe demonstracije. Ovisno o opciji vozila, verziji softvera i području tržišta, prikazane informacije mogu se razlikovati.
Ploča vozila i oblačići
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Za prikaz više detalja o cesti i okolini poput cestovnih oznaka, semafora, predmeta (poput kanti za smeće i stupova) itd., dodirnite Kontrole > Autopilot > Pregled s vizualizacijom za potpuno samostalnu vožnju (ako je vozilo time opremljeno).
 1. Ako je opcija Automatsko upravljanje dostupna, ali je vozač nije aktivirao, njezina ikona je sive boje. Kad je automatsko upravljanje aktivnoModel Y, ikona je plave boje (pogledajte Automatsko upravljanje).
 2. Trenutno odabran način rada vožnje: Park, Reverse, Neutral ili Drive.
 3. Brzina vožnje.
 4. Mjerač napajanja prikazuje upotrebu električne energije u stvarnom vremenu (pogledajte Regenerativno kočenje za više informacija). Mjerač napajanja može se prikazati okomito na vrhu zaslona statusa vožnje, ali funkcije je jednaka.
 5. Ostali automobili otkriveni na cesti (prema potrebi).
 6. Vaš Model Y. Obojene linije okružuju Model Y kada se otkriju objekti (drugi sudionici u prometu, zaštitne ograde itd.). Smještaj linija odgovara položaju otkrivenog objekta. Boja linija (bijela, žuta, narančasta ili crvena) predstavlja blizinu objekta u odnosu na Model Y: bijela označava najveću udaljenost, a crvena neposrednu blizinu koja iziskuje vašu trenutačnu reakciju. Pogledajte odjeljak Sustav pomoći održavanja u prometnoj traci.
 7. Kad je automatsko upravljanje aktivno i otkrivena je prometna traka, traka je označena plavom bojom (pogledajte Automatsko upravljanje).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Kada je aktivna opcija Navigacija autopilotom, prometna se traka prikazuje kao jedna plava linija ispred Model Y (pogledajte Navigacija autopilotom).
 8. Ograničenje brzine koje trenutno otkriva opcija Upozorenje na prekoračenje brzine (pogledajte Inteligentno upozorenje na prekoračenje brzine).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Možda će se pojaviti plava linija oko ikone ograničenja brzine kako bi vas obavijestila da vozite brže od ograničenja.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Na cestama na kojima karta utvrdi da postoji uvjetno ograničenje brzine (na primjer, ograničenje brzine na temelju doba dana ili vremenskih uvjeta) prikazat će se drugo ograničenje brzine. Vozačeva je odgovornost utvrditi je li uvjetno ograničenje brzine trenutačno na snazi i prema tome prilagoditi brzinu vožnje.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Ikona povezana s otkrivenim ograničenjem brzine odražava stil znakova ograničenja brzine koji se upotrebljavaju na vašem tržištu.
 9. Ukupna procijenjena udaljenost vožnje (ili energija) na raspolaganju. Dodirnite prikazanu vrijednost kako biste promijenili prikaz raspoložive energije. Možete se prebacivati između udaljenosti vožnje i preostalog postotka energije baterije. Možete promijeniti i prikaz energije dodirom na Kontrole > Zaslon > Prikaz razine energije.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Kad predviđate vrijeme ponovnog punjenja, rabite procjene dosega samo kao opću smjernicu.
 10. Postavite brzinu vožnje. Ako je opcija Tempomat koji se prilagođava prometu dostupna, ali nije zadana brzina vožnje, broj će biti sive boje (pogledajte Tempomat koji se prilagođava prometu).
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Obratite pozornost na važne poruke upozorenja koje se prikazuju na dnu statusa automobila dodirnog zaslona. Zanemarivanje ovih poruka može rezultirati ozbiljnom ozljedom ili smrću.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Iako se na dodirnom zaslonu prikazuje okolni promet, neka vozila možda neće biti prikazana. Nikada se ne oslanjajte na dodirni zaslon kako biste utvrdili je li vozilo prisutno (na primjer, u vašem mrtvom kutu). Uvijek upotrebljavajte retrovizore i provjerite situaciju pogledom preko ramena.