Dodirni zaslon

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Za vrijeme vožnje obavezno obraćajte pozornost na cestu i uvjete u prometu. Radi što manje ometanja vozača i što veće sigurnosti putnika u vozilu i drugih sudionika u prometu izbjegavajte korištenje dodirnim zaslonom za namještanje postavki dok se vozilo kreće.

Upotrijebite dodirni zaslon za upravljanje mnogim značajkama kojima se u tradicionalnim automobilima upravlja putem fizičkih tipki (npr. namještanje grijanja kabine i klimatizacije, farova itd.). Dodirni zaslon možete upotrijebiti i za upravljanje multimedijskim sadržajima, za navigaciju, značajke za zabavu i prilagodbu Model Y kako bi odgovaralo vašim potrebama. Za pristup općim kontrolama dodirnog zaslona bez ruku upotrijebite glasovne naredbe (pogledajte Glasovne naredbe).

Ako dodirni zaslon ne odgovara ili se ponaša na neuobičajen način, možete ga ponovno pokrenuti (pogledajte Ponovno pokretanje dodirnog zaslona).

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Pozor
Nemojte primijeniti zaštitu zaslona na dodirnom zaslonu. Ako to učinite, mogu se dogoditi neželjeni unosi na dodirnom zaslonu (fantomski unos), odgođeni vrijeme odziva ili nereagiranje na dodir, elektrostatičko pražnjenje koje može oštetiti dodirni zaslon i sl. Bilo koje oštećenje uzrokovano postavljanjem zaštite zaslona nije pokriveno jamstvom.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Slike su osmišljene isključivo za poboljšanje konceptualnog shvaćanja. Prikazani detalji na zaslonu mogu se razlikovati ovisno o opcijama vozila, verziji softvera, tržištu te regionalnim i jezičnim postavkama.
 1. Traka statusa: Pronađite kontrole automobila i status na gornjoj traci (pogledajte Ikone trake gornjeg statusa).
 2. Navigacija: Promijenite smjer karte, pronađite ili uključite navigaciju do odredišta i promijenite postavke navigacije (pogledajte Karte i navigacija).
 3. Status automobila: Na tom se području dinamički prikazuje trenutni status vozila Model Y tijekom vožnje, parkiranja, otvaranja vrata, uključivanja svjetala itd. Tijekom vožnje pratite to područje jer se na njemu prikazuju važni podaci kao što su brzina i poruke s upozorenjima (pogledajte Status automobila). Dok je automobil u stupnju prijenosa za parkiranje, možete otvoriti poklopac motora ili prtljažnik ili pak poklopac priključka za punjenje. Ovo područje također sadrži „kartice” kratica za Medije, tlak u gumama i informacije o putovanju.

  Kad je omogućena potpuna samostalna vožnja (ako je vozilo time opremljeno), područje statusa automobila prikazuje vizualizacije ceste i okolinu vozila. Možete proširiti/smanjiti vizualizaciju povlačenjem u stranu područja statusa automobila. Proširivanje vizualizacije prikazuje više detalja o cesti i njezinoj okolini uključujući oznake na cesti, semafore i predmete (poput kanti za smeće i stupova).

 4. Komande: Upravlja različitim značajkama i prilagođava Model Y da odgovara vašim željenim postavkama. Zaslon Kontrole prikazat će se preko karte. Dodirnite opciju na zaslonu Kontrole kako biste prikazali različite postavke i željene opcije povezane s odabranom opcijom.

  Kako biste pronašli određenu postavku, dodirnite Pretraži na vrhu zaslona Kontrole. Mijenjajte postavke izravno u rezultatima ili dodirnite poveznicu da biste otvorili tu opciju u Kontrolama.

  Ikona informacija
  Ako se ikona informacije prikaže pored određene postavke, dodirnite je za prikaz skočnog prozora s korisnim pojedinostima o pridruženoj postavci.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Mnoge kontrole za vozilo, postavke i željene postavke (poput klimatizacije, medija i navigacije) mogu se prilagoditi bez upotrebe ruku s pomoću glasovnih naredbi (pogledajte Glasovne naredbe)
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Možete poslati povratne informacije dodirnog zaslona društvu Tesla dugim pritiskom na ikonu.
 5. Upravljački elementi za klimatizaciju (vozač): Upotrijebite lijeve i desne strelice za smanjivanje/povećavanje temperature kabine. Dodirnite Podijeli u skočnom prozoru za prikaz različitih kontrola za vozača i suvozača. Dodirnite ikonu temperature kako biste prilagodili postavke upravljačkih elemenata za klimatizaciju (pogledajte Rukovanje upravljačkim elementima za klimatizaciju). Suvozačeva regulacija klimatizacije prikazuje se kad su upravljački elementi za temperaturu postavljeni na Podijeli za odvojeno postavljanje temperature za vozača i suvozača.
 6. Moje aplikacije: Za pristupom s pomoću jednog dodira često korištenim aplikacijama i kontrolama možete izabrati što se ovdje prikazuje. Pogledajte Prilagodba Mojih aplikacija.
 7. Pokretač aplikacija: Dodirnite pokretač aplikacija za otvaranje ponude aplikacija. Zatim dodirnite bilo koju aplikaciju za otvaranje. Aplikacija koju odaberete prikazuje se na vrhu karte. Za zatvaranje aplikacije povucite je prema dolje.
 8. Nedavne aplikacije: Prikazuje nedavno upotrijebljene aplikacije. Ovdje prikazani broj nedavnih aplikacija ovisi o tome koliko je aplikacija dodano u Moje aplikacije. Ako dodate maksimalan broj aplikacija Mojim aplikacijama, samo se nedavne aplikacije prikazuju.
 9. Volume Control: Upravlja glasnoćom reproduktora multimedijskih sadržaja i telefonskih poziva (pogledajte Regulacija glasnoće). Glasnoćom uputa za navigaciju upravlja se zasebno (pogledajte Karte i navigacija).
 10. Prikaz potpunog zaslona za Park: (Ako je vozilo time opremljeno) Kliznite prema putniku za prikaz potpunog zaslona Park uz multimedijske i navigacijske kontrole.

Prilagodba Mojih aplikacija

Za pristup s pomoću jednog dodira često korištenim aplikacijama i kontrolama možete prilagoditi što se prikazuje u području Moje aplikacije na donjoj traci dodirnog zaslona:

 1. Unesite način prilagodbe dodirom i držanjem bilo koje aplikacije ili kontrole u području Moje aplikacije. Ako je ovo područje prazno, dodirnite pokretač aplikacija.
 2. Povucite bilo koju aplikaciju ili kontrolu iz ponude aplikacija u područje Moje aplikacije na donju traku.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Odabrani grijači sjedala iz ponude aplikacija pojavljuju se pokraj temperature umjesto u području Mojih aplikacija.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Kad ste dodali maksimalan broj aplikacija ili kontrola u Moje aplikacije, dodavanje dodatne aplikacije uklanja desnu aplikaciju.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Uklonite aplikaciju ili kontrolu iz područja Moje aplikacije dodirom i držanjem, a zatim dodirom na povezani „X”.

Ikone trake gornjeg statusa

otključana brava
Dodirnite za zaključavanje/otključavanje svih vrata, poklopca motora i prtljažnika.
16:20
Vozilo automatski ažurira vrijeme. Ako vrijeme nije ispravno, potvrdite da vozilo ima internetsku vezu i GPS povezanost s najnovijim softverom.
kuća sa strelicom unutra
Prikazuje se samo na traci dodirnog zaslona kad vozilo Model Y otkrije programirani HomeLink unutar raspona i ako već dodirni zaslon ne prikazuje ili skočni prozor. Pogledajte Pametna garaža.
polukrug s manjim krugom povrh polukruga
Prikazuje status trake dodirnog zaslona samo kad je vozilo Model Y parkirano. Dodajte, konfigurirajte (uključujući Način rada s ograničenim pristupom i Upotrijebite jednostavan ulazak) ili brzo prebacujte profile vozača. Profilima vozača se također može pristupiti s vrha bilo kojeg zaslona Kontrola. Pogledajte Profili vozača.
Krug unutar kruga
Dostupno kad je vozilo Model Y parkirano, ručno dodirnite kako biste omogućili ili onemogućili Način rada s nadzorom za trenutni ciklus vožnje. Kako biste automatski uključili (ili isključili) Način rada s nadzorom svaki put kad napustite vozilo, omogućite postavku s pomoću opcija Kontrole > Sigurnost > Način rada s nadzorom. Dodatne informacije potražite u odjeljku Način rada s nadzorom.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Ako uključite ili isključite Način rada s nadzorom s pomoću opcija Kontrole > Način rada s nadzorom, prečaci na dodirnom zaslonu vozila i mobilnoj aplikaciji radit će samo za trenutni ciklus vožnje.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Kod nekih vozila proizvedenih približno nakon 1. studenog 2021. USB priključci središnje konzole mogu samo puniti uređaje. Upotrebljavajte USB priključke unutar pretinca za rukavice za sve druge funkcije.
krug sa zrakama koje zrače prema gore
Prikazuje se kad je voziloModel Y povezano na Wi-Fi mrežu.
linije koje se povećavaju u visinu slijeva udesno
Prikazuje se kad seModel Y poveže na mobilnu mrežu. Dodirnite ikonu za brzi pristup Wi-Fi postavkama.
linije koje se povećavaju u visinu slijeva udesno s linijom preko nje
Prikazuje se kad jeModel Y mobilna povezivost nedostupna. Dodirnite ikonu za brzi pristup Wi-Fi postavkama.
žuta osoba i zračni jastuk s tekstom „ZRAČNI JASTUK SUVOZAČA ISKLJUČEN”
Status suvozačeva zračnog jastuka (pogledajte Zračni jastuci).
SOS znak pokraj telefona
Dodirnite (ako je vozilo time opremljeno) kako biste nazvali hitne službe i primili informacije o javnoj sigurnosti u slučaju ozbiljne nezgode ili ozljede (pogledajte Hitni poziv).
mobilni telefon uz ikonu GPS-a na njemu

Pojavljuje se kad vlasnik, dodani vozač ili aplikacija treće strane koju upotrebljavate aktivno pristupa GPS lokaciji vozila u mobilnoj aplikaciji Tesla. Dodirnite ikonu za pojedinosti. Kako biste onemogućili, idite na Sigurnost > Dopusti mobilni pristupna dodirnom zaslonu.

Poruke u skočnim prozorima i upozorenja vozila

Poruke u skočnim prozorima pojavljuju se u donjem dijelu dodirnog zaslona. Na primjer, podsjetnik za sigurnosni pojas pojavljuje se ako se sigurnosni pojas odveže na zauzetom sjedalu, pojavi se upozorenje da vas obavijesti o dolaznom telefonskom pozivu, pojavljuju se tekstualne poruke (kad je to primjenjivo) i pojavljuju se glasovne naredbe. Ako je primjenjivo, dodirnite opcije u ovim skočnim prozorima (na primjer, prihvatite/odbijte telefonsko poziv, odaberite opciju iz izbornika za prednja svjetla itd.). Da biste odbacili skočnu poruku, prijeđite prstom prema dolje.

Ako se pojavi upozorenje na dodirnom zaslonu vozila, dodirnite Saznaj više kako biste saznali više pojedinosti o upozorenju i kako ih riješiti. Možete pregledati popis upozorenja vozila i obavijesti dodirom na ikonu zvona na vrhu Kontrola.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Sva upozorenja ne pružaju dodatne informacije u ovom trenutku.

Ponovno pokretanje dodirnog zaslona

Možete ponovno pokrenuti dodirni zaslon ako ne reagira ili čudno funkcionira.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Zaslon osjetljiv na dodir ponovno pokrenite isključivo dok je vozilo zaustavljeno i u položaju za parkiranje. Tijekom ponovnog pokretanja podatci poput stanja vozila, sigurnosnih upozorenja, kamere za vožnju natrag i sl. neće se moći vidjeti.
 1. Odaberite stupanj prijenosa za parkiranje.
 2. Pritisnite i zadržite obje tipke za pomicanje na kolo upravljača sve dok se dodirni zaslon ne zacrni. Pritiskanje papučice kočnice prilikom držanja gumba za kretanje nema nikakav utjecaj.
  Upravljač sa sustavom zoombox sa strelicama koje pokazuju na lijevi i desni gumb za pomicanje.
 3. Nakon nekoliko sekundi pojavit će se logotip tvrtke Tesla. Pričekajte oko 30 sekundi da se zaslon osjetljiv na dodir ponovno pokrene. Ako dodirni zaslon i dalje ne reagira ili čudno radi nakon nekoliko minuta, pokušajte isključiti i ponovno uključiti vozilo (ako je moguće). Pogledajte Isključivanje i uključivanje napajanja vozila.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Pritiskanje gumba za kretanje samo ponovno pokreće dodirni zaslon. Neće ponovno pokrenuti nijednu drugu komponentu vozila i ne isključuje i uključuje Model Y.

Prilagodba zaslona i postavke zvuka

Dodirnite Kontrole > Zaslon kako biste prilagodili postavke zaslona tako da odgovaraju vašim željenim postavkama:

 • Izgled: Prilagodite zaslon na Tamno ili Svijetlo. Ako je opcija postavljena na Automatski, svjetlina se automatski mijenja na temelju uvjeta okolnog osvjetljenja.
 • Smanjenje plave svjetlosti: Kad je omogućeno, zaslon se automatski prilagođava tako da upotrijebi topliju boju noću.
 • Svjetlina: Klizač povucite za ručno upravljanje razinom svjetline. Ako je Način prikaza postavljen na Automatski, dodirni se zaslon prilagođava na temelju uvjeta okolnog osvjetljenja i vašeg željenog osvjetljenja. Model Y Pamti vaše odabrano željeno osvjetljenje i u skladu s tim prilagođava dodirni zaslon.
 • Način čišćenja zaslona: Kad je taj način rada omogućen, dodirni se zaslon zatamnjuje i privremeno se onemogućava kako bi se olakšalo čišćenje. Slijedite upute na zaslonu kako biste zatvorili Način čišćenja zaslona.
 • Jezik dodirnog zaslona: Odaberite jezik koji dodirni zaslon prikazuje.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Model Y mora biti u položaju za parkiranje za promjenu jezika. Nakon što promijenite jezik, kratko pričekajte dok Model Y ne isključi i ponovno pokrene dodirni zaslon.
 • Jezik glasovnog prepoznavanja: Odaberite jezik koji će se koristiti za glasovne naredbe.
 • Jezik glasovne navigacije: Odaberite jezik koji će navigacijski sustav upotrebljavati za glasovne upute.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Za jezike koji zahtijevaju preuzimanje, odaberite jezik na padajućem popisu kako bi se započelo preuzimanje (potrebna je Wi-Fi veza).
 • Veličina teksta: Odaberite između Standardno i Veliko kako biste prilagodili veličinu teksta na dodirnom zaslonu vozila.
 • Vrijeme: Odaberite želite li prikaz sata u formatu od 12 ili 24 sata.
 • Regionalni format (ako je dostupan): Odaberite područje za određivanje formata prikaza datuma (mm dd gg / dd-mm-gg i sl.) i decimalnih mjesta (5.123, 5,123 i sl.).
 • Prikaz razine energije: Odaberite želite li prikaz preostale energije i jedinica napunjenosti u obliku postotka preostalog vremena baterije ili u obliku procjene dosega.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Kad predviđate vrijeme ponovnog punjenja, rabite procjenu energije samo kao opću smjernicu. Mnogo faktora ima utjecaj na potrošnju energije. Pogledajte Čimbenici koji utječu na potrošnju energije.
 • Udaljenost: Odaberite prikaz mjera u metričkim (kilometri, centimetri itd.) ili imperijalnim (milje, inči itd.) jedinicama.
 • Temperatura: Odaberite želite li prikaz temperature u stupnjevima Fahrenheita ili Celzija.
 • Tlak u gumama: Odaberite želite li prikaz tlaka u gumama u jedinicama BAR ili PSI.

Uz prilagodbu zaslona, možete omogućiti način Joe za smanjivanje jačine zvuka svih zvučnih upozorenja koja nisu povezana s kritičkim sigurnosnim događajima. Dodirnite Kontrole > Sigurnost > Način Joe za omogućavanje.

Dodjeljivanje naziva vozilu

Ako želite personalizirati svoje vozilo, možete mu dodijeliti naziv. Dodirnite Kontrole > Softver > Dodijelite naziv vozilu koje se nalaze na desnoj strani dodirnog zaslona ispod slike vozilaModel Y. Ako vaše vozilo već ima naziv, dodirnite postojeći naziv kako biste ga promijenili. Unesite novi naziv u skočni prozor i dodirnite Spremi. Naziv vašeg vozilaModel Y prikazuje se i u mobilnoj aplikaciji Tesla.

Brisanje osobnih podataka uz ponovno postavljanje na tvornički zadane postavke

Kad prebacujete vlasništvo vozila Model Y, izvršite ponovno postavljanje na tvornički zadane postavke zbog sigurnosti prije nego što uklonite vozilo sa svojeg računa tako da dodirnete Kontrole > Servis > Vraćanje na tvornički zadane postavke. Prije brisanja podataka voziloModel Y provjerava vaše podatke tako da vas traži da unesete korisničko ime i lozinku vašeg Tesla računa.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Izvršavanje vraćanja na tvornički zadane postavke moguće je samo kad je vozilo na vašem računu. Nakon što se vozilo ukloni s vašeg računa, nećete više imati pristup za izvršavanje ponovnog postavljanja prilagođenih postavki na tvornički zadane postavke i brisanja svih osobnih podataka.