Postavke sigurnosti i zaštite

Više o sigurnosnom sustavu

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Ovisno o prodajnoj regiji vaše vozilo također možda nema zvučni alarm za sigurnosne značajke ili značajke možda ne rade točno kako je opisano.

Ako Model Y ne otkrije registrirani telefon ili ključ, a otvorena su zaključana vrata ili prtljažnik, oglašava se alarm. Svjetla i pokazivači smjera također trepere. Za isključivanje alarma pritisnite bilo koji gumb u mobilnoj aplikaciji ili prislonite karticu s ključem ili daljinski ključ uz čitač kartica koji se nalazi na približno trećini visine stupa vrata na strani vozača .

Za ručno omogućavanje sustava alarma dodirnite Kontrole > Sigurnost > Sigurnosni alarm. Kad je opcija omogućena, Model Y aktivira alarm jednu minutu nakon što izađete, vrata se zaključavaju, a vozilo više ne otkriva prepoznati ključ.

Sirena s rezervnim napajanjem putem baterije (ako je vozilo opremljeno time) oglašava se u situacijama kad su zaključana vrata ili prtljažnik otvoren, a Model Y ne otkrije ključ u blizini. Ako želite da se i ova sirena oglasi u situacijama kad vozilo otkrije kretanje u kabini, omogućite značajku Alarm za nagibanje/provalu (pogledajte Alarm za nagibanje/provalu (ako je time opremljeno)).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Ako je vozilo Model Y u načinu rada s nadzorom (pogledajte Kako upotrebljavati način rada s nadzorom (uz USB izbrisiv memorijski pogon)), postavka Sigurnosni alarm nije dostupna.

Alarm za nagibanje/provalu (ako je time opremljeno)

Ovisno o konfiguraciji, tržišnoj regiji i datumu proizvodnje vaše vozilo možda nije opremljeno ovom značajkom.

Opcija Sigurnosni alarm mora biti uključena za omogućivanje opcije Alarm za nagibanje / provalu.

Alarm za nagibanje / provalu oglašava alarm u vozilu ako Model Y otkrije kretanje unutar kabine ili ako se pomakne ili nagne (na primjer, s pomoću vozila za vuču ili dizalice). Za omogućavanje dodirnite Kontrole > Sigurnost > Alarm za nagibanje / provalu.

Protuprovalni senzor automatski se isključuje u situacijama kada sustav klimatizacije radi nakon što napustite vozilo. Kako biste premostili tu opciju, protuprovalni senzor / senzor za nagibanje možete ručno ponovno uključiti nakon odabira opcije Zadržavanje klimatizacije, Način rada za kućne ljubimce ili Način rada za kampiranje.

Senzor za nagibanje/provalu automatski se omogućava pri svakom početku ciklusa vožnje.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Alarm za nagibanje / provalu mora se isključiti za upotrebu značajke Zaštita od pregrijavanja putničkog prostora (pogledajte Zaštita od pregrijavanja kabine).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Ako namjeravate ostaviti nešto što se pomiče unutar zaključanog vozila, ne zaboravite isključiti opciju Alarm za nagibanje / provalu. Ako je ta postavka uključena, bilo koji pokret koji se otkrije iznutra Model Y aktivira alarm za upad.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Ako je vozilo Model Y u načinu rada s nadzorom (pogledajte Kako upotrebljavati način rada s nadzorom (uz USB izbrisiv memorijski pogon)), postavka Alarm za nagibanje / provalu nije dostupna.

PIN za vožnju

Za dodatni sloj sigurnosti postavite četveroznamenkasti PIN za voziloModel Y prije nego što se može ući u njega. Za omogućavanje ove postavke dodirnite Kontrole > Sigurnost > PIN za vožnju i slijedite upute na zaslonu za izradu PIN-a za vožnju.

Ako je ova značajka omogućena, pored toga što za vožnju unosite četveroznamenkasti PIN, morat ćete ga unositi i kada prvi put budete upotrebljavali način rada s ograničenim pristupom kao i za izradu četveroznamenkastog posebnog PIN-a za ulazak i izlazak iz načina rada s ograničenim pristupom. U načinu rada s ograničenim pristupom vozilo Model Y može se voziti bez potrebe za unosom PIN-a za vožnju. Postavka PIN za vožnju onemogućena je kad god je aktivan način rada s ograničenim pristupom.

Ako zaboravite svoj PIN za vožnju, dodirnite poveznicu kako biste unijeli svoje vjerodajnice za prijavu u račun Tesla na skočnom prozoru PIN za vožnju, a zatim slijedite upute na dodirnom zaslonu.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
U malo vjerojatnom slučaju da vaš dodirni zaslon ne reagira, možda nećete moći upisati PIN. U tom slučaju najprije pokušajte ponovo pokrenuti dodirni zaslon (pogledajte Ponovno pokretanje dodirnog zaslona). Ako dodirni zaslon još uvijek ne reagira, ipak možete zaobići unos PIN-a za vožnju tako što ćete aktivirati značajku Vožnja bez ključa u mobilnoj aplikaciji Tesla.

PIN za pretinac za rukavice

Zaštitite sadržaj pretinca za rukavice uz četveroznamenkasti PIN (nije povezan s PIN-om za vožnju). Kako biste omogućili, dodirnite Kontrole > Sigurnost > PIN za pretinac za rukavice i slijedite upute na dodirnom zaslonu. Ako je značajka omogućena, morat ćete pri otvaranju pretinca za rukavice unijeti PIN. Odaberite prebacivanje za onemogućavanje i zatim unesite PIN kako biste uklonili dodanu sigurnosnu zaštitu.

Ako zaboravite PIN za pretinac za rukavice, ponovno ga postavite tako da unesete vjerodajnice za prijavu u račun Tesla, a zatim slijedite upute na dodirnom zaslonu.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Upotreba PIN-a za pretinac za rukavice dopušta otvaranje pretinca za rukavice čak i kada je Model Y u načinu rada s ograničenim pristupom.

Vožnja s ograničenjem brzine

Značajka Vožnja s ograničenjem brzine omogućuje vam ograničenje ubrzanja i maksimalne brzine vožnje na odabranu vrijednost između 80 i 193 km/h. Prvi put kad upotrebljavate ovu značajku morate napraviti 4-znamenkasti PIN koji se mora upotrebljavati za omogućavanje i onemogućavanje značajke Vožnja s ograničenjem brzine. Kad je značajka omogućena i kad se brzina vožnje približava približno 5 km/h maksimalne brzine, oglašava se zvuk, instrumentne ploče prikazuje poruku i Model Y šalje obavijest mobilnoj aplikaciji. Možete dodirnuti i Sigurnost > Vožnja s ograničenjem brzine kako biste to omogućili putem mobilne aplikacije Tesla. Ako želite omogućiti opciju Vožnja s ograničenjem brzine:

 1. Pobrinite se da je Model Y u položaju Park.
 2. Dodirnite Kontrole > Sigurnost > Vožnja s ograničenjem brzine na dodirnom zaslonu.
 3. Odaberite maksimalnu brzinu vožnje.
 4. Klizač povucite u položaj Uključeno .
 5. Unesite 4-znamenkasti PIN koji želite upotrebljavati za omogućavanje i onemogućavanje načina rada Vožnja s ograničenjem brzine.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Ako zaboravite PIN, opciju Vožnja s ograničenjem brzine možete onemogućiti unosom svojih podataka za prijavu u Tesla Account.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Kad je omogućena značajka Vožnja s ograničenjem brzine, postavka ubrzanja automatski se postavlja na Chill.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Vožnja nizbrdicom može povećati brzinu vožnje te će tada Model Y premašiti odabranu maksimalnu brzinu.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Značajka Vožnja s ograničenjem brzine nije zamjena za dobru procjenu, obuku vozača i potrebu za pomnim praćenjem ograničenja brzina kao i uvjeta vožnje. Nesreće se događaju pri bilo kojoj brzini i vaša je odgovornost voziti oprezno.

Brisanje podataka iz[#10]preglednika

Možete obrisati podatke preglednika vozila (kao što biste na računalu ili pametnom telefonu) odlaskom na Kontrole > Servis > Obriši podatke preglednika. To je korisno u mnogim situacijama, poput brisanja postavki ili pretraga drugih vozača.

Provjerite okvire na skočnom prozoru dodirnog zaslona kako biste isključili oznake stranica i/ili povijest.