Normalni zvukovi tijekom rada

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Ovo je opći vodič koji će vam pomoći razumjeti uobičajene zvukove koje biste mogli čuti iz svog vozila tijekom normalne upotrebe. Ovo nije dijagnoza vašeg vozila i ne predstavlja sveobuhvatan popis uobičajenih zvukova koje možete čuti. Ako iz bilo kojeg razloga želite zakazati sastanak u servisnom centru društva Tesla, obratite se u lokalni servisni centar.

Premda je Model Y nevjerojatno tih, nije posve nečujan. Vaše vozilo proizvodi određene zvukove u sklopu normalnog svakodnevnog rada, što nije razlog za brigu. U nastavku potražite popis mogućih normalnih zvukova tijekom rada koje bi vaše vozilo moglo proizvoditi, na temelju izvora zvuka:

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Neki se zvukovi mogu upotrebljavati u više svrha. Upotrijebite dodirni zaslon kako biste odredili uzrok zvuka.

Dok je parkirano

Omogućen/onemogućen mehanički zvuk udaranja

Onemogući:

Omogući:

Ovi se zvukovi pojavljuju kad god prebacite vozilo u položaj Park i to je zvuk uključivanja/isključivanja parkirne kočnice. Dodatne informacije pogledajte u Prebacivanje.

Lupanje obloge kočnice

Kad prebacujete iz položaja Park, možda ćete primijetiti zvuk lupanja iz kočnica. To se događa zbog blagog kontakta između kućišta obloga kočnica i čeljusti tijekom otpuštanja kočnice.

Škljocanje, lupkanje ili udaranje s prednje strane vozila

Dok je vozilo parkirano, Model Y otvara sklopnike visokonaponske baterije zbog štednje baterije. Taj zvuk može se čuti nakon pokretanja vozila koje je bilo parkirano, a označava zatvaranje kruga visokonaponskih sklopnika između vozila i baterije.

Škripanje guma ili kočnica

Taj biste zvuk mogli čuti ako je vozilo parkirano dugo vremena i nakon toga odaberete položaj Drive. Razlog je u tome što vozilo u parkirnom položaju rabi disk kočnice. Do tog zvuka dolazi uslijed otpuštanja čeljusti od rotora, što može biti prilično glasno, naročito za hladnog vremena ili nakon jake kiše. Ovaj zvuk se također može pojaviti kod prednjih guma prilikom okretanja kola upravljača i to nije razlog za brigu.

Zvuk zaključavanja

Ovaj se zvuk pojavljuje kad se nalazite unutar vozila i zaključava se (na primjer, kad dodirnete ikonu Zaključaj na dodirnom zaslonu). Pogledajte Vrata.

Upotreba ovlaštenog ključa za vožnju

Ovaj se zvuk pojavljuje kad vozilo ne otkriva valjani ključ. Za početak vožnje slijedite upute na dodirnom zaslonu kako biste ovlastili ključ. Dodatne informacije pogledajte u Ključevi.

Huka kompresora klimatizacije

Izvan vozila: Dok je vozilo parkirano, a naročito ako je vani vruće ili hladno, mogli biste čuti zujanje ili lupkanje s prednje strane vozila, blizu prednjeg prtljažnika. Do njega može doći čak i ako se vozilo ne puni. Taj biste zvuk mogli čuti i ako parkirate Model Y nakon duge vožnje. To je zvuk dok vozilo priprema bateriju kako bi se zadržala njezina optimalna temperatura. Uzrokuju ga dodatni zahtjevi sustava klimatizacije koji rashlađuje vozilo. Nakon dostizanja optimalne temperature, frekvencija i/ili glasnoća zvuka mogla bi se postupno smanjivati.

Unutar vozila: Možete čuti ovaj zvuk iz kabine vozila Model Y, ali to je normalno i događa se zbog istih gore navedenih razloga.

Tijekom vožnje

Visok zvuk zavijanja tijekom ubrzavanja

Kad pritisnete papučicu gasa, možda ćete čuti visok zvuk u kabini. To je zvuk ubrzavanja vašeg vozila. Ovaj je zvuk jasniji tijekom vožnje zato što su električna vozila iznimno tiha.

Jedan zvuk klika ili vibracije papučice tijekom ubrzavanja

Zvuk se može pojaviti kad je vaše stopalo na papučici gasa te nije razlog za brigu. Ovo se pojavljuje kada hidraulična upravljačka jedinica izvodi samostalno ispitivanje kako bi osigurala normalan rad sustava na početku voznog ciklusa.

Zvuk/osjećaj vibracije upravljačka konzola

U ovom slučaju, kolo upravljača vibrira zbog upozorenja na napuštanje vozne trake nakon što vozilo prepozna nehotično prelaženje preko linije trake.

Lupkanje kočnica tijekom vožnje pri nižim brzinama

Ovaj se zvuk može emitirati iz čeljusti kočnica, obično pri nižim brzinama, vožnja ili unatrag, zbog toga što podupirač podloške kočnice udara o kućište čeljusti. To nije razlog za brigu i nema učinka na izvedbu kočnica ili funkcionalnost.

Cviljenje/škripanje kočnica

Možete čuti zvuk cviljenja iz kočnica kad se pritisne papučica kočnice. To se posebice može dogoditi dok vozite po kiši ili hladnim vremenskim uvjeti i/ili vlažnim klimama ili ako postoji površinska hrđa na dijelovima kočnice. Zvuk se također može pojaviti kad zamijenite podloške kočnice ili rotore kočnica. Možete polirati kočnice kako biste ukloniti taj zvuk (pogledajte „Poliranje kočnica” u Vodiču Uradi sam).

Zavijanje ili cviljenje tijekom vožnje manjom brzinom (ako je vozilo opremljeno sustavom upozorenja za pješake)

Taj ćete zvuk moći čuti u slučaju vožnje manjom brzinom, a služi kao upozorenje pješacima u blizini kako je vozilo u pokretu. Zavijanje ili cviljenje ponešto se razlikuje, ovisno o tome kreće li se Model Y unaprijed ili unatrag.

Buka ispod prostora za noge vozača nakon pritiska na kočnicu

Kad se Model Y zaustavi, može se aktivirati Hold (Zadržavanje). Ono zadržava vozilo na mjestu nakon pritiska na papučicu gasa, kako biste po potrebi mogli ukloniti nogu s papučice kočnice. Uslijed aktiviranja opcije Hold (Zadržavanje), mogli biste čuti tihi zvuk ispod prostora za noge vozača te osjetiti dodatno utiskivanje papučice kočnice. Osim toga, na instrumentne ploče prikazat će se ikona Hold (Zadržavanje):
Siva ikona „H” u krugu.

Zvuk zujanja ili zavijanja motora prilikom navigacije do superpunjača

Tijekom navigacije do Superchargera (ili brzog punjača treće strane u nekim regijama)Model Y priprema bateriju da se pripremi za punjenje. Tako se osigurava da dolazite s optimalnom temperaturom baterije, čime se smanjuje vrijeme potrebno za punjenje. U određenim okolnostima (kao što je hladno vrijeme) normalno je da motori i komponente stvaraju buku, poput zujanja ili zavijanja, jer proizvode toplinu za zagrijavanje baterije.

Spremanje kamere u vozilu

Kad dodirnete ikonu Kamera u vozilu, ovaj zvuk označuje da je snimka spremljena. Dodatne informacije potražite u odjeljku Kamera u vozilu.

Nije uključen sigurnosni pojas

Prednja sjedala:

Zvoni kad vozilo otkrije putnika, na jednom od prednjih sjedala, koji nije upotrijebio sigurnosni pojas. Možete vidjeti koji putnik nije upotrijebio sigurnosni pojas tako što će se prikazati ikona crvenog sigurnosnog pojasa na dodirnom zaslonu. Dodatne informacije potražite u odjeljku Sigurnosni pojasevi.

Stražnja sjedala:

Zvoni kad vozilo otkrije putnika, na jednom od stražnjih sjedala, koji nije upotrijebio sigurnosni pojas.

Dok se puni

Lupkanje, pucketanje ili udaranje tijekom superpunjenja

Taj zvuk dopire ispod podnice vozila (gdje je smještena visokonaponska baterija) i do njega dolazi uslijed prirodnog širenja ili skupljanja metalnih komponenti visokonaponske baterije vozila uslijed promjena u temperaturi okoline.

Sigurnosne značajke

Različiti zvukovi, zvučni signali i alarmi oglašavaju se, kad vozilo otkrije mogući sudar, napuštanje voznog traka itd., kako bi vaše vozilo i putnici bili sigurni.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Pozor
Sigurnosne značajke služe samo za navođenje i ne mogu zamijeniti vaše izravne vizualne provjere.

Upozorenje na udar sprijeda

Vozilo vas upozorava na mogući udar sprijeda. Dodatne informacije potražite u odjeljku Pomoć pri izbjegavanju sudara.

Upozorenje o napuštanju prometne trake

Ovo se upozorenje pojavljuje kad vozilo otkrije moguće napuštanje voznog traka. Također je označena oznaka voznog traka na vizualizaciji Autopilota na dodirnom zaslonu. Primijenite korektivno upravljanje i ostanite u sredini voznog traka. Dodatne informacije potražite u odjeljku Sustav pomoći održavanja u prometnoj traci.

Sustav za pomoć pri parkiranju

Ovaj se zvuk pojavljuje kad se pokušavate parkirati i vozilo otkrije predmete u blizini. Status automobila, na dodirnom zaslonu, prikazuje gdje se približno nalazi predmet. Dodatne informacije potražite u odjeljku Sustav za pomoć pri parkiranju.

Približavate se otkrivenom predmetu. Nastavite oprezno i ostavite dovoljno mjesta za parkiranje.

Ovo vas upozorava koliko ste blizu predmetu. Omogućite si dovoljno mjesta za parkiranje.

Upozorenje na ograničenje brzine

Zvuk se oglašava kad vozilo premaši otkriveno ili postavljeno ograničenje brzine. Dodatne informacije potražite u odjeljku GUID-5D3D4014-4E98-45D7-8BBC-F76BCA9CEC05.html.

Autopilot

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Ovisno o prodajnoj regiji, konfiguraciji vozila, kupljenim paketima opreme i verziji softvera, vaše vozilo možda nije opremljeno svim značajkama Autopilota ili značajka možda neće imati jednak zvuk, kako je opisan, u svim situacijama.

Dok su aktivirane značajke Autopilota, oglasit će se brojni zvukovi kako biste obratili pozornost na vozilo. Pogledajte O funkciji autopilota za više informacija o pojedinostima i ograničenjima značajki. Obratite pozornost na ceste i stalno držite ruke na kolu upravljača u slučaju da se Autopilot deaktivira.

Upozorenja autopilota

Ovaj se zvuk pojavljuje zbog nekoliko razloga. Pogledajte upozorenja na dodirnom zaslonu za više informacija.

Nedostupan autopilot

Ovo označava da je autopilot trenutno nedostupan. Pokušajte kasnije omogućiti. Dodatne informacije potražite u odjeljku O funkciji autopilota.

Odmah staviti ruke na kolo upravljača

Ovo upozorava vozača da stavi ruke na kolo upravljača u suprotnom Autopilot će se isključiti zbog sigurnosti putnika i ostalih vozila na cesti. Stavite ruke na kolo upravljača kako biste utišali zvuk.

Navigacija autopilotom

Čut ćete zvuk kad omogućite navigaciju autopilotom (pogledajte Navigacija autopilotom) .

Čut ćete ovaj zvuk kad je značajka Navigacija autopilotom isključena.

Automatsko upravljanje

Događa se kad je automatsko upravljanje omogućeno (pogledajte Značajke Autopilota).

Događa se kad je Automatsko upravljanje isključeno.

Tempomat koji se prilagođava prometu

Čut ćete ovaj zvuk kad se tempomat koji se prilagođava prometu omogući (pogledajte Značajke Autopilota).

Čut ćete ovaj zvuk kad je Tempomat koji se prilagođava prometu isključen.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Rad autopilota mogu onemogućiti brojni nepredviđeni uvjeti. Uvijek imajte na umu i zapamtite da Autopilot možda neće raditi na Model Y kako je očekivano. Vaša je odgovornost da vozite pažljivo i da budete spremni preuzeti kontrolu u bilo kojem trenutku.