Upozorenje na pospanost vozača

Upozorenje na pospanost vozača osmišljeno je kako bi obavijestilo vozače koji se čine pospanim. Upozorenje na pospanost vozača nadzire pažnju vozača kao i ponašanje tijekom vožnje koje određuje uzorke koji ukazuju na pospanost. Kad se prepozna pospanost vozača, prikazuje se upozorenje na dodirnom zaslonu u području kartica i oglašava se upozorenje.

Upozorenje na pospanost vozača aktivira se kad vozite više od 65 km/h minimalno 10 minuta i autopilot nije uključen.

Otkrivena pospanost kod vozača

Napravite stanku

Ako i dalje vidite ovo upozorenje, možda biste se trebali zaustaviti i odmoriti prije nego što nastavite vožnju. Upozorenje se briše kad se uklone uzorci pospanosti.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Kad se izda upozorenje i brzina je manja od 60 km/h, sustav nije uključen.

Možete onemogućiti ili omogućiti Upozorenje na pospanost vozača tako da dodirnete Kontrole > Sigurnost > Upozorenje na pospanost vozača za trenutačni ciklus vožnje (svaki put je vozilo u položaju Park i odmaknuli ste se od njega). Upozorenje na pospanost vozača automatski se ponovno uključuje na početku svakog ciklusa vožnje.

U slučaju da je Upozorenje na pospanost vozača nedostupno, dodirni zaslon prikazuje vizualno upozorenje.

Upozorenje na pospanost vozača nije dostupno

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Aktivna značajka sigurnosti upotrebljava kameru u kabini kako bi nadzirala pažnju vozača. Kamera u kabini ne izvršava prepoznavanje lica ili bilo koju drugu metodu potvrde identiteta. Prema zadanim postavkama slike i videozapisi kamere ne napuštaju vozilo i nikome se ne odašilju uključujući društvo Tesla osim ako ne omogućite dijeljenje podataka. Za prilagodbu željenih postavki dijeljenja podataka dodirnite Kontrole > Softver > Dijeljenje podataka > Dopusti analizu kamere u kabini. Možete promijeniti postavke dijeljenja podataka u bilo kojem trenutku.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Vaša je odgovornost uvijek zadržati budnost, voziti sigurno i u svakom trenutku imati kontrolu nad vozilom. Nikad se nemojte oslanjati na upozorenje na pospanost vozača da održava sigurnu kontrolu nad vozilom. Uvijek gledajte cestu ispred sebe i budite spremni poduzeti korektivne radnje. U protivnom bi moglo doći do nesreće s teškim ozljedama ili smrću.

Ograničenja i nepreciznosti

Upozorenje na pospanost vozača možda neće navesti upozorenja kad je:

  • Jedna ili više kamera je oštećena, prljava ili blokirana (zbog blata, leda, snijega ili navlake prednjeg dijela vozila, prekomjerne boje ili ljepljivih proizvoda pout omotača, naljepnica, gumene presvlake itd.).
  • Vremenski uvjeti (jaka kiša, snijeg ili magla) ometaju rad sustava vozila.
  • Kada predmet pričvršćen na Model Y ometa ili zaklanja kameru (primjerice, nosač za bicikle ili naljepnica na odbojniku).
  • Kada je vidljivost smanjena i oznake prometne trake nisu jasno vidljive (zbog jake kiše, snijega, magle itd.).
  • Kada su oznake prometnih traka pretjerano istrošene, uz njih su vidljive prijašnje oznake, prilagođene su zbog gradnje ceste ili se brzo mijenjaju (ako se, primjerice, prometne trake granaju, križaju ili spajaju).
  • Problem s jednim ili više sustava vozila koji sprječavaju ispravan rad Upozorenja na pospanost vozača.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Gornji popisi ne predstavljaju svaku moguću situaciju koja može ometati Upozorenje na pospanost vozača i može postojati više razloga zbog kojih ne radi kako je zamišljeno. Kako biste izbjegli sudar, ostanite na oprezu i uvijek pomno pratite uvjete na cesti kako biste što prije mogli predvidjeti potrebu za korektivnom reakcijom.