Kamere

Vaše vozilo Model Y uključuje sljedeće komponente koje aktivno nadziru okolno područje:

Oblačići koji prikazuju komponente autopilota koje se nalaze na vozilu.
  1. Jedna se kamera nalazi iznad stražnje registracijske pločice.
  2. Ultrazvučni senzori (ako postoje) nalaze se na prednjem i stražnjem odbojniku.
  3. Po jedna kamera postavljena je u svaki stup vrata.
  4. Tri kamere su postavljene na vjetrobransko staklo iznad retrovizora.
  5. Po jedna kamera postavljena je u svaki prednji branik.
  6. Radar (ako je time opremljeno) je postavljen iza prednjeg odbojnika.

Model Y opremljen je i elektroničkim sustavom kočenja i sustavima upravljanja velike preciznosti.

Kamera u kabini

VoziloModel Y je možda opremljeno kamerom u kabini koja se nalazi iznad retrovizora. Dodatne informacije potražite pod Kamera u kabini.

Zoombox s objektivom kamere koji pokazuje na mjesto iznad stražnjeg retrovizora

Vožnja za kalibraciju kamera

Model Y prilikom upotrebe značajki autopilota mora se precizno manevrirati. Samim time prije nego što upotrebljavate određene značajke prvi put ili nakon određenih vrsta servisnih popravaka, kamere moraju izvršiti postupak samokalibracije. Kako bi bilo praktičnijedodirni zaslon prikazuje indikator napretka.

Nakon što kalibracija završi, značajke autopilota dostupne su za upotrebu. Kalibracija se uglavnom završava nakon 32-40 km, ali udaljenost ovisi o uvjetima ceste i okoliša. Na primjer kalibracija postaje brža kad je vožnja ravnom cestom s više traka, poput autoceste s ograničenim pristupom, s vrlo vidljivim oznakama traka (kako u voznoj traci tako i u susjednim trakama). Obratite se društvu Tesla samo ako vaš Model Y nije završio postupak kalibracije nakon prijeđenih 160 km u navedenim uvjetima.

Ako je kamera pomaknuta iz položaja kalibracije (na primjer kamera ili vjetrobransko staklo je zamijenjeno), morate očistiti kalibraciju. Kako biste to učinili dodirnite Kontrole > Servis > Kalibracija kamere > Izbriši kalibraciju. Kad je kalibracija očišćena, Model Y ponovno izvršava kalibraciju. Iako ovo pomaže pri ponovnoj kalibraciji kamera u više slučajeva, Izbriši kalibraciju možda ne riješi sve probleme vezane uz kameru i senzore.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Za kalibraciju kamere zahtijevaju visoko vidljive oznake traka kako u voznoj traci tako i u susjednim trakama (najmanje dvije trake sa svake strane vozila). Za najbolje rezultate vozite srednjom trakom na autocesti s ograničenim pristupom (idealno s najmanje pet traka) s jasnim oznakama traka i minimalnim prometom.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Ako pokušate upotrijebiti značajku koja nije dostupna dok se postupak kalibracije ne završi, ta se značajka onemogućava i na dodirnom zaslonu prikazat će se poruka.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Model Y mora ponoviti postupak kalibracije nakon servisa kamera u tvrtci Tesla te, u nekim slučajevima, nakon ažuriranja softvera.

Na kamerama ne smiju biti smetnje

Osigurajte da su sve kamere čiste i da nemaju smetnje prije svake vožnje i prije upotrebe značajki autopilota (pogledajte Čišćenje kamere). Zaprljane kamere i senzor (ako je vozilo time opremljeno) te uvjeti u okolini kao što su kiša i izblijedjele oznake prometne trake mogu utjecati na performanse autopilota. Ako je kamera opsturirana ili zamućena, Model Y prikazuje poruku na osjetljiv na dodir i značajke autopilota možda neće biti dostupne. Za više informacija o određenim upozorenjima pogledajte Upozorenja o rješavanju problema.

Kondenzacija se može stvoriti unutar kućišta kamere, osobito ako vozilo parkirate vani u hladnim ili vlažnim uvjetima. instrumentne ploče može prikazati upozorenje da je kamera blokirana, a neke značajke autopilota mogu biti privremeno ograničene dok kamere ne ostvari jasnu vidljivost. Za proaktivno sušenje kondenzata pripremite kabinu postavljanjem tople temperature, uključivanjem odmrzivača vjetrobranskog stakla i usmjeravanjem prednjih ventilacijskih otvora prema stupovima vrata (pogledajte odjeljak Mobilna aplikacija ).