Intervali servisa za održavanje

Servisni intervali

Društvo Tesla preporuča sljedeće stavke i intervale održavanja, ako je primjenjivo za vaš model, kako bi se osigurala pouzdanost i učinkovitost vašeg Model Y.

Za dodatne informacije o upozorenjima za vozilo pogledajteUpozorenja o rješavanju problema.

 • Kočnu tekućinu treba provjeriti svake četiri godine (zamijeniti po potrebi).*
 • Zamjena vrećice desikanta klima uređaja svake 4 godine.
 • Zamjena filtra za zrak kabine svake dvije godine.
 • Zamjena HEPA filtara (2x) i ugljenih filtara (2x)svake 3 godine.
 • Očistite i podmažite kočne čeljusti svake godine ili svakih 20 000 kilometara (12 500 milja) ako se nalazite u području na čijim se cesta posipa sol tijekom zime.
 • Mijenjajte mjesta gumama svakih 10 000 km ili ako je razlika u dubini gazećeg sloja 1,5 mm ili veća, koje god nastupi prvo.

* Iznimna upotreba kočnica zbog vuče, spuštanja niz planinu ili operativne vožnje, posebice za vozila u vrućim i vlažnim okruženjima, može zahtijevati češću provjeru i zamjenu kočione tekućine.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Jamstvo ne pokriva svako oštećenje nastalo uslijed otvaranja spremnika za hlađenje baterije.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Gornji intervali temelje se na uobičajenim uvjetima vožnje. Ovisno o raznim okolnostima poput ponašanja prilikom vožnje, upotrebe vozila, vremenskim uvjetima, itd. Gore navedene stavke održavanja možda se trebaju izvršiti češće ili rjeđe nego što je navedeno. Osim toga, gornji popis nije sveobuhvatan i ne uključuje potrošne dijelove kao što su brisači vjetrobranskog stakla, obloge kočnica,niskonaponska baterija (ako je primjenjivo) itd.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Jamstvo ne pokriva oštećenja ili kvarove nastale zbog popravaka koje provodi tehničko osoblje koje nema certifikat tvrtke Tesla.

Za više informacija o postupcima uradi-sam održavanja pogledajte https://www.tesla.com/support/do-it-yourself-guides.

Zakazivanje servisa

Mobilna aplikacija omogućuje jednostavno zakazivanje servisa. Nakon što dodirnete ikonu Servis, odaberite potrebnu vrstu servisa i slijedite upute u mobilnoj aplikaciji. Navedite što više pojedinosti kako biste pomogli servisnom timu da odredi uzrok problema, poput:

 • fotografije, zvučne snimke ili videozapisi
 • datum, vrijeme i vremenska zona u kojoj ste primijetili problem
 • zemlja u kojoj se upotrebljava vozilo i lokacija na kojoj se nalazite
 • približna brzina kretanja vozila (ako je primjenjivo)
 • uvjeti u okolini (kiša, snijeg, hladnoća, itd.)
 • naziv i vrsta ceste (ako je primjenjivo)
 • kvaliteta oznaka prometne trake (ako je primjenjivo)
 • dostupne postavke vozila
 • prepoznatljivi simptomi.

Posjetite https://www.tesla.com/support/service-visits za više informacija o zakazivanju servisa.

Dnevne provjere

 • Provjera razine napunjenosti baterije koja se prikazuje na osjetljivom na dodir ili putem mobilne aplikacije.
 • Provjera stanja i tlaka svake gume (pogledajte Njega i održavanje guma).
 • Provjerite da sva vanjska svjetla, truba, pokazivači smjera ibrisači i perači rade.
 • Provjera prisutnosti svjetala indikatora ili upozorenja vozila na zaslonu osjetljivom na dodir.
 • Provjera rada kočnica, uključujući parkirnu kočnicu.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Zato što voziloModel Yupotrebljava regenerativno kočenje (pogledajte Regenerativno kočenje) obloge kočnice obično se manje upotrebljavaju nego one kod tradicionalnih sustava kočenja. Kako se ne bi nakupila hrđa i korozija, društvo Tesla preporuča učestalo pritiskanje papučice kočnice kako biste primijenili mehaničke kočnice i osušili obloge kočnica i rotore.
 • Provjera rada sigurnosnih pojasa (pogledajte Sigurnosni pojasevi).
 • Provjera eventualnih nakupina tekućine ispod Model Y koje bi mogle upućivati na propuštanje. Manja količina nakupljene vode je uobičajena pojava (nastaje zbog postupka odvlaživanja sustava klimatizacije zraka).
 • Provjera vanjskog izgleda Model Y i uklanjanje korozivnih supstanci (ptičji izmet, smola s drveta, mrlje od katrana, mrtvi insekti, industrijska škart i sl.) kako bi se spriječilo oštećenje vanjskog dijela vozila (pogledajte Čišćenje).

Tjedne provjere

 • Tijekom vlažnih vremenskih uvjeta, jednom tjedno očistite kamere Autopilota (pogledajte Čišćenje kamere). U suprotnom očistite ih jednom mjesečno tijekom suhih vremenskih uvjeta.

Mjesečne provjere

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Osim što hladi unutrašnjost vozila, kompresor klimatizacijskog uređaja također hladi i bateriju. Zato se u toplim vanjskim uvjetima kompresor klimatizacijskog uređaja može uključiti čak i ako ste ga vi isključili. To je normalno jer je sustavu prioritet hlađenje baterije kako bi zajamčio da se on kreće unutar optimalnog raspona temperatura kako bi se održala dugovječnost i optimalne performanse. Osim toga, čak i dok sustav nije u upotrebi, Model Y može stvarati zvuk nalik na cviljenje ili pak zvuk cirkulacije vode. Ti su zvukovi uobičajeni i nastaju kada se interni sustavi za hlađenje uključuju radi podrške raznim funkcijama vozila – primjerice, za održavanje niski napon baterije i uravnoteženje temperature visokonaponske baterije.

Intervali zamjene tekućina

Razina rashladne tekućine baterije i kočiona tekućina treba provjeriti samo društva Tesla ili stručna automobilska radionica za popravke. Određene informacije o servisu dostupne su u servisnom priručniku.

 • Rashladna tekućina baterije: U većini uvjeta tekućinu za rashlađivanje baterije nije potrebno mijenjati tijekom vijeka trajanja vozila.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Jamstvo ne pokriva svako oštećenje nastalo uslijed otvaranja spremnika za hlađenje baterije.
 • Kočiona tekućina: Nemojte dolijevati kočnu tekućinu.

Softver

Ažuriranje softvera važno je kako bi se osigurao ispravan rad i dugovječnost komponenti vozila. Morate instalirati ažuriranja softvera čim se ukaže prilika. Pogledajte Ažuriranja softvera.

Društvo Tesla može ažurirati ili ponovno instalirati softver vozila kao normalan dio postupka dijagnostike, popravka i održavanja prilikom servisa.

Sigurnost od visokog napona

Prilikom dizajna i izrade vašeg Model Y sigurnost je bila na prvom mjestu. Međutim, uzmite u obzir sljedeće mjere opreza koje treba poduzeti kod svih visokonaponskih sustava kako se ne biste ozlijedili:

 • Pročitajte i pratite sve upute koje se nalaze na naljepnicama pričvršćenim za Model Y. Te naljepnice služe za vašu sigurnost.
 • Visokonaponski sustav ne sadrži dijelove koje korisnik može servisirati. Nemojte rastavljati, skidati ili mijenjati komponente, kabele ili priključke visokonaponskog sustava. Visokonaponski kabeli narančaste su boje radi lakše identifikacije.
 • U slučaju sudara, ne dodirujte nijedno visokonaponsko ožičenje, priključke ili komponente povezane s ožičenjem.
 • U malo vjerojatnom slučaju pojave požara, odmah nazovite lokalnu vatrogasnu postaju.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Uvijek odvojite naponski kabel prije rada ispod Model Y, čak i ako punjenje nije u tijeku.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Ruke i odjeću držite podalje od ventilatora hlađenja. Neki ventilatori rade i kad je Model Y isključen.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Upozorenje
Neke tekućine (kiselina baterija, rashladna tekućine baterije, aditivi za pranje vjetrobranskog stakla i sl.) koje se upotrebljavaju u vozilu su otrovne i ne smiju se udisati, progutati ili doći u kontakt s otvorenim ranama. Radi vlastite sigurnosti obavezno pročitajte i slijedite upute otisnute na spremnicima tekućina.