Najbolje prakse za hladno vrijeme

Kako bi Model Y mogao pružati najbolje iskustvo u vlasništvu u teškim i hladnim vremenskim uvjetima, slijedite ove najbolje prakse.

Prije vožnje

Kad se na vozilu nakupe snijeg i led, pokretni dijelovi poput ručki vrata, prozora, retrovizora i brisača mogu se zamrznuti. Kako biste postigli maksimalni doseg i izvedbu, potrebno je da zagrijete kabinu i bateriju prije vožnje. To možete učiniti na nekoliko načina:

 • Dodirnite Zakaži vrijeme, dostupan na zaslonima za punjenje i kontrolu klime, kako biste postavili vrijeme kad želite da vaše vozilo bude spremno za vožnju (pogledajte Planirano punjenje i planirani polazak).
 • U mobilnoj aplikaciji idite do Klima kako biste prilagodili temperaturu pri kojoj želite zagrijati kabinu. Također vas upozorava da je potrebna baterija pod visokim naponom.
 • U mobilnoj aplikaciji idite na Klimatizacija > Odmrzni automobil kako biste otopili snijeg, led i mraz s vjetrobranskog stakla, priključka za punjenje prozora i retrovizora. Također vas upozorava da je potrebna baterija pod visokim naponom.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Bilješka
  Tesla preporučuje uključiti postavke klimatizacije najmanje 30 – 45 minuta prije polaska (pogledajte Rukovanje upravljačkim elementima za klimatizaciju). Vremena pripreme ovise o vanjskoj temperaturi i drugim čimbenicima. Mobilna aplikacija će vas obavijestiti kad je vozilo dosegnulo željenju zadanu temperaturu.

Priključak za punjenje

Ako se zasun na priključku za punjenje zamrzne i kabel za punjenje ostane zaglavljen u priključku za punjenje, kabel za punjenje pokušajte otpustiti ručno. Pogledajte Ručno otpuštanje kabela za punjenje.

U ekstremno hladnim ili ledenim uvjetima zasun priključka za punjenje može se zamrznuti na mjestu. U takvim vremenskim uvjetima možete otopiti led na zasunu priključka za punjenje tako da se kabel za punjenje može ukloniti i umetnuti. Kako biste to učinili, omogućite Odmrzni automobil s pomoću mobilne aplikacije.

Također možete spriječiti pojavu smrzavanja zasuna priključka za punjenje s pomoću postavki Zakaži vrijeme (pogledajte Planirano punjenje i planirani polazak).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Ako je zasun na priključku za punjenje zamrznut, pri umetanju možda neće čvrsto prihvatiti umetnuti kabel za punjenje, ali čak i uz otpušten zasun može biti moguće sporije izmjenično punjenje.

Punjenje

Ako upotrebljavate opciju Planiranje putovanja ako je dostupno) za navigaciju do stanice za punjenje društva Tesla, Model Y predzagrijava visokonaponsku bateriju kako biste sigurno stigli do stanice za punjenje, temperatura baterije je optimalna i spremna za punjenje. Time se smanjuje količina vremena potrebna za punjenje. Pogledajte (pogledajte Planiranje putovanja).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Društvo Tesla preporuča upotrebu opcije Planiranje putovanja za navigaciju do stanice za punjenje barem 30 – 45 minuta prije dolaska kako bi se osigurala optimalna temperatura baterije i uvjeti punjenja. Ako vožnja do stanice za punjenje traje manje od 30 – 45 minuta, razmotrite pripremu baterije prije vožnje (pogledajte Prije vožnje).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Termalni sustav može proizvoditi paru pod određenim uvjetima ako su vozila opremljena pumpama za grijanje (za određivanje je li vaše vozilo opremljeno pumpom za grijanje dodirnite Kontrole > Softver > Dodatne informacije o vozilu). Na primjer, para bez mirisa može izlaziti s prednjeg dijela vozila dok se puni na superpunjaču tijekom hladnog vremena. To je uobičajena pojava i nema razloga za brigu.

Prozori

U mobilnoj aplikaciji idite na Klimatizacija i odaberite Odmrzni automobil čime ćete otopiti snijeg, led i mraz s vjetrobranskog stakla, prozora i retrovizora.

Pri niskim temperaturama Model Y automatski vrši manje prilagodbe položaja prozora kako biste lakše otvorili vrata.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Uvijek priključite vanjski niski napon izvor napajanja prije nego što otvorite vrata kad vozilo nema napajanja kako ne biste slomili prozor.

Upotrijebite mobilnu aplikaciju kako biste zakazali servis te da bi vam društvo Tesla, uz nominalnu naknadu, nanijelo hidrofobni premaz na bočne i stražnje prozore (ali ne na prednje vjetrobransko staklo).

Vrata

Tijekom teških zimskih vremenskih uvjeta nakupljanje leda može otežati otvaranje ručki na vratima. Možete upotrijebiti mobilnu aplikaciju kako biste otvorili vozačeva vrata u takvoj situaciji.
 1. U mobilnoj aplikaciji dodirnite i držite bilo koji od četiri brzih komandi i slijedite upute kako biste prilagodili brze komande s pomoću opcije Otvori vrata.
 2. Kad se nalazite blizu automobila, dodirnite opciju Otvori vrata kako biste otvorili vozačeva vrata.

Uklanjanje leda s ručke na vratima

U zahtjevnim zimskim uvjetima nakupljanje leda u ručki na vratima može spriječiti njezino otvaranje. Postupak oslobađanja Model Y ručke vrata drukčiji je od ostalih kako bi se uklonila nakupina leda.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Preventivnim nanošenjem WD-40 na zakretne osovine ručki na vratima moguće je spriječiti nakupljanje leda unutar ručke na vratima.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Pozor
Nemojte upotrebljavati alat ili prekomjernu silu kako biste oslobodili ručku vrata od nakupine leda.

Za uklanjanje leda s ručke na vratima učinite sljedeće:

Animacija sljedećeg postupka.
 1. Snažno pritisnite prednji dio ručke vrata. Lagano će se zanjihati prema naprijed kako bi se lakše razbio led.
  Strelice koje su usmjerene prema prednjoj strani ručke na vratima.
 2. Pritisnite stražnji dio ručke vrata kako biste ih pokušali otvoriti kao i inače.
 3. Nakon što je ručku na vratima moguće otvoriti, otvorite i zatvorite je nekoliko puta kako biste otpustili preostalu nakupinu leda. Prije ulaska u vozilo provjerite je li ručka na vratima potpuno utisnuta (uvučena), a prije odlaska provjerite jesu li vrata potpuno zatvorena.

Retrovizori

Ako očekujete nakupljanje leda tijekom parkiranja, isključite značajku Auto. preklapanje retrovizora. Dodirnite Kontrole > Automatsko preklapanje. Led može onemogućiti sklapanje i otklapanje vanjskih retrovizora.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Vanjski retrovizori automatski se po potrebi zagrijavaju tijekom pripreme ili po uključenju stražnjeg odmrzivača.

Brisači

Ako očekujete nakupljanje snijega ili leda dok je vozilo parkirano, dodirnite Kontrole > Servis > Način rada za servisiranje brisača. Tako podižete brisače uz vjetrobransko staklo kako bi se mogli odmrznuti uz odmrzavanje vjetrobranskog stakla (pogledajte Brisači i sustavi za pranje). Također možete uključiti odmrzivače za brisače (ako je vozilo time opremljeno). Pogledajte Rukovanje upravljačkim elementima za klimatizaciju.

Gume i lanci za gume

Zimske gume upotrebljavaju se jer povećavaju prianjanje na snijegu i ledu. Možete kupiti zimske gume u trgovini društva Tesla (pogledajte Vrste sezonskih guma).

Lanci za gume osiguravaju dodatno prianjanje kada vozite u uvjetima snijega ili leda. Provjerite lokalne propise kako biste utvrdili preporučuju li se i jesu li lanci za gume potrebni tijekom zimskih mjeseci. Dodatne informacije pogledajte u Upotreba lanaca za gume.

Tlak u gumama može se sniziti pri hladnoj temperaturi. Ako se pojavi indikator svjetla TPMS, napunite gume prije vožnje. Gume će izgubiti jedan PSI za svakih 6 °C pada vanjske temperature (pogledajte Njega i održavanje guma). Ispravan tlak u gumama pomaže zaštititi gume od rupa na cesti i poboljšava raspon kad su ispravno napunjene.

Tijekom vožnje

Hladno vrijeme može povećati potrošnju energije jer je potrebno više energije za vožnju te grijanje kabine i baterije. Pratite sljedeće prijedloge kako biste smanjili potrošnju energije:

 • Za održavanje topline koristite se grijačima sjedala. Neki grijači upotrebljavaju manje energije od grijača kabine. Snižavanjem temperature u kabini i primjenom grijača sjedala smanjuje se potrošnja energije (pogledajte Rukovanje upravljačkim elementima za klimatizaciju).
 • Usporite vožnju i izbjegavajte česta i brza ubrzanja.
 • Možete poboljšati učinkovitost grijanja kabine smanjenjem odabranog načina ubrzanja (pogledajte Načini ubrzanja). To omogućuje sustavu pumpe za grijanje da preuzme više topline iz baterije kako bi učinkovito zagrijao kabinu, umjesto da održava sposobnost baterije da pruži vrhunsko ubrzanje. To pomaže da se poveća učinkovitost vožnje po hladnijem vremenu. Uzmite u obzir da je pri naknadnom povećanju načina ubrzanja bateriji potrebno vrijeme da se zagrije prije nego što je dostupna povećana razina ubrzanja.

Regenerativno kočenje

Regenerativno kočenje može se ograničiti ako je baterija prehladna. Tijekom vožnje baterija se zagrijava i snaga regenerativnog kočenja se povećava (pogledajte Regenerativno kočenje).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Ograničeno regenerativno kočenje može se izbjeći ako izdvojite dovoljno vremena za pripremu svog vozila ili ako upotrijebite Zakaži vrijeme za pripremuModel Y prije vremena odlaska (pogledajte Planirano punjenje i planirani polazak).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bilješka
Ugradnja zimskih guma može dovesti do privremenog smanjenja regenerativnog kočenja, ali nakon kraće vožnje, Model Y će se ponovno kalibrirati kako bi to ispravio. Dodirnite Servis > Kotači i gume > Gume kako biste odabrali zimske gume i ubrzali postupak.

Hladna baterija

Ikona plave pahuljice snijega.
Kada je dio energije pohranjen u bateriji nedostupan zbog niske temperature, na dodirnom zaslonu prikazuje se plava ikona pahuljice snijega. Taj dio nedostupne energije prikazuje se plavom bojom na mjeraču baterije. Stope regenerativnog kočenja, ubrzanja i punjenja mogu biti ograničene. Ikona pahuljice uklanja se kada se baterija dovoljno zagrije.

Nakon vožnje

Model Y ostavite priključenim kada ga ne upotrebljavate. Tada se, umjesto baterije, za zagrijavanje baterije primjenjuje sustav za punjenje (pogledajte Informacije o bateriji pod visokim naponom).

Scheduled Departure

Dok je vozilo parkirano, priključite Model Y i upotrijebite postavke za Zakaži vrijeme dostupne na zaslonima za punjenje i kontrolu klime, kako biste postavili vrijeme pripreme Model Y (pogledajte Planirano punjenje i planirani polazak). Također možete upotrijebiti opciju Zakaži kako se zasun priključka za punjenje ne bi zamrznuo. Vaše vozilo određuje odgovarajuće vrijeme za početak punjenja, tako da se punjenje dovršava u razdoblju manje aktivnosti, a kabina i baterija se zagrijavaju prema zadanom vremenu polaska.

Skladištenje

Ako Model Y parkirate na dulje vremensko razdoblje, priključite vozilo na punjač kako biste spriječili uobičajen gubitak dometa i održavali bateriju na optimalnoj temperaturi. Vrijeme priključenosti vozila nije ograničeno.

Kada ga ne upotrebljavate, Model Y automatski prelazi u stanje mirovanja radi očuvanja energije. Smanjite broj provjera statusa vozila u mobilnoj aplikaciji, jer one automatski aktiviraju vozilo i pokreću uobičajeno potrošnju energije.