Airbags

Placering af airbags

Bilens airbags er omtrent placeret som vist nedenfor. Der findes advarsler om bilens airbags på solskærmene.

Model S er udstyret med en airbag og trepunktssele på begge de forreste siddepladser. Airbaggen er en ekstra sikkerhedsforanstaltning på disse siddepladser. Alle passagerer, herunder føreren, skal altid bruge sikkerhedssele, uafhængigt af om sædet har en airbag, for at minimere risikoen for alvorlig personskade eller dødsfald i tilfælde af en ulykke.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bemærk
I højrestyrede køretøjer (RHD) er placeringen af airbags til passager og fører omvendt.
Placeringen af alle airbags inde i køretøjet
 1. Frontairbag i passagersiden
 2. Frontairbag i førersiden
 3. Sædemonterede sideairbags
 4. Gardinairbags

Sådan fungerer airbags

Airbags udløses, når sensorerne registrerer et sammenstød, som overskrider grænserne for udløsning. Disse grænser er designet til at forudsige, hvor alvorlig ulykken er, i tide til, at airbaggene kan hjælpe med at beskytte bilens passagerer. Airbags oppustes øjeblikkeligt og med betydelig kraft kombineret med en høj lyd. De oppustede airbags er sammen med sikkerhedsselerne med til at begrænse passagerernes bevægelse og dermed risikoen for personskade.

Frontairbags er normalt ikke designet til at blive udløst i forbindelse med påkørsel bagfra, ved påkørsler fra siden, ved kraftig opbremsning eller kørsel over bump eller huller i vejen. På samme måde gælder, at frontairbags muligvis ikke udløses ved alle former for frontale kollisioner, såsom mindre frontale påkørsler, underkøringskollisioner eller sammenstød med smalle genstande (f.eks. pæle). Køretøjet kan få betydelige skader, uden at airbaggene udløses, og omvendt kan ubetydelige skader på bilens ydre føre til udløsning af airbaggene. Bilens udseende efter en kollision indikerer derfor ikke, hvorvidt frontairbaggene burde være blevet udløst eller ej.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Benyt mobilappen til at planlægge en serviceaftale, før du modificerer køretøjet, så det kan bruges af en person med handicap, og i den forbindelse har brug for at foretage ændringer i airbagsystemet.

Airbagtyper

Model S har følgende typer airbags:

 • Frontairbags: Frontairbags er designet til at reducere risikoen for personskade, hvis der sidder større børn eller voksne på bilens forsæder. Overhold alle advarsler og instruktioner i forbindelse med placering af et barn på forreste passagersæde (hvis det er tilladt i din markedsregion).
 • Sædemonterede airbags: En sædemonteret sideairbag på forsæderne hjælper med at beskytte bækkenet og brystkassen. Den sædemonterede airbag på den indvendige del af førersædet hjælper med at beskytte hovedet og torsoen. Sædemonterede airbags udløses både i den ramte side af bilen og i den modsatte side i tilfælde af en kraftig kollision fra siden eller en kraftig forskudt frontkollision.
 • Gardinairbags: Gardinairbags hjælper med at beskytte hovedet. Gardinairbaggene udløser både i den ramte side af bilen og i den modsatte side, men kun i tilfælde af en kraftig kollision fra siden, eller hvis køretøjet ruller rundt.

Statusindikator for airbag

Status for frontairbaggen i passagersiden vises på touchskærmen:

Airbag- og passagersymboler med teksten: Airbag i passagersiden deaktiveret
Indikatoren for deaktiveret airbag i passagersiden vises på touchskærmen, når frontairbaggen i passagersiden er deaktiveret. Når frontairbaggen i passagersiden er deaktiveret, udløses den ikke i tilfælde af en kollision. Denne indikator vises også, når der ikke sidder nogen på sædet. Når du kører med en autostol på det forreste passagersæde (hvis det er tilladt i din markedsregion), skal du altid kontrollere status for frontairbaggen i passagersiden for at sikre dig, at den er deaktiveret.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bemærk
I køretøjer, der er produceret før ca. december 2019, vises indikatoren for deaktiveret airbag i passagersiden ikke, når der ikke sidder nogen på sædet.
Et ikon for en autostol med et forbudssymbol og teksten: Passagersidens airbag er aktiveret
For at beskytte en voksen, der sidder på det forreste passagersæde, skal frontairbaggen i passagersiden være aktiveret. Når passagersidens airbag er aktiveret, udløses den muligvis i tilfælde af en kollision.
En rød cirkel, der viser en airbag og et ikon af en passager med sikkerhedssele på

Airbagindikatoren på instrumentpanelet lyser, hvis der er fejl i airbagsystemet. Indikatoren bør normalt kun blive tændt, når du starter Model S, hvorefter den slukkes igen efter nogle sekunder. Hvis den fortsætter med at lyse, skal du benytte mobilappen til at planlægge en serviceaftale med det samme og undlade at køre i køretøjet.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Hvis det i din markedsregion er tilladt at placere et barn på det forreste passagersæde, er det førerens ansvar at sikre sig, at frontairbaggen i passagersiden er deaktiveret. Placer aldrig et barn på det forreste passagersæde, hvis airbaggen er aktiveret, heller ikke selv om der benyttes en autostol eller en selepude. Det kan medføre DØDSFALD eller ALVORLIG PERSONSKADE for barnet.

Styring af frontairbaggen i passagersiden

Når der sidder et barn på forsædet i passagersiden, (heller ikke selv om der benyttes en autostol eller en selepude), skal du deaktivere frontairbaggen i passagersiden for at forhindre, at den skader barnet, hvis der skulle opstå en kollision. Deaktiver frontairbaggen i passagersiden, før der placeres en autostol på frontpassagersædet ved at sikre dig, at køretøjet står i Park (P) og derefter trykke på Betjeningsknapper > Sikkerhed > Frontairbaggen i passagersiden.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bemærk
For at få adgang til betjeningsknappen til frontairbaggen i passagersiden, skal forreste passagersæde være ledigt. Hvis passagersensoren registrerer en vægt (som f.eks. en person, en autostol eller en genstand), så vil betjeningsknappen være nedtonet. Du skal fjerne eventuel vægt fra sædet, før du aktiverer eller deaktiverer frontairbaggen i passagersiden.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bemærk
Model S har en kapacitiv touchskærm, som muligvis ikke reagerer, hvis du betjener den med almindelige handsker. Hvis bilens touchskærm ikke reagerer, skal du tage handskerne af eller bruge handsker med særlige fingerspidser til betjening af en kapacitiv touchskærm.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Hvis du har deaktiveret frontairbaggen i passagersiden manuelt, skal du efterfølgende aktivere den manuelt igen for at beskytte en voksen passager på forreste passagersæde.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Hvis airbaggen i passagersiden ikke aktiveres eller deaktiveres som ventet i forhold til de tidligere beskrevne vægtangivelser, skal du benytte mobilappen til at planlægge en serviceaftale med det samme.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Placer aldrig et barn på det forreste passagersæde, når frontairbaggen i passagersiden er aktiveret. Det kan medføre risiko for alvorlig personskade eller dødsfald. Det er førerens ansvar at kontrollere, at frontairbaggen i passagersiden er deaktiveret, inden der køres med et barn placeret på det forreste passagersæde.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Hvis frontairbaggen i passagersiden eller betjeningsknappen på touchskærmen til Frontairbaggen i passagersiden ikke ser ud til at virke (f.eks. hvis statusindikatoren for airbaggen angiver, at airbaggen er aktiveret, selv om du har deaktiveret den, eller omvendt, eller hvis betjeningsknappen på touchskærmen til aktivering eller deaktivering af airbaggen er nedtonet, også selv om sædet er ledigt), må der ikke sidde nogen på passagersædet foran. Benyt mobilappen til at planlægge en serviceaftale med det samme.

Sådan sikres nøjagtig passagerregistrering

For at en passager på det forreste passagersæde kan registreres nøjagtigt, skal passageren:

 • Bruge bilens sikkerhedsseler.
 • Sidde oprejst midt på ​​sædehynden, med skuldrene hvilende mod sæderyggen og benene udstrakt komfortabelt foran med fødderne på gulvet. Se Eksempler på korrekte og forkerte sædeindstillinger.
 • Forblive på sædehynden og ikke løft sig fra sædet (for eksempel ved at skubbe fødderne mod gulvet eller trykke på midterkonsollen eller armlænet for at løfte sig op).
 • Aldrig være iført tykt, vådt eller løst tøj (som f.eks. skitøj eller polstret tøj).

Ud over de punkter, der er anført ovenfor, kan følgende situationer forstyrre nøjagtigheden af ​​passagerklassifikationssystemet:

 • Placering af en radiosender (for eksempel en walkie-talkie) på det forreste passagersæde.
 • Placering af en AC/DC-inverter eller en enhed, der drives af inverteren (f.eks. en mobiltelefon, tablet eller computer) på den forreste passagersædehynde.
 • Anbringelse af væske (f.eks. en flaske med indhold) eller madbeholdere på et bilsæde, når der er en autostol til stede.
 • Genstande, der er placeret under sædet eller kilet fast mellem ryglænet og hynden.
 • Der ligger en tung genstand på sædet (f.eks. en dokumentmappe eller en stor taske).
 • Bagagen har kontakt med sædet.
 • Andre genstande sider fast på eller ligger på eller mellem sædet og passageren, som f.eks. betræk, måtter, tæpper osv.

Disse situationer kan forstyrre passagersensoren. Hvis du har udelukket ovenstående muligheder, og airbaggens status stadig er forkert, skal du bede dine passagerer om at sidde på bagsædet og benytte mobilappen til at planlægge en serviceaftale for at få airbagsystemet kontrolleret.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bemærk
Det forreste passagersædes sensor har kun indvirkning på passagersædets front- og sideairbags.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Manglende overholdelse af disse anvisninger kan have indvirkning på passagerklassifikationssystemet (OCS), hvilket kan forårsage alvorlig personskade eller død.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Hvis airbaggen i passagersiden ikke aktiveres og deaktiveres som forventet, må der ikke sidde nogen på passagersædet. Benyt mobilappen til at planlægge en serviceaftale.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
For at sikre korrekt funktion af passagerregistreringssystemet må der ikke foretages ændringer af det forreste passagersæde, og der må ikke benyttes sædebetræk. Ændring af sædet eller brug af sædebetræk kan begrænse aktiveringen af de sædemonterede sideairbags, hvis der opstår en kollision. Det kan også forringe nøjagtigheden af systemet til automatisk klassifikation af bilens passagerer.

Eksempler på korrekte og forkerte sædeindstillinger

Korrekt sædeindstilling:

Person, der sidder korrekt i sædet: skulder og ryg tilbage mod sædet, fødder mod gulvet, sikkerhedssele spændt

Forkert sædeindstilling – passagerens fødder skal være mod gulvet:

Person, der sidder forkert i sædet, med fødderne på instrumentbrættet

Forkert sædeindstilling – passageren må ikke glide frem på sædehynden:

Person, der sidder forkert i sædet, med hofterne foran sædehynden

Forkert sædeindstilling – passageren må ikke læne ryglænet tilbage til en liggende stilling, når køretøjet er i bevægelse:

Person, der sidder forkert i sædet, med ryglænet i liggende stilling

Oppustning

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Der frigives et fint pulver, når airbaggene pustes op. Pulveret kan forårsage hudirritation, og derfor skal du skylle øjne og eventuelle sår og rifter grundigt efter kontakt.

Efter udløsning lukkes en del af luften ud af airbaggene, så de fungerer som en beskyttende pude for passagererne, samtidig med at føreren bevarer et frit udsyn.

Hvis airbags har været udløst, eller hvis bilen har været involveret i en kollision, skal airbaggene og seleforstrammerne og eventuelle tilhørende komponenter altid undersøges og eventuelt udskiftes af Tesla.

I tilfælde af en kollision udløses airbaggene, og der sker følgende:

 • Dørene låses op, og dørhåndtagene skubbes ud.
 • Advarselslamperne aktiveres.
 • Kabinelyset tændes.
 • Højspænding deaktiveres (du skal benytte mobilappen til at planlægge en serviceaftale med henblik på at genetablere højspændingsstrømforsyningen).
 • Vinduerne kører til udluftningspostionen.
 • Køretøjet aktiverer bremserne for at standse.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Bemærk
Afhængigt af kollisionens dynamik og de involverede kræfter, vil dørene muligvis ikke blive låst op i forbindelse med en kollision, og/eller skader kan forhindre dem i at blive åbnet. I en sådan situation vil det muligvis være nødvendigt at åbne døren ved hjælp af den indvendige mekanisme til manuel åbning af døren, eller ved hjælp af andre metoder til udstigning (f.eks. udstigning via en anden dør, ved at smadre ruden osv.).

Airbagadvarsler

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Placer ikke nogen genstande over eller i nærheden af en airbag, da sådanne genstande kan medføre skade, hvis bilen bliver involveret i en kollision, som er alvorlig nok til at medføre udløsning af airbaggen.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Alle passagerer inklusive føreren skal altid bruge sikkerhedssele, uafhængigt af om sædet har en airbag, for at minimere risikoen for alvorlig personskade eller dødsfald i tilfælde af en kollision.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Det frarådes, at passagerer på forsædet anbringer deres arme over airbagmodulet, da der er risiko for knoglebrud eller andre skader, hvis airbaggen udløses.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Brug ikke sædebetræk på Model S. Det kan begrænse udløsningen af de sædemonterede sideairbags i tilfælde af en kollision. Det kan også forringe nøjagtigheden af systemet til automatisk registrering af bilens passagerer (ekstraudstyr).
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Airbags pustes op med stor hastighed og kraft og kan give alvorlige personskader. Du kan begrænse risikoen for personskader ved at sikre, at alle passagerer bruger sikkerhedssele og sidder korrekt med sædet så langt tilbage som muligt.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Børn bør ikke placeres på forreste passagersæde, medmindre det er tilladt af lovgivningen i din markedsregion. Overhold alle regler i din region mht. til korrekt placering af børn baseret på barnets vægt, størrelse og alder. Det sikreste sted at placere spædbørn og mindre børn er på bagsædet. Placering af et spædbarn eller et barn i en bagudvendt autostol på et sæde, der er udstyret med en aktiveret airbag, kan forårsage alvorlig personskade eller død.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Sørg for, at der ikke er genstande mellem passagerens overkrop og siden af Model S for at sikre korrekt oppustning af sideairbaggene.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Det frarådes, at passagerer læner hovedet mod bilens døre. Der er risiko for personskade, hvis en gardinairbag udløses.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Tillad ikke, at passagerer blokerer for udløsningen af en airbag med fødder, knæ eller andre kropsdele på eller i nærheden af en airbag.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Undlad at montere eller anbringe genstande på eller i nærheden af frontairbags, langs siden af forsæderne, langs loftet i siden af køretøjet eller andre steder, hvor de påvirkes af en eventuel udløsning af bilens airbags. Disse omfatter, men er ikke begrænset til: ratovertræk, mærkater, sædehynder, puder osv. Genstandene kan forårsage alvorlig personskade, hvis køretøjet involveres i en kollision, hvor airbaggene udløses.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Advarsel
Nogle airbagkomponenter er meget varme, når airbaggen har været udløst. Undlad et røre ved komponenterne, før de er kølet af.