Park Assist parkolássegítő rendszer

A parkolássegítő rendszer működése

Model S az akadályok közelségét észleli. Lassú haladásnál vagy tolatásnál (Drive vagy Reverse) (például parkoláskor) a gépjármű figyelmeztet, ha akadályt észlel a Model S közelében. Az objektumok csak a kiválasztott irányban észlelhetők; Vezetés üzemmódban az elöl látható tárgyak, Hátramenetben a hátsók.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Nem feltétlenül kap figyelmeztetést, ha a Model S magától gurul ellentétes haladási irányba (például a Park Assist nem jelenít meg figyelmeztetést, ha a Model S Vezetés módban hátrafelé gurul).
gépjármű eleje és hátulja, kiemelt érzékelőkkel.

A Park Assist parkolássegítő rendszer 8 km/h sebességnél lassabb haladáskor aktiválódik.

gépjármű felülnézete, érzékelőkkel.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Ne hagyatkozzon pusztán a Park Assist parkolássegítő rendszerre, ha arról kíván meggyőződni, hogy senki és semmi nincs az útjában. A Park Assist parkolássegítő rendszer teljesítményét számos külső tényező csökkentheti úgy, hogy az nem jelez vagy hamisan jelez (lásd Korlátozások és hamis figyelmeztetések). Ezért, ha a kizárólag a parkolássegítő rendszerre hagyatkozva szeretné eldönteni, hogy a Model S nem közelít-e akadály felé, megsérülhet a jármű és/vagy az akadály, emellett súlyos személyi sérülés is bekövetkezhet. Mindig vizsgálja át saját szemével is a területet. Tolatáskor tekintsen hátra a válla felett, és használja az összes tükröt. A parkolássegítő rendszer nem észleli a gyermeket, a gyalogost, a kerékpárost, az állatokat, sem az olyan akadályokat, amelyek mozognak, kilógnak, túlságosan az érzékelők (ha vannak) vagy kamerák fölött vagy alatt helyezkednek el, esetleg túl közel vagy távol vannak az érzékelőktől vagy kameráktól. A Park Assist parkolássegítő rendszer csak útmutatási célokra szolgál, nem a közvetlen vizuális ellenőrzések kiváltására készült. Nem helyettesítheti a körültekintő vezetést.

Vizuális és hallható visszajelzések

Hátramenetbe kapcsolva a műszerfal bal oldalán a Park Assist parkolássegítő rendszer nézete jelenik meg, ami a Model S előtti és mögötti közeli tárgyakat mutatja. A nézet bezáródik, amint előremenetbe kapcsol, kivéve, ha a Model S előtt közeli akadályt észlel a rendszer. Ez esetben akkor zárul be automatikusan a parkolássegítő nézet, amikor a jármű sebessége 8 km/h fölé nő. Tolatáskor az érintőképernyőn vizuális visszajelzés is megjelenik (lásd: Hátsó kamera/kamerák). Az érintőképernyőn látható X jelet megérintve kézzel is bezárható a parkolássegítő nézet.

Ha menet közben a Camera alkalmazás látható az érintőképernyőn, 8 km/h sebesség alatt átválthat parkolássegítő nézetre. Érintse meg ehhez a Camera alkalmazás képernyő bal felső sarkában látható jelet. Ez párhuzamos parkolásnál jöhet jól.

Ha a hangjelzés be van kapcsolva (lásd A hangjelzés ki-/bekapcsolása), akadályhoz közelítve sípszó hangzik fel. A hangjelzés ideiglenesen elnémítható a parkolássegítő nézet alsó sarkában lévő hangszóró ikon megérintésével.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha a Park Assist parkolássegítő rendszernem képes visszajelzést adni, a műszerfal figyelmeztető üzenetet jelenít meg.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Tartsa az érzékelőket (ha vannak) és a kamerákat kosztól, hulladéktól, hótól és jégtől mentesen. Nagynyomású mosó vízsugara ne érje az érzékelőket és kamerákat, és ne tisztítsa azokat éles vagy csiszoló hatású tárggyal, ami megkarcolhatja vagy károsíthatja a felületüket.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Ne szereljen tartozékot vagy matricát az érzékelőkre (ha vannak) vagy a kamerákra, illetve azok közelébe.

A hangjelzés ki-/bekapcsolása

A Park Assist parkolássegítő rendszer hangjelzéssel és anélkül is használható. A hangjelzés be- vagy kikapcsolásához érintse meg a Kezelőelemek > Biztonság > Parkolási segéd hangjelzései elemet.

A hangjelzések ideiglenes elnémításához érintse meg a parkolássegítő nézet alsó sarkában lévő hangszóró ikont. A hangjelzés némított állapotban marad, amíg 8 km/h sebesség fölé nem gyorsul.

Korlátozások és hamis figyelmeztetések

A Park Assist parkolássegítő rendszer nem feltétlenül működnek megfelelően az alábbi helyzetekben:

 • Az érzékelők (ha vannak) vagy kamerák némelyike sérült, szennyezett vagy eltakarja valami (pl. sár, jég, hó, védőfólia, túl sok festék, illetve tapadó termékek, matricák, gumibevonatok stb.).
 • Az akadály magassága kevesebb mit kb. 20 cm (például járdaszegély vagy alacsony korlát).
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  FIGYELMEZTETÉS
  Az észlelhetőnél alacsonyabb objektumok (például járdaszegély vagy alacsony korlát) holttérbe kerülhetnek. Model S nem képes figyelmeztetni Önt olyan akadályra, ami a holttérben található.
 • Időjárási feltételek (heves eső, hó vagy köd).
 • Az akadály vékony (pl. jelzőtábla oszlopa).
 • Az akadály a Park Assist parkolássegítő rendszer hatósugarán kívül került.
 • Az akadály elnyeli a hangot vagy puha (például porhó).
 • Az akadály lejt (pl. lejtős partfal).
 • Model S szélsőségesen meleg vagy hideg helyre lett leparkolva, vagy ilyen helyre hajtottak be vele.
 • Az érzékelők (ha vannak) működését elektromos berendezések vagy ultrahangot kibocsátó készülékek befolyásolják.
 • Olyan helyen halad, ahol az érzékelők (ha vannak) által kibocsátott hullámokat valami eltereli a járműtől (például fal vagy oszlop mellett halad el).
 • Az akadály túl közel van a lökhárítóhoz.
 • A lökhárító elállítódott vagy megsérült.
 • Egy a Model S külsejére felszerelt objektum (például kerékpárszállító vagy lökhárítóra ragasztott matrica) zavarja a Park Assist parkolássegítő rendszert és/vagy gátolja a működését.
 • Model S magától gurul a választottól ellentétes haladási irányba (például a Park Assist nem jelenít meg figyelmeztetést, ha a Model S Vezetés módban hátrafelé gurul egy lejtőn).

A parkolást segítő egyéb rendszerek

Hátramenetbe kapcsolva a Park Assist parkolássegítő rendszer mellett a tolatókamera a Model S mögötti területet is megjeleníti (lásd Hátsó kamera/kamerák).