Önparkolás

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A piaci régiótól, a gépkocsi-konfigurációtól, a megvásárolt opcióktól és a szoftververziótól függően előfordulhat, hogy gépjárműve nem rendelkezik Önparkolás funkcióval.

Az Önparkolás funkció adatok felhasználásával megkönnyíti a közutakon való parkolást, és beparkolja a(z) Model S gépjárművet a párhuzamos és merőleges parkolóhelyekre.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Ellenőrizze az összes kamera és érzékelő (ha van) tisztaságát. A koszos kamerák és érzékelők, valamint az olyan környezeti feltételek, mint például az eső és a kopott terelővonalak csökkenthetik az Autopilot teljesítményét.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Az Önparkolás teljesítménye attól függ, hogy a kamerák és az érzékelők (ha vannak) képesek-e megállapítani a gépjármű járdaszegélyhez, tárgyakhoz és egyéb gépjárművekhez való közelségét.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Ne használja az Önparkolás funkciót, ha bármi, például vonóhoroggömb, kerékpártartó vagy utánfutó van csatlakoztatva a vonókengyelhez. Előfordulhat, hogy az Önparkolás funkcióval a jármű nem áll meg a vonókengyelnél, amikor más járművek közé vagy elé parkol.

Paraméterek

Az önparkolás a következő paraméterek alapján észleli a potenciális parkolóhelyeket:

Merőleges parkolás
 • A menetsebességnek 13 km/h alatt kell lennie. Ha túl gyorsan vezet, előfordulhat, hogy az önparkolás nem tudja pontosan felismerni a kívánt parkolóhelyet.
 • A parkolónak legalább 2,2 méter szélesnek kell lennie.
 • A parkolóhelyen legalább három látható vonalnak kell lennie, például parkolóvonalakkal, útburkolati jelekkel vagy jól megkülönböztethető szegélyekkel. Előfordulhat, hogy az önparkolás nem működik olyan garázsban, ahol nincs három látható parkolóvonal.
 • Előfordulhat, hogy az önparkolás nem működik texturált útfelületen, például macskaköves vagy tégla burkolaton.
Párhuzamos parkolás
 • A menetsebességnek 21 km/h alatt kell lennie. Ha túl gyorsan vezet, előfordulhat, hogy az önparkolás nem tudja pontosan felismerni a kívánt parkolóhelyet.
 • A parkolni kívánt hely előtt egy járműnek kell állnia.
 • Láthatónak kell lennie egy jól kivehető járdaszegélynek vagy szegélynek. Az önparkolás nem biztos, hogy helyesen azonosítja a parkolóhelyet, ha a szegély nem jól kivehető, például fű vagy föld.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az Önparkolás nem működik ferde végű parkolóhelyek esetén.

Az Önparkolás használata

Vezetés közben kövesse az alábbi lépéseket annak érdekében, hogy az Önparkolás be tudja manőverezni a Model S gépjárművet a parkolóhelyre:

 1. A közúton való lassú haladáskor figyelje a műszerfalat, hogy lássa, hogy az Autopark mikor észlel egy parkolóhelyet. A műszerfalon parkolás ikon jelenik meg, ha a jármű potenciális parkolóhelyet észlel.
  Lehetséges parkolóhelyről készült képernyőkép, a megjelenő ikonnal.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  A parkolás ikon csak akkor jelenik meg, ha a gépjármű helyzete és/vagy a környező terület feltételei lehetővé teszik, hogy az Önparkolás meg tudja állapítani a megfelelő haladási útvonalat. Ha az Önparkolás nem tudja megállapítani a megfelelő útvonalat (például keskeny úton a parkolóhelyre történő beállás során a gépkocsi eleje átnyúlik a másik sávba), a vezető korrigálhatja a gépkocsi helyzetét, másik parkolóhelyet kereshet, vagy kézzel beparkolhat.
 2. Válasszon ki egy helyet, ellenőrizze, hogy megfelelő és biztonságos-e. Ha igen, haladjon előre, és megközelítőleg egy kocsihosszal a parkolóhely előtt álljon meg (ahogy normál esetben is tenné párhuzamos parkolásnál, vagy amikor hátramenetben be szeretne állni egy merőleges parkolóhelyre).
 3. Engedje el a kormánykereket, kapcsolja a Model S gépkocsit Tolatás állásba, majd érintse meg a Önparkolás indítása gombot az érintőképernyőn.
 4. Az önparkolás megjelenít egy üzenetet, amikor a parkolás befejeződött.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha lenyomja a fékpedált, miközben az Önparkolás aktívan leparkolja a(z) Model Sgépkocsit, a parkolási folyamat mindaddig szünetel, amíg az érintőképernyőn meg nem nyomja a Folytatás gombot.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Soha ne támaszkodjon kizárólag az Önparkolás funkcióra a jogszerű, megfelelő és biztonságos parkolóhelyek megkeresésekor. Előfordulhat, hogy az Önparkolás nem minden esetben észleli a parkolóhelyen lévő tárgyakat. Mindig győződjön meg arról személyesen is, hogy a parkolóhely megfelelő és biztonságos.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Amikor az Autopark funkció aktívan kormányozModel S:
 • Ne akadályozza a kormánykerékmozgását. Ezzel megszakíthatja az Autopark működését.
 • Folyamatosan ellenőrizze a környezetét. Álljon készenlétben arra, hogy fékeznie kell a gépkocsik, gyalogosok vagy tárgyak kikerülése érdekében.
 • Figyelje az érintőképernyőt és a műszerfalat, hogy ellenőrizni tudja, milyen utasításokat ad az Autopark.

A parkolás szüneteltetése

Az Önparkolás funkció szüneteltetéséhez nyomja le egyszer a fékpedált. Model S megáll, és mindaddig nem indul el, amíg az érintőképernyőn meg nem érinti a Folytatás gombot.

A parkolás megszakítása

Az Önparkolás megszakítja a parkolási műveletet, ha Ön a kormánykerékkézi mozgatásába kezd, sebességi fokozatot vált, vagy az érintőképernyőn megérinti a Mégse gombot. Az Önparkolás a következő esetekben is megszakítja a parkolást:
 • A parkolási művelethez több, mint hét mozgásegység szükséges.
 • Model S észleli, hogy a vezető kiszáll a gépkocsiból.
 • Kinyitják az egyik ajtót.
 • A vezető lenyomja a gázpedált.
 • A vezető lenyomja a fékpedált az Önparkolás szüneteltetése közben.
 • Automatikus vészfékezésre kerül sor (lásd: Ütközéselkerülő asszisztens).

Korlátozások

Különösen az alábbi esetekben fordulhat elő, hogy az Önparkolás nem működik megfelelően:

 • Az út lejtős. Az Önparkolás funkciót kizárólag sík utakon való működésre tervezték.
 • Gyengék a látási viszonyok (zuhogó eső, hó, köd stb. miatt).
 • A járdaszegély nem kőből készült, vagy a járdaszegély nem észlelhető.
 • A kinézett parkolóhely közvetlenül egy fal vagy oszlop mellett helyezkedik el (például egy földalatti parkolóházban a legutolsó parkolóhely a sorban).
 • Az érzékelők (ha vannak) vagy kamerák némelyike sérült, szennyezett vagy eltakarja valami (pl. sár, jég, hó, védőfólia, túl sok festék, illetve tapadó termékek, matricák, gumibevonatok stb.).
 • Az időjárási viszonyok (heves eső, hó, köd, illetve rendkívül magas vagy alacsony hőmérsékletek) befolyásolják az érzékelő (ha van) működését.
 • Az érzékelők (ha vannak) működését elektromos berendezések vagy ultrahangot kibocsátó készülékek befolyásolják.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Számos előre nem látható körülmény akadályozhatja az Önparkolás azon képességét, hogy le tudja parkolni a Model Sgépkocsit. Ezt tartsa szem előtt, és ne feledje, hogy emiatt előfordulhat, hogy az Önparkolás nem kormányozza megfelelően a Model S gépkocsit. Kísérje figyelemmel a Model S beparkolását, és álljon készenlétben arra, hogy azonnal átvegye a kormányzást.