Bevált gyakorlatok hideg időben

Annak biztosítása érdekében, hogy a Model S zord időjárási körülmények között a lehető legjobb tulajdonosi élményt nyújtsa, kövesse a következő legjobb gyakorlatokat.

Indulás előtt

Ha hó és jég rakódik le a gépjárműre, a mozgó alkatrészek, például az ajtókilincsek, ablakok, tükrök és ablaktörlők befagyhatnak. A maximális hatótávolság, illetve teljesítmény elérése érdekében az elindulás előtt érdemes felmelegíteni az utasteret és az akkumulátort. Ez számos módon elvégezhető:

 • Érintse meg a töltő és a légkondicionáló képernyőn is elérhető Ütemezés lehetőséget azon idő beállításához, amikorra szeretné, ha a gépjármű vezetésre készen álljon (lásd: Ütemezett töltés és ütemezett indulás).
 • A mobilalkalmazásban navigáljon a Légkondicionáló menüelemre, és szabja testre az utastér hőmérsékletét. Ez szükség szerint felmelegíti a nagyfeszültségű akkumulátort is.
 • A mobilalkalmazásban a Légkondicionáló > Olvasztás funkcióval olvassza le a havat, jeget és deret a szélvédőről, valamint az ablakokról és a tükrökről. Ez szükség szerint felmelegíti a nagyfeszültségű akkumulátort is.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  A Tesla azt javasolja, hogy az elindulás tervezett időpontja előtt legalább 30–45 perccel kapcsolja be a légkondicionáló rendszert (lásd: A klímavezérlés működtetése). Az előkészítés időtartama a külső hőmérséklettől és egyéb tényezőktől is függ. A mobilalkalmazás értesíti Önt, amint járműve elérte az előkészíteni kívánt hőmérsékletet.

Töltőnyílás

 • Ha a töltőnyílás befagyott és a töltőkábel hozzáfagyott, próbálja meg kézzel kiszabadítani a töltőkábelt. Lásd: A töltőkábel manuális leválasztása.
 • Rendkívül hideg időjárásban vagy jeges körülmények között elképzelhető, hogy a töltőnyílás retesze befagy. Amikor nem tudja csatlakoztatni vagy eltávolítani a töltőkábelt, vagy a gépjármű nem tud szupertöltést végezni, mert a töltőcsatlakozó fedele befagyott, használja a gépjármű leolvasztása beállítást a mobilalkalmazásban. Ez segíthet leolvasztani a jeget a töltőnyílás reteszéről, így a töltőkábel leválasztható vagy csatlakoztatható.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A töltőcsatlakozó reteszének befagyását is megakadályozhatja az Ütemezés beállítások használatával (lásd Ütemezett töltés és ütemezett indulás).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha a töltőcsatlakozó befagyott, előfordulhat, hogy a retesze nem fogja meg a töltőkábelt, de a váltakozó áramú töltés korlátozott árammal reteszelés nélkül is működni fog.

Töltés

Az Útvonaltervezővel (ha az Ön piaci régiójában elérhető) egy Tesla töltőhelyhez történő navigáláskor a Model S előmelegíti az akkumulátort, biztosítva ezzel az akkumulátor optimális hőmérsékletét és töltésre kész állapotát a töltőhöz való megérkezéskor. Ez csökkenti a töltéshez szükséges időt. Lásd (lásd: Útvonaltervező).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A Tesla javasolja, hogy az optimális akkumulátor-hőmérséklet és töltési feltételek biztosítása érdekében az Útvonaltervező használatával navigáljon a töltési helyhez legalább 30–45 perccel az érkezés előtt. Ha a töltési helyhez való vezetés 30–45 percnél rövidebb ideig tart, fontolja meg az akkumulátor vezetés előtti előkészítését (lásd: Indulás előtt).

Ablakok

 • A mobilalkalmazásban lépjen a Klíma menüpontra, húzza felfelé az ujját a képernyő aljáról, majd válassza ki a gépjármű leolvasztása lehetőséget a szélvédő, az ablakok és a tükrök hó-, jég- és dérmentesítéséhez.
 • Jegyezzen elő a mobilalkalmazás segítségével egy szervizlátogatást, amely keretén belül a Tesla névleges díj ellenében víztaszító bevonattal látja el az oldalsó és hátsó ablakokat (a szélvédőt nem).

Tükrök

Ha parkolás közben jéglerakódás képződött, kapcsolja ki az Tükrök automatikus be-/kihajtása opciót. Érintse meg a Kezelőelemek > Jármű > Automatikus behajtás elemet. A jég meggátolhatja a külső tükrök be- és kihajtását.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A külső tükrök az előkészítés során vagy a hátsó szélvédő jégmentesítését bekapcsolva szintén automatikusan felmelegednek a szükséges mértékben.

Ablaktörlők

Ha a parkolás időszaka alatt jéglerakódás várható, érintse meg: Kezelőelemek > Szerviz > Ablaktörlő szervizmódja. Ezzel az ablaktörlők olyan helyzetbe kerülnek, hogy a szélvédőfűtés az ablaktörlőlapátokat is ki tudja olvasztani (lásd: Ablaktörlők és szélvédőmosók). Az ablaktörlők jégmentesítését is bekapcsolhatja (amennyiben része a felszereltségnek). Lásd: A klímavezérlés működtetése.

Gumiabroncsok és hóláncok

 • Havas vagy jeges útviszonyok esetén a tapadás növelésére használjon téli gumiabroncsokat. Téli gumiabroncsokat a http://www.tesla.com weboldalon tud beszerezni (lásd: Szezonális gumiabroncs-típusok).
 • A hóláncok havas, jeges úton megnövelik a tapadást. Tájékozódjon róla, hogy a helyi előírások javasolják vagy előírják-e a hólánc használatát a téli hónapokban. További információért lásd: Hóláncok használata.

Hidegben csökken a gépjármű gumiabroncsainak nyomása. Ha a TPMS-jelzőfény megjelenik, vezetés előtt fújja fel a gumiabroncsokat. A gumiabroncsok egy PSI-t veszítenek a külső hőmérséklet minden 6° C-os csökkenése esetén (lásd Az abroncsok karbantartása). A megfelelő abroncsnyomás segít megvédeni a gumiabroncsokat a kátyúktól, és javítja a hatótávolságot, ha megfelelően van felfújva.

Menet közben

A hideg megnöveli az energiafogyasztást, mert több áram kell a közlekedéshez, valamint az utastér és az akkumulátor melegítéséhez. Az energiafogyasztás csökkentése érdekében fogadja meg az alábbi javaslatokat:

 • Az ülésfűtés használatával melegen tartható a gépjármű. Az ülésfűtés kevesebb energiát használ, mint az utastérfűtés. Az utasteret kevésbé felfűtve és az ülésfűtést használva az energiafogyasztás csökken (lásd: A klímavezérlés működtetése).
 • Vezessen lassabban és kerülje a gyakori és hirtelen kigyorsításokat.
 • Kapcsolja be a Hatótáv módot (ha van), ami automatikusan korlátozza a légkondicionáló rendszer által az utastér és az akkumulátor fűtésére használható energiát. A Hatótáv mód a jellegzetes LED-világítást (ha van) is kikapcsolja, az első és a hátsó motor nyomatékát pedig úgy osztja el, hogy maximális legyen a hatótávolság (lásd: A maximális hatótáv elérése).

Regeneratív fékezés

A regeneratív fékezés korlátozott lehet, amikor az akkumulátor túl hideg. Menet közben az akkumulátor idővel felmelegszik és a regeneratív fékteljesítmény megnő (lásd: Regeneratív fékezés).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A korlátozott regeneratív fékezés elkerülhető, ha elegendő időt hagy a gépjármű előkészítésére, illetve ha az indulási idő előtt az Ütemezés használatával előkészíti a Model S járművet (lásd: Ütemezett töltés és ütemezett indulás).

Kék hópehely ikon

Kék hópehely ikonja.
Kék hópehely ikon jelenik meg a műszerfal, ha a tárolt energia egy része az akkumulátor alacsony hőmérséklete miatt nem elérhető. Az energiának ez a nem elérhető része kék színben jelenik meg a töltésjelzőben. A regeneratív fékezés teljesítménye, valamint a gyorsulás és a töltés sebessége korlátozott lehet. A hópehely ikon eltűnik, amint az akkumulátor kellően felmelegedett.

A megérkezést követően

Használaton kívül hagyja töltőre csatlakoztatva Model S járművét. Így a saját energiájának fogyasztása helyett a töltőrendszer tartja melegen az akkumulátort (lásd: Információk a nagyfeszültségű akkumulátorról).

Ütemezett indulás

A leparkolást követően csatlakoztassa a Model S járművet, majd a töltő és légkondicionáló képernyőn is elérhető Ütemezés beállítások használatával állítsa be a Model S előkészítésének kívánt időpontját (lásd: Ütemezett töltés és ütemezett indulás). a gépjármű meghatározza, hogy a töltést nagyjából mikor kezdve éri el csúcsidőn kívül a teljes töltöttséget, az utastér és az akkumulátor pedig a megfelelő hőmérsékletet. További információkért lásd: Ütemezett töltés és ütemezett indulás.

Tárolás

Ha Model S járművét huzamosabb időre leállítja, tegye töltőre, hogy ne csökkenjen a normál hatótávolsága és az akkumulátora optimális hőmérsékleten legyen. a gépjármű bármennyi ideig biztonságosan töltőn hagyható.

A Model S alvó üzemmódba lép, ha nincs használatban, hogy takarékoskodjon az energiával. Ne ellenőrizze gyakran a mobilalkalmazással járműve állapotát, mert ezzel mindig felébreszti azt, és normál szintre növeli az energiafogyasztását.