Az abroncsok karbantartása

Az abroncsnyomások megjelenítése

A gumiabroncsnyomás műszerfalon történő megjeleníthető a jobb vagy bal oldali kormánykerék gomb használatával és a jármű állapota (lásd A bal oldali kormánykerékgombok használata vagy A jobb oldali kormánykerékgombok használata) lehetőség megjelenítésével. Az egyes gumiabroncsok nyomása a gépjármű ábrázolásán jelenik meg a gumiabroncsnyomás utolsó mérésének időpontjával. A Kezelőelemek > Megjelenítés > Abroncsnyomás lehetőség megérintésével kiválaszthatja, hogy az abroncsnyomások értékeit Bar vagy PSI mértékegységben kívánja megjeleníteni.

Az abroncsnyomást a Tesla mobilalkamazásban is megtekintheti.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Lehetséges, hogy egy rövid ideig vezetnie kell ahhoz, hogy az ábrán megjelenjenek a gumiabroncsnyomások.

Az abroncsnyomások megtartása

A gumiabroncsokat mindig a gumiabronccsal és kapcsolatos információkat tartalmazó címkén feltüntetett nyomásértékekre kell felfújni, akkor is, ha azok eltérnek a gumiabroncsra nyomtatott értéktől. Az Abroncs és terhelés információs címke a középső ajtóoszlopon található, és akkor látható, amikor a vezetőoldali ajtó ki van nyitva.

Címke a középső ajtóoszlopon
Borostyán ikon, egy gumiabroncs szimbólumban található felkiáltójellel
Az abroncsnyomás jelzőfénye a műszerfalon figyelmezteti Önt, ha egy vagy több abroncs nyomása túl alacsony vagy túl magas.

Az abroncsnyomás jelzőfénye nem alszik ki azonnal az abroncsnyomás módosítása után. Miután felfújta az abroncsot az ajánlott nyomásra, vezessen legalább 25 km/h sebességgel rövid ideig, hogy aktiválja az Abroncsnyomás-figyelő rendszert (TPMS, Tire Pressure Monitoring System), amely kikapcsolja az abroncsnyomás jelzőfényét.

Ha a jelzőfény egy percen át villog, amikor csak bekapcsolja a Model S járművet, a TPMS hibát észlel (lásd: A TPMS hibája).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Hidegben csökken a gépjármű gumiabroncsainak nyomása. Ha a TPMS-jelzőfény megjelenik, vezetés előtt fújja fel a gumiabroncsokat. A gumiabroncsok egy PSI-t veszítenek a külső hőmérséklet minden 6 °C csökkenése esetén. A megfelelő abroncsnyomás segít megvédeni a gumiabroncsokat a kátyúktól, és javítja a hatótávolságot, ha megfelelően van felfújva.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
A hibák leggyakoribb oka az alacsony abroncsnyomás, ami miatt az abroncs túlhevülhet, ami komoly abroncsrepedezést, a futófelület szétválását vagy durrdefektet eredményezhet, ami miatt váratlanul elveszítheti a gépjármű fölött az uralmat és megnő a sérülés kockázata. Az alacsony abroncsnyomás miatt csökken a gépjárművel a következő töltésig megtehető táv és a futófelület élettartama.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Egy pontos nyomásmérővel ellenőrizze az abroncsnyomásokat, amikor az abroncsok hidegek. Mindössze 1,6 km vezetés kellően felmelegíti az abroncsokat ahhoz, hogy az hatással legyen az abroncsnyomásra. Ha közvetlenül a napon vagy meleg időben parkol a gépjárművel, az is hatással van az abroncsnyomásokra. Ha melegen kell ellenőriznie az abroncsokat, számítson megnőtt nyomásértékekre. Ne engedjen ki levegőt a meleg gumiabroncsokból, hogy megfelelő nyomásértéket kapjon. Amikor egy meleg abroncs az ajánlott hideg felfújási nyomáson vagy az alatt van, az az abroncs veszélyesen alacsony nyomású.

Az abroncsnyomások ellenőrzése és beállítása

Kövesse az alábbi lépéseket, amikor az abroncsok kihűltek, és a Model S több mint három órán át álló helyzetben volt:

Borostyán ikon, egy gumiabroncs szimbólumban található felkiáltójellel
 1. Tekintse meg középső ajtóoszlopon lévő Abroncs és terhelés információs címkét az abroncsok célnyomásértékeiért.
 2. Vegye le a szelepsapkát.
 3. Illesszen be szorosan egy pontos abroncsnyomásmérő műszert a szelepbe a nyomás megméréséhez.
 4. Szükség szerint töltsön be vagy engedjen ki levegőt az ajánlott nyomás eléréséhez.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Levegő kiengedéséhez nyomja meg a szelep közepén a fém szárat.
 5. Ellenőrizze újra a nyomást a pontos nyomásmérővel.
 6. Szükség szerint ismételje meg a 3. és 4. lépéseket, amíg az abroncsnyomás helyes nem lesz.
 7. Tegye vissza a szelepsapkát, hogy megelőzze a szelep szennyeződését. Rendszeresen ellenőrizze a szelep épségét és hogy nem ereszt-e.

Az abroncsok vizsgálata és karbantartása

Rendszeresen ellenőrizze a futófelületet és az oldalfalakat, keresse torzulás (kitüremkedések), idegen tárgyak, vágások vagy kopás nyomait.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Ne vezesse a Model S járművet, ha egy abroncs sérült, túlságosan kopott vagy nem megfelelő nyomású. Rendszeresen ellenőrizze az abroncsok kopását, és ügyeljen rá, hogy nem találhatók rajtuk vágások vagy kitüremkedések, és sehol nem látható a szövetréteg.

Abroncskopás

A megfelelő futómélység nélkülözhetetlen a megfelelő abroncsteljesítményhez. A kisebb mint 3 mm futómélységű abroncsoknál vizes útviszonyok között nagyobb valószínűséggel fordul elő vízenfutás, ezért azok nem használhatók. A kisebb mint 4 mm futómélységű abroncsok nem teljesítenek jól hóban és hólében, ezért téli időben nem szabad használni azokat.

Model S eredetileg felszerelt abroncsainak futófelületébe kopásjelzők vannak öntve. Amikor a futófelület 3 mm mélységűre kopott, a jelzők megjelennek a futómintázat felületén, összefüggő gumiszalag hatását keltve az abroncs teljes szélességén. Az optimális teljesítmény és biztonság érdekében a Tesla azt javasolja, hogy az abroncsokat még azelőtt cserélje le, hogy a kopásjelzők előtűnnének.

A jármű kormányozhatóságának javítása, valamint a vizes útviszonyok közötti vízenfutás minimalizálása érdekében a nagyobb futófelületű gumiabroncsokat a hátsó kerekeknél használja.

Abroncsok felcserélése, kiegyensúlyozása és kerékbeállítás

A Tesla javasolja a gumiabroncsok felcserélését minden 10 000 km után, vagy ha a profilmélység-különbség 1,5 mm vagy nagyobb (melyek közül az előbb bekövetkezőt kell figyelembe venni)

Az abroncsok felcserélése lényeges része a gumiabroncsok karbantartásának. Segít fenntartani az egyenletes futófelület kopást, ami javítja a gumiabroncs általános kopási minőségét, csökkenti a menetzajt, és maximalizálja az abroncs élettartamát.

Ha a jármű kerekei különböző méretűek elöl és hátul, és az abroncsok nem oldalhoz kötöttek, egymással felcserélhetőek az oldalak között (bal és jobb), de az eltérő méret miatt elölről és hátulra nem. Az oldalak közti csere megnövelheti a futófelület élettartamát az abroncsok forgásirányának megváltoztatásával és a vállak kopásának kiegyensúlyozásával.

A kiegyensúlyozatlan kerekek (amelyeket néha a kormánykerék érezhető rezgése jelez) hatással vannak a jármű kormányozhatóságára és az abroncsok élettartamára. A kerekek még rendszeres használat mellett is kiegyensúlyozatlanná válhatnak. Ezért szükség szerint szükséges a kiegyensúlyozásuk.

Ha a kopás egyenetlen (csak az abroncs egyik oldalán jelentkezik), vagy túlzott, ellenőrizze a kerekek beállítását.

Defektes abroncsok

A defekt miatt az abroncs veszít a nyomásából, ezért nagyon fontos az abroncsnyomások gyakori, rendszeres ellenőrzése. A defektes vagy sérült abroncsokat minél hamarabb javítsa meg vagy cserélje le.

Előfordulhat, hogy a defektes tömlő nélküli gumiabroncsból nem szökik a levegő, ha az azt kilyukasztó tárgy az abroncsban marad. Ha azonban hirtelen rezgést érez vagy a vezetés közben bármilyen nehézséget, vagy arra gyanakszik, hogy az egyik abroncs megsérült, azonnal csökkentse a sebességet. Vezessen lassan, kerülje el az erős fékezést vagy az éles kanyarokat, és amint teheti, állítsa meg a járművet. Szállíttassa a Model S járművet egy Tesla szervizközpontba vagy egy közeli javítóműhelybe.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Egyes esetekben a kisebb defekteket (6 mm alattiakat) Ön is meg tudja javítani a Tesla opcionális abroncsjavító készletével. Ezzel a megoldással lassan elvezetheti a Model S járművet a Teslához vagy egy közeli gumijavító műhelyhez.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Ne vezessen defektes abronccsal, akkor sem, ha a defekt nem okozta az abroncs leeresztését. A defektes abroncs bármikor hirtelen leereszthet.

Lapos pontok

Ha a Model S sokáig van álló helyzetben, az abroncsokon lapos foltok alakulhatnak ki. Amikor vezeti a Model S járművet, ezek a lapos pontok rezgést okoznak, ami fokozatosan megszűnik, amint az abroncsok felmelegednek és visszanyerik eredeti alakjukat.

A tároláskor kialakuló lapos pontok megelőzésére fújja fel az abroncsokat az abroncsfalon látható maximális nyomásra. Majd, mielőtt vezetné a gépjárművet, engedjen ki levegőt az abroncsokból, hogy a nyomást az ajánlott szintre csökkentse.

Az abroncsok élettartamának növelése

Az abroncsok élettartamának növelésére tartsa azokat az ajánlott nyomásokon, tartsa be a sebességhatárokat és az ajánlott sebességeket, valamint kerülje a következőket:

 • Túl hirtelen elindulás vagy gyorsulás.
 • Gyors kanyarok és erős fékezés.
 • Kátyúk és egyéb útakadályok.
 • Járdaszegélynek ütközés parkoláskor.
 • Az abroncsok beszennyezése olyan folyadékokkal, amelyek kárt okozhatnak.

Az abroncsok és a kerekek cseréje

Az abroncsok az ultraibolya sugarak, a szélsőséges hőmérsékletek, a nagy terhelés és a környezeti körülmények hatására idővel meggyengülnek. Abroncsokat ajánlott hatévente, vagy szükség szerint gyakrabban cserélni még akkor is, ha a profilmélység még nem érte el a minimumot.

Ha az abroncsokat például defekt miatt korán ki kell cserélni, azt javasoljuk, hogy párban cserélje őket, amennyiben a többi abroncs nincs az új abroncs profilmélységéhez képest 1,5 mm-en belül. Abroncscsere esetén fontos, hogy az új abroncsok megegyezzenek a régi abroncsok márkájával és típusával. Ha mind a négy gumiabroncs azonos méretű, az új abroncsokat mindig hátulra szerelje fel. Abroncscsere után mindig egyensúlyoztassa ki a kereket. További útmutatásokért forduljon gumiabroncs szakkereskedőhöz vagy abroncsszerelőhöz. A gumiabroncs cseréje vagy javítása után akár 24 óra is eltelhet, mire a gumiabroncs kenőanyag teljesen megszárad, és a gumiabroncsok elérik a maximális tapadást a felniken. Kerülje a nagy gyorsításokat ebben az időszakban, hogy elkerülje a gumiabroncs csúszását a felnin.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Függetlenül a kicserélt gumiabroncsok számától, az optimális teljesítmény érdekében egy teljes, egymáshoz illeszkedő gumiabroncskészlet ajánlott.

Ha a műszaki adatokban meghatározottól eltérő abroncsokat használ, ügyeljen rá, hogy az abroncson jelzett terhelési és sebességértékek (lásd: A gumiabroncs-jelölések értelmezése) egyenlőek vagy nagyobbak az eredeti műszaki adatokban szereplőknél.

A Model S járműre szerelt eredeti kerekek és abroncsok műszaki adataiért lásd: Kerekek és gumiabroncsok.

Ha kicserél egy kereket, a TPMS (Gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszer) érzékelőit vissza kell állítani annak biztosítására, hogy pontos figyelmeztetéseket adjanak túl alacsony vagy túl magas abroncsnyomások esetén (lásd A TPMS érzékelőinek visszaállítása).

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
A saját biztonsága érdekében csak olyan abroncsokat és kerekeket használjon, amelyek megegyeznek az eredeti műszaki adatokkal. Az eredeti műszaki adatokkal nem egyező abroncsok hatással lehetnek a TPMS működésére.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Soha ne lépje túl a jármű abroncsainak sebességértékét. A sebességérték az abroncsok oldalfalán látható (lásd: A gumiabroncs-jelölések értelmezése) .

Aszimmetrikus abroncsok

Némely Model S abroncs aszimmetrikus, ezért a kerékre a megfelelő oldalfallal kifelé kell felszerelni. Az abroncsok oldalfalán az OUTSIDE. Az új abroncsok felhelyezésekor ügyeljen rá, hogy az abroncsok megfelelően illeszkednek a kerekekre.

Egy gumiabroncs oldalfalán látható „Outside” feliratra mutató nyíl
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Az úttartás súlyosan romolhat, ha az abroncsok nem megfelelően vannak a kerekekre szerelve.

Az Aero dísztárcsák eltávolítása és felhelyezése

Ha a Model S aero dísztárcsákkal van felszerelve, azokat el kell távolítania, hogy hozzáférjen a kerékcsavarokhoz.

Az aero dísztárcsák eltávolítása:

 1. Fogja meg két kézzel szorosan az aero dísztárcsát.
 2. Húzza maga felé az aero dísztárcsát, hogy kioldja a rögzítőkapcsokat.

Az aero dísztárcsák felhelyezése:

 1. Igazítsa az aero dísztárcsát a szelepházhoz.
 2. Határozottan nyomja meg a tárcsa közepét, hogy a helyére kerüljön, majd kifelé haladva rögzítse a küllőkre. Előfordulhat, hogy a tárcsa másik oldalát is meg kell fognia, amíg az összes küllőre nem rögzült.
 3. Határozottan nyomja meg a szelepsapka közepét (ne üsse meg a tárcsát a kezével), hogy biztosan rögzüljön.
 4. Végső ellenőrzésként gyorsan húzza meg egyenként a küllőknél, hogy megbizonyosodjon arról, hogy a tárcsa rögzült.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Az áramvonalazott fedél leesésének megakadályozásához vezetés előtt gondoskodjon annak megfelelő rögzítéséről.

Kerékkonfiguráció

Ha új kereket szerel fel, vagy másikra cseréli azokat, frissítse a jármű kerékkonfigurációját a Kezelőelemek > Szerviz > Kerék és gumiabroncs > Kerekek lehetőség alatt. Így a Model S járműnek módjában áll megismerni az új kerekeket, és pontosabb állapotfrissítéseket kaphat járművéről. Válassza ki a Model S járműre felszerelni kívánt új kerekeknek megfelelő kereket a legördülő menüből. Ha új kerekeket választ a kerékkonfiguráció alatt, azzal a gépjármű érintőképernyőn megjelenő avatárjának kerekei is módosulnak.

Figyeljen oda, ha a gépjárműve lépcsőzetes kerékszerelésű, az azt jelenti, hogy az első és a hátsó kerekek különböző méretűek. Ellenőrizze az első és hátsó abroncsok oldalfalán jelzett méreteket, hogy azok megegyeznek-e vagy eltérőek. Ha a kerekek lépcsőzetes szerelésűek, ügyeljen rá, hogy az újonnan felszerelt kerekek az előző kerekekkel megegyezően legyenek méretezve.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Amikor megváltoztatja gépjárműve kerekének konfigurációját, az hatással lehet a távolságot érintő becslésekre, a gumiabroncsnyomásra vonatkozó figyelmeztetés szintjére és a gépjármű megjelenítésére.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Kizárólag a Tesla által jóváhagyott kerekeket használjon, amikor újakat szerel fel, vagy lecseréli őket. A Tesla által nem jóváhagyott kerekek használata súlyos károkat okozhat. A Tesla nem vállal felelősséget a Tesla által nem jóváhagyott kerekek használatából eredő károkért.

Abroncsnyomás-ellenőrzés

Minden egyes abroncsot havonta ellenőrizni kell hideg állapotában, hogy a nyomások megfelelnek-e az Abroncs információs címke adatainak a vezetőoldali ajtóoszlopon lévő (lásd: Az abroncsnyomások megtartása). Ha a gépjármű abroncsai a gépjármű adattábláján vagy az abroncsnyomás-címkén lévőtől eltérő méretűek, határozza meg az azokhoz az abroncsokhoz megfelelő felfújási nyomást.

További biztonsági funkcióként a gépjármű TPMS-szel is fel van szerelve, amely megjelenít egy abroncsnyomás-figyelmeztetést a műszerfalon, amikor egy vagy több abroncs nyomása jelentősen alacsonyabb vagy magasabb az ajánlottnál. Amikor az abroncsnyomás jelzőfénye világítani kezd a műszerfalon, hogy az abroncsnyomásokról figyelmeztesse, a lehető leghamarabb álljon meg és ellenőrizze az abroncsokat, és fújja fel azokat a megfelelő nyomásra (lásd: Az abroncsnyomások megtartása). A jelentősen alacsony nyomású abroncsokkal való vezetéstől az abroncs túlhevülhet és károsodhat. A túl alacsony abroncsnyomás emellett csökkenti a töltöttségi hatékonyságot és az abroncsok futófelületének élettartamát, és hatással lehet a gépjármű kormányozhatóságára és fékezési képességére is.

Borostyán ikon, egy gumiabroncs szimbólumban található felkiáltójellel
Ha a Model S TPMS-hibát észlel, ez a jelzőfény egy percen át villog, amikor csak bekapcsolja a Model S járművet.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A Tesla által nem jóváhagyott kiegészítők felszerelése zavarhatja a TPMS működését.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
A TPMS nem helyettesíti az abroncsok megfelelő karbantartását, beleértve az abroncsnyomások manuális ellenőrzését és az abroncsok állapotának rendszeres ellenőrzését. A vezető felelőssége fenntartani a megfelelő abroncsnyomást, akkor is, ha az alacsony vagy magas nyomás még nem érte el a TPMS riasztási szintjét, hogy abroncsnyomás-figyelmeztetést jelenítsen meg a műszerfalon.

A TPMS érzékelőinek visszaállítása

Egy vagy több kerék cseréje után (de nem az abroncsok cseréje vagy felcserélése után) a TPMS érzékelőit vissza kell állítani annak biztosítására, hogy az abroncsnyomás-figyelmeztetések pontosak lehessenek.

A Model S újabb változatainál a TPMS érzékelőinek visszaállítása automatikusan megtörténik, ha több mint 10 percen át 25 km/h sebességgel vezet. A régebbi változatoknál azonban kövesse az alábbi lépéseket:

 1. Fújjon fel minden abroncsot az ajtóoszlopon lévő Abroncs információs címkén szereplő ajánlott nyomásra.
 2. Készüljön fel rá, hogy tíz percen át vezessen, majd érintse meg a Kezelőelemek > Szerviz > TPMS-érzékelők visszaállítása lehetőséget.
 3. Kövesse a képernyő utasításait.
  Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
  FIGYELMEZTETÉS
  A nem megfelelő kerékméret hibás abroncsnyomás-figyelmeztetéseket eredményezhet. Ha megjelenik egy abroncsnyomás-figyelmeztetés, szálljon ki a gépjárműből, zárja be a hátsó csomagtartót és minden ajtót, várja meg, amíg az érintőképernyő elfeketül, majd üljön vissza a gépjárműbe és ügyeljen rá, hogy a megfelelő kerékméret legyen kiválasztva, mielőtt megérintené a TPMS-érzékelők visszaállítása lehetőséget.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A Model S egyes régebbi változatainál 21"-es kerekekre való váltás után előfordulhat, hogy a TPMS hamis abroncsnyomás-figyelmeztetéseket generál. További beállításokért vigye a Model S járművet egy Tesla szervizközpontba.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Az abroncsnyomás-figyelmeztetések törlésének megkísérlésére ne állítsa vissza a TPMS-t.

Abroncsérzékelő cseréje

Ha az Abroncsnyomás figyelmeztető jelzése gyakran jelenik meg, a mobilalkalmazás segítségével foglaljon időpontot a szervizbe annak felméréséhez, hogy szükség van-e az abroncsérzékelő cseréjére. Ha egy abroncsot nem Tesla szervizközpontban javítanak vagy cserélnek, előfordulhat, hogy az abroncsérzékelő nem működik, amíg a Tesla el nem végzi a beállítási folyamatot.

A TPMS hibája

Model S egy TPMS-hibajelzővel is fel van szerelve annak jelzésére, ha a rendszer nem működik megfelelően.

Borostyán ikon, egy gumiabroncs szimbólumban található felkiáltójellel
A TPMS hibajelzője az abroncsnyomás jelzőfényével van kombinálva. Ha a rendszer hibás működést észlel, a jelzőfény körülbelül egy percen át villog, majd folyamatosan világít. Ez a folyamat minden járműindításkor megismétlődik, amíg a hiba fennáll. Amikor a TPMS hibajelzője világít, előfordulhat, hogy a rendszer nem lesz képes megfelelően észlelni vagy jelezni az abroncsok túl alacsony vagy túl magas nyomását.

A TPMS hibája számos okból fakadhat, beleértve a csereabroncsok vagy más típusú abroncsok vagy kerekek felszerelését, ami akadályozza a TPMS megfelelő működését. Mindig ellenőrizze a TPMS hibajelzőjét, ha kicserélt egy vagy több kereket vagy abroncsot a gépjárművön, hogy biztos lehessen afelől, hogy a csereabroncsok vagy -kerekek nem akadályozzák a TPMS megfelelő működését.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha egy abroncsot kicseréltek, vagy a Teslánál kaphatótól eltérő gumitömítővel javítottak meg, és alacsony abroncsnyomás észlelhető, előfordulhat, hogy az abroncsérzékelő sérült.

Szezonális gumiabroncs-típusok

Ismerje meg a gumiabroncstípust

Az, hogy eredetileg milyen típusú gumiabroncsokkal szerelték fel a gépjárművét, a gépjármű típusától és a piaci régiótól függ. Fontos, hogy tisztában legyen a járműve gumiabroncsainak képességeivel, és azzal, hogy nyári, egész évben vagy télen való vezetésre alkalmasak-e. A gumiabroncsok teljesítményjellemzőire vonatkozó információkat a gumiabroncs oldalfalán található adatokon találja (lásd A gumiabroncs-jelölések értelmezése).

Nyári és négyévszakos gumiabroncsok

A nyári és a négyévszakos gumiabroncsokat a száraz és nedves utakon nyújtott maximális teljesítményhez tervezték, ám téli időjárásban nem teljesítenek jól. Ezeket az abroncsokat úgy tervezték, hogy egész évben megfelelő tapadást biztosítsanak a legtöbb körülmény között, ám havas vagy jeges úton nem nyújtanak a téli gumiabroncsokkal megegyező tapadást. A négyévszakos gumiabroncsokat az abroncs oldalán látható „ALL SEASON” (négyévszakos), illetve „M+S” (hó és sár) feliratok jelölik.

Ha hideg időben vagy olyan utakon vezet, ahol hó vagy jég lehet, a Tesla a téli gumiabroncsok használatát javasolja.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Hideg időjárási viszonyok között, havon vagy jégen a nyári és a négyévszakos gumiabroncsok nem biztosítanak megfelelő tapadást. A téli körülményeknek megfelelő abroncsok kiválasztása és felszerelése fontos a Model S megfelelő biztonsága és optimális teljesítménye érdekében.

Téli gumiabroncsok

Havas vagy jeges útviszonyok esetén a tapadás növelésére használjon téli gumiabroncsokat. Téli gumiabroncsok felszerelésekor mindig egyszerre szerelje fel a négy abroncsból álló teljes készletet. A téli gumiabroncsoknak azonos átmérőjűnek, márkájúnak, felépítésűnek és futómintázatúnak kell lennie mind a négy keréken.

Hópehely, hegy szimbólummal
A téli gumiabroncsokat az abroncs oldalfalán látható hegy vagy hópehely szimbólum jelzi.

Téli gumiabroncsokkal való vezetéskor nagyobb útzajt, rövidebb futófelület-élettartamot és száraz utakon kisebb tapadást tapasztalhat.

Ha téli gumiabroncsok vannak felszerelve, tekintse meg az ajtóoszlopon lévő abroncsfigyelmeztetési táblázatot.

A különböző gumiabroncsokhoz tartozó maximális sebességértékeket mutató címke

Vezetés alacsony hőmérsékleten

Az abroncs teljesítménye alacsony környezeti hőmérséklet mellett csökken, ami csökkent tapadást eredményez, és az abroncs hajlamosabbá válik a behatások okozta sérülésre. A (nyári felhasználású) nagy teljesítményű abroncsok lecsökkentik az 5 °C alatti környezeti hőmérséklet esetén tapasztalható tapadást, és havas/jeges körülmények között nem javasolt a használatuk. A nagy teljesítményű abroncsok hideg időben átmenetileg megkeményedhetnek, ami miatt az első néhány kilométer alatt a forgásuk zaja lesz hallható, amíg fel nem melegednek.

Hóláncok használata

A havas útviszonyok közötti tapadás növelésére a Tesla a következő hóláncokat tesztelte és hagyta jóvá. A hóláncokat csak a hátsó abroncsokra szabad felszerelni. A jóváhagyott hóláncokat megvásárolhatja a Teslától.

Gumiabroncsméret Ajánlott lánc
19” KONIG K-SUMMIT K45

Ne használjon hóláncot 21”-os abroncsokon.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Ne tegyen hóláncot a nyári gumiabroncsokra, mivel ez kárt okozhat.

A hóláncok felszerelésekor kövesse a hólánc gyártójának utasításait és figyelmeztetéseit. A lehető legszorosabban szerelje fel azokat.

Hóláncok használatakor:

 • Minden használat előtt ellenőrizze a láncokat, hogy minden illeszték és láncszem ép-e.
 • Állítsa a légrugós felfüggesztést (ha része a felszereltségnek)Közepes, és kapcsolja ki az Alapértelmezett hasmagasság alacsonyra beállítást (lásd: Légrugós felfüggesztés).
 • Kerülje a Model S túlterhelését (a nehéz terhektől csökkenhet az abroncsok és a karosszéria közötti hézag).
 • Ne vezesse a gépjárművet nem megfelelően felszerelt láncokkal.
 • Vezessen lassan. Ne lépje túl a 48 km/h sebességet.
 • Amint a körülmények engedik, szerelje le a láncokat.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A hóláncok használata egyes helyeken hatóságilag tilos. Ellenőrizze a helyi törvényeket, mielőtt felszerelné a hóláncokat.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
A légrugót (ha van) Közepes utazási magassági beállításon kell hagyni a károk elkerülése érdekében.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
A nem ajánlott hóláncok használata, vagy a nem megfelelő méretű hóláncok használata károsíthatja a felfüggesztést, a karosszériát, a kerekeket, illetve a fékvezetékeket is. A nem ajánlott hóláncok vagy a nem megfelelően felszerelt hóláncok okozta károkat nem fedezi a garancia.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Ne használjon hóláncot az első abroncsokon.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Soha ne engedje le az abroncsokat azért, hogy feltehesse rájuk a hóláncokat. Az ismételt felfújáskor előfordulhat, hogy a láncok túl feszesek, ami az abroncsok károsodását okozhatja.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Ügyeljen rá, hogy a láncok ne érjenek hozzá a függesztőmű elemeihez vagy a fékvezetékekhez. Ha úgy hallja, hogy a láncok szokatlan hangokat adnak ki, az azt jelzi, hogy hozzáérnek a Model S járműhöz. Azonnal álljon meg és vizsgálja meg a láncokat.