Műszerfal

A műszerfal áttekintése

A műszerfal megjelenése attól függően változik, hogy Model S gépjárműve melyik állapotban van:

Amikor Model S gépjárműve ki van kapcsolva, a műszerfalon a megmaradt becsült hatótávolság, az ajtók helyzete és a külső hőmérséklet látszik. Amikor megnyomja a féket, a műszerfal tetején röviden felvillannak a visszajelzők. Hacsak valamelyik visszajelző lámpa nem vonatkozik egy éppen aktuális helyzetre, a fényeknek ki kellene aludniuk. Amennyiben valamelyik visszajelző lámpa nem kapcsol be vagy ki, forduljon a Tesla vállalathoz.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A következő ábra csak tájékoztatásul szolgál. A megjelenített információk a jármű felszereltségétől, a szoftververziótól, valamint a piaci régiótól függően eltérőek lehetnek.
A műszerfal áttekintése

A műszerfal következő visszajelzői azért világítanak, hogy tájékoztassák a konkrét körülményekről, vagy figyelmeztessék azokra.

Piros körben lévő piros felkiáltójel, alatta pedig a „BRAKE” szó
Ha az érintőképernyőn bármikor megjelenik ez a piros fékvisszajelző, amikor először elindítja a Model S gépkocsit, és nem csak rövid ideig látható, a fékrendszer hibát észlelt vagy a fékfolyadék szintje alacsony. Azonnal lépjen kapcsolatba a Tesla vállalattal. Fejtsen ki állandó nyomást és határozottan tartsa lenyomva a fékpedált a gépjármű megállításához, amint ezt biztonságosan megteheti.
Sárga körben lévő sárga felkiáltójel, alatta pedig a „BRAKE” szó
Az érintőképernyőn akkor jelenik meg ez a borostyánsárga fékjelző, ha a rendszer fékrásegítőhibát jelez. Fejtsen ki állandó nyomást és határozottan tartsa lenyomva a fékpedált a gépjármű megállításához, amint ezt biztonságosan megteheti. A Hidraulikus rásegítéskompenzálás aktiválódik (lásd: #GUID-63CA292E-1221-4207-8AF8-95419AD34D9C).
Az „ABS” szó egy sárga körben
Az ABS visszajelző rövid ideig borostyánsárgán villog az érintőképernyőn, amikor először elindítja a Model S gépkocsit. Ha ez a visszajelző máskor is világít, ABS-szel kapcsolatos hiba történt, és az ABS nem működik. Forduljon a Tesla vállalathoz. A fékrendszer továbbra is teljesen működőképes marad, az ABS-szel kapcsolatos hiba nem érinti. Azonban a fékezési távolság megnövekedhet. Vezessen előrelátóan és kerülje az intenzív fékezést.
Piros körben lévő piros P betű, alatta pedig a „PARK” szó
Amikor az érintőképernyő segítségével manuálisan behúzza a rögzítőféket, az érintőképernyőn világít a piros rögzítőfék-visszajelző.
Sárga körben lévő sárga P betű
Ha a rögzítőfék elektromos hibát észlel, kigyullad a sárga rögzítőfék-visszajelző, és az érintőképernyőn hibaüzenet jelenik meg.
Zöld kör, öt abból kijövő vízszintes, ferde vonallal
A tompított fényszórók be vannak kapcsolva.
Kék kör, öt abból kijövő vízszintes, ferde vonallal
A távolsági fényszórók fel vannak kapcsolva . Akkor világít, ha a távolsági fényszórók fel vannak kapcsolva, de az Automata távolsági fényszóró beállítás (ha van) ki van kapcsolva, vagy az Automata távolsági fényszóró beállítás be van kapcsolva, de átmenetileg nem érhető el. Lásd: Távolsági fényszóró.
Kék kör, öt abból kijövő vízszintes, ferde vonallal
A távolsági fényszórók jelenleg fel vannak kapcsolva , és az Automata távolsági fényszóró (ha van) készen áll a távolsági fényszórók kikapcsolására, amennyiben a rendszer fényt észlel Model S gépjárműve előtt. Lásd: Távolsági fényszóró.
Szürke kör, egy A betűvel és öt abból kijövő vízszintes, ferde vonallal
A távolsági fényszórók átmenetileg le vannak kapcsolva, mert az Automata távolsági fényszóró (ha van) be van kapcsolva, és fényt észlel Model S gépjárműve előtt . Amikor a rendszer már nem észlel fényt, a távolsági fényszórók automatikusan visszakapcsolnak. Lásd: Távolsági fényszóró.
Két, egymás melletti zöld ellipszis, mindegyikből kifelé mutató három vízszintes vonallal
A parkolólámpák (oldalsó helyzetjelzők, hátsó lámpák és rendszámtábla-világítás) be vannak kapcsolva. Lásd: Világítás.
Zöld félkör, három abból kijövő ferde vonallal, és hullámos függőleges vonallal
Első ködlámpák, amennyiben rendelkezésre állnak . Lásd: Világítás.
Narancssárga félkör, három abból kijövő vízszintes vonallal és egy hullámos függőleges vonallal
Hátsó ködlámpák, amennyiben rendelkezésre állnak. Lásd: Világítás.
Narancssárga kör, öt abból kijövő vízszintes, ferde vonallal
Adaptív első világítás, amennyiben rendelkezésre áll . Lásd: Adaptív fényszórórendszer (AFS).
Egy járművet hátsó nézetből ábrázoló sárga ikon, cikkcakkos gumiabroncs jelekkel
Az elektronikus menetstabilizátor-rendszer aktívan minimalizálja a kerék kipörgését a féknyomás és a motor teljesítményének szabályozásával (a visszajelző lámpa borostyán színnel villog). Lásd: Kipörgésgátló. Amennyiben ez a visszajelző nem alszik ki, a rendszer meghibásodást észlelt, és haladéktalanul kapcsolatba kell lépnie a Tesla vállalattal.
Narancssárga gépjárműkörvonal, benne egy felfelé mutató, alatta pedig egy lefelé mutató nyíllal
Amennyiben a rendszer olyan meghibásodást észlelt, amely csökkenti a légrugós felfüggesztés teljesítményét, megjelenik ez a borostyán színű visszajelző (lásd: Légrugós felfüggesztés). Ha a probléma továbbra is fennáll, forduljon a Tesla vállalathoz.
Piros gépjárműkörvonal, benne egy felfelé mutató, alatta pedig egy lefelé mutató nyíllal
A légrugós felfüggesztő rendszer működését megakadályozó hiba észlelése esetén a műszerfalon kigyullad egy piros visszajelzőfény (lásd: Légrugós felfüggesztés). Forduljon a Tesla vállalathoz.
Egy ülő piros személy, előtte egy nagy piros körrel
Légzsákbiztonság. Amennyiben ez a piros visszajelző nem villan fel röviden, amikor Model S gépjárműve felkészül a vezetésre, vagy égve marad, azonnal forduljon a Tesla vállalathoz. Lásd: Légzsákok.
Egy szürke kör, benne a H betűvel
A járműtartás aktívan működteti a fékeket. Lásd: Vehicle Hold.
Egy narancssárga U alakzat, benne egy felkiáltójellel
Gumiabroncsnyomásra vonatkozó figyelmeztetés. Az egyik gumiabroncs nyomása kívül esik a tartományon. Amennyiben a jármű a gumiabroncsnyomás-ellenőrző rendszer (TPMS) meghibásodását észleli, a visszajelző villog. A TPMS rendszerrel kapcsolatos hiba esetén forduljon a Tesla vállalathoz. Lásd: Az abroncsok karbantartása.
Nyitott ajtajú piros gépjármű
Valamelyik ajtó vagy csomagtartó nyitva van. Lásd: Kulcsok és ajtók, Hátsó csomagtérvagy Első csomagtartó.
Piros személy, becsatolt biztonsági övvel
Valamelyik elfoglalt ülés biztonsági öve nincs bekötve. Lásd: Biztonsági övek.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A gyártás időpontjától függően előfordulhat, hogy a hátsó ülések nincsenek felszerelve biztonságiöv-emlékeztetővel.
Narancssárga személy, keresztben áthúzott körrel, és egy kettes számjegy, mellettük az OFF (kikapcsolva) felirattal
Az első utas légzsákja ki van kapcsolva. Lásd: Légzsákok.
Egy járművet hátsó nézetből ábrázoló sárga ikon, cikkcakkos gumiabroncs jelekkel és az OFF (KI) szó
Az elektronikus menetstabilizáló rendszerek már nem csökkentik a kerékfordulatszámot. A hátsókerék-meghajtású járművön kikapcsolták a kipörgésgátló rendszert, vagy az összkerék-meghajtású járművön engedélyezték a Slip Start funkciót. Lásd: Kipörgésgátló.
Narancssárga N, szögletes zárójelek között
Model S gépjárműve Transport üzemmódban van, és szabadon gurulhat. Gépjárműve nem vált át automatikusan Parkolás fokozatba, amikor kiszáll. Lásd: Szállítási útmutató.
Egy kék hópehely
Akkor jelenik meg, ha az akkumulátorban tárolt energia egy része nem érhető el a hideg időjárási viszonyok miatt. Az ilyen hideg időjárási viszonyok mellett a töltés sebessége is csökkenhet. Ha Model S járműve csatlakoztatva van, felmelegítheti az akkumulátort; ehhez kapcsolja be a légkondicionáló rendszert a mobilalkalmazás segítségével. A hópehely ikon eltűnik, amint az akkumulátor kellően felmelegedett.
Sárga teknős ikon egy körben
A gépjármű teljesítménye jelenleg korlátozott, mert az akkumulátorban maradt energia szintje alacsony, vagy a gépjármű rendszerei épp felmelegednek, vagy lehűlnek.
Zöld kör, egy balra mutató nyíllal
Zölden villog, amikor a bal irányjelző működik. Mindkét irányjelző visszajelzője zölden villog, amikor a vészvillogó működik.
Zöld kör, egy jobbra mutató nyíllal
Zölden villog, amikor a jobb irányjelző működik. Mindkét irányjelző visszajelzője zölden villog, amikor a vészvillogó működik.

Felugró üzenetek és járműriasztások

A műszerfalon felugró üzenetek jelennek meg. Például a biztonsági öv emlékeztetője, ha ez egyik foglalt ülés biztonsági öve nincs becsatolva, egy bejövő telefonhívás értesítése, bejövő SMS (ha alkalmazható), vagy egy végrehajtandó hangutasítás megjelenítése.

A járműriasztások és értesítések listáját az érintőképernyőn lévő értesítések ikon megérintésével tekintheti meg.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Jelenleg nem mindegyik riasztáshoz érhető el kiegészítő információ.

Műszerfal – Vezetés

Amikor a Model S mozgásban van (vagy készen áll a haladásra), a műszerfalon megjelenik az aktuális vezetési állapot és az út valós idejű képe a robotpilóta részegységei által észlelt adatok alapján (lásd: Az Autopilot funkció ismertetése). A kép automatikusan nagyítva vagy kicsinyítve jelenik meg (szükség szerint), hogy tájékoztassa, ha gépjárművet észlel a holtterében.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A következő ábra csak tájékoztatásul szolgál. A megjelenített információk a jármű felszereltségétől, a szoftververziótól, valamint a piaci régiótól függően eltérőek lehetnek.
A műszerfal áttekintése
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az útvonal és környezete további részleteinek, például az útjelzések, a piros lámpák, a tárgyak (úgymint kukák, oszlopok) stb. megjelenítéséhez érintse meg a Kezelőelemek > Autopilot > Teljes önvezetés megjelenítésének előnézete menüelemet (ha van).
 1. Visszajelzők jelennek meg a műszerfal tetején, hogy tájékoztassák az aktuális helyzetről (lásd: A műszerfal áttekintése).
 2. Amikor aktívan navigál egy célállomásra, a navigációs utasítások itt jelennek meg. A bal oldali kormánykerékgombok segítségével változtassa meg, mi jelenjen meg a műszerfal bal oldalán, amikor a navigációs utasítások nem látszanak (lásd: A bal oldali kormánykerékgombok használata).
 3. Az Automata kormányzás funkció aktívan kormányozza Model Sgépjárművét. Ha az Automata kormányzás elérhető, de Ön még nem aktiválta, az ikon szürke (lásd: Automata kormányzás).
 4. Az Adaptív sebességtartó automatika a beállított sebességen tartja a gépjárművet. Ha az Adaptív sebességtartó automatika elérhető, de Ön nem állított be utazósebességet, az ikon szürke lesz, és a sebesség nem jelenik meg (lásd: Forgalomfigyelő tempomat).
 5. Menetsebesség.
 6. A sebességasszisztens által észlelt aktuális sebességkorlát (amennyiben be van állítva) (lásd: Sebességsegéd).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Az észlelt sebességkorlátozást jelző ikon hasonlít az adott piaci régióban használt sebességkorlátozó táblák megjelenésére.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  A sebességkorlátozás ikonja körül egy kék körvonal jelenhet meg, amely jelzi, hogy a sebességhatár felett van.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Olyan utakon, ahol a térképadatok határozzák meg, hogy van-e feltételes sebességkorlátozás (például a napszakon vagy az időjárási körülményeken alapuló sebességkorlátozás), második sebességkorlát jelenik meg. A vezető felelőssége eldönteni, hogy a feltételes sebességkorlátozás érvényes-e, és ennek megfelelően módosítani a haladási sebességet.
 7. Az energia grafikonon szaggatott vonalak jelennek meg a teljesítménymérőn, ha Model S gépjárműve korlátozza a teljesítményt. A szaggatott vonalak a fenti részen jelennek meg (felhasznált energia), amikor a gyorsuláshoz elérhető teljesítmény korlátozott, és a lenti részen (visszanyert energia), amikor a regeneratív fékezéssel visszanyerhető teljesítmény korlátozott. Model S gépjárműve számos okból korlátozhatja a teljesítményt. Az alábbiakban néhány példát talál:
  • A gyorsulás korlátozott lehet, amikor az akkumulátor töltöttsége alacsony, vagy az erőátviteli rendszer túlmelegedett.
  • Mind a gyorsulás, mind pedig a regeneratív fékezés korlátozott lehet, amikor a környezeti hőmérséklet nagyon magas vagy nagyon alacsony.
  • A regeneratív fékezés korlátozott lehet, amikor az akkumulátor teljesen fel van töltve.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  A kormánykerék jobb oldali gombjainak segítségével meghatározhatja, mi jelenjen meg a műszerfal jobb oldalán (lásd: A jobb oldali kormánykerékgombok használata).
 8. Figyeljen az itt megjelenő fontos figyelmeztetésekre. Ha érvényben van valamilyen riasztás, az arra vonatkozó információt az érintőképernyő állapotjelző sávján (az érintőképernyő legfelső részén) megjelenő riasztási ikon (felkiáltójel) megérintésével tekintheti meg.
 9. A kormánykerék jobb oldali gombjainak segítségével módosíthatja, mi jelenjen meg a műszerfal jobb oldalán, amikor nincs aktív telefonhívás (lásd: A jobb oldali kormánykerékgombok használata).
 10. Az összes becsült, elérhető hatótávolság (vagy energia). A hatótávolság helyett a hátralévő akkumulátor-energia százalékos arányát is megjelenítheti. Ehhez érintse meg a Kezelőelemek > Megjelenítés > Energia kijelzése elemet.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Ha meg szeretné állapítani a legközelebbi töltés várható idejét, a hatótávolságra vonatkozó becsléseket csupán általános iránymutatásnak tekintse.
 11. Currently selected drive mode: Parkolás, Hátramenet, Üres vagy Vezetés.
 12. Az Ön előtt haladó gépjármű (ha van).
 13. Figyeljen a vezetéssel kapcsolatos fontos üzenetekre, amelyek a műszerfal alsó, középső részén jelennek meg.
 14. Az Ön Model S gépjárműve.
 15. Ha az Automata kormányzás funkció aktív, és észleli a forgalmi sávot, az kékkel kiemelve jelenik meg (lásd: Automata kormányzás). Az aktuális vezetési helyzettől függően láthatóvá válhatnak a szomszédos sávok.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Ha a Navigálás robotpilóta funkcióval aktív, a rendszer folytonos kék vonallal jeleníti meg a Model S előtti forgalmi sávot (lásd: Navigálás Autopilot funkcióval).
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Habár a műszerfalon megjelenik a környező forgalom, előfordulhat, hogy néhány gépjármű nem látszik. Soha ne hagyatkozzon kizárólag a műszerfalra, hogy meghatározza, vannak-e más gépjárművek az úton (például az Ön holtterében). Mindig használja a tükröket, és nézzen hátra a válla felett.