Gyorsulási módok

A Model S gépjárművén elérhető gyorsulási beállítások a gyártás időpontjától és a vásárláskor kiválasztott opcióktól függően eltérőek lehetnek:

 • Chill: a gyorsulást sima, szelíd autózásra korlátozza (minden Autopilóta-hardverrel felszerelt gépjárműnél elérhető).
 • Standard: normál szintű gyorsulást tesz lehetővé (a non-Performance típusú, összkerékhajtású, valamint a hátsókerék-hajtású, Autopilóta-hardverrel felszerelt Model S gépjárműveknél érhető el).
 • Sport: normál szintű gyorsulást tesz lehetővé (a Performance típusú, összkerékhajtású gépjárműveknél érhető el).
 • Insane: nagyjából 30 százalékkal növeli a csúcsnyomatékot (a Performance típusú, összkerékhajtású gépjárműveknél érhető el, amelyek nincsenek ellátva Ludicrous-frissítéssel).
 • Ludicrous: nagyjából 60 százalékkal növeli a csúcsnyomatékot (a Performance típusú, összkerékhajtású gépjárműveknél érhető el, amelyek Ludicrous-frissítéssel vannak ellátva).
 • Insane+: nagyjából 30 százalékkal növeli a csúcsnyomatékot (a Performance típusú, összkerékhajtású gépjárműveknél érhető el, amelyek nincsenek ellátva Ludicrous-frissítéssel), valamint felmelegíti az akkumulátort a megfelelő üzemi hőmérsékletre, hogy ki lehessen használni a rendelkezésre álló teljesítmény 100%-át. Mielőtt kiválasztja ezt a beállítást, olvassa el a következő részt: Az Insane+ és a Ludicrous+ mód használata.
 • Ludicrous+: nagyjából 60 százalékkal növeli a csúcsnyomatékot (a Performance típusú, összkerékhajtású gépjárműveknél érhető el, amelyek Ludicrous-frissítéssel vannak ellátva), valamint azonnal felmelegíti az akkumulátort a megfelelő üzemi hőmérsékletre, hogy ki lehessen használni a rendelkezésre álló teljesítmény 100%-át. Mielőtt kiválasztja ezt a beállítást, olvassa el a következő részt: Az Insane+ és a Ludicrous+ mód használata.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Habár a Chill mód nem javítja közvetlenül a hatótávolságot, az Insane és Ludicrous mód által megnövelt nyomaték és teljesítmény csökkentheti a távolságot és a hatékonyságot.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha a Chill mód van kiválasztva, a haladási sebesség felett megjelenik a Chill kifejezés a műszerfalon.

Emellett a Performance típusú, összkerékhajtású Model S gépjárműben az Indítási mód is elérhető, amely optimális gyorsulást biztosít a jó tapadású felületeken. Az Indítási mód használatához szükséges speciális vezetési útmutatóhoz lásd: Indítási mód.

A gyorsulási mód kiválasztásához érintse meg a Kezelőelemek > Pedálok és kormányzás > Gyorsulás menüelemet.

Az Insane+ és a Ludicrous+ mód használata

Ha az Insane vagy a Ludicrous módot választja, a további teljesítmény azonnal elérhetővé válik. Azonban az abszolút maximális teljesítmény eléréséhez (amelyet rövid távú használatra terveztek) kiválaszthatja az Insane+ vagy a Ludicrous+ módot, amellyel a megfelelő üzemi hőmérsékletre melegítheti az akkumulátort. Így biztosan kihasználhatja a rendelkezésre álló teljesítmény 100%-át.

Amíg az akkumulátor melegszik, az érintőképernyőn megjelenő állapotüzenet tájékoztatja Önt a becsült várakozási időről, valamint arról, amikor a további teljesítmény rendelkezésre áll. Az akkumulátor melegítése mellett az Insane+ és a Ludicrous+ módok igyekeznek az akkumulátort az optimális hőmérséklet-tartományban tartani. Ezért agresszív vezetési helyzetekben a „Hűtés” állapot is több percig megjelenhet, amíg a hőmérséklet visszaesik. Model S a kiválasztott módban marad három óráig, még akkor is, ha kiszáll a gépjárműből. Három óra elteltével a funkció időtúllépés miatt kikapcsol.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az Insane+ és a Ludicrous+ módot arra tervezték, hogy rövid időn belüli gyorsulás alatt maximális teljesítményt biztosítson. Ezeket a beállításokat nem mindennapi használatra tervezték. A teljesítményfokozás extra energiafogyasztással jár, és hosszabb utakon hamarabb csökkenhet a teljesítmény. Az Insane és a Ludicrous gyorsulási beállítások jelentős teljesítménynövekedést biztosítanak az Insane+ és a Ludicrous+ beállítás kiválasztása nélkül is, a maximális akkumulátorteljesítmény elérése érdekében. Valójában normál vezetési körülmények között az Insane+ és a Ludicrous+ mód használatával elérhető teljesítménynövekedés észrevétlen is maradhat.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az Insane+ és a Ludicrous+ használatához 20%-os vagy annál nagyobb töltöttségi szint szükséges. 20% alatti töltöttségi szint esetén nem kapcsolhatja be ezeket a beállításokat. Ha a használat közben a töltöttségi szint 20% alá csökken, ezek a beállítások azonnal kikapcsolnak.

Az Insane+ és a Ludicrous+ mód használata során a Model S több energiát fogyaszt, hogy az optimális hőmérséklet-tartományban tartsa az akkumulátort.

Ha bármikor ki szeretné kapcsolni az Insane+ vagy a Ludicrous+ módot, állítson be egy másik értéket a gyorsulási szinthez. A túlzott és esetleg szükségtelen energiafogyasztás megakadályozására (amikor például elhagyja a gépjárművet, és elfelejti kikapcsolni az Insane+ vagy a Ludicrous+ módot), ezek a beállítások három órán belül automatikusan kikapcsolnak, függetlenül attól, hogy még mindig vezet, vagy már kiszállt a gépjárműből.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az Insane+ és a Ludicrous+ mód az akkumulátor optimális hőmérséklet-tartományban tartására törekszik. Ezek a beállítások nemcsak felmelegítik, hanem le is hűtik az akkumulátort, amikor szükséges (például, mialatt nagy sebességgel vezet, hirtelen gyorsít, hosszabb ideig vezet stb.).

Indítási mód

A kizárólag a Performance típusú, összkerékhajtású gépjárműveknél elérhető Indítási mód optimális gyorsulást biztosít a jó tapadású felületeken.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A többek között erős gyorsítás esetén használt Indítási mód növeli a gépjármű erőátviteli rendszerének terhelését, és a különféle részegységek idő előtti elhasználódását és kopását okozhatja. Model S gépjárműve folyamatosan figyeli az erőátviteli rendszer fáradását és károsodását, és értesíti Önt, ha a gépjármű alkatrészei szervizelésre szorulnak.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Kizárólag a megfelelő helyeken használja az Indítási módot, ahol nincs keresztforgalom, és nem járnak gyalogosok. Az Indítási módot zárt versenypályákon történő használatra tervezték. A vezető felelőssége annak biztosítása, hogy a vezetési stílusa és a gyorsulási módja ne veszélyeztesse a közlekedés többi résztvevőjét, és ne okozzon nekik kellemetlenséget.

Az Indítási mód aktiválása

 1. Győződjön meg arról, hogy a fékek már kissé bemelegedtek; ehhez vezessen néhány percig, és használja párszor a fékeket.
 2. Állítsa a légrugós felfüggesztést alacsony értékre (lásd: Légrugós felfüggesztés).
 3. Állítsa a gyorsulási szintet Insane+ vagy Ludicrous+ értékre (ha elérhető).
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Amennyiben rendelkezésre áll a Ludicrous+ beállítás, úgy érhet el optimális teljesítményt, ha ezt a beállítást három másodpercig lenyomva tartja.
 4. Állítsa a Model S gépjárművet Drive fokozatba, és teljesen álló helyzetben, amikor a kormánykerék egyenesben van, a bal lábával határozottan nyomja le a fékpedált, majd nyomja le teljesen a gázpedált. Egy másodpercen belül a műszerfalon megjelenő üzenet jelzi, hogy az Indítási mód engedélyezve van.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Az Indítási mód lejjebb állítja az első felfüggesztést, jelentősen csökkentve a szabad magasságot.
 5. Az Indítási mód engedélyezése után tizenkét másodpercen belül engedje fel a fékpedált a gépjármű elindításához.

Amikor felengedi a féket, a Model S elindul előre.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az Indítási mód nem érhető el, ha a csúszóindítás engedélyezve van (ami lehetővé teszi a kerekek pörgését). Lásd: Kipörgésgátló.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az Indítási mód kizárólag akkor érhető el, ha a környezeti hőmérséklet 3 °C vagy annál melegebb.