A klímavezérlés működtetése

A légkondicionálás-vezérlés áttekintése

A légkondicionálás vezérlői az érintőképernyő alsó részén érhetők el. Alapértelmezetten a légkondicionálás-vezérlés Auto opcióra van állítva, amely a legzordabb időjárási körülmények kivételével mindig optimális hőfokot tart fent. Ha Auto módban módosítja az utastér hőmérsékletét, a rendszer automatikusan módosítja a fűtés, a légkondicionálás, a levegőelosztás és a ventilátorsebesség beállítását, hogy az utastérben fenntartsa a kiválasztott hőmérsékletet.

Érintse meg az érintőképernyő alján kijelzett hőmérsékletet, hogy elérje a klímavezérlés fő képernyőjét, ahol beállíthatja a klímapreferenciákat. Az Auto elemre koppintva bármikor visszatérhet az automatikus beállításra. Érintse meg a fő klímavezérlő képernyőn lévő bekapcsológombot a be- és kikapcsoláshoz. A közös vezérlők gyors eléréséhez érintse meg a < vagy > gombot a klíma felugró ablakának megjelenítéséhez.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A légkondicionáló rendszert a nagyfeszültségű akkumulátor működteti. Ennélfogva hosszantartó használata csökkenti a hatótávot.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
A hosszan tartó használatból eredő égési sérülések elkerülése érdekében azok, akik perifériás neuropátiában szenvednek, illetve cukorbetegség, kor, neurológiai sérülés vagy más ok miatt kisebb a fájdalomtűrő képességük, a légkondicionáló rendszert és az ülésfűtést körültekintően használják.

Légkondicionáló rendszer beállításainak módosítása

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Hangutasítások segítségével a kezének használata nélkül is könnyedén módosíthatja klímabeállításait, például bekapcsolhatja az ülésfűtést vagy megváltoztathatja az utastér hőmérsékletét (lásd: Hangutasítások).
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az ülésfűtés és a jégmentesítő egyérintéses eléréséhez ezeket a vezérlőelemeket hozzáadhatja a Saját alkalmazások menühöz. Lásd: Saját alkalmazások testreszabása.
 1. Ezzel a gombbal kapcsolhatja be vagy ki a légkondicionáló rendszert.
 2. Az Auto elem megérintésével kapcsolhatja be és ki az Auto módot.
 3. Érintse meg a vezetőoldali ülés ikont a vezető ülésfűtésének beállításához. Az ülés 1-től (legalacsonyabb) 3-ig (legmagasabb), három fokozatban működik. Az ülésfűtések egyérintéses eléréséhez hozzáadhatja azokat az érintőképernyő alsó sávjához (lásd Saját alkalmazások testreszabása).
 4. Érintse meg az ablaktörlők jégmentesítésének bekapcsolásához (amennyiben része a felszereltségnek). Az ablaktörlők 15 percig jégtelenítenek, majd automatikusan kikapcsolnak.
 5. Érintse meg a kormány fűtésének be- vagy kikapcsolásához (ha része a felszereltségnek).
 6. Amikor parkolási fokozatban van, megjelennek ezek a beállítások, hogy a légkondicionáló rendszert akkor is működtethesse, amikor kiszáll a Model S járműből (lásd: Hőmérséklet tartása, Dog üzemmód és járműben tartózkodás).
 7. Érintse meg az összes ülésfűtés kikapcsolásához.
 8. Érintse meg az első és hátsó ülések fűtésének beállításához.
 9. Érintse meg az utasoldali ülés ikonját az első utas ülésfűtésének beállításához. Az ülés 1-től (legalacsonyabb) 3-ig (legmagasabb), három fokozatban működik. Az ülésfűtések egyérintéses eléréséhez hozzáadhatja azokat az érintőképernyő alsó sávjához (lásd Saját alkalmazások testreszabása).
 10. Ha a(z) Model S fel van szerelve orvosi minőségű HEPA (High Efficiency Particulate) szűrővel, ez a szűrő biztosítja az utastér belsejének legjobb minőségű levegőjét abban az esetben, ha a légkondicionáló rendszer be van kapcsolva, és külső levegő lép az utastérbe (a belsőlevegő-keringetés ki van kapcsolva). A HEPA szűrő rendkívül hatékony módon szűri ki a lebegő részecskéket, beleértve a szennyeződéseket, allergéneket, baktériumokat, polleneket, penészspórákat és vírusokat is. A HEPA szűrő és a másodlagos levegőszűrő-rendszer is aktív szenet tartalmaz, amely a kellemetlen szagok és gázok széles skáláját eltávolítja. A Biofegyver-védelmi üzemmód bekapcsolásakor az utastér belsejében fellépő pozitív nyomás minimalizálja a járműbe bejutni képes külső levegő mennyiségét.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Az aktív szén bizonyos gázokat, például a szén-monoxidot nem tudja hatékonyan eltávolítani.
 11. Amikor a Model S Parkolási fokozatban van, érintse meg az Ütemezés lehetőséget, hogy beállíthasson egy olyan naponta ismétlődő időpontot, amikorra szeretné, hogy a Model S akkumulátor, valamint az utastér hőmérséklete előkészítésének és/vagy csúcsidőn kívüli töltésének köszönhetően készen álljon a vezetésre (lásd: Ütemezett töltés és ütemezett indulás).
 12. A szélvédő fagymentesítő a levegőáramot a szélvédőre irányítja. Érintse meg egyszer a szélvédő párátlanításához (az ikon borostyánsárgára vált). Érintse meg másodszor is a szélvédő leolvasztásához. A funkció kikapcsolásához, valamint a levegőelosztás, a fűtés és a ventilátor korábbi beállításaihoz történő visszatéréshez harmadjára is érintse meg az ikont.
 13. Érintse meg az utastérben áramló levegő szabályozásához. A levegő kívülről juthat a(z) Model S utasterébe, vagy azon belül keringethető.
 14. A csúszkával beállítható a ventilátor fordulatszáma.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  A ventilátor sebességének módosításával állíthatja be, hogy milyen sebességgel áramoljon a levegő a Model S utasterébe. A levegőáramot növelheti és csökkentheti is.
 15. Ezzel a gombbal kapcsolhatja be és ki a légkondicionáló rendszert. A légkondicionálás kikapcsolása csökkenti a hűtési teljesítményt, de energiát spórol vele.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Mivel a Model S sokkal halkabb, mint egy benzinüzemű jármű, így a légkondicionáló rendszer működése közben hallhatja a kompresszort. A zaj minimalizálása érdekében csökkentse a ventilátor sebességét.
 16. Kiválaszthatja, hogy a levegőáram hova irányuljon az első utastérben (szélvédő, arc vagy lábtér). Egy vagy több befúvónyílást is választhat.

Légkondicionálás-vezérlő felugró ablak

Érintse meg a hőmérséklet nyilakat az érintőképernyő alján, hogy megjelenjen egy felugró ablak, amellyel könnyen hozzáférhet néhány leggyakoribb légkondicionálás-vezérlő funkcióhoz:

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az ülésfűtés és a jégmentesítő egyérintéses eléréséhez ezeket a vezérlőelemeket hozzáadhatja a Saját alkalmazások menühöz. Lásd: Saját alkalmazások testreszabása.
 1. Érintse meg a fő légkondicionálás-vezérlő képernyő eléréséhez.
 2. Ülések fűtésének vagy hűtésének engedélyezése vagy letiltása (ha van).
 3. Első vagy a hátsó jégtelenítő be- vagy kikapcsolása.
 4. Az utastér hőmérsékletét a csúszka húzásával módosíthatja. Engedélyezheti a hőmérséklet-megosztást is, amely lehetővé teszi a sofőr és az első utas számára, hogy testreszabják saját légkondicionálás-beállításaikat. Az első utas megérintheti az érintőképernyő alján található hőmérséklet ikont vagy a fő légkondicionálás-vezérlő képernyőt a beállításhoz. Érintse meg ismét a Megosztás lehetőséget a légkondicionálás-megosztás kikapcsolásához.

Hőmérséklet tartása, Dog üzemmód és járműben tartózkodás

A Klíma bekapcsolva tartása, a Dogés a Járm. Tart. beállítás jóvoltából parkolás fokozatban úgy is tovább működtetheti a légkondicionáló rendszert, miután eltávolodott Model S járművétől vagy úgy dönt, hogy benne marad. Ezek a beállítások akkor jönnek jól, ha hidegben vagy nagy melegben fenntartaná az utastérben a megfelelő hőmérsékletet. Ha például nagy melegben a bevásárlás után nem szeretné, hogy Model S járművében megromoljon az élelmiszer, bekapcsolhatja a Hőmérséklet tartása üzemmódot.

A Dog (Kutya) módot úgy tervezték, hogy kényelmes kabinfűtési hőmérsékletet tartson fenn kedvence számára, miközben aktívan és gyakran figyelemmel kíséri ezt a hőmérsékletet a mobilalkalmazás használatával (ehhez a telefonnak és a járműnek is mobilkapcsolatra van szüksége). Dog módban az érintőképernyő megjeleníti az utastér aktuális hőmérsékletét, hogy tájékoztassa az arra járókat, hogy kedvence biztonságban van. Ez a beállítás nem embereknek készült, és csak rövid ideig használható, amíg a közelben tartózkodik, hogy visszatérhessen a járműbe olyan helyzetekben, amikor a hőmérsékletet már nem lehet fenntartani.

járműben tartózkodás esetén az USB-portokon és alacsony feszültség tápaljzaton keresztül elektromos eszközeit is árammal láthatja el, miközben fenntartja az utastér hőmérsékletét. Az érintőképernyő bekapcsolva marad, így zenét hallgathat, böngészheti az internetet, videojátékokat játszhat vagy élvezheti a Tesla Színház előadásait. Párosított telefonjáról emellett szabályozhatja a média- és a légkondicionáló rendszer beállításait. A járműben tartózkodás üzemmód ideális környezetet biztosít a járműben tartózkodásra, például kempingezéskor vagy gyermekre vigyázva. Aktív állapotban az Őrszem mód és a járműriasztó le van tiltva. Az automatikus zárás távolodáskor funkció ki van kapcsolva

A Hőmérséklet tartása, a Dog és a járműben tartózkodás lehetőség használata:

 1. Győződjön meg arról, hogy az akkumulátor töltöttségi szintje legalább 20%.
 2. Kapcsolja be a Park módot. A Klíma bekapcsolva tartása, a Dogés a Gépjárműben tartózkodás beállítás csak akkor érhető el, ha a Model S parkolás fokozatban van.
 3. Szükség esetén módosítsa a légkondicionáló rendszer beállításait.
 4. A klímaszabályozó érintőképernyőn érintse meg a Klíma bekapcsolva tartása, a Dogvagy a Gépjárműben tartózkodáselemet.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  A Dog üzemmódot és a járműben tartózkodás üzemmódot a mobilalkalmazásból is vezérelheti, ha a Klíma képernyőn lévő szürke sávból felfelé húzza az ujját.

A légkondicionáló rendszer mindaddig megpróbálja fenntartani a beállított hőmérsékletet, amíg ki nem vált Park módból vagy manuálisan ki nem kapcsolja a funkciót. Alacsony akkumulátortöltöttség mellett ne használja a Hőmérséklet tartása, a Dog üzemmód vagy a Gépjárműben tartózkodás üzemmód beállítást. Ha az akkumulátor töltöttsége 20% alá csökken, a Tesla mobilalkalmazás megpróbál elkezdeni értesítéseket küldeni Önnek, nehogy elfelejtse ellenőrizni azt, amit Model S járművében hagyott.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Amikor a Hőmérséklet tartása, a Dog üzemmód vagy a járműben tartózkodás üzemmód aktív, nem lehet frissíteni a szoftvert.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Kisgyermeket soha ne hagyjon felügyelet nélkül a járműben.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Legyen tisztában a helyi törvényekkel, hogy hagyhat-e felügyelet nélkül kisállatot a járműben.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Ön felelős kutyája vagy háziállata biztonságáért. Soha ne hagyja őket hosszabb időre a Model S járműben. Folyamatosan figyelje a jármű hőmérsékletét és a kisállat jólétét. Győződjön meg róla, hogy elegendő mobil lefedettséggel rendelkezik a telefonján, és szükség esetén van ideje visszatérni a járműbe.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Abban a valószínűtlen esetben, ha a klímaberendezés szervizelést igényel, vagy nem a várt módon működik, kerülje a Klíma bekapcsolva, Dog mód és Gépjárműben tartózkodás mód használatát. Soha ne bízzon a járművében, hogy valami pótolhatatlan dolgot megvédjen.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
A mobilalkalmazás segítségével a légkondicionáló rendszert távolról is vezérelheti és felügyelheti. Ha azonban a mobilalkalmazás segítségével kikapcsolja a légkondicionáló rendszert, a Hőmérséklet tartása, a Dog üzemmód vagy a járműben tartózkodás üzemmód is kikapcsol.

Utastér túlmelegedés elleni védelme

Az utastér túlmelegedés elleni védelem megakadályozza, hogy az utastér túlságosan felforrósodjon perzselő környezeti körülmények között. Bár nem szükséges mindig aktiválnia, amikor elhagyja Model S járművét, a klímaberendezés csökkentheti és fenntarthatja az utastér hőmérsékletét. Ezzel megelőzhető, hogy az utastér túlságosan felforrósodjon, miután a napon parkolt, így az autó még kényelmesebb lesz, amikor visszatér. Előfordulhat, hogy az utastér túlmelegedés elleni védelme a járműből való kiszállás után csak 15 perccel kapcsol be. Ez a funkció az utasok kényelmét szolgálja, és nincs hatással a jármű alkatrészeinek megbízhatóságára.

A bekapcsolásához érintse meg a Kezelőelemek > Biztonság > Utastér túlmelegedés elleni védelem elemet, majd válasszon a következők közül:

 • Be: A légkondicionálás akkor működik, amikor az utastér hőmérséklete meghaladja a 40° C-t. A hőmérséklet testre szabásához a mobilalkalmazás legújabb verziójára lehet szükség.
 • Ki: Kikapcsolja az Utastér túlmelegedés elleni védelme funkciót.

AZ utastér túlmelegedés elleni védelme távolról, a mobilalkalmazásból is bekapcsolható, a Climate (Légkondicionálás) elemet megérintve. Simítsa felfelé az alsó menüt, és válassza ki a beállítást az Utastér túlmelegedés elleni védelme alatt (lásd: Mobilalkalmazás).

Az Utastér túlmelegedés elleni védelme 12 órán át működik Model S járművéből való kiszállástól számítva, vagy amíg az akkumulátor energiája 20% alá nem esik – amelyik előbb bekövetkezik. Az utastér túlmelegedés elleni védelme az akkumulátor energiáját használja, ezért csökkentheti a hatótávolságot.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az Utastér túlmelegedés elleni védelme engedélyezéséhez a Billentés/behatolás beállítást ki kell kapcsolni.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
A rendszer automatikus leállása, extrém időjárási körülmények vagy a rendszer a kiválasztott hőmérséklet fenntartására való esetleges képtelensége miatt az utastér még bekapcsolt Utastér túlmelegedés elleni védelme funkció mellett is veszélyesen felmelegedhet. Ha többször is tapasztal a kiválasztott hőmérsékletet meghaladó hőmérsékletet, forduljon a Tesla szervizhez.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
Figyelmeztetés
Gyermeket vagy kisállatot soha ne hagyjon felügyelet nélkül a járműben. A rendszer automatikus leállása vagy extrém időjárási körülmények miatt még bekapcsolt Utastér túlmelegedés elleni védelme funkció mellett is veszélyesen felmelegedhet az utastér.

Légkondicionálás-vezérlési tippek

 • Ha a mobilalkalmazás segítségével bekapcsolja a légkondicionálást, az automatikusan kikapcsol, ha a töltöttségi szint 20%-ra csökken, vagy ha eltelt két óra. Ha hosszabb ideig szeretné hűteni vagy fűteni az utasteret, töltse fel a járművet, és a mobilalkalmazáson keresztül kapcsolja be újra a légkondicionálást.
 • Előfordulhat, hogy hallja a légkondicionáló rendszer hangját a(z) Model S utasterén belül parkoláskor. A rendszer egy alacsony ventilátorhangot ad ki magából. A légkondicionáló rendszer kísérletet tesz önmaga szárítására, hogy minimalizálja a további nedvességet vagy a dohos szagokat. Ez normális jelenség, és nem ad okot aggodalomra.
 • Energiatakarékosságból a Hatótáv mód bekapcsolásával (ha van) korlátozhatja a légkondicionáló rendszer teljesítményét (érintse meg: Kezelőelemek > Pedálok és kormányzás > Hatótáv mód). Az utastér fűtése vagy hűtése kevésbé lesz hatékony, de hideg napokon az ülésfűtéssel felmelegedhet.
 • Ha a légkondicionáló rendszer a kívántnál hangosabb, manuálisan csökkentse a ventilátor sebességét.
 • A légkondicionáló rendszer kompresszora az utastér hűtésén felül az akkumulátort is hűti. Ezért meleg napokon a légkondicionáló rendszer kompresszora akkor is bekapcsolhat, ha Ön kikapcsolta a légkondicionáló rendszert. Ez normális jelenség, mivel a rendszer számára kiemelten fontos az akkumulátor hűtése, hogy az az optimális hőmérséklet-tartományban maradjon, megnövelve élettartamát és biztosítva optimális teljesítményét.
 • A Model S nyikorgást vagy áramló víz hangját adhatja ki, még akkor is, ha nincs használatban. Ezek a hangok normálisak és olyankor jelentkeznek, amikor bekapcsol a belső hűtőrendszer, hogy a különböző járműfunkciókat, például a alacsony feszültség-os akkumulátor szinten tartását és a nagyfeszültségű akkumulátor kiegyenlítését el tudja látni.
 • A légkondicionáló rendszer hatékony működése érdekében minden ablakot húzzon fel, és biztosítsa, hogy a szélvédő előtti szellőzőrácson ne legyen jég, hó, falevelek vagy szennyeződés.
 • Nedves időjárás esetén normális jelenség, ha a légkondicionáló rendszer első beindításakor a szélvédő kis mértékben bepárásodik.
 • Normális jelenség, ha egy kis víztócsa gyűlik össze a Model S alatt, miután leállt vele. Ilyenkor a rendszer a páramentesítő folyamat által összegyűjtött vizet ereszti le.
 • Amikor a jármű parkol, kánikulában az utastér hőmérsékletének csökkentése érdekében a rendszer elindíthatja a ventilátort, hogy kiszellőztesse az utasteret. Ez csak akkor történhet meg, ha az akkumulátor töltöttsége 20% felett van.