Légrugós felfüggesztés

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A Model S indulásakor esetleg hallható a kompresszor hangja, amint a légrugós felfüggesztő rendszer tartálya megtöltődik levegővel.

A Model S adaptív légrugós felfüggesztéssel van felszerelve, amely kiváló menettulajdonságokat biztosít, és lehetővé teszi az egyéni igényeknek megfelelő lágyabb vagy keményebb vezetési élmény kiválasztását. Csomagok szállításakor a rendszer szintben tartja a jármű első és hátsó része közötti területet. A menetmagasság a körülményeknek megfelelően kézzel is állítható (a Model S megemelhető az olyan kis sebességű haladás esetén, amikor nagyobb hasmagasságra van szükség, például egy meredek felhajtóra vagy rámpára történő beálláskor, mély hóban autózva, vagy magas fekvőrendőrökön, parkolószegélyeken történő áthaladáskor stb.).

Egy gépjármű körvonalát tartalmazó sárga ikon, felfelé és lefelé mutató nyilakkal.
Az adaptív légrugós felfüggesztő rendszer teljesítményét csökkentő hiba észlelése esetén a műszerfalon kigyullad egy sárga visszajelzőfény. Ha a probléma továbbra is fennáll, forduljon a Tesla vállalathoz.
Egy jármű körvonalát ábrázoló piros ikon, felfelé és lefelé mutató nyilakkal.
Az adaptív légrugós felfüggesztő rendszer működését megakadályozó hiba észlelése esetén a műszerfalon kigyullad egy piros visszajelzőfény. Forduljon a Tesla vállalathoz.

Menetmagasság állítása

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
A felfüggesztés magasságának állítása előtt győződjön meg róla, hogy a Model S közelében, felette és alatta nincsenek akadályok.

A vezetési magasság a fékpedál megnyomásával és a Controls > Suspension menüelemnek az érintőképernyőn való megérintésével állítható be kézzel. A vezetési magasság elérhető beállításai a haladási sebességtől és egyéb feltételektől függenek (nyitott ajtó esetén például a felfüggesztés magassága nem csökken le). Az érintőképernyőn minden beállításhoz megjelenik a becsült hasmagasság is. A csúszka elhúzásával a következő opciók közül választhat:

  • Nagyon magas - Nagyon magas értékre állítva a rendszer a felfüggesztést automatikusan leereszti alapértelmezett (Normál, Alacsony) menetmagasságra* kb. 30 méter haladás után, vagy amikor a haladási sebesség eléri a 24 km/h értéket. Ha a Nagyon magas beállítást korlátlan távolságon meg kívánja őrizni addig, amíg a haladási sebesség el nem éri a sebességkorlátozást, érintse meg a Nagyon magas beállítás Tartás 24 km/h sebességig lehetőségét.
  • Magas - Magas értékre állítva a rendszer a felfüggesztést automatikusan leereszti alapértelmezett (Normál, Alacsony) menetmagasságra* kb. 30 méter haladás után, vagy amikor a haladási sebesség eléri az 56 km/h értéket. Ha a Magas beállítást korlátlan távolságon meg kívánja őrizni addig, amíg a haladási sebesség el nem éri a sebességkorlátozást, érintse meg a Tartás 56 km/h sebességig lehetőséget.
  • Normál - A Standard beállítás biztosítja az optimális kényelmet és vezethetőséget minden terhelési körülmény között.
  • Alacsony - A magasság alacsony értékre csökkentésével javulnak az aerodinamikai tulajdonságok, könnyebbé válik a csomagok be- és kirakodása, az utasok be- és kiszállása és a manőverezhetőség.

*Ha az Alapértelmezett hasmagasság alacsonyra beállítás ki van kapcsolva, a vezetési magasság a Normál és Alacsony érték között állítható a vezetési kényelem, kezelhetőség és hatótávolság közötti egyensúly megteremtése érdekében. A kezelhetőség és hatótávolság optimalizálása érdekében kapcsolja be az Alapértelmezett hasmagasság alacsonyra beállítást.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Ha a felfüggesztés Magas vagy Nagyon magasértékre van állítva, kerülje az agresszív vezetési stílust (az erős gyorsításokat, éles kanyarokat stb.). Ez ugyanis rezgést okozhat, és fokozza a károk kialakulásának kockázatát.

Adaptív lengéscsillapítás

Az Adaptív lengéscsillapítás funkcióhoz kapcsolódó beállítások az utazás és kezelhetőség optimalizálása érdekében a felfüggesztési rendszer valós idejű állítását teszik lehetővé. Válasszon a következőkből:

  • Komfort - A pihentető vezetési élmény érdekében lágyabb haladást biztosít.
  • Auto - A változatos utakhoz és vezetési stílusokhoz alkalmazkodva lágy, mégis jól irányítható haladást biztosít.
  • Sport - A feszesebb, irányítottabb haladást biztosít, erősítve ezzel a vezető bevonását és az úttal való kapcsolatát.
  • Advanced - A felfüggesztés finomhangolására használható, melyet a Ride Comfort és Handlingbeállítására szolgáló csúszkák elhúzásával végezhet el.

Érintse meg a Felfüggesztési adatok megjelenítése lehetőséget az egyes kerekek lengéscsillapítóival kapcsolatos részletes információk, például a vezetési magasság, a berugózási és kirugózási értékek, valamint a karosszéria gyorsulásának megjelenítéséhez.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha az Adaptív lengéscsillapítás Komfort vagy Autobeállításra van állítva, a rendszer megemelheti a felfüggesztést, hogy javítsa a menetkényelmet az egyenetlen utakon..

Komfort lengéscsillapítás használata Autopilot üzemmódban (ha van) - Alapértelmezés szerint a lengéscsillapítás automatikusan a Komfort beállításra áll be az Autopilot használatakor, és visszaáll a kiválasztott beállításra, ha az Autopilot már nincs használatban. Kapcsolja ki ezt a beállítást a funkció letiltásához.

Valós idejű megjelenítés

A Model S gépkocsi felfüggesztési képernyőjén lévő kép valós időben ábrázolja a légrugós felfüggesztési rendszer állapotát. A vezetési magasság megváltozásainak megjelenítésén felül megjelennek a berugózási és kirugózási vonalak is, amelyek jelzik, hogy a felfüggesztési rendszer miként vezérli az egyes kerekek lengéscsillapítóit a kiválasztott beállítások és változó útviszonyok alapján. Mindkettőt egyszerre vezérli a rendszer. Érintse meg a Felfüggesztési adatok megjelenítése lehetőséget az egyes kerekek lengéscsillapítóival kapcsolatos részletes információk, például a vezetési magasság, a berugózási és kirugózási értékek, valamint a karosszéria gyorsulásának megjelenítéséhez.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A műszerfalon is megjelenhet valós idejű képen, hogy a felfüggesztési rendszer a változó útviszonyoknak megfelelően miként állítja dinamikusan az egyes kerekek csillapítását. A megtekintéshez rövid ideig tartsa nyomva a kormánykerék megfelelő görgetőgombját, amíg meg nem jelennek az elérhető opciók. A görgetőgomb elforgatásával jelölje ki a Felfüggesztéslehetőséget, majd koppintson a görgetőgombra.

Automatikus emelést okozó helyszínek

Amikor a felfüggesztést Magas vagy Nagyon magasértékre emeli, a hely automatikusan mentésre kerül. A hely mentése megkíméli a járművezetőt attól, hogy egy olyan gyakran látogatott helyre érve, ahol korábban is megemelte a felfüggesztést, minden alkalommal kézzel meg kelljen emelnie azt. Egy mentett helyre történő visszatérés esetén a(z) Model S megemeli a felfüggesztést, a műszerfalon pedig megjelenik egy, a felfüggesztés megemelését jelző üzenet.

A helyek mentésekor a Model S gépjármű a Tartás km/óra sebességig beállítást is elmenti (ha meg van adva).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Egy mentett helyre való visszatéréskor és a Magas vagy Nagyon magas felfüggesztési beállítás által megengedett sebességnél gyorsabban haladva a rendszer addig nem emeli meg a felfüggesztést, amíg a Model S le nem lassul.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Egy mentett hely elhagyását követően a felfüggesztés magassága automatikusan lecsökken. Előfordulhat azonban, hogy nem ereszkedik le, amíg a Model S el nem éri azt a sebesség és távolság küszöbértéket, amelynél a felfüggesztés leereszkedik.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha a Model S egy mentett helyszínhez ér, és a felfüggesztés aktuális beállítása már magasabb, mint a helyszínhez elmentett szint, a menetmagasságon nem állít a rendszer.

Automatikus emelést okozó helyszín eltávolítása

Ha nem szeretné, hogy a felfüggesztés automatikusan megemelkedjen egy adott helyen, akkor a mentett helyszínre érkezéskor megjelenő felugró ablakban a Mindig emelje meg ezen a helyen lehetőség megérintésével szüntesse meg a kijelölést.

Önszintszabályozás

Model S légrugós felfüggesztéssel rendelkezik, automatikusan szabályozza a jármű magasságát akkor is, ha az ki van kapcsolva. A gépjármű emelésekor keletkező sérülések elkerülése érdekében az önszintezés kikapcsolásához be aktiválnia kell az Emelő üzemmód lehetőséget (nyomja le a fékpedált, és érintse meg a Kezelőelemek > Szerviz > Emelő üzemmódmenüpontot). További részletekért lásd: Emelő üzemmód.