Kulcsok és ajtók

Kulcs nélküli zárás és nyitás

A Model S nagyon kényelmesen nyitható és zárható. Habár magánál kell hordania az érvényes távirányítót, nem szükséges használnia is azt. Model S olyan érzékelőkkel rendelkezik a vezetőoldali ajtó körül, amelyek körülbelül egy méter távolságból képesek érzékelni a távirányító közelségét. Ennek köszönhetően elég, ha a zsebében vagy táskájában ott van a távirányító, és a Model S érzékeli azt, ahogy megközelíti a járművet.

Amikor a távirányítóval a kezében megközelíti a Model S gépjárművet, az ajtók automatikusan kioldanak, ha a passzív beszállás funkció be van kapcsolva (Kezelőelemek > Biztonság > Passzív beszállás). Ha az ajtókilincs be van húzva, nyomja le a kiengedéséhez. Ha be van kapcsolva az Kilincsek automatikus kilökése beállítás (lásd: A külső ajtókilincsek használata), nincs szükség az ajtókilincs megérintésére. A kilincs ugyanis ilyen esetben automatikusan kiemelkedik, ahogy megközelíti a Model S járművet. Válassza az Otthont kivéve lehetőséget a kilincsek kiemelkedésének letiltásához otthon (az otthoni cím beállításához érintse meg a Navigáció > Otthoni cím beállítása lehetőséget). A hátsó csomagtartó kinyitásához nyomja meg az elektromosan működtetett felfelé nyíló hátsó csomagtérajtó külső fogantyúján található kapcsolót.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Model S gépjárművének érzékelnie kell a távirányítót a vezetőajtó közelében, mielőtt az ajtók vagy az elektromosan működtetett felfelé nyíló hátsó csomagtérajtó zárja kireteszelődik.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha a Passive Entry funkció ki van kapcsolva, a Model S kinyitása csak a távirányítóval lehetséges. Lásd: A távirányító használata.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Beállíthatja, hogy ha Önnél van a távirányító, és odalép a Model S járműhöz, minden ajtó vagy csak a járművezető ajtaja nyíljon ki (lásd: Vezető ajtajának kioldási módja).

Amikor Önnél van a távirányító, a hátsó csomagtartót is kinyithatja anélkül, hogy használnia kellene. Egyszerűen nyomja meg az elektromosan működtetett felfelé nyíló hátsó csomagtérajtó külső fogantyúján található kapcsolót. A Driver Door Unlock üzemmódnak (lásd: Vezető ajtajának kioldási módja) kikapcsolva kell lennie, és a járműnek észlelnie kell a távirányítót a járművezető ajtajának közelében, hogy a hátsó csomagtartó nyitható legyen.

Model S automatikus bezárására is lehetőség van. Ha bekapcsolja az Automatikus zárás távolodáskor lehetőséget, a Model S bezáródik, ha eltávolodik a járműtől úgy, hogy Önnél van a kulcs (lásd: Automatikus zárás távolodáskor).

A Model S járműben ülve is lehetőség van a jármű bezárására és kinyitására: csak érintse meg az érintőképernyő állapotsorán lévő ikont.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A gyártási dátumtól és a vásárláskor kiválasztott opcióktól függően előfordulhat, hogy egy Model S jármű nincs felszerelve az automatikus nyitási és zárási funkcióval.

A távirányító használata

A távirányító használata talán úgy sajátítható el legkönnyebben, ha elképzeli, hogy a távirányító a Model S jármű miniatűr változata, amelyen a Tesla szimbólum képviseli a jármű elejét. A távirányítón három gomb található, amelyek puhább felületükkel különülnek el a környezetüktől.

Tesla távirányító, 3 felirattal
 1. Csomagtartó
  • Dupla kattintással kinyitja a hátsó csomagtartót.
  • Elektromos csomagtérajtó esetében dupla kattintással zárható is a hátsó csomagtartó. Egy kattintással megállítható a mozgó elektromos csomagtérajtó a kívánt pozícióban.
  • Nyomja le a gombot egy-két másodpercig a töltőnyílás fedelének kinyitásához.
 2. Minden zár nyitása/zárolása
  • Egy kattintással lezárja az összes ajtót és csomagtartót (az ajtóknak és csomagtérajtóknak csukva kell lenniük). Egyszer felvillannak az elakadásjelző lámpák, és az ajtókilincsek visszahúzódnak. Ha valamelyik ajtó vagy az elektromosan működtetett felfelé nyíló hátsó csomagtérajtó nyitva van, az elakadásjelző lámpák háromszor villannak fel, és az ajtók nem záródnak be.
  • Dupla kattintással nyissa fel a zárakat. Kétszer felvillan az elakadásjelző lámpa, és az ajtókilincsek kiemelkednek. Ha valamelyik ajtó vagy csomagtérajtó nyitva van, az elakadásjelző lámpák háromszor villannak fel, és az ajtók nem záródnak be.
 3. Első csomagtartó
  • Dupla kattintással kinyitja az első csomagtartót.

Nem szükséges a Model S járműre irányítani a távirányítót, de hatótávolságon belül kell lennie (ami a távirányító elemének töltöttségétől függően eltérő lehet).

Ha a Model S nem észleli a távirányítót , az érintőképernyőn megjelenik egy üzenet arra vonatkozóan, hogy a távirányító nincs a járműben. Helyezze olyan helyre a távirányítót, ahol a Model S a lehető legjobban képes észlelni azt, vagyis a alacsony feszültség-os szivargyújtó aljzat alá (lásd: A gépjárműben nincs távirányító).

A hasonló frekvencián működő rádiós eszközök is hatással lehetnek a távirányítóra. Ilyen esetben helyezze a távirányítót legalább 30 cm távolságra az érintett elektronikus eszköztől (telefontól, laptoptól stb.). Ha a távirányító nem működik, előfordulhat, hogy elemet kell cserélni benne. Ha a távirányítóban lévő elem lemerült, a Model S járművet az ajtózárak feloldására szolgáló eljárással nyithatja ki (lásd: A jármű kinyitása, ha nem működik a távirányító).

A nagyobb biztonság érdekében előfordulhat, hogy a távirányítót rendszeresen frissíteni kell. A távirányító frissítéséhez nyomja meg a Kezelőelemek > Szerviz > Távirányító frissítése lehetőséget, és kövesse a képernyőn megjelenő útmutatást. A járműnek Park fokozatban kell lennie a távirányító frissítéséhez.

Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Ne feledje a vezetéskor magánál tartani a távirányítót. Habár távirányító nélkül is vezetheti Model S gépjárművét, nem tudja majd újra bekapcsolni azt, ha egyszer kikapcsolta.
Warning IconA warning icon, calling your attention to a possibly risky situation
FIGYELMEZTETÉS
Óvja a távirányító az ütéstől, szélsőséges hőmérsékleti hatásoktól és folyadékoktól. Tartsa távol az oldószerektől, viaszoktól és szemcsés tisztítószerektől.

A távirányító elemének cseréje

A távirányítóban lévő elem normál használat mellett körülbelül egy év alatt merül le. Az alacsony töltöttségre a műszerfalon megjelenő üzenet figyelmeztet. Az alábbi módon végezze el az elemcserét:

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A Tesla azt ajánlja, hogy minden távirányítóban egyszerre cseréljék ki az elemet.
Tesla kulcs
 1. Helyezze a távirányítót a gombokkal lefelé egy puha felületre, és egy kisméretű lapos eszközzel vagy a körmével nyissa fel az elemtartó fedelet.
 2. Vegye ki óvatosan az elemet az első tartókapcsok alól.
 3. Helyezze be az új (CR2032 típusú) elemet úgy, hogy a „+” oldala nézzen felfelé.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  A Tesla Panasonic márkájú CR2032 elemek használatát javasolja. Ezek online kereskedőknél, de a helyi szupermarketekben és vegyesboltokban is beszerezhetők.
  Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
  Megjegyzés
  Behelyezés előtt törölje tisztára az elemet, és ne érintse meg az elem lapos felületeit. Az elem lapos felületein hagyott ujjlenyomatok csökkenthetik az elem élettartamát.
 4. Az elemtartó fedelet megdöntve tartva igazítsa a legszélesebb oldalon elhelyezkedő rögzítőfüleket a távirányító megfelelő nyílásaihoz, majd nyomja meg határozott mozdulattal az elemtartó fedelet, amíg a helyére nem pattan.
 5. Gépjárműve kinyitásával és lezárásával próbálja ki, hogy működik-e a távirányító.

További távirányítók beszerzése

Ha elveszíti valamelyik távirányítót, vagy szeretne további kulcsokat, lépjen kapcsolatba a Teslával. Model S legfeljebb három távirányító felismerésére képes.

Amikor új távirányítót rendel a Model S járműhöz, vigye magával az összes használatban lévő távirányítót az újraprogramozáshoz.

A külső ajtókilincsek használata

Ha finoman megnyomja az ajtókilincset, az kiemelkedik, amennyiben a Model S észlel a közelben egy érvényes távirányítót, és be van kapcsolva a passzív beszállás funkció (Kezelőelemek > Biztonság > Passzív beszállás).

Beállíthatja úgy a járművet, hogy az ajtókilincsek automatikusan kiemelkedjenek, amikor a távirányítót magánál hordva megközelíti a jármű vezetői oldalát. Az érintőképernyőn nyomja meg a Kezelőelemek > Jármű > Kilincsek automatikus kilökése menüelemet.

csúsztassa ki vagy be a fogantyúkat

Az ajtó kinyitásához illessze be a kezét a kilincsbe, és húzza maga felé.

Az ajtókilincsek egy perc elteltével visszahúzódnak, ha nem használják őket. Csak nyomja meg ismét a kilincset, hogy újra kiemelkedjen. A kilincsek szintén visszahúzódnak egy perccel azután, hogy az összes ajtó becsukódik, a Model S elindul, illetve hogy lezárja a Model S járművet.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az elem élettartamának növelése érdekében a Model S jármű ideiglenesen kikapcsolja az Kilincsek automatikus kilökése funkciót a következő esetekben:
 • A távirányító több mint 48 órán keresztül hatótávolságon kívül van.
 • A távirányító hatótávolságon belül van öt perccel azt követően, hogy az összes ajtót becsukták.

Ezekben az esetekben a kilincsek érintésre emelkednek ki, vagy ha megnyomja a távirányító kinyitás gombját. A beállítást ilyenkor nem kell újra elvégezni. Amikor legközelebb megközelíti a Model S járművet, a kilincsek automatikusan kiemelkednek, amennyiben a fenti feltételek nem állnak fenn.

nyitott ajtajú piros jármű
Amikor valamelyik ajtó nyitva van, a műszerfalon világít a Door Open jelzőfény. Ezenfelül a Model S gépjármű az érintőképernyő Kezelőelemek ablakában látható ábráján is látható a nyitott ajtó vagy csomagtérajtó.

Az ajtók nyitása belülről

Az ajtó kinyitásához húzza maga felé a belső ajtókilincset.

az ajtó kinyitását mutató nyíl
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Annak érdekében, hogy a gyermekek ne nyithassák fel a hátsó ajtókat a belső ajtókilinccsel, az érintőképernyőn nyomja meg a Kezelőelemek > Jármű > Gyerekzár lehetőséget a gyerekzár aktiválásához (lásd: Gyerekzár).

Ajtók zárása és nyitása belülről

A Model S utasterében az érintőképernyő segítségével zárhatja be és nyithatja ki az ajtózárakat és a csomagtérajtókat, amennyiben a gépjárműben található egy érvényes kulcs. Érintse meg az érintőképernyő állapotsorán lévő bezárás ikont.

Amikor leállítja a Model S autót és bekapcsolja a Park üzemmódot, kiválaszthatja, hogy az ajtózárakat kinyitja, vagy továbbra is zárva tartja. Ehhez érintse meg a Kezelőelemek > Jármű > Zárkioldás parkoláskor menüelemet. Engedélyezett funkcióval az ajtózárak automatikusan kinyílnak, amikor Park módba vált.

Úgy is lehetőség van az ajtózárak kinyitására és a kilincsek kiemelésére, ha másodszor is megnyomja a fokozatváltó kar végén található Park gombot (például miután egyszer már megnyomta a Park módra váltáshoz).

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Ha valamelyik ajtó vagy csomagtérajtó nyitva van a Model S bezárásakor, az ajtózár a becsukást követően aktiválódik.

Vezető ajtajának kioldási módja

Beállíthatja, hogy csak a járművezető ajtajának zárja nyíljon ki, amikor megközelíti a járművet úgy, hogy Önnél van a távirányító kulcs. Ehhez érintse meg a Kezelőelemek > Jármű > Vezető ajtajának kioldási módja menüelemet. A többi ajtózár nyitásához használja az érintőképernyőt, vagy nyomja meg másodszor a távirányítót.

Gyerekzár

Model S fel van szerelve gyerekzárral a hátsó ajtókon és az elektromos csomagtérajtón, hogy ne lehessen kinyitni ezeket a belső kilincsek használatával. Az érintőképernyő segítségével aktiválhatja és kapcsolhatja ki a gyerekzárat. Érintse meg a Kezelőelemek > Jármű > Gyerekzár lehetőséget.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Javasolt mindig bekapcsolni a gyerekzárat, amikor gyermekek ülnek a hátsó üléseken.

Automatikus ajtózárás menet közben

Model S gépjárműve automatikusan bezárja az ajtókat (és a csomagtérajtót is), ha a menetsebesség meghaladja a 8 km/h-t8 km/h-t.

Automatikus zárás távolodáskor

Ha Önnél van a távirányító, és eltávolodik a járműtől, vagy a jármű más okból nem érzékeli a távirányítót (nincs ott, lemerült az elem stb.), az ajtózárak és a csomagtérajtók automatikusan lezárnak.

Ennek a funkciónak a kikapcsolásához érintse meg a Kezelőelemek > Jármű > Automatikus zárás távolodáskor lehetőséget.

Jelölje be az Otthont kivéve jelölőnégyzetet, hogy megakadályozza az ajtók bezárását, ha elsétál a távirányítóval, amikor a Model S az otthonként megadott helyen parkol. A helyszínek otthonként történő megjelölésével kapcsolatban lásd: Otthoni, munkahelyi és kedvenc úti célok.

Ha a(z) Model S gépjárművet a mobilalkalmazással nyitották ki, és minden ajtó csukva van, egy rövid időtartamot követően a gépjármű automatikusan lezár. Ha olyan helyen parkol, ahol nincs elérhető mobilhálózat (például parkológarázsban), ellenőrizze, hogy kéznél legyen egy működő távirányító a(z) Model S kinyitásához.

Ha öt perccel azután, hogy kiszállt a járműből és minden ajtó becsukott, a(z) Model S egy hitelesített távirányítót érzékel, akkor a rendszer letiltja az Automatikus ajtózárás távolodáskor funkciót és nem zárja be az ajtókat, amikor a távirányítóval eltávolodik. A gépjárművel történő következő elindulásig manuálisan kell bezárnia a(z) Model S gépkocsit.

Ezenkívül, ha minden ajtó csukva van, és a távirányítóval nyitja fel a Model S ajtózárjait, a távolságérzékelő automatikus ajtózárás egy perc időtartamra ideiglenesen kikapcsol. Ha ez alatt az egy perc alatt kinyitja valamelyik ajtót, az nem fog újra lezáródni, amíg az összes ajtót be nem csukták, és el nem távolodott a járműtől, magánál tartva a távirányítót.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Végső soron az Ön felelőssége, hogy a jármű be legyen zárva, még akkor is, ha az Automatikus zárás távolodáskor funkció engedélyezve van.

A jármű kinyitása, ha nem működik a távirányító

Ha a Model S nem nyílik ki, amikor odalép hozzá vagy duplán rákattint a távirányító tetején található nyitás gombra, előfordulhat, hogy lemerült a kulcsban lévő elem. Még ilyen esetben is használhatja a távirányítót a Model S kinyitásához és vezetéséhez.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Bár a távirányító ilyen esetben is használható, érdemes megfontolni a mobilalkalmazás használatát a jármű távoli kinyitásához és az elindításához. Ezt követően az első megfelelő alkalommal cserélje ki a távirányítóban az elemet.

A Model S távirányítóval történő kinyitásához (és a riasztó kikapcsolásához) először is helyezze a távirányítót az utasoldali ablaktörlő aljához közel. Ezt követően nyomja meg az első ajtókilincset a jármű jobb oldalán, Ha a Model S ajtózárjai nem nyílnak fel, módosítsa a távirányító helyzetét, és próbálja újra. A távirányítónak megfelelő helyzetben kell lennie ahhoz, hogy a jármű zárjai kinyíljanak.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az alábbi ábrán balkormányos jármű látható. A jobbkormányos kivitelű járműveken tükrözve helyezkednek el a megadott területek.
a távirányító érzékelője a szélvédőn

Ahhoz, hogy megkezdhesse a Model S vezetését, miután bejutott az utastérbe, érintse a távirányító alját a középkonzolhoz, közvetlenül a alacsony feszültség-os szivargyújtó alzat alatt, majd a Model S indításához nyomja le és tartsa lenyomva a fékpedált.

helyezze a távirányítót a középkonzolba
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A Model S jármű ilyen módon történő kinyitása kikapcsolja a távolságérzékelő automatikus ajtózárás funkciót. A távirányító elemcseréjét követően manuálisan kell újra visszakapcsolni a távolságérzékelő automatikus ajtózárás funkciót.

A belső ajtók kinyitása áramellátás hiányában

Ha a Model S áramellátása nem biztosított, az első ajtók a megszokott módon nyithatók a belső ajtókilincsek használatával. A hátsó ajtók kinyitásához hajtsa vissza a hátsó ülések alatti szőnyeg szélét a mechanikus kioldókábel felfedéséhez. Húzza a mechanikus kioldókábelt a jármű közepe felé.

az ülés összecsukásához nyomja meg a reteszeket