A maximális hatótáv elérése

Az energiafogyasztást befolyásoló tényezők

Vezetés közben:

 • Megnövelt menetsebesség.
 • Környezeti feltételek, például hideg vagy meleg idő és szél.
 • A fülke fűtése vagy hűtése a klímarendszerrel.
 • Hegymenet: Az emelkedőn való vezetés több energiát igényel, és gyorsabb ütemben csökken a hatótávolság. Azonban a lejtőn való vezetés lehetővé teszi, hogy a gépjármű a regeneratív fékezésből visszanyerje az elhasznált energia egy részét (lásd: Regeneratív fékezés).
 • Rövid utak vagy araszolva haladás a csúcsforgalomban: A gépjármű indításakor az utastér és az akkumulátor meghatározott hőmérsékletének elérése energiát igényel. Nagyobb átlagfogyasztás tapasztalható, ha a járművet nagyon rövid utakra vagy nagy forgalomban használják.
 • Nehéz teher a csomagtartókban.
 • Leengedett ablakok.
 • Nem megfelelően karbantartott kerekek és gumiabroncsok.
 • Testreszabott beállítások, külső féltől származó tartozékok (tető- vagy csomagtérfedél-csomagtartó, külső féltől származó kerekek).

Parkoláskor, ha a gépjármű nincs a töltőn:

 • Az utastér hőmérsékletének előkészítése, vagy a légkondicionáló-vezérlők használata.
 • Vezénylés.
 • Az infotainment és a légkondicionáló rendszer.
 • Őrszem üzemmód.
 • Tesla vagy külső fél mobilalkalmazástól érkező kérések.

Tippek a hatótáv maximalizálásához

Hatótávját ugyanazokkal a vezetési szokásokkal maximalizálhatja, amelyekkel a benzinüzemű járműveknél is üzemanyagot spórol. A maximális hatótáv elérése érdekében:

 • Vezessen lassabban és kerülje a gyakori és hirtelen kigyorsításokat. A gyorsulás és a sebesség szabályozásához fontolja meg a Chill Mode (érintse meg a Kezelőelemek > Pedálok és kormányzás > Gyorsulás lehetőséget) és a Speed Assist (lásd: Sebességsegéd) használatát.
 • Ha biztonságosan megteheti, fokozatos fékezéskor a fékpedál használata helyett inkább a gázpedált engedje fel. Ha a Model S gurul, és Ön nem nyomja a gázpedált, a regeneratív fékezés lassítja a járművet, a többletenergiát pedig visszatáplálja az akkumulátorba (lásd: Regeneratív fékezés).
 • Használja korlátozottan az olyan fogyasztókat, mint például a fűtés és a légkondicionálás. A melegérzet eléréséhez az ülésfűtés és a kormánykerék fűtése (ha van) hatékonyabb, mint az utastér felfűtése a légkondicionáló rendszer segítségével.
 • Amikor a gépjármű töltőn van, a mobilalkalmazás használatával készítse elő a gépjárművet az utastér kellemes hőmérsékletének és (szükség esetén) az ablakok páramentesítésének a vezetés megkezdése előtti biztosítása érdekében, a Légkondicionáló > bekapcsolása menüelem megérintésével, és a beállítások testreszabásával (lásd: Mobilalkalmazás).
 • Érintse meg a töltő és a légkondicionáló képernyőn is elérhető Ütemezés lehetőséget azon idő beállításához, amikorra szeretné, ha a gépjármű vezetésre készen álljon (lásd: Ütemezett töltés és ütemezett indulás).
 • A Megállás módot állítsa Tartás helyzetbe, hogy alacsony menetsebességnél kihasználhassa a regeneratív fékezés előnyeit.
 • Gondoskodjon az előírt kerékgeometriáról, a gumiabroncsok előírt nyomásáról (lásd: Az abroncsok karbantartása), valamint a kerekek szükség szerinti felcseréléséről (lásd: Karbantartási szervizintervallumok).
 • Vegye ki a járműből a felesleges csomagokat, hogy könnyebb legyen.
 • Az összes ablak felhúzása teljesen .
 • Kapcsolja be a Hatótáv módot, ha van (lásd: Hatótáv mód).
 • Az olyan funkciók, mint az Őrszem üzemmód és az utastér túlmelegedés elleni védelme, befolyásolhatják a hatótávolságot. Kapcsolja ki a funkciókat, amikor nincs szükség rájuk.
 • A gépjármű tétlen állapotában – ha nincs használatban – a túlzott energiafogyasztás elkerüléséhez hagyja csatlakoztatva azt.

Normális jelenség, hogy a becsült hatótávolság az első néhány hónapban egy kicsit csökken, majd kiegyenlítődik. Az idő elteltével a hatótávolság fokozatos, természetes csökkenését tapasztalhatja teljes töltésnél; ez olyan tényezőktől függ, mint például a futásteljesítmény és az akkumulátor kora. A Model S rendszere tájékoztatja abban a valószínűtlen esetben, ha valamilyen hardverhiba az akkumulátor teljesítményének vagy a hatótávolság rendkívüli csökkenését okozza.

A műszerfal teljesítménymérőjén az energiafelhasználással kapcsolatos visszajelzés látható.

Hatótávbiztosítás

A Model S helyen megjelenített hatótávolság az akkumulátor fennmaradó energiájának becsült értéke, , akkor az EPA szerinti fogyasztáson. Ez valószínűleg nem veszi figyelembe a vezetési stílust és a külső feltételeket. A műszerfal által megjelenített hatótáv a ténylegesen megtett távolsághoz képest gyorsabban is csökkenhet. Az aktuális energiafogyasztás alapján becsült hatótáv megtekintéséhez nyissa meg az Energy alkalmazást a grafikon megjelenítéséhez.

Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
A megadott hatótávolság az EPA által az Egyesült Államokban mért fogyasztáson alapul, amely eltér a más joghatóságok által meghirdetett és elvégzett tesztektől.

A gépjármű folyamatosan figyeli az energiaszintet és az ismert töltőállomásoktól való távolságot.

Egy villám ikon
Érintse meg a navigációs keresési sávban található Töltők elemet a töltők típusai közötti váltáshoz, beleértve a Supercharger és az úti cél töltőállomásait is.

Ha fennáll a veszélye, hogy az ismert töltőállomások hatótávján kívül menne, az érintőképernyőn egy üzenet jelenik meg, felkínálva a lehetőséget, hogy megjelenítse a hatótávon belüli töltőállomások listáját. Ha kiválaszt egy töltőállomást a listából, a Model S elnavigálja oda, a részletes navigáció pedig kijelzi, hogy a töltőállomás elérésekor mennyi lesz a becsült energiamennyisége.

Az Útvonaltervező (ha az Ön piaci régiójában elérhető) érinti a Supercharger gyorstöltőket, hogy minimalizálja a töltésre és a vezetésre fordított időt. A bekapcsolásához érintse meg az alábbi elemeket: Kezelőelemek > Navigáció > Útvonaltervező.

Energy alkalmazás

Az Energy alkalmazás vizuálisan ábrázolja a gépjármű valós idejű és tervezett energiafelhasználását. Az Energy alkalmazás használatához nyissa meg az Alkalmazásindító > Energia lehetőséget az érintőképernyőn. Kétféle grafikon közül választhat:

 • Fogyasztás: Megjeleníti, hogy a Model S mennyi energiát fogyasztott az elmúlt 10, 25 vagy 50 km alatt.

  A becsült hatótávok közötti váltáshoz érintse meg a Azonnali hatótáv vagy az Átlagos hatótáv elemet. A Pillanatnyi hatótáv csak a legutóbbi néhány adatpontból számítja ki a becsült hatótávot, míg az Átlagos hatótáv a legutóbbi 10, 25 vagy 50 km energiafogyasztását veszi alapul és egy sokkal pontosabb becsült hatótávot ad.

 • Út: Az úti célhoz történő navigálás során figyelemmel kísérheti az energia-felhasználást. Az aktuális felhasználást összevetheti az előre becsülttel. A zöld vonal jelzi az aktuális, míg a szürke a becsült felhasználást. A nagyítás mértékét a grafikon jobb felső sarkában található zoom ikonnal módosíthatja.
Informational PurposesAn informational icon, calling your attention
Megjegyzés
Az Út grafikon csak akkor jeleníti meg az energiafogyasztást, ha használja a navigációt.

Hatótáv mód

A Hatótáv mód (ha van) energiát takarít meg azáltal, hogy korlátozza a légkondicionáló rendszer teljesítményét, és kikapcsolja a jellegzetes, fényszóró körül lévő fénysort. A Hatótáv módot bekapcsolhatja a Kezelőelemek > Vezetés > Hatótáv mód érintésével.Összkerék-meghajtású járműben való bekapcsoláskor a Hatótáv mód optimalizálja a nyomatékelosztást a motorok között a hatótáv maximalizálása érdekében.

Energiamegtakarítás

Model S egy energiamegtakarító funkcióval rendelkezik, amely csökkenti a felhasznált energia mennyiségét, amikor a Model S nincs használatban. Az újabb járművekben ez a funkció automatizált, hogy optimális szinten tartsa az energiamegtakarítás mértékét. Azonban a régebbi modelleken érintse meg a Kezelőelemek > Megjelenítés > Energiatakarékosság elemet, majd válasszon a következő lehetőségek közül:

 • KI – A Model S csak éjszaka kapcsolja be automatikusan az energiamegtakarítás módot (22:00–05:00). Ez esetben csökkenhet a használaton kívüli energiafogyasztás.
 • BE – A rendszer jelentősen kevesebb energiát fogyaszt, amikor a Model S nincs használatban. A műszerfal és Bluetooth bekapcsolási ideje lassabb lehet.
 • Mindig kapcsolódik – Annak ellenére, hogy az energiamegtakarítás funkció aktív, a rendszer fenntartja a hálózati kapcsolatot. Ily módon a mobilalkalmazás gyorsabban tud kapcsolódni a Model S járműhöz, és azonnali internetkapcsolatot biztosít, amint beszáll az autóba. Ez a beállítás egy kicsivel több energiát fogyaszt.